Cestovatel Jan Styblík se rozepsal o tom, jak cestovat po Thajsku s nafukovacím kajakem od Gumotexu.
Jak se v Thajsku chovají krabi na krabích farmách? A jaké je putování thajskou džunglí na mořském kajaku? Přečtěte si reportáž od Jana Styblíka.
Nasedáme na rozvrzané staré kolo a vydáváme se do spletitých ulic dnes již poměrně moderně vypadajícího thajského městečka Ayutthaya. Těžko uvěřit, že mezi novými budovami a kvalitními silnicemi můžeme narazit až na 400 buddhistických klášterů.
Při pohledu do zrcadla ještě jednou upravuji svou sváteční košili. Venku už na mě troubí, vybíhám z domu a naskakuji do jednoho z aut v malé koloně. Jedeme podél leknínových jezer a já jsem trochu napnutý, jelikož nevím, co mě čeká. Je lednová sobota časně ráno, venku 30 stupňů. Jsem dnes pozván na svatbu kolegyně. Bude to pravá vesnická veselka v Thajsku, kde momentálně bydlím.
Ano, Thajsko je vážně plné turistů. Ale naprostá většina z nich sem jezdí právě kvůli tomu, že země má opravdu co nabídnout – například také možnost všem těm turistům uniknout a Thajsko si užít v naprosté samotě, kterou nenaruší ani davy lidí v podstatě kousek od vás.
Zlaté lesklé chrámy, zapálené kouřové tyčinky, cinkání drobných mincí, monotónní modlitby, vůně kokosové polévky, spousty malých krámků, záplavy úsměvů, písmo, které nikdo nepřečte, indičtí sloni a rozpustilé opice nás obklopují po celou dobu naší cesty napříč severním Thajskem – a nad tím vším shlíží moudré oči Buddhovy.
Thajsko je dlouhodobě na prvním místě v nejoblíbenějších destinacích pro digitální nomády. Důvodem nejsou jen nízké životní náklady a asijská exotika. Velmi výrazným činitelem jsou coworkingová centra, která umožňují magická setkání a spojují digitální nomády v silnou komunitu.
Poslední dva dny bylo relativně stabilní počasí, sice větší vlny a silnější vítr, ale aspoň byl spolehlivě východní. Vyrážím brzy ráno, vlny jsou možná větší než včera odpoledne, ale snad se postupně zmenší. Zpátky bych měl pádlovat s větrem v zádech…