Jak si užít (nejen) Indii

Jak si užít (nejen) Indii

Příliš mnoho lidí, aut, hluku, zápachu, odpadků a špíny, ale také bezpočet krásných památek, milí lidé, barevná a rozmanitá kultura, nádherná příroda a hory. Říká se, že Indii buď člověk miluje, nebo ji nenávidí.

Tady je pár rad k dobru, jak si užít to krásné a nenechat se unavit tím méně příjemným. Rady samozřejmě platí v obecné rovině i pro další země (obzvláště rozvojové). A předem vás varuju, Indie může být návyková.

  1. Respektujte místní lidi a jejich kulturu. Indie je plná vstřícných a otevřených lidí. Je jako zrcadlo. Usmívejte se na ně a oni se budou usmívat na vás. Indové mají zájem o vše nové, tedy i o cizince. A Indů je hodně. Proto to věčné volání: „Hallooo, where are you from, hallooo, what is your name…“ v nejrůznějších úrovních znalosti angličtiny. Může to být časem únavné, ale nemyslí to zle a vy byste neměli na ně za to být naštvaní. Představte si, že by do malého českého městečka přijeli dva cizinci v nezvyklém oblečení a s velkými batohy na zádech a jen tak by se potloukali po náměstí a všechno (včetně babiček na lavičce na nároží) by si fotili. Osobně si myslím, že by se jim nedostalo tak pozitivního přijetí jako nám v Indii, pokud respektujeme místní kulturu.
  2. Naučte se pár slov v hindí. Kromě běžných pozdravů a zdvořilostních frází jsou užitečné hlavně číslovky. Na venkově se vám to možná bude hodit a ve městech, kde mluví snad všichni alespoň maličko anglicky, s ním vykouzlíte úsměvy na mnohých tvářích. Bohužel, kromě hindí se v Indii ještě mluví spoustou dalších jazyků, ale hindí je nejrozšířenější (a taky se nám jakožto indo-evropský jazyk lépe učí než třeba neindoevropská tamilština).
  3. Pro jistotu se ptejte na ceny zboží a služeb vždy dopředu, ať nedojde k mýlce. Naprostá většina prodavačů je poctivá, ale obzvlášť v turistických destinacích (kde se nejspíše vy budete většinu času vyskytovat) se najde pár takových, kteří chtějí vyzkoušet, zda se ten poměrů neznalý cizinec nechá ošidit o nějakou slušnou částku, na které by se dalo třeba zbohatnout.
  4. Nerozčilujte se při smlouvání. Je to směšné a ponižující. Všechny balené potraviny i některé jiné věci na sobě mají napsanou maximální cenu tzv. MRP (maximum retail price). Pokud prodavač chce víc. i když mu MRP ukážete prstem, můžete to jít zkusit do jiného krámku (ať si prodavač nemyslí, že před cizincem se nemusí držet zákonů nařizujících mu maximální cenu), nebo se rozhodnout, že danou věc vlastně nechcete a nebo že se nebudete nikam honit a o ty dvě rupie více zaplatíte.
  5. Ujasněte si svůj postoj k žebrákům a držte se ho. Pro psychickou integritu návštěvníka „ze západu“ je možná užitečné si uvědomit následující: Jakožto krátkodobý host a jednotlivec z jiné kulturní a socilání reality nejspíš nic na místním sociálním systému, produkujícím žebráky a schvalujícím a podporujícím jejich existenci, nic nezměníte. Vždyť žebrák (v podobě sádhua – svatého muže, který se vzdal všech pozemských statků a žije jen z toho, co mu kdo dá) je jedno z nejvyšších duchovních stádií, které člověk může dosáhnout v hinduismu. O vědomém fyzickém mrzačení dětí chudými rodiči, aby měly „lepší podmínky k žebrání“ ,se snad ani nechci rozepisovat a rozhodně to není nic, co podle mě stojí za to podporovat… Pokud se rozhodnete žebrákům nic nedávat, buďte asertivní, ale slušní. Nebo se můžete rozhodnout občas někomu koupit čaj či jednoduché jídlo u stánku.
  6. Nerozdávejte dětem propisky ani bonbony. Jejich život ani vyhlídky do budoucna to nijak nezlepší. Co hůř, může to v nich do budoucna podpořit pocit, že žebrat je v pořádku a možná vůbec lepší než pracovat. Pokud vás trápí situace dětí v Indii, podpořte finančně nějakou věrohodnou organizaci, která třeba provozuje sirotčinec nebo staví školy.
  7. Vezměte si s sebou MP3 přehravač s kvalitními sluchátky. Pusťte si občas do uší zvuky vám milé. Uvidíte, jaké zázraky to udělá s vaší náladou. Indie dokáže být hlučná. A od dob, co se prodávají mobily se zabudovaným reproduktorem, určitě ve vlaku a autobuse uslyšíte spoustu bolywoodské hudby, o kterou se s vámi budou chtít podělit vaši spolucestuící. Jakkoliv může znít ze začátku zajímavě, po několika hodinách nemusí být dvacátý milostný-taneční duet doprovázený smyčcovým orchestrem a tamburínkou zábavný. O věčném troubení motorek, kterých přibývá na ulicích indických měst závratnou rychlostí, radši ani nemluvím.
  8. Nevylívejte si frustraci na lidech, kteří za to nemohou, pokud vás něco štve (třeba častá absence chodníků nebo věčné troubení – jako mne). Ani oni ani vy to nejspíš nezměníte, tak se s tím naučte žít.
  9. Čtěte o Indii. Čím více o zemi víte, tím více chápete, co se děje kolem vás a tím více vás cestování těší. Kromě kvalitního knižního průvodce se vybavte knihami o Indii. Ve většině „backpeckerských“ míst je obchod s knihami v angličtině (a občas i jiných jazycích), kde můžete prodat či vyměnit své staré knihy a nakoupit za babku nové. Určitě si přečtěte třeba Train to Pakistan od Kushwanta Singha, nebo legendární Shantaram od Gregory D. Robertse, The God of Small Things od Arundhati Roy nebo Midnights Children od Salamana Rushdieho. Nelekejte se tloušťky některých těchto knih, přejezdy vlakem a autobusem jsou dlouhé.
  10. Jezděte po městech rikšou. Ať už šlapací nebo motorovou. Ono se řekne dva kilometry tady, dva támhle. Ale když se má člověk prodírat davy lidí, kličkovat mezi dopravou a posvátnými kravami a nekrytými kanály, může to být, obzvláště v kombinaci s poledním vedrem, velmi vyčerpávající. Ve finále sice ušetříte pár rupií, ale za cenu toho, že ta památka, na kterou jste se vlastně šli podívat, vás až tak nezajímá, protože jste k smrti unavení a žízniví. Je dobře, že mnoho motorových rikš teď jezdí na plyn. Jezdit rikšou není „masňácké“. Naopak, vy necháte vydělat řidiči, který musí uživit z denního platu pár dolarů početnou rodinu a svezení vám ušetří sílu.
  11. Pamatujte, že kulturnímu šoku neunikne nikdo z nás. Kulturní šok má zhruba tři klasické fáze od první – okouzlení, euforie a nadšení, přes druhou – frustrace, neporozumění tomu, co se děje kolem, po třetí – pochopení a smíření se. U někoho proběhnou během prvního týdne, u jiného mnohem pomaleji a někdy se to celé několikrát opakuje dokola znovu. Až se vás zmocní euforie či nevysvětlitelná deprese, vzpomeňte na kulturní šok a vězte, že je to normální a že to přejde. Až vám nebude hej, vyražte někam do přírody, do hor nebo ZOO, pryč ze města nebo si jděte zaplavat … to aspoň pomáhá mně.
  12. Pořiďte si pandžábí (šalvár kamíz). Je to komplet volných kalhot a haleny, velmi oblíbený mezi místními. Dá se sehnat z jakéhokoliv materiálu a v nekonečné škále barev a vzorů. Je velmi vzdušný (oceníte v teplém počasí) a pohodlný. Můžete koupit na bazaru second-handový za méně než 1 dolar nebo v obchodě pořídíte kvalitní bavlněný (nebo látku plus ušití) od 10 dolarů. Vám bude fajn a uvidíte to nadšení Indů.
  13. Myjte si před jídlem ruce mýdlem. Vím, že to zní banálně, ale až to uděláte, uvidíte, kolik špíny z nich poteče. Pokud není k dispozici voda, použijte tzv. hand sanitizer (antigermicid). Gel s obsahem cca 60 procent alkoholu. Snadno se dá sehnat v praktické kapesní lahvičce i v Indii.
  14. Nepijte vodu z kohoutku ani jinou vodu, o které nevíte, odkud pochází – třeba vodu, kterou dostanete v restauraci ve džbánku nebo skleničce. Nepolykejte vodu při sprchování a čistěte si zuby balenou vodou. Pozor, u džusů a mléčných koktejlů (lassi), dejte přednost čerstvě připraveným a řekněte včas, že nechcete přidávat vodu ani led. Závadná voda je původce většiny střevních problémů a na venkově, kde jsou obzvláště nízké hygienické standardy. V rozvojových zemích platí nečistá voda za největšího zabijáka malých dětí.
  15. Jezte jen jídla tepelně upravená a čerstvá. Dávejte přednost restauracím a stánkům, kde jí hodně lidí, tam je velký obrat jídla a suroviny budou nejspíš čerstvé. Kupujete-li již usmaženou studenou pakoru, nechte si ji znovu přihřát v horkém oleji. Je to nejen chutnější, ale zničí se tak i „breberky“, které na jídlo napadaly spolu s prachem, o který v Indii nikdy není nouze. U ovoce a zeleniny dejte přednost tomu, které si sami můžete oloupat. Předem připravené a nakrájené saláty v mističkách u stánku na ulici nechte jiným.
  16. Cestujte nalehko, s malým batohem. V Indii seženete snad vše, co člověk potřebuje k pohodlnému životu. O oblečení ani radši nemluvím. Seženete bez předpisu i větsinu léků. Pokud vám dojde vaše zásoba, stačí vědět účinnou látku a její množství. Lék se bude nejspíš jmenovat jinak, bude o mnoho levnější než doma a účinky bude mít zcela stejné. Jestli však jedete do hor, kvalitní vybavení (boty, stan, spacák, vařič, přípravky na čistění vody atd…) si s sebou určitě vezměte z domova.
  17. Myslete na to, že Indie má podstatně jiné podnebí než Čechy. V teplých oblastech dostatečně pijte a ve vysokých horách nezapomeňte na výškovou aklimatizaci.
  18. Indie je země neomezených možností. Jestli vás už nebaví poušť v Rdžastánu, jeďte k moři na Goa nebo Diu. Až vás omrzí hluk a smog Bombeje nebo Kalkaty, jeďte do tropického ráje na jih. A až už budete myslet, že jste viděli všechno, vyražte do Himalájí do Ladakhu a Zanskaru, protože to je zase úplně jiná Indie. Ale cestu plánujte dopředu, ve mnoha oblastech se je už od března horko jako v pekle, v horách zase roztávají některá sedla až v červnu.

Nejširší nabídku průvodců a map Indie (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Zkušenosti čtenářů

Blažej

Indie je nádherná, občas nesnesitelná, s kontrasty klidného venkova a hlučných páchnoucích měst, navštívil jsem posvátná města Pushkar, Haridwar, pobyl v centru jogy Rishikesi a sjel rafrem Gangu, trekem z Manali Washistu do průsmyku Rothang, pobyl v „dalajlámově“ městě Dharamshale, vlastně v McLeod Gandzh kde mniši, vlastně všichni, při chůzi po ulici točí modlitebními mlýnky a usmívají se, v národním parku spatřil divoké slony, památky v Jaipuru a Agře s novodobým divem světa Taj Mahal, úžasné mausoleum šejka Salima Čistiho v Medrese v Fatehpur Sikri, zažil smog v Delhi i s kravičkami, moderním metrem, drožkani, Párgándž, Mein Bazár, všude různorodá směska všech, muslimové, hinduisté, buddhisté, sikhové, boháči, žebráci, sadhuové, evropští batůžkáři, jak jsem se těšil na odjezd domů, měl jsem Radjastanu, Uttar Pradeshe, Himachal Pradeshe a a všeho plné zuby, nyní na webu sleduji ceny letenek do Dilí nebo Bombaje a plánuji další dovolenou. „Indie, Těším se!“

Vladka S.
Blažej:

Ja moc dekuji za tento clanek! Prave jsem se vratila. Vsichni mi pred odjezdem rikali, ze se nam v Indii urcite neco stane. Hned po priletu do Mumbaie jsme jeli 30hodin vlakem do Varanasi. Mumbai, vlak, Varanasi, a pak Agra, zkratka jsme si ten zacatek „pekne dali“ hned na uvod. Kdyz jsme si pak v ovesne kasi nasli cervi, dosla jsem k nazoru, ze to tady fakt minimalne odneseme na zdravi a dalo by se rict, ze jsem se trochu psychicky zhroutila a odnesla to strevnimi problemy a teplotami. Kdyz jsem svuj stav analyzovala, doslo mi, ze je to opravdu o psychice a nahledu na tu „jinou planetu“ jmenem Indie (nebo jsme my jina planeta?). S vetsinou bodu tohoto clanku se proto shoduji a mohu jedine potvrdit, ze tak lze Indii nejen prezit, ale hlavne si UZIT A ZAMILOVAT. Specialne jizni Indie je se svym SHANTI stylem naprosto uzasna! Mohu jedine doporucit …

Lubor
Blažej:

Budu opisovat:
„Lidská neomalenost, hrubost, nezdvořilost, nejlépe snad „dacanskost“, nekonečná špína, zástupy malomocných, štěnice v posteli, krysy v koupelně, smog, z kterého pálí oči a bolí hlava, nechutné podvody, všudypřítomný pach moči a výkalů, znevažování žen a jejich práv, atd..“
„Například smrad v New Delhi a Agře je něco tak neuvěřitelnýho, že se to prostě nedá popsat. Na druhou stranu Pláže a pohoda v Goa to je prostě totální kontrast. Indie je země totalních kontrastů… Viděl jsem znevažování žen a viděl jsem milování žen. Viděl sem žebráky a viděl jsem boháče, viděl jsem lidi kteří mě chtěli jen vodbrbat o prachy a viděl jsem lidi, kteří se mnou obchodovali slušně… “
Ano to všechno je INDIE. Je toho ještě spousta horšího ale také spousta LEPŠIHO. Indie je nádherná země, země obrovských protikladů a obrovských kontrastů. Indie je pro mne prostě země, kde se budu stále rád vracet a kde je mi krásně. Nedokážu popsat všechny klady a krásy Indie, ale sám za sebe chci říct, že pro mě je to země která mi pokaždé dokáže „otevřít“ oči a na spoustu dní mě naplní energií a chutí do života. Když člověk vidí místní chudobu a podmínky v jakých dokáží místní lidé žít a fungovat, tak si až pak uvědomí že naše rádoby problémy jsou úplně nicotné a malicherné. Až tam si dokáže uvědomit jakou přednost člověk má, že se narodil právě v Česká Republice. A za to jsem Indii vděčný. Myslím, že kdyby třeba někteří naši politici mohli zažít Indii právě tak jako my, obyčejní baťužkáři, a ne jen z oken dipomatického auta a vyslanectví, tak bychom se možná měli všichni lépe. Ale to je jen můj názor

Svacao

Zdravím,
snad už jako klišé zní ona věta o tom, že Indii buď nenávidíte nebo milujete, nic mezi. Jestli jsem tento článek správně pochopil, tak se jedná o jakýsi návod, kterak nespadnout do skupiny těch nenávidících. Ale lze vůbec milovat zemi, o které má někdo potřebu vytvářet osmnáctibodový manuál, jak ji vnímat, abyste se tam cítili dobře? Splníš-li výše zmíněné dobře míněné rady a bude se ti tam líbit, nesplníš je, zahyneš…přijde mi to divný, divný ze svojí podstaty.

Jako propagaci Indie to beru, je správný vidět věci pozitivně, dobrý přístup. Sám za sebe bych ale jen chtěl dodat, že ač jsem se snažil dodržovat většinu z „Osmnáctibodového mírového plánu“ a jel jsem do Indie bez předsudků a natěšenej, po měsíci jsem odjížděl s pocitem, že ač se člověk snaží brát jiný kraj a jeho mrav sebevstřícněji a sebepovzneseněji, negativa prostě převládnou. Lidská neomalenost, hrubost, nezdvořilost, nejlépe snad „dacanskost“, nekonečná špína, zástupy malomocných, štěnice v posteli, krysy v koupelně, smog, z kterého pálí oči a bolí hlava, nechutné podvody, všudypřítomný pach moči a výkalů, znevažování žen a jejich práv, atd…Jak mám tohle milovat?

Jan Šafář

Jak to říct? Ne vždycky a ne všude Savaco… 🙂 Například smrad v New Delhi a Agře je něco tak neuvěřitelnýho, že se to prostě nedá popsat. Na druhou stranu Pláže a pohoda v Goa to je prostě totální kontrast. Indie je země totalních kontrastů… Viděl jsem znevažování žen a viděl jsem milování žen. Viděl sem žebráky a viděl jsem boháče, viděl jsem lidi kteří mě chtěli jen vodbrbat o prachy a viděl jsem lidi, kteří se mnou obchodovali slušně… A to samé jsem viděl i u nás v „civilizované“ evropě… Nebudu indii soudit a nebudu jí vychvalovat, indie je prostě jiná, ten kdo se s tím dokáže zžít jí bude milovat takovou jaká je a ten kdo to nedokáže by pravděpodobně nemohl žít ani v Praze. P.S. Když jsem minulej týden projížděl Brnem a viděl ty odpadky a bordel u Boby centra, tak jsem si hned vzpomněl na Delhi. Úplně to samý, jen sem viděl dál, než na 100m 😀

David G

Můj návod, jak si užít Indii:
když pojedete do jižní Indie (Tamil Nadu, Kerala), tak spoustu výše popisovaných nepříjemností nepotkáte, nebo jen v podstatně menším množství. Je tam čistěji, lidé příjemnější, zdvořilejší, podvodníků méně, menší přelidnění, menší vedro, obvykle méně střevních problémů a k tomu chrámy starší a neponičené vpády muslimů jako na severu.

LK
David G:

Bezpochyby je jizni Indie mene prelidnena a je pro vetsinu navstevniku ze zapadu lepe stravitelna nez severni polovina. Jestli je tam mensi horko, o tom by se asi dalo polemizovat. Kazdopadne tam je vetsi vlhko. Nekdo snasi lepe horko-sucho nekdo zase horko-vlhko.

Nicmene prave v severni polovine Indie je „to kouzlo, ta tezko popsatelna a jedinecna magicka atmosfera – se vsim dobrym a spatnym dohromady“, ktera treba me osobne ucarovala, a myslim, ze nas takovych je vic :).

Abychom tem muslimum nekrivdili, urcite znicili mnoho nemuslimskych svatyni, ale mimo to vybudovali (aspon podle me) jedny z nejkrasnejsich staveb a zahrad na svete. Taj Mahal, Fatehpur Sikri, Red Fort a mnoho dalsich.

Takze moje dalsi rada – pokud vam nesedne ani prelidnena severni Indie, ani vlhka jizni, jedte do Himalaji. Proc? Jedte a uvidite :).

Pavel Gladiš

Velice dobrý článek, dá se zobecnit pro všechny cesty.

Kamila

v Indii jsem stravila tri mesice cestovanim z nejjiznejsiho cipu pres Goa, stredni Indii az do Himalaji, a Indii jsem vdecna za jedno: ztratila jsem tam veskery strach. Indie mi ukazala, ze zit v pritomnosti, jako jeji obyvatele, je recept, jak se nezabyvat minulosti a nestrachovat se z pohledu do budoucnosti…. Po navratu do CR tezim v kazdodennim zivote stale z cesty po Indii.
Indii doporucuji vsem kteri nevi, kterym smerem ve svem zivote…

lida

Také jsme si užili jižní indii. Jen jsme asi naší cestu začali tím, myslím hezčím kusem tohoto státu – Andamanskými ostrovy.Opravdu nádhera, kouzelné nepřelidněné ostrovy (teda až na Havelock), překrásné moře, šnorchlování, potápění, pozor na tkz. instruktory, někteří nemají potřebné zkoušky, jako náš polský instruktor,který se při jednom nepodařeném ponoru málem sám utopil.Takže Andamany – velká pohoda,téměř žadný žebráci, ani nemocní, a špína také unosná.A pak drsná realita v podobě špinavých páchnoucích měst, žebráků, mrzáků, malých nahatých dětí natahující ruce, zbídačených nemocných psů,pálivého jídla, střevních potíží,švábů na pokojích,rikšů jezdících za neskutečně směšný peníz,přeplněných vlaků, ale také boháčů a luxusních aut. A přesto všechno mě do této země pořád něco táhne. Nechci se opakovat v tom, že Indii buď nenávidíte nebo si ji zamilujete.Já si Indii zamilovala.

jeff

Takový ty rady dělej to a dodržuj to jsou stejně k ničemu ve finále pokud jsi ve stresu nějakou tu krpu stejně uděláš a většinou taky za to zaplatíš, ono nějaká lekce občas neuškodí, každej si na vše musí přijít sám a proto je nejlepší se do ničeho nestylizovat a být sám sebou, ale to je těžký, když naše společnost je jedna velká přetvářka:-), hlavně proboha ze sebe nedělejte Indy nebo, že jste jeden z nich(oblíkání šalvaru apod.).

Láďa
jeff:

Souhlasím s Jeffem…:-))

banan
Láďa:

ja taky

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: