Plavba rájem: mořským kajakem na Palawanu

Plavba rájem: mořským kajakem na Palawanu

Tropické moře, pláže a ostrůvky na Filipínách patří mezi nejnádhernější na světě. Ostrovů je ale více než 7000…, které z nich jsou nejkrásnější? Podle mnohých je to skupina malých ostrůvků u městečka El Nido na ostrově Palawan. Vyrazili jsme tam na mořském kajaku.

K návštěvě ostrůvků kolem El Nida cestovatelé většinou využívají nabídky některé z mnoha místních kanceláří, které vypravují větší či menší lodě na jednodenní okružní plavbu po několika plážích, lagunách a ostrovech.

Pokud si dáte trochu práci, můžete ale souostroví prozkoumat i jinak a s daleko silnějšími zážitky. V El Nidu si totiž můžete vypůjčit mořský kajak, vybavit se základními zásobami a vyrazit s použitím vlastních paží na pláže a ostrovy dle vlastní volby. Navíc se můžete dohodnout s majiteli rybářských lodí, že vám ušetří trochu pádlování a na vybraný ostrov vás zavezou, případně odvezou nebo vám po dvou dnech přivezou nové zásoby jídla a pití.

V El Nidu jsme našli jediný mořský kajak, který opravdu stál za to, ale ten nám majitel odmítl půjčit na více než jeden den. Všechny ostatní byly plastové, duté lodě, které se postupně plnily vodou, na kterých někam dojet dalo docela zabrat, nemluvě o pochybné stabilitě na větších vlnách. Kdo by si chtěl opravdu pořádně okolí projet a prohlédnout, může si sebou vzít třeba nafukovací mořský kajak Seawave od Gumotexu.

Průzračná voda, palmy, klid. Pláže na Filipínách nápadně připomínají vyumělkované fotografie z katalogů cestovek lákajících za exotikou. Nechte se při svých cestách inspirovat článkem: TOP 5 míst, která neminout na Filipínách.

Pozor na vlny: ačkoliv je v El Nidu moře hladké jako zrcadlo, jakmile jsme vyjeli ze závětří okolních ostrůvků, dosahovaly vlny dvoumetrové výšky. Byli jsme v tu chvíli opravdu rádi, že jsme se sem nevydali na pofidérním kajaku, ale nechali jsme se tento úsek převézt rybářskou lodí.

Nejširší nabídku průvodců a map Filipín (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

Vyplouváme na moře

Dohodli jsme tedy nájem lodi, nakoupili ovoce a rýži, dohodli s rybáři, kdy a kam mají přivézt zásobu vody a jídla, i odkud nás mají zase odvézt zpátky. Sbalili jsme plavky, stan a věci na šnorchlování a vyrazili na moře.

Přímo z El Nida jsme se asi za hodinku dostali na dokonalou tropickou pláž s kokosovými palmami, ohraničenou zezadu ostrými vápencovými útesy a zepředu fantastickým mořem plným korálů, ryb a dalšího mořského života. Vystoupili jsme, zašnorchlovali si a pokračovali zase dále. Hned na prvním ostrově Cadlao jsme takových pláží minuli několik. Na většině z nich jsme byli sami.

Pokračovali jsme na Helicopter Island s ještě bělejším pískem a krásným útesem. Přespat nás tu strážce ostrova nenechal (ostrov je soukromý) a tak jsme si stopli loď, která nás vyložila na jiné prázdné pláži.

Z ostrova na ostrov

Další dny následovalo stále dokola pádlování, šnorchlování a popojíždění. Fantastické skalní útesy, pláže a korály by samy o sobě stačily, ale okolí El Nida má připraveno mnohá další překvapení. Na několika místech zde najdete úžasné kruhové laguny uvnitř ostrovů. Na ostrově Maniloc můžete vplout do laguny, na jejím konci najdete úzký průliv do další laguny a tam jeskyni, do které můžete dokonce vplout.

Na ostrově Matinloc je zase vyhlášená tajná pláž, do které vede úzké skalní okno, za přílivu zpola zaplavené vodou. Uvnitř pak je laguna s písečnou pláží. Úzký a dlouhý průliv mezi ostrovy Mantiloc a Tapiutan, jejichž břehy tvoří vysoké skalní stěny a jedna malá úzká pláž, nejde ani slovy popsat.

Jak se tam dostat: Letecky z Manily do Puerto Princesa, hlavního města Palawanu. Odtud cca 8 hodin autobusem do El Nida. Cestu můžete přerušit na několika zajímavých místech.

Ubytování v El Nidu může být v sezóně těžké najít.

Výhodou putování na mořském kajaku je, že tato místa můžete navštívit sami v době, kdy lodě se skupinkami turistů jsou jinde. A samozřejmě je zde vždy několik ostrovů a mnoho pláží, kam skupiny vůbec nezajíždí. Takové jsou například ostrovy Guntao. Na tom severním je jen docela primitivní vesnice rybářů, na tom jižním budete zcela sami, jen se želvami a žraloky. Možná existují někde na světě hezčí místa, než je okolí El Nida, a možná existují úžasnější aktivity, než plout těmito místy na mořském kajaku. Já ale o nich nevím.

Zkušenosti čtenářů

Zdeněk

Ostrov Palawan je jistě překrásný. Je dobré si ale uvědomit, že všechny cestovky, ale i cestovatelé, ukazují to hezké. Nemyslím, že by podváděli, ale prostě máme hezké věci rádi.
Já byl na ostrově Palawan letos také. A nafotil jsem tam zcela jiné fotografie.
podívejte se http://www.vietnamista.cz/fotogalerie/#pro-srovnani-jpg1
[email protected]
 

Pepino

Dik, zamack jsem slzu.. Pro me nezapomenutelny misto v dobrym i zlym – poprve v tropech, mimo sezonu, takze lidi minimum, 5 dni na kajaku, hned druhej den po 8 hodinach padlovani v dvoumetrovych vlnach me to vymlelo v priboji, zrcadlovka utopena, ze zasob zbyla lahev vody a par rozmacenejch susenek, takze jsem byl zivej jen z kokosu a jedny vyzebrany ryby. Ale i tak, raj na zemi.. ty nejkycovitejsi plaze z pohlednic jen pro me, dvoumetrovy varani, opice, zelvy.. Alenka v risi divu hadr. Od ty doby jsem neco malo projezdil, ale Palawan byl a bude dost jedinecnej..

Tereza

Palawan je raj na zemi. K clanku asi tak – vypada to romanticky, plout z ostrova na ostrov na kajaku. Avsak na vlastni pest bez znalosti mistnich pomeru bych se do toho nepoustela. Kolem ostrova jsou silne morske proudy, kde uz zahynulo par turistu, a jakmile se ocitnete na sirem mori nechranenem ostrovy, pripravte se na divoke vlny. Rovnez jsem premyslela o kajaku, stacil vylet na lodi tour C a vyjeti ze zatoky, kde je Star beach na Helicopter island a hned me chut presla.

Vasek

Byl jsem tam loni. Je to opravdu krasne, ALE turistu jak nasr…..Na podzemni reku jsem se vykaslal pote co jsem videl stovku cekajicich turistu, protoze bych si to neuzil. Objel jsem par ostruvku na lodce, kolem mne same skupinky, obcas hlucne … Tak to chodi asi vsude, kdyz je nejake hezke misto, za chvily se to proflakne a takhle to vypada. Skoda.

Cestopisnik.cz

Ty fotky odpadků z Palawanu mi připoměly spíš Puerto Princesa. Tam jsem z toho byl taky takový zklamaný. Prý nejdelší podzemní splavná řeka… Za moc to nestálo, prostředí hrůza a scam totální děs. El Nido si ale pamatuju parádní. Vesnička nic moc, pláž plná chatek a hotýlků, to ano, ale Island Hopping byp naprosto parádní. S chutí bych si to dal na kajaku, ale takovou možnost jsme neobjevili.

kaca gladis

mě se palawan moc líbil. Hodně záleží, kterou lokalitu  si člověk zvolí. Krom turistického El Nida ( které mě i tak bavilo) bych doporučila ještě Port Barton. Méně turistické, ale stejně pěkné.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí