Covid, bezpečnost a zdraví

22. 6. Od 24.6.2021 bude Norsko uznávat Covid-certifikát z EU. Možnost cestování začne pro plně očkované a následně i pro všechny zařazením ČR mezi „zelené země“ nejpozději od 5.7.2021. Norsko je zelené, a tak při návratu do ČR není třeba žádné testy ani formuláře.

15. 6. Norsko postupně mění podmínky pro cestování a připravuje se na integraci s evropským „covid“ pasem. Proto od 11. 6. umožňuje výjimku z cestovní karantény pro cestovatelé s plným očkováním.

18. 2. 2021 Norská vláda s platností od 29. 1. 2021 zakázala vstup do země cizincům bez bydliště na území Norska. Osoby, které mají za zákazu výjimku, a přijíždějící z tzv. červené země jsou povinny se prokázat na hranicích negativním testem na covid-19, ne starším než 24h. Dále jsou povinny na hranici předložit potvrzení o provedení registrace před příjezdem do země a na hranici absolvovat bezplatný test na covid-19. Následuje povinná desetidenní karanténa. 

2.12. Kromě 10-ti denní karantény je nutný i negativní test (ne starší 72 hodin). Ke karanténě je možné využít určené hotely.

12.10.2020 Od 10. října 2020 je ČR řazena mezi rizikové země a po vstupu do země je nutná 10-ti denní karanténa.

Norsko je považováno za bezpečnou zemi, míra kriminality je zde velice nízká. Samozřejmě se však turistům doporučuje, aby byli obezřetní. Hrozí jim především vloupání do vozidla. Není tedy dobré nechávat hodnotné věci v autech. Největší nebezpečí hrozí ve volné přírodě.  K vážným či dokonce smrtelným úrazům může docházet v horách a na ledovcích, zejména pokud se do těchto míst vydáte s nedostatečným vybavením.

V norské přírodě rovněž najdeme několik divokých zvířat. Na silnicích hrozí srážka s jeleny či soby. V odlehlých oblastech na severu země se můžete střetnout s hnědými medvědy. Na Špicberských ostrovech pak hrozí napadení ledním medvědem, kterých zde žije více než lidí. Není tedy bezpečné se po zdejší krajině pohybovat bez zkušeného a ozbrojeného doprovodu. V letní sezóně na jihu Norska řádí klíšťata, která mohou přenášet boreliózu a encefalitidu. Ojediněle můžete narazit na zmije. Nebezpečí rovněž představuje proměnlivé a nevyzpytatelné počasí.  V horách tak může hrozit například podchlazení.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: