TOP 15 cestovatelských filmů do karantény

TOP 15 cestovatelských filmů do karantény

Sepsali jsme pro vás několik filmů, které vás mohou naladit na cestovatelský mód i doma za časů karantény. Některé pobaví, jiné vás přenesou v čase nebo v místě. Pokud budete mít daší tipy, hoďte nám je do diskuse! Jedná se o čistě náš výběr!

1. 7 let v Tibetu

Klasika mezi klasikami. Film o dobrodružném putování rakouského horolezce Heinricha Harrera, který po pokusu dobýt osmitisícovku Nanga Parbat musí v důsledku druhé světové války utéct do Tibetu. V hlavní roli Brad Pitt. A pokud jste viděli film a nečetli knihu, zkuste se taky začíst. Kniha má úžasně jednoduchý a poutavý styl psaní.

USA, 1997, Jean-Jacques Annaud

2. Útěk do divočiny

Opět film s knižní předlohou, tentokrát Johna Krakauera. Dvaadvacetiletý mladík Chris McCandles se rozhodne vzdát běžného života a vydat se do americké divočiny na Aljašce. Silný příběh, který vás pravděpodobně dojme k slzám. Kniha rovněž parádní!

USA, 2007, Sean Penn

3. Walter Mitty a jeho tajný život

Tady se s mnohými lidmi neshodnu, jestli je film baví nebo ne. Nicméně nečekané vybočení z běžného života fotoeditora časopisu Life vás určitě minimálně rozesměje. Přenesete se do různých koutů světa a zažijete hodně zvláštní putování.

USA, 2013, Ben Stiller

4. Milionář z chatrče

Nejedná se o ryze cestovatelský film, ale atmosféru Indie vám přiblíží dost autenticky. Skrze příběh malého Jamala se dozvíte mnoho o životě v proslulém bombajském slumu. Zpestřením jsou pak písničky a hudba, za něž film dostal Oscary.

Velká Británie / USA / Francie / Německo / Indie, 2008, Danny Boyle

5. Divočina

O tom jak se na Pacifickou hřebenovku vydala žena, která nikdy nebyla pořádně na horách, ale její život ji přesto nasměřoval až sem. Předlohou byla kniha Cheryl Strayed.

USA, 2014, Jean-MarcVallée

6. Jane

Životopisný film o slavné bioložce Jane Goddal, která se téměř padesát let věnovala v tanzanském parku Gombe studiu chování šimpanzů. Jedinečný životopisný snímek, který vám dá nahlédnout do života Jane i jejich milovaných šimpanzů.

USA, 2017, Brett Morgen

7. Stopy

„Mladá cestovatelka a spisovatelka Robyn Davidson uskutečnila sólo výpravu dlouhou 2700 km z nitrozemského Alice Spings k Indickému oceánu. Cesta napříč australskou nebezpečnou pouští pouze s věrným psem a nevyzpytateln ými velbloudy přibližuje původní Austrálii, její posvátnou kamennou horu Uluru, horké rudé vnitrozemí s tajemstvím pouští a původními obyvateli.“ Sama jsem snímek ještě neviděla, ale hodně o něm slyšel. Napište nám pak do komentářů, jak se vám líbil.“

Austrálie, 2013, John Curran

8. Baraka – Odysea země

Dokumentární film, který na vás zanechá velmi silný dojem. BARAKA znamená v jazyce jednoho přírodního kmene štěstí, vůni, dech, ale i „esenci života, z níž pramení evoluční vývoj. Jeden filmový záběr střídá druhý a divák se nestíhá divit.

USA, 1992, Ron Fricke

9. Město Bohů

„Cidade de Deus je nejstarší a nejnebezpečnější slum Ria de Janeira, nejbolavější místo metropole karnevalů. Buscapé se zde narodil, aby žil, místo toho je však zavlečen do světa, v němž se jeho nejlepší kamarádi místo s hračkami baví s nabitými pistolemi. Snaží se zoufale zůstat stranou děsivého násilí, které zachvacuje jeho přátele a mění je v mladistvé zločince zabíjející se navzájem kvůli obchodu s kokainem, z nenávisti i z pouhého rozmaru. „

Brazílie, Francie, 2002, Fernando Meirelles, Kátia Lund

10. Prázdniny v Římě

Pokud si chcete v klidu a dopodrobna prohlédnout všechna nádherná místa italského Říma, zkuste tenhle poetický film odehrávající se právě v této jedinečné metropoli. Vsadím se, že dostanete hroznou chuť dát si zmrzlinu na Španělských schodech a vaše první cesta po karanténě možná povede právě tam 😉

USA, 1953, William Wyler

11. Vzpomínky na Afriku

Sice je tento oscarový snímek považován za jeden z nejromantičtějších filmů všech dob, ale hlavně vám ukáže mnoho z Afriky v roce 1914.

