Ahoj. Všimli jsme si, že máš zapnutý AdBlock. Prosím, pozastav si pro HedvabnaStezka.cz blokování reklamy. Díky tomu můžeme zajistit více zajímavých článků o zemích světa, cestopisy, reportáže. Navíc se snažíme zobrazovat jen reklamy s cestovatelskou tématikou, podporujeme touto cestou i mnohé charitativní projekty a neziskovky. Snad tě nebudou moc rušit. Děkujeme! Redakce HedvabnaStezka.cz
– čtvrt hrníčku mung dál – fazolky mungo (nejlépe půlené) – čtvrt hrníčku masur dál – červená čočka – čtvrt hrníčku dlouhozrnné rýže – 3-4 brambory – půl hlavy květáku – kmín – 1 čaj. lžička sušeného zázvoru – 1rajče – 1-2 zelené čili (může být i jiné) – sůl – 1 čaj. lžička cukru
A dáme se do toho:
1) Nasucho opražíme mung dál až lehce zhnědne. 2) Přidáme 4 hrníčky vody a asi 10 minut povaříme. 3) Přidáme rýži, osolíme a vaříme dalších 15-20 minut. Krátce před dovařením rýže přidáme masur dál (červenou čočku) a vaříme ještě 5-10 minut, dokud se voda zcela nevypaří. Doba vaření závisí hlavně na druhu rýže, který použijeme – podle toho ji k mungu přidáváme dříve nebo později. Červená čočka by se měla mírně rozvařit, aby celou směs zahustila. 4) Mezitím ve slané vodě krátce povaříme brambory a květák nakrájené na větší kousky – příprava pak bude kratší. 5) Na pánvi zahřejeme olej, osmahneme nadrobno nakrájené čili, přidáme na kostky nakrájenou cibuli, kmín, zázvor a krátce osmažíme. Pak přidáme povařené brambory s květákem, nakrájené rajče, osolíme a dochutíme lžičkou cukru. Smažíme na malém plameni a mícháme opatrně, aby se nám přísady úplně nerozpadly. 6) Nakonec obě směsi – rýžovou i zeleninovou – smícháme dohromady a bhuna khičuri je hotová. Není-li to možné, smícháme směsi až na talíři :). Servírujeme na talíř ozdobený na kroužky nakrájeným rajčetem, příp. ozdobíme větvičkou petrželky.
Doba přípravy:
45-60 minut
Tipy:
Smažíme-li čili papričku samotnou déle a pak teprve přidáme ostatní přísady, bude jídlo pálivější a naopak, pokud ji samotnou neosmažíme, pikantní chuť v jídle téměř neucítíme. Já sama používám sušené čili papričky a stupeň pálivosti dociluji právě tímto způsobem.
Poznámka:
Bhuna khičuri se v Bangladéši připravuje ve vícerých variantách, tohle je jen jedna z nich. V budoucnu pro vás připravíme i další na srovnání :).
Dobrou chuť Vám přejí Táňa a David Kučerovi
Nejširší nabídku průvodců a map Bangladéše (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz