HedvabnaStezka.cz SvetOutdooru.cz SvetBehu.cz TuleniPasy.cz Padler.cz FestivalObzory.cz SnowFilmFest.cz ExpedicniKamera.cz

Kuchyně

Lonely Planet píše, že sudánská kuchyně je velmi chudá a nezajímavá. Je to zavádějící informace. Rozmanitost je závislá na oblasti a životní úrovni. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že je různorodá a chutná.

Strava a nákupy:

Pohostinná a přátelská země nabízí mnoho obchodů, trhů, restaurací a jídelen. Děti na autobusových a taxi zastávkách nabízejí i vařené vejce, chleba, ovoce a zeleninu ba i smaženého nilského okouna.

Stravovat se dá v místních vývařovnách, na trzích – obsáhlá tradiční snídaně Fatuur – smažená játra, vejce, zelenina, restované fazole, placatý chleba – vyjde na maximálně 5 USD ( v závislosti na kurzu a místě) pro dvě osoby. Káva Jebanah nebo čaj 0,50 USD. Čerstvý ovocný džus 2 USD za téměř litr.

Voda je k dispozici chlazená v hliněných nádobách zdarma na veřejně přístupných místech. Nebo balená v obchodě, ovšem ne ve všech, proto se doporučuje si s sebou přivézt filtr.

Obchody jsou dobře zásobené potravinami, hygienou, ale i domácími potřebami. Klimatizované masny nabízí čerstvé maso, hovězí, kuřecí, jehněčí, kozí, rybí a velbloudí. Vepřové maso zde nenajdete.

Místní trhy jsou v každé městě nebo větší vesnici, jsou velice dobře zásobené ovocem, zeleninou, kořením a dalším smíšeným zbožím. Ceny jsou poloviční oproti našim.

V hlavním a velkých městech jsou restaurace různých cenových skupin, od luxusnějších v hotelích až po pátou cenovku.

Návštěvník by neměl vynechat:

z jídel:

  • tradiční snídani fatuur – smažené kořeněné fazole, tameya a smažená játra se zeleninovým salátem.
  • smaženého nilského okouna se šatou (pálivá pasta z burákového másla a čili)
  • Gurassa Bil Damaa – typický placatý chléb s vrstvou masové směsi
  • balila – rosolovitou kaši

Z nápojů:

  • čerstvý ovocný džus
  • káva Jebanah
  • aragi – čistý alkohol ze sorgamu nebo datlí
  • merissa – místní pivo

S aktualizací online průvodce pomohla Andrea Kaucká, www.divokaafrika.cz

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: