11 rad na cestu kolem světa

11 rad na cestu kolem světa

Jsem živoucím důkazem toho, že cestu kolem světa je možné uskutečnit i skoro bez peněz. Rád bych se s vámi podělil o pár rad, jak to provést a cestu si co nejvíc užít.

1. SÁM, SÁM, SÁM

Asi ta nejdůležitější rada, pokud chceš opravdu poznat něco ze zemí, kam se vydáváš. Každý, kdo kdy vyjel sám, ti to potvrdí, v každé knížce o cestování se to dočteš. Když cestuješ sám, tak nikdy nejsi sám, zato když cestuješ ve dvou, tak jste pořád jen dva. V jednom je vše jednodušší: potkávání nových lidí, hledání ubytování, hledání práce/ dobrovolničení, stopování, učení se cizího jazyka, proniknutí do jiných kultur. Pokud si myslíš, že to sám nezvládneš, tak to nezvládneš a neomezuj toho druhého.

2. Dobrovolničení aneb pár hodin práce za ubytování a stravu

V Čechách zatím ne moc rozšířené, ale v zahraničí velice obvyklý způsob. Pracovat 4-6 hodin za ubytování a stravu má opravdu svoje kouzlo. Budeš dělat práci, která tě baví, ne kterou musíš dělat, a už jen to je podstatný rozdíl. Potkáš úžasný lidi, naučíš se novým věcem, získáš zkušenosti a bude tě to bavit.

Najít takovou práci je poměrně jednoduché. Jsou 3 nejrozšířenější stránky: wwoofing, helpx a workaway. Nejlepší z nich je helpx.net, která funguje po celém světě, stojí kolem 800,- Kč na 2 roky a nabízí tisíce míst a pozic, z nichž můžeš vybírat. Nejčastěji jde o bio farmy, hostely, pomoc u někoho doma a podobně. Každé místo má nějaký bonus – mohou to být střelné zbraně, zvířata, bazén, kajaky, kulečník nebo třeba neomezená konzumace alkoholu – to vše jsem už zažil, stačí hledat.

3. Couchsurfing

Asi už jsi o tom slyšel, ale ve zkratce. Je to obrovská komunita cestovatelů po celém světě, kteří si navzájem pomáhají. Mohou ti poradit, jak funguje veřejná doprava a jak si koupit nejlevnější trajekt, nebo s tebou jen jít na kafe a ukázat ti okolí, největší výhoda ale je, že tě u sebe nechají přespat. Poznáš místní lidi a ne ostatní turisty a to je to, co chceš.

Začít s couchsurfingem není však vůbec jednoduché, funguje na bázi referencí a pokud máš málo referencí, jen tak tě někdo neubytuje. Potřebuješ mít velice dobře a originálně vyplněný profil, s minimálně 10 fotkami. Nejlepší je začít hostit a pak až cestovat. Je to běh na hodně dlouhou trať.

4. Naučit se jazyk

Nejsnáze se jazyk učí na cestě, když musíš mluvit, jde to mnohem rychleji, ale doporučuji vyjet se základní znalostí slovíček. Na to je nejlepší aplikace duolingo. Hlavní je se nebát, každý ocení, že se snažíš mluvit.

5. Nebát se stopování

Osobní zkušenost nadevše – nastopoval jsem více než 70 000 km ve 32 zemích světa a 21 státech v USA a lidé mi pořád říkají, že je to nebezpečné.

6. Neplať za to, za co nemusíš

Kdybych platil ubytování a transport, nikdy si cestu kolem světa nemůžu dovolit. Ale i záležitosti jako prohlídky města, vstupy apod. se dají obejít. Zeptej se místních na podobné místo, jen ne tak turisticky známé. Kempovat v přírodě lze úplně všude, stačí se jen  dobře schovat. Zeptat se na přespání u někoho na zahradě také nic nestojí. Nebo se zeptej třeba v kostele.

7. Svět dává, tak ber

Stačí se otevřít a svět dává hrozně moc. Nauč se říkat ANO místo NE. Já nikdy v životě neodmítl pivo a čokoládu, na cestách nikdy neodmítnu pozvání na jídlo.

8. Letenky

Vyhledávat nejlevnější letenky není jednoduché, já strávím několik hodin hledáním toho nej letu. Pro základ sleduj akcniletenky.com a skyscanner.com.

Existují přímo letenky kolem světa. Vždy jsem si dokázal poskládat letenky levněji, takže to jako úplnou výhodu nevidím, ale chce to zkontrolovat. Při koupení letenky kolem světa se musí plánovat hodně dopředu a já mám radši tu volnost nevědět, jak dlouho zůstanu. Třeba se mi bude líbit a zůstanu déle.

Hledaní letenek je kapitola sama pro sebe, to zase příště.

9. Zvířata

Je vždy důležité zjistit si, jaká nebezpečná zvířata v daném státě můžeš potkat a mít trochu přehled. Že nějaká potkáš, to se ale jen tak nestane. Já strávil půl roku v Austrálii, o které se u nás říká, že tam jsou jedovaté i kameny, a za celý půlrok jsem neviděl jediné nebezpečné zvíře. Ano, viděl jsem několik hadů, pavouků, škorpiona nebo divoké včely, ale pokud do nich vyloženě nešťoucháš klacíkem, tak se ti nemůže nic stát.

Pokud se raději než stopem dopravujete na kole nebo na vlastních nohách, můžete na cestu kolem světa vyrazit i tak. Inspiraci v tom případě načerpejte v článku Pot, žízeň a uvědomění si vlastního života, to vše si od cesty na kole kolem světa slibuje Petr Mazal.

10. Rozdávej vizitky a e-mailovou adresu

Nikdy nevíš, kdo se ozve, ale většinou to jsou ti, které bys nejmíň čekal. Samozřejmě si i kontakty od lidí ber.

11. Dávej si pozor na cenné věci

Pokud si myslíš, že se Ti v letadle v zavazadlovém prostoru nerozbije foťák, nebo pokud si myslíš, že když dáš batoh do autobusu, že ti ho nikdo neproleze, tak brzy narazíš.

Takže co teď? Vyber si zemi, nauč se základy jazyka, sleduj letenky, koukni na dobrovolnické práce a prostě vyraž!!

Slávek Král cestuje již 4 roky a zrovna teď je na své druhé cestě kolem světa. Chybí mu pouze dvě věci: peníze a strach. Sledujte jeho blog na Facebooku.

Zkušenosti čtenářů

TripEconomy Cestovní

This article is very interesting and also very helpful to you to enjoy even more successful and enjoyable vacation. Podívejte se také na nějaké hotely!

Luci

Hezký článek, akorát moc nesouhlasím s tím, že cestovat sám je lepší. Pro mě osobně vždycky víc znamená mít to všechno s kým sdílet a pak po celé cestě si o tom s tím člověkem povídat. Přijde mi trochu smutné cestovat sám.

Jenda

souhlas s Luci. Znám lidi, co kliďo pojedou na severní pól, ale sami nedokážou ani ztrávit víkend v Krkonoších. Já jezdím sám jen proto, že „nejsou lidi“, prostě sehnat někoho na 2-6 měsíců je problém, páč většina lidí musí přeci budovat kapitalismus (-:  Takže jezdím, ale nadšením mě to nenaplňuje, navíc nejsou všechny země jako Austrálie, mě přepadli už dvakrát. Kluci z Krajopadu projeli ve třech lidech 1/2 světa a kdyby se neoženili a nerozmnožili, jezdili by asi pořád.

Miči mals

ad 2) mě nebaví práce ani v mém zaměstnání, tak proč bych měl makat, když chci jezdit, poznávat, učit se ???

Pavel
Miči mals:

Já právě většinou při takové práci nejlíp pozlal místní a ti mi pak pomohli poznat ono místo líp než kdejakej průvodce. Není to primárně pro samotnou práci nebo ubytování. Aspoň pro mě.

Doctor

Čau, za par měsíců mi bude 18 a práce mně nikdy bavit nebude uvazuju že budu dva tři roky pracovat a šetřit a pak vyrazim na vlasti pěst půjdu stopem a nebo pěšky vím že to muže byt nebezpečné ale já mám štěstí

Niky
Doctor:

Ahoj pojed s nama máme v plánu příští rok cestovat po světě já a můj přítel

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: