Všechny rozmanité chutě Srí Lanky. Co na ostrově ochutnat a čemu se raději vyhnout?

Všechny rozmanité chutě Srí Lanky. Co na ostrově ochutnat a čemu se raději vyhnout?

Zajímá vás, co je to kottu? Kde ochutnat mořské plody? Jaké pivo se tu točí? Co všechno na ostrově potěší vaše chuťové pohárky? Pojďte s námi prozkoumat srílanskou kuchyni zblízka.

Začneme jídlem, kterému se při ochutnávání místních delikates určitě nevyhnete.

Rice & Curry: srílanský národní pokrm

Rýže s kari je na ostrově podávaná na nespočet způsobů a je opravdu gró srílanské kuchyně. Pod “kari” si ale nepředstavujte žlutý prášek k dochucení, který vidíte v českých obchodech. Kari tu označuje celé pálivé jídlo a hlavní hvězdou může být zelenina i maso dochucené různým kořením a omáčkami. Zpravidla dostanete k rýži naservírovány tři druhy zeleninového a jedno masové kari. Ani rýže vás hned neomrzí. Místní ji připravují na všechny možné způsoby – vařenou, dušenou, smaženou, s kousky zeleniny nebo lístky z kari stromu, až se někdy může zdát, že místo čajové velmoci je Srí Lanka spíše rýžovým královstvím. Kdyby se vám přeci jen rýže začala už trochu zajídat, nahradit ji můžete smaženými nudlemi nebo dušenou zelenou, obě varianty chutnají s kari skvěle.

A kam si zajít na to nejlepší? Nejautentičtější zážitek vždy nabídnou místní spíš než mezi turisty známé restaurace, proto doporučujeme alespoň pár nocí strávit v homestay, tedy ubytovaní u místních doma, nebo vybrat menší místní restauraci. Dají si záležet, aby vám srílanskou kuchyni představili na jídlech z čerstvých surovin a s láskou připravovaných.

Čerstvé mořské plody: ráj pro milovníky ryb, mušlí a krevet

Ryby, krabi, kalamáry, humři, krevety, mušle… Indický oceán, který omývá břehy Srí Lanky pro vás už chystá hostinu. Vůně čerstvě připravených ryb se line z restaurací, často tu narazíte také na stánky se sušenými rybami a sépiemi. Mořské plody nejsou nejlevnějším jídlem, které si z menu můžete na Srí Lance vybrat, jsou ale i tak levnější, než v Česku a navíc bývá jejich kvalita vyhlášená. Kde jinde si na nich pochutnat, než na ostrově?

Pro zaručeně čerstvé plody moře zamiřte do pobřežních oblastí, nejlépe přímo do některé ze sea food restaurací nebo podniků na pláži. Pro skvělé krevety a kalamáry se vydejte do plážového baru Neptun´s Story v letovisku Weligama nebo v Rana Sea Food Restaurant v plážové Bentotě.

Rotti a kottu: výborné místní speciality

Najdete je v jídelním lístku i u pouličního stánku. A co se tedy pod názvy schovává? Rotti si můžete představit jako palačinku plněnou nejčastěji masem, zeleninou, vejcem a chili. Kottu je také placka, ale nasekaná na menší kousky a nápovědou, že se právě připravuje, vám může být hlasité cinkání kovu v kuchyni. To právě kuchaři “krájí” placku, aby ji mohli podávat.

Obě jídla vás opravdu zasytí a navíc výborně chutnají, za příznivé ceny je můžete ochutnat například v restauraci 360° v horské Elle, kterou byste při cestě na Srí Lanku neměli minout.

Zdravé, osvěžující svačiny: ovoce a zelenina na každém kroku

Ve srílanském podnebí se daří mnoha druhům zeleniny a ovoce. Známých i exotických druhů si všimnete u pouličních stánků, kde místní velmi často prodávají, co vyrostlo přímo na jejich zahrádce. Až sednete do tuktuku a vydáte se na cestu za krásami ostrova, přibrzděte pro sladký banán nebo čerstvý kokos, dostanete ho s brčkem a je skvělým osvěžením na cestách. Vystřídat ho můžete s čerstvě vymačkanou šťávou z pomerančů, melounů nebo jiného ovoce, když se rozhodnete pro sodovku s limetkou, připravte se na místní specialitu, často do ní přidávají sůl!

Alkohol: kde si užít sklenku vína nebo piva?

K prodeji alkoholu je na Srí Lance nutná poměrně nákladná licence, proto musíte pro jakýkoliv alkohol zamířit do specializovaných obchodů, tzv. wine stores, většina hotelů ani restaurací vám alkoholické nápoje nenabídne. V obchodech jsou ceny jen o malinko vyšší, než u nás a nejčastěji se tu setkáte s pivem Lion v plechovkách i skleněných lahvích, pro nás trochu nezvykle v objemu 0,7l. Pokud pivu příliš neholdujete, na ostrově můžete ochutnat také palmové víno (toddy) nebo arak vyráběný kvašením a destilací palmového vína.

Už se vám sbíhají sliny? Není divu, srílanská kuchyně dokáže chuťové buňky opravdu zaujmout. Cesta na Srí Lanku ale samozřejmě není jenom o jídle, čeká na vás i nádherná příroda a památky.

Karolína Matějčková se v CK Go2 věnuje realizaci zájezdů na Mauricius, Réunion i do Vietnamu. Cestuje ale i v soukromí, podívala se už do řady asijských zemí včetně Srí Lanky.

Nejširší nabídku průvodců a map Srí Lanky (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí