Kuchyně

Řecká kuchyně patří k nejoblíbenějším a nejspecifičtějším v Evropě. Samozřejmě je na ní ale znát také vliv turecké a italské kuchyně. Základem tradičních řeckých pokrmů je nejrůznější zelenina, samozřejmě olivy a olivový olej, bylinky, mořské plody, ale také jehněčí, hovězí, vepřové i kuřecí maso. Nemohou chybět citróny, česnek s cibulí a rajčata. S drtivou většinou jídel se pak běžně podává také víno a bílý chléb. V Řecku se rovněž pěstují nejrůznější druhy ovoce, od pomerančů, přes vodní melouny, hroznové víno až po fíky.

Mezi tradiční pokrmy patří samozřejmě gyros z opečeného kořeněného masa. Nejčastěji se podává v chlebové placce, se salátem či hranolky. Gyros lze směle označit za řecký fast-food, který je čím dál tím rozšířenější i jinde ve světě. Dalším věhlasným pokrmem jsou tzatziki z jogurtu, nejlépe z ovčího či kozího mléka, okurek a cibule. Tzatziki se často podávají jako příloha k masu. 
Ve většině restaurací jistě narazíte také na masové grilované špízy souvlaki. Stejně tak se k tradičním jídlům řadí také musaka, při jejíž přípravě se zapéká mleté maso, nejlépe jehněčí, s lilkem či cuketou, bramborami, rajčaty a bešamelovou omáčkou. Keftedes jsou smažené kořeněné masové kuličky. 
Samozřejmostí jsou mořské plody a ryby. Specialitami jsou grilovaná chobotnice či achinosalát – salát z jiker mořského ježka, který se dochucuje olejem a citrónovou šťávou. 
Pojem řecký salát jistě znáte také z tuzemských restaurací, jeho neodmyslitelnými ingrediencemi jsou rajčata, okurka, cibule, olivy, sýr feta, olivový olej, citronová šťáva a oregano. 
Z dezertů byste měli vyzkoušet zejména baklavu s oříšky a medem a chalvu, která se vyrábí z těsta ze sezamových semínek, medu a oříšků i sušeného ovoce. K snídani si můžete dopřát čerstvé koláčky se sýrem propita, špenátem spanakopita či pudinkem bougatsa. 
V Řecku je na rozdíl od zbytku Evropy dobrým zvykem, že v restauraci servírují ke každému jídlu zdarma kohoutkovou vodu. 
Přestože se řecké víno vyváží do světa jen málo, je považováno za velmi dobré. Řekové si víno dopřávají velice rádi, přesto je poměrně drahé, za láhev zaplatíte v průměru minimálně 6 eur. Naopak pivo se v Řecku netěší nijak zvlášť velké oblibě. Známá je tradiční retsina – silnější víno s výraznou a nezvyklou chutí borové pryskyřice, na kterou si ale většina lidí musí zvyknout. Dalším vyhlášeným a silnějším alkoholickým nápojem je anýzový likér ouzo, který má okolo 37%. Anýzovou chuť má rovněž rakije. Oblíbená je pálenka Metaxa, která je směsí brandy, koření a vína. 
Samostatnou kapitolou je pro Řeky káva. Kavárničky jsou doslova na každém rohu a snad v každou denní dobu můžete vychutnat také osvěžující a lahodnou kávu frappé s ledem.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: