Betel – slintám, slintáš, slintáme. A hlavně všichni!

Betel – slintám, slintáš, slintáme. A hlavně všichni!

Drogám, vyjma alkoholu, se snažím důsledně vyhýbat. Jenže betel je v Bangladéši skoro stejně běžný jako čaj. Žvýkají všichni. A chce-li baťůžkář zapadnout a „nedělat Zagorku“, nezbyde mu nic jiného, než přijmout pozvání na žvýkací sousto. Jak dopadne?

Směs ořechů, listí a vápna

Dát si sousto betelu není nic složitého. Umně předpřipravené betelové „jednohubky“ se nabízejí v areálu 68° a 178° východní délky a 12° a 30° severní šířky, tedy na ploše ploše větší než 8 000 000 km2. Betelovému přežvykování holduje přes 200 milionů lidí a dávka ořechů s pepřem a vápnem je čtvrtou nejpoužívanější drogou na světě. Zajímají vás ty tři před ním? Jsou to naši staří známí: nikotin, alkohol, kofein.

Nejširší nabídku průvodců a map Bangladéše (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

Co ucítíte po požití?

Nehezké, krvavě zbarvené sliny, koutky úst a zčernalé zuby není nic, po čem bych toužil. Bylo mi jasné, že jedna dávka betele mě ani nezabije, ani nezohyzdí, nicméně nějak jsem neměl potřebu zrovna tohle okoštovat. Tedy až do chvíle, než přišla jasná nabídka na tržišti v městě Bagerhat.  „Dáš si?“ zeptal se mě můj náhodný známý (na cestách se pouštím do řeči s kýmkoliv) a hlavou pokýval ke stánku s nakrájenými ořechy. Krátké zaváhání. „Ok, proč ne?“  Teoreticky jsem věděl, že o halucinogen se nejedná,  ale jde spíše o stimulant. Alkaloid arekolin obsažený v ořechu má snižovat pocit únavy a navozovat dobrou náladu. Takže žádné létací pocity a barevné halucinace nehrozí. Ale stejně je to droga. Strach se mi podařilo utlumit, zvědavost zvítězila.

Když si dopřejete dávku betele, víte, co vlastně strkáte do pusy? Základem je na kousky nakrájený ořech arekové palmy (Areca catechu) zabalený do srdčitého listu pepřovníku betelového (Piper betle), který se mimo jiné dostal do hledáčku vědců jako jedna z možných antimalarických rostlin. „Extrakt z listů Piper betle (50-400 mg / kg) byl vyšetřován pro jeho účinky prosti parazitovi Plasmodium berghei během raných fází infekce,“ píše se ve odborném časopise Molecules.  Občas lze vidět pepřovník vinoucí se po arekové palmě. Místní, kteří rostliny takhle vysazují, mají jasno:  nebudou mít pro suroviny daleko.  Do balíčku se přidává špetka páleného vápna a navíc si každý může dopřát ingredience podle vlastních preferencí. Trochu namletého černého pepře, kousíček zázvoru… i když o chuť v tomto případě zase až tak moc nejde.

Chuť rozhodně nestála za to dát si repete. Ořech se sice s trochou snahy rozžvýkat dal, pepřovník chutí připomínal kopřivy a vápno chutnalo jako vápno. Poměrně rychle se naplno rozběhl „slintací“ proces. V naší kultuře se považuje za nehezké odplivávat si na chodník, ovšem polykání množství rudých slin jsem vnímal jako mnohem hnusnější. Navíc jsem cítil, jak mi zdřevění jazyk, což znamenalo, že má prachbídná angličtina se stala ještě nesrozumitelnější.

„Již po dvou minutách se začínají objevovat účinky betelu na kardiovaskulární systém, vzroste teplota kůže, urychlí se reakční čas na neočekávaný podnět. Zvyšuje také hladiny plazmového adrenalinu a noradrenalinu. U toxikomana navozuje arekolin dobrou náladu, rozveselení, evokuje myšlení, povzbuzuje k práci, tiší hlad i žízeň. Trvalé poškození organizmu je menší než po alkoholu nebo nikotinu, avšak závislost na užívání této drogy je daleko silnější než u kuřáka,“ píše Jiří Patočka v časopise Vesmír. Těžko říct, zdali se dostavila lepší nálada. Pokud ano, tak jen mírně, žádná velká euforie se nekonala.

Žvýkání betele může podporovat vznik rakoviny

Je to stejné jako s alkoholem či nikotinem. Jde v zásadě o změnu psychického stavu k „lepšímu“, pozitivnějším prožitkům či zvýšení pracovní výkonnosti. To se v zemích s vysokým podílem manuální práce hodí. Případnou závislost nikdo moc neřeší a když se zuby tmavorudě, až černě zbarví, tak je už pozdě. A pokud se objeví rakovina úst, příčinou může být právě tento zlozvyk. „Zvýšení výskytu a úmrtnosti za posledních deset let na rakovinu úst u tchajvanských mužů je spojován především s nárůstem popularity žvýkání betele,“ píší autoři vědeckého příspěvku A qualitative study of the experience of oral cancer among Taiwanese men. Faktem zůstává, že jeho celosvětová popularita pomalu roste.

Až se na asijské ulici potkáte s chrchlajícím, plivajícím člověkem z rudými slinami a zčernalými zuby, víte, že jde o milovníka betele.

Zkušenosti čtenářů

olin

zvyknul jsem na Sri Lance a efekt velice slaby… zvyknul jsem na Floresu v Indonesii a tamni metl nesrovnatelne. Asi je to dano tim, ze v kazde rostline, je množství alkaloidu ruzne… Z Indonesie, jsme toho dovezli plny sáček a cela zahradka naší oblibene hospody,pak byla doplivana… Hospodsky nadaval, ze to tam vypada jak po rvacce…

Marushka.

Ja som tomu tiez dal sancu, no nenasiel som v tom moc potesenie. Bolo mi z toho akurat riadne na grcanie 😉 Vdaka za „navod na pouzitie“, vtedy na Sri Lanke som vobec nevedel co s cim a ako. Skoro som zjedol aj tu pisomku, v ktorej to bolo zabalene(uplne dolu).

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí