TOP 7 zemí s opravdu silnou historií

TOP 7 zemí s opravdu silnou historií

Zajímáte se o historii a ze všeho nejraději na svých cestách navštěvujete historické památky a muzea? Inspirujte se! Sestavili jsme naše tipy ve spolupráci s průvodci CK Alvarez, kteří prolezli a prozkoumali snad každý zajímavý kout světa.

1. Egypt, země faraonů

Egypt je stát s nejdelší souvislou historií sjednoceného státu na světě. Jeho počátky se počítají asi kolem 3000 př. n. l., ale základy byly položeny již dříve. Nalezené archeologické artefakty a skalní malby dokazují osídlení už v době 10000 let př. n. l. Už od pravěku byla egyptská společnost vysoce rozvinutá. Nejvíce obyvatel se usadilo podél životodárné řeky Nil a dodnes se po tehdejších obyvatelích dochovala řada záhadných a tajemných památek. Dodnes cestovatelé z celého světa přijíždějí zažít dobrodružství mezi pyramidami, navštívit starověké sklaní chrámy v Abú Simbelu, udělat si výlet do Údolí králů a královen, plout na lodi po Nilu a nebo třeba navštívit i nejstarší klášter na světě zasvěcen svatému Antonínovi.

(Egypt můžete navštívit s CK Avarez v rámci zájezdu Zemí faraonů.)

2. Kulturně bohatá Srí Lanka

Dějiny Srí Lanky začaly ve městě Anurádhapura, kde byly položeny základy sinhálského království asi 400 let před naším letopočtem. Přibližně o sto let později sem přišel syn indického císaře, který zde začal šířit Buddhovo učení. Brzy se k Buddhovi obrátil i anurádhapurský král. V roce 371 získala Anuradhapura také výnamnou relikvii – Buddhův zub, který dodnes můžete obdivovat v Kandy. Od té doby se zde buddhismus udržuje a díky němu zde nalezneme řadu důležitých historických památek a posvátných míst. Nemalý vliv na historii a kulturu země měli také portugalští, holandští a angličtí kolonizátoři a muslimští Tamilové, jejichž království leželo na severu ostrova. Dodnes je však otázka původu a nábožentsví na Srí Lance citlivé téma.

3. Tajemný Írán

Írán je v poslední době čím dál populárnější a že je taky proč! Perská historie je opravdu bohatá! Prvním státním útvarem na území Íránu byl stát Elam. Rozkládal se v hornaté krajině v západní části dnešního Íránu, východně od říše Sumeru. Vliv sousední mezopotámské kultury se projevil v písmu, sochařství i náboženství. Po Elamu se na území dnešního státu vystřídalo ještě mnoho říší a mnoho kultur, jejichž stopy se dochovaly dodnes.  Vydejte se do Íránu a obdivujte starodávné památky z doby Perské říše, modré mešity a medresy v Šírázu, Esfahánu a Jazdu a nebo důmyslně vymyšlené a zavlažované perské zahrady.

(Írán můžete navštívit s CK Alvarez v rámci zájezdu Tajemným Íránem.)

4. Rozmanitá Indie a Nepál

Z Indie pochází stopy jedné z prvních kultur, v povodí řek Indu a Gangy. Zdejší civilizace se stala známá jako harappská kultura a počátky se datují už kolem roku 3000 př. n. l. Poté následovalo období véd a ovlivňování dalšími kulturami. Proto je Indie dodnes neskutečně barevný mix kultur a náboženství. Za návštěvu stojí i vedlejší Nepál, země buddhistů a usměvavých lidí. Staňte se svědky spalování mrtvých na ghátech u posvátné řeky Gangy, obdivujte skvoustnou hrobku Tádž Mahal v Agře, prozkoumejte kamenné chrámy v Khadžuráhu a podívejte se také do nepálské Pokhary a Káthmándů, na které shlíží štíty Himaláje.

(Indii a Nepál můžete navštívit s CK Alvarez v rámci zájezdu Cesta do Indie a Nepálu.)

5. Záhadná Střední Amerika

Když se řekne Střední Amerika, spousta z nás si vybaví hlavně starodávné mayské a aztécké památky. Jsou rozesety na mnoha místech a za jednu dovolenou rozhodně není možné stihnout navštívit všechny. Pokud chcete poznat alespoň ty nejvýznamnější, vydejte se do Mexika, Guatemaly a Hondurasu. Poznáte kulturu Aztéků, Mayů, Olméků a Zapotéků. Prohlédnete si pyramidy Slunce a Měsíce v Teotihuacánu, projdete se přes kilometr hlubokým kaňonem El Sumidero v Mexiku, užijete si plavbu na tajemném jezeře Atitlán v Guatemale a prozkoumáte tajemný honduraský Copán.

(Ty nejdůležitější památky Střední Ameriky můžete navštívit s CK Alvarez v rámci zájezdu Velká mayská cesta.)

6. Svatá země – Izrael a Jordánsko

To, proč jsou tyto dvě země historicky významné, snad ani nemusíme vysvětlovat. Právě v Izraeli se do dnešní doby střetávají 3 z největších světových náboženství. Poznejte biblická místa Jeruzalém, Betlém, Nazaret a Masada. Potom si odpočiňte u Mrtvého a Rudého moře a načerpejte sílu na průzkum kaňonů a skal v NP Timna. V Jordánsku můžete zase navštívit známé chrámy v Petře a Vádí Ram. Ideální je skloubit návštěvu obou států dohromady.

(Ta nejvýznamnější místa v Izraeli a Jordánsku můžete navštívit v rámci zájezdu s CK Alvarez Velká cesta Izraelem a Jordánskem.)

7. Roky uzavřené Japonsko

Díky tomu, že je Japonské císařství ostrovní stát, jeho dějiny jsou hodně ovlivněny (dobrovolnou) izolací země. Historie se často dělí na dějiny tradičního a moderního Japonska. I když v dnešní době je Japonsko spíše symbolem moderní země a pokroku, vliv složité a dlouhé kultury a tradic se promítá i do běžného života.

alvarez_ck

CK Alvarez patří mezi odborníky ve svém oboru. Plánují zájezdy tak, aby program obsahoval vyvážený poměr poznávání místní přírody a kultury, ale také aktivního pobytu v přírodě a nezbytného odpočinku. Pokud chcete relaxovat v tropickém ráji, poznávat hory nebo starověkou kulturu, u CK Alvarez budete vždy správně.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: