Honza Brotánek

Honza Brotánek

Honza je vystudovaný inženýr. Brzy opustil úspěšně nastartovanou pracovní kariéru a odjel s batohem na dvouletou cestu po Jižní Americe. Po svém návratu založil úspěšný cestovatelský projekt dojizniameriky.cz, ze kterého postupem času vznikla cestovní kancelář, jejímž je majitelem. Dnes spolu s kolegy organizuje cesty pro zájemce o hlubší poznání Jižní Ameriky, její kultury a přírody.

Na kolik se cítím

Podle toho jak rychle zrovna běhám.

Navštívené země

Hodně. Takže třeba ty, ve kterých jsem byl déle než 6 měsíců: USA, Finsko, Španělsko, Německo, Kolumbie, Ekvádor, Peru, Chile

Nejdelší cesta

Nejdelší cesta z hlediska času: Patagonie - Kolumbie - Nikaragua (skoro 2 roky) Z hlediska kilometrů v autobuse: Istanbul - Teherán a Puerto Natales - Puerto Montt (obě cca 2.500km a přes 40 hodin)

Cesta, které si nejvíce vážím

Asi jedna z těch startovacích: v roce 2002 jsem se s necelými 5000 Kč (veškeré úspory) postavil v Praze na Jižním městě k dálnici a zvládnul jsem to do Turecka až na arménské, syrské a íránské hranice a také zpátky. Od to doby vím, že cestování je především o chuti a o vůli, vše ostatní jsou výmluvy.

Proč cestuji a co mi cestování dalo a vzalo

Poznávání jiných kultur, krásných míst a lidí. Poznávání sebe samotného. Nádherný život! Snad jediné, co mi cestování bere, je častější osobní kontakt s rodinou a kamarády.

Zvláštní záliby během cestování

Cesty na místa bez turistů, převážně do hor a to klidně na týden i déle - po cestě občas týden nepotkám ani živáčka. Běhání - když je možnost, běhám na cestách v Amazonii i u jezera Titicaca.

Největší cestovatelský sen

Asi nemám. Obecně je můj nejen cestovatelský sen pomoci zlepšit svět.

Expedice, projekty, knihy, …

Založil jsem cestovní kancelář specializovanou na Jižní Ameriku a pečlivě se o ní starám! 🙂


Články autora

K peruánskému Machu Picchu pěšky a za pouhých deset dolarů
Památky UNESCO

K peruánskému Machu Picchu pěšky a za pouhých deset dolarů

K Machu Picchu nevede žádná silnice. Většina návštěvníků tak míří k Machu Picchu kaňonem řeky Urubamba po železnici. Firmě PeruRail za 38 kilometrů dlouhou cestu jedním směrem zaplatíte od 60 dolarů výše. Pamatujte ale na to, že to není jediná cesta. Honza Brotánek vám poradí, jak se sem dostat doslova za pár korun.

Folklórní festival v Peru: tři týdny tancování u jezera Titicaca
Památky UNESCO

Folklórní festival v Peru: tři týdny tancování u jezera Titicaca

Puno se právem pyšní titulem folklórního hlavního města Peru. Vrcholem nespočtu kulturních akcí jsou únorové slavnosti patronky města Virgen de Candelaria (Panny Marie Candelárské). Ty jsou zapsány i v seznamu světového kulturního dědictví UNESCO a patří vedle karnevalu v Riu a folklórním slavnostem v bolivijském Oruro ke třem největším jihoamerickým festivalům.

Divoké Trujillo
Města

Divoké Trujillo

Trujillo je na první pohled úplně jiné než většina velkých měst v Peru. Centrum je plné krásně opravených různěbarevných koloniálních budov, dokonce je tu i dlouhá pěší zóna, která končí v příjemném parčíku. Po chvíli ale idylka končí a objevují se peruánské nešvary v plné parádě.

Cesta z Cuzca do říše Inků
Města

Cesta z Cuzca do říše Inků

Pavlačové domy s vyřezávanými dřevěnými balkony lemují jedno náměstíčko za druhým, místy je uliční řada oživena kamennou katedrálou se zajímavými reliéfy svatých, kteří pochytili něco z podoby zdejších inckých ideálů. Množství restaurací, kavárniček, bank, obchodů a kosmopolitní atmosféra dělají z Cuzca nejkrásnější peruánské město. Inkové odsud řídili celou svou říši, která sahala od Kolumbie až k Chile. Stejně jako za vlády Inků je i nyní hlavním městem incké kultury, a tak slouží jako perfektní základna pro průzkum inckých památek.