USA. 1985, Sydney Pollack

12. Ranhojič

Film je sice hlavně o medicíně, ale pozdraví také o putování do Persie 11. století. Já z něj mám dojem jednoho velkého dobrodružství!

Německo, 2013, Philipp Stölzl

13. Útěk ze Sibiře

Jestli lze tohle šílené putování ze sibiřského gulagu považovat za cestování je těžké říct, ale snímek je to skvělý a o tehdejším světě mnohé napovídá. Předlohou je stejně silná a napínává kniha.

USA / Spojené arabské emiráty / Polsko, 2010, Peter Weir

14. Kon-Tiki

„Norský mořeplavec Thor Heyerdahl uskutečnil s pěti přáteli tuto legendární, 101 dní trvající a vysoce nebezpečnou plavbu v roce 1947. Režiséři Joachim Ronning a Espen Sandberg ve svém strhujícím dobrodružném filmu mapují přípravy expedice, ale především průběh plavby šesti přátel na voru Kon-tiki, která zásadním způsobem ovlivnila historii a přesvědčila veřejnost o skutečném průběhu osidlování Polynésie.“

Velká Británie / Norsko / Dánsko / Německo / Švédsko, 2012, Espen Sandberg, Joachim Rønning

15. Pláž

A na závěr prostě musíme zmínit Pláž s Leonardem DiCaprio. „Být mladý, mít možnost cestovat po světě a užívat si života, to je něco! S příslibem dobrodružství přijíždí do Thajska mladý americký baťůžkář Richard. Cestování, jak tvrdí, je hledání zážitků, hledání něčeho nového, zvláštního.“ A přesně tohle ho čeká! Film zná určitě každý, kdo někdy navštívil nějakou thajskou pláž!

USA / Velká Británie, 2000, Danny Boyle

Tak a teď prosíme vaše tipy!

Zkušenosti čtenářů

Katka na cestách

Mým nejoblíbenějším je Pláž. Myšlenka filmu je mi čím dál bližší.
Jinak bych do toho zařadila i Jíst, meditovat, milovat. Nebo třeba A walk in the woods s Robertem Redfordem.

Jarda Novák

Myslím, že sem patří filmy:
Himalaya – Karavana, rež. Eric Valli, 19999, Francie, V. Británie, Švýcarsko, Nepál
Medvědi, rež. Jean-Jacques Annaud, 1988, Francie, USA
Koyaanisqatsi, rež. Godfrey Reggio, 1982, USA
Powaqqatsi, rež. Godfrey Reggio, 1988, USA

Jarda Novák

Myslím, že sem patří filmy:
Himalaya – Karavana, rež. Eric Valli, 19999, Francie, V. Británie, Švýcarsko, Nepál
Medvědi, rež. Jean-Jacques Annaud, 1988, Francie, USA
Koyaanisqatsi, rež. Godfrey Reggio, 1982, USA
Powaqqatsi, rež. Godfrey Reggio, 1988, USA

Postman 66

Doporučuji filmy Pavola Barabáše např. Carstensz, K2, Omo cesta do pravěku a další…

Lukáš Neklan

Poslední Traper, Nicolas Vanier

Zdeněk Petráš

Ztracen v džungli
Mladý muž chce na cestách po světě uniknout rutinně a nudě západoevropského života. V bolívijské metropoli La Paz potkává nové parťáky z různých koutů světa a tajuplného průvodce. Ten je vezme na expedici do neprobádaných míst amazonského pralesa s tím, že mohou nalézt neznámý indiánský kmen, zcela nedotčenou přírodu a možná i naleziště zlata. Jenže uprostřed divočiny průvodce zmizí a skupina cestovatelů se při ztroskotání na divoké řece rozpadne. Hlavní hrdina Yossi zůstane uprostřed neprostupné, nehostinné a nebezpečné džungle sám. Bez nože či jiné zbraně, bez zásob a bez jakéhokoli přístřeší… úplně sám. Má sice za sebou tři roky vojenské služby, ale ty ho zdaleka nedokázaly připravit na všechno, co ho v dusném jihoamerickém pralese čeká. Krásná příroda se proměňuje v zelené peklo a v nepřítele plného útočných tvorů, jedovatých rostlin i hadů, odporného hmyzu a ohavných parazitů, jaké si ve středoevropských poměrech nedokážeme ani představit. Džungle má jasný vzkaz: sem lidé nepatří.
https://www.csfd.cz/film/497988-ztracen-v-dzungli/prehled/

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: