Mária Puškelová


Články autora

Íránský Nový rok se oslavuje až s příchodem jara
Tradice

Íránský Nový rok se oslavuje až s příchodem jara

Příchod jara je v Íránu oslavován jako Nový rok. Tato nejstarší slavnost Íránu je samozřejmě jako i v jiných kulturách spojena s pohostinností, jídlem, hudbou a veselím. Vydejme se tedy ke slavnostnímu novoročnímu ubrusu.

Jihoarménský klášter Tatev vás přivítá pohoštěním
Křesťanství

Jihoarménský klášter Tatev vás přivítá pohoštěním

Mniši vám uvaří výtečné jídlo a provedou vás temnými zákoutími, kam normálně poutníkova noha nevkročí. Kousek dále začíná divukrásná rokle s jezírky a starým, opuštěným klášterem. Nechte se zlákat ke krátkému výletu z Jerevanu.

Yazd – dva dny v pouštním městě
Pouště

Yazd – dva dny v pouštním městě

Cesta do púštneho Yazdu trvá približne 7 hodín autobusom zo Shirazu. Lietadlo letí len z Teheránu, takže som musela veriť, že nebudem patriť do ročnej štatistiky – 30 000 mŕtvych na nedobudovaných cestách. Stretla som sa s názorom, že pokiaľ by Irán v tomto momemte zavrel ropu a zemný plyn, tak nemajú nič – nemajú vybudovanú žiadnu infraštruktúru. Ale na druhej strane, keď niekde stavajú, tak im je jedno, či položia 5; 10 alebo 20 cm hrubú vrstvu asfaltu.

Životadárné prameny arménského Jermuku
Trekování v horách

Životadárné prameny arménského Jermuku

Zašlá sláva arménského Jermuku neskrývá jen minerální prameny a dříve velmi navštěvované lázně, ale také nádhernou přírodu. Vydejte se s námi na procházku do horských roklí, v nichž najdeme vodopády i rozpadlé kláštery.

Absurdistán
Zajímavá místa

Absurdistán

Boli ste niekedy v Absurdistane? Nie? Ani ste nemohli, lebo taký štát neexistuje. Aspoň na mape nie. Ale ja som sa v Absurdistane ocitla, keď som nič netušiac chcela – zhýčkaná Schengenským priestorom – cestovať do susednej krajiny a to z Arménska do Iránu.