TOP 8 tipů na letní dovolenou

TOP 8 tipů na letní dovolenou

Pokud ještě stále pátráte, kam se v létě vydat na cesty, nechte si poradit od těch nejzasvěcenějších. Lidé z osmi cestovních kanceláří nám doporučili své oblíbené letní destinace a přidali pár důvodů, proč zrovna tyto destinace  mají nejradši.

1. Balkánské země

Pokud nemáte veliký rozpočet a nechce se vám cestovat přes půl světa, zkuste východ Evropy, konkrétně Balkán. V létě sem nejraději jezdí i majitel cestovní kanceláře CK MUNDO Petr Želiezko. „Z evropských destinací vždy nejvíce doporučuju ty balkánské, které ještě nestačila pohltit komerce a masová turistika,“ vysvětluje Petr. „Stále skvělá je Albánie, i když hrozí, že se postupem času stane „profláklou“ destinací. Ještě méně dotčené cestovním ruchem jsou Makedonie a Kosovo nebo Moldavsko. Dalším tipem pro letošní léto může být dovolená v Bosně a Hercegovině, zemi milých lidí, krásných hor, orientálních památek a výborné kuchyně.“

TIP CK MUNDO: Opravdu skvělým zájezdem na Balkán je cesta po Bosně a Hercegovině, takovém malém Orientu v Evropě. Můžete se těšit na místní kulturu, rafting i nádherné hory.

2. Kuba

Vždycky se vyplatí navštěvovat místa, které čeká velké změna a jejich charakter se v dohledné době velmi promění. Typickým příkladem je Kuba, v roce 2016 totiž bude zrušené americké embargo a očekává se příliv turistů z USA. „Čím dříve vyrazíte, tím máte větší šanci zastihnout Kubu nepostiženou globalizací. Odpočinout si a nasát energii z tohoto temperamentního ostrova doporučuji absolutně každému!“ říká Lívia Kocnárová z CK Exotica Travel a dodává: „Kuba je navíc destinace vhodná k návštěvě v jakémkoliv ročním období, nikoli pouze v zimě, jak se většina lidí domnívá. Taky je to jedna z mála latinských destinací, kterou lze doporučit i cestovatelům nováčkům, protože se jedná o bezpečnou zemi s přátelskými obyvateli.“

TIP CK EXOTICA TRAVEL: Nechte si pomocí s organizací svého road tripu po Kubě od zkušených průvodců. Profesionální a individuální přístup Exotica travel vás nadchne.

3. Tibet

Chcete-li v létě objevit některou himálajskou zemi, nejlepší volbou je podle majitele CK Livingstone Rudy Švaříčka Tibet: „v Tibetu mi učarovala nejposvátnější hora země – Kailás, která je považována za sídlo bohů. Poutníci k ní přicházejí po okruhu dlouhém přes padesát kilometrů. Někteří se pohubují symbolicky jakousi „plazivou chůzí“, kdy se kupředu posouvají,  vždy po zvláštní pokloně, pouze o délku svého těla.“ Pokud byste ale chtěli s dovolenou počkat až na podzim, má Ruda další tip: „Mně je nejbližší Bhútán, kam budu opět na podzim odlétat. Trošku evokuje pohádkovou zemi krále Miroslava, kde se všichni smějí a jsou viditelně šťastni. Čas tam opravdu plyne jinak. Když člověk překročí hranice Bhútánu, ovine ho zvláštní vnitřní pohoda. Dokonce tam mají zaveden pojem hrubé národní štěstí – tak jako my máme hrubý národní produkt.“

TIP CK LIVINGSTONE: Mystický Kailás, božská Lhasa, zářivě modré jezero Manasarovar i základní tábor Everestu stihnete ve skvěle propracovaném srpnovém zájezdu do Tibetu.

4. Sumatra, Jáva a Bali

Další asijskou letní variantou, ale bez vysoké nadmořské výšky může být i část Indonésie, konkrétně Sumatra, Jáva nebo Bali. „Do této části Indonésie můžete v pohodě vycestovat v době letních prázdnin. Sumatra je hodně o přírodě, na Jávě uvidíte architektonické skvosty Borobudur a Prambanan zapsané na seznamu UNESCO a množství sopek. A na závěr můžete navštívit Bali,“ doporučuje svůj tajný recept Petr Modráček z CK Karavela.

TIP CK KARAVELA: Právě v červenci můžete tuto troj kombinaci nádherných indonéských ostrovů zažít za pouhých osmadvacet dní.

5. Tanzanie, Uganda či Rwanda

I do Afriky se dá vyrazit v období letních dovolených. „Tradiční africkou destinací je Tanzanie, která má stále co nabídnout. Návštěva jedinečných národních parků, kterým dominuje slavný NP Serengeti, nebo parků turisticky méně objeveného jihu, patří mezi uchvacující zážitky. Příjemnou africkou destinací je také Uganda a Rwanda. Právě červen až září je jedním z nejlepších období pro návštěvu unikátních horských goril v obou zemích. Ve srovnání s Tanzanií patří Uganda a Rwanda stále ještě mezi méně turisticky navštěvované země, i když hlavně v případě Ugandy to už asi dlouho platit nebude,“ přidává svůj tip Pavlína Fulnečková z CK Grand Afrika.

TIP CK GRAND AFRIKA: Cestovní kancelář nabízí treky za gorilami do Ugandy i Rwandy. I když se jedná o dosti drahou záležitost, pohled do očí obrovskému primátu vám to vynahradí.

6. Sibiř a Grónsko

V červenci a srpnu ale nemusíte pouze na jih, jak je tomu většinou v českých končinách zvykem. „Jsme zvyklí cestovat v letních měsících do tradičních prázdninových destinací po celé Evropě. Je to ale zároveň období, které umožňuje cestování do řady destinací pokrývající celou severní polokouli. Mezi mé oblíbené patří nejen oblast Arktidy, ale i Sibiř a střední Asie,“ vysvětluje Petr Novotný z cestovní kanceláře Adventura a dodává: „neskrývám, že mým největším favoritem je nádherné východní Grónsko.“

export_hs_gallery
TIP CK ADVENTURA: Pokud chcete zavítat na severní ostrovy, není lepší volby než Adventura. Oborníci jsou ale i na Kyrgyzstán nebo Kamčatku a Sibiř.

7. Rakousko

Skvělá dovolená vás ale může čekat i u našich jižních sousedů, jak doporučuje Jirka Šiler z CK Kudrna. „Moje srdeční záležitost a z mé strany doporučení na letní destinaci může směřovat v současnosti hlavně do Rakouska. Alpská příroda a pohostinnost místních obyvatel je mi velmi blízká, stejně tak jako samotné Rakousko, které máme v podstatě za humny,“ vysvětluje Jirka a dodává: „ideálně se vydejte mimo ty největší a nejznámější rakouské oblasti, pokud to lze tak i mimo značené stezky, pak objevíte, co je to skutečný horský ráj.“

TIP Z CK KUDRNA: Letošní novinkou v nabídce je ferratový kurz pro rodiče s dětmi právě v Rakousku. Takže si užijí úplně všichni!

8. Malajsie

A poslední doporučení na skvělou letní destinaci máme od Michala Čepka z CK Alvarez. „Během našich letních prázdnin není všude v tropech jen období dešťů. Naopak jsou země, kam je v tuto dobu vyrazit nejvhodnější. Řadí se k nim například Malajsie, kde panuje období sucha a nabízí skvělou asijskou exotickou dovolenou. Země je to naprosto bezpečná, lidé tolerantní a infrastruktura je na úrovni.“ Doporučuje nejen Malajsii kontinentální, ale především její část na ostrově Borneo, kde se rozkládá i sultanát Brunej. A alespoň krátkou zastávku v blízkém multikulturním Singapuru.

TIP Z CK ALVAREZ: Skvělá kombinace všech doporučovaných destinací je snadno dosažitelná díky perfektně vyváženého zájezdu Po stopách Sandokana + Borneo a Brunej.

A jaké jsou vaše tipy?

Zkušenosti čtenářů

František

Slapy s multikulturní Živohoští, korálovými útesy u Ždáně a architektonickým skvostem zřiceniny hradu Ostromeč

roman

Mne se loni hodne libilo v Estonsku a Lotyssku.

scru

Já mám za sebou letos transib z Moskvy do Irkutsku, pak Olchon na Baikalu, přelet z Irkutsku do Jižní Koreje a tam pět dní cestovat. už teď začínám spřádat plány na příští léto , ale vypadá to na 14 dní v jižní koreji a Číně

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: