Hostely ve Švýcarsku: Za přijatelnou cenu a se spoustou zážitků

Hostely ve Švýcarsku: Za přijatelnou cenu a se spoustou zážitků

Swiss Youth hostels nabízí levné a architektonicky pestré ubytování v dvou i více lůžkových pokojích, a to i v těch nejzajímavějších místech. Přesto není nízká cena hlavní předností hostelů. Důležitější je jejich schopnost vytvořit příjemné místo pro setkávání a výměnu zkušeností.

Přijíždíme do Scuolu, lázeňského městečka v Graubündenu, jedné z bran do Švýcarského národního parku. Hned vedle nádraží stojí moderní kostka jednoho z 53 švýcarských hostelů. Zrovna se hraje finále mistrovství světa ve fotbale a všichni obyvatelé fandí ve společenské místnosti v přízemí. Atmosféra je skvělá, rádi se přidáváme.

Proč bydlet v hostelu?

Bydlet v hostelu má několik kladů. Prvním jsou peníze. Ať už si vyberete prostorné „dormy“ pro více lidí, nebo designově zařízené dvou až čtyř lůžkové pokoje s příslušenstvím, zaplatíte za noc se snídaní méně než v jakémkoli jiném ubytování. Druhým kladem je poloha hostelů. Poblíž nádraží, v místech, která mají nápad, a dokonce i v těch nejvyhlášenějších střediscích jako je Interlaken, Saas-Fee, Svatý Mořic nebo Zermatt. Třetím důvodem je atmosféra. Velký prostor je věnován komunikaci. Mezi cestovateli, výletníky, mladými lidmi, dětmi. Vyměňujeme zkušenosti, navazujeme nová přátelství napříč kontinenty, a to vše naprosto přirozeně a nenuceně.

Vidím ještě čtvrtý klad švýcarských hostelů, a tím je jejich architektura. Zatímco některé sídlí v historických budovách hradů, textilek, vesnických domů, horských chat nebo městských vil, ty novější jsou navrhovány předními švýcarskými architekty. Beton, dřevo, sklo. Čistá a naprosto funkční jednoduchost v každém detailu. Ty nejlepší kousky najdete ve Scuolu, Interlakenu, Svatém Mořici a nově Gstaad Saanenland.

Nejširší nabídku průvodců a map Švýcarska (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

Hostel ve Scuolu: ideál pro rodiny a milovníky architektury

Vracíme se z výletu do Národního parku. Náš malý Péťa se vrhá na pískoviště za kamarády ze snídaně. My si sedáme do pohodlných lehátek před hostelem a chytáme poslední paprsky večerního slunce. Nejsme tu sami, a tak hned získáváme několik tipů, jak strávit další dny. O kus dál, ve společenské místnosti, která včera ožívala napínavým fotbalovým vítezstvím, se teď zápolí o prvenství v pingpongové obíhačce. A o patro výše je recepce, restaurace, bar, počítačová pracovna i obývák s krbem – vše otevřené, chytře propojené, se večeří, surfuje, klábosí i odpočívá.

Zažijte aktivní léto ve Švýcarsku. Plné outdoorových aktivit i sportu. Malebné horské vesničky ve stínu skalnatých velikánů, dokonalý servis dopravy i ubytování a v neposlední řadě mnoho kulturních památek. Švýcarsko je prostě ideální volba.

Hostel ve Scuolu byl postaven v roce 2007 s využitím tradičních prvků engadinských domů. Stojí naproti nádraží, u lanovky, 15 minut cesty od překrásného centra s domy vyzdobenými renesančními sgrafity, 10 minut k lázním Bogn Engiadina. Disponuje rozsáhlou lyžárnou, kam lze v létě schovat kola, místností pro stolní tenis, terasou, zahradou. Celé první patro je věnováno společenskému setkávání. Hostel má 14 dvoulůžkových pokojů s příslušenstvím, 26 čtyřlůžkových pokojů a 6 nocleháren po 6 lidech. Snídaně jsou formou bufetu a nabízí lokální produkty. Cena od CHF 38 za osobu a noc.

Interlaken Youth hostel: živé a kosmopolitní místo pro backpackery

Jungfrau je pojem, který přitahuje asijské národy, Indy i Evropany. Kontinenty se tu setkávají podobně jako před Taj Mahalem nebo Velkou čínskou zdí. Východiskem turistických atrakcí regionu je Interlaken, moderní lázeňské městečko ležící mezi jezery Brienz a Thun. Zatímco starší domy najdete v čtvrti Unterseen, Interlaken samotný je v podstatě jen hlavní třída směřující od nádraží Interlaken Ost k nádraží Interlaken West. Tady korzují davy lidí všech barev a národností, nad hlavami létají paraglidy, z kaváren a hotelů se ozývá hudba.

Na východním konci této rušné třídy stojí vítěz ankety o nejlepší hostel roku 2013. Moderní budova nabízí cenově přijatelné ubytování v 18 dvoulůžkových, 34 čtyřlůžkových a 8 šestilůžkových pokojích. Přízemí se otevírá do hlavní ulice a je celé pojednané jako místo pro setkávání. 3a bar nabízí euroasijská jídla, v loungi můžete zkontrolovat emaily nebo si zahrát kulečník. Večer sedáme ke stolkům na ulici a pozorujeme cvrkot prázdninového městečka.

Švýcarsko bez rámečku 2012
Plánujete-li opravdu aktivní dovolenou plnou outdoorových aktivit a sportu, nejlepší volbou je návštěva nedalekého Švýcarska, které nabízí malebné horské vesničky ve stínu skalnatých velikánů, dokonalý servis dopravy i ubytování a v neposlední řadě mnoho kulturních památek. Za dlouhými výlety do přírody se vydejte do regionu Aletsch se stejnojmenným ledovcem, který je největším v Alpách. V kantonu Valais zase najdete další skvělé vysokohorské středisko vhodné k mnohým sportovním aktivitám, a to Saas-Fee. Pod světoznámým velikánem, Matterhornem, leží nejznámější a nejnavštěvovanější turistické středisko ve Švýcarsku Zermatt. Více tipů na cestování po Švýcarsku najdete na www.MojeSvycarsko.com.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí