Centrální vysočina Srí Lanky – která místa nevynechat?

Centrální vysočina Srí Lanky – která místa nevynechat?

Srílanské hory navštíví snad každý cestovatel, který se na tento ostrov vydá. Která místa byste si neměli nechat ujít?

Centrální vysočina leží ve středu jižní části ostrova. Zahrnuje chráněnou oblast Peak Wilderness, národní park Horton Plains a rezervaci Knuckles Conservation Forest. Průměrná nadmořská výška chráněné oblasti je 2 500 m. Horské lesy, které zde převládají, hostí širokou škálu rostlinných i živočišných druhů, včetně některých ohrožených (hulman rudolící, lori štíhlý, levhart cejlonský). Zbyde-li vám v programu čas, věnujte zdejší přírodě několik dní.

Čajové království Ella

Začněte cestou nahoru do kopců do městečka Ella. Leží uprostřed čajových plantáží, můžete zde pozorovat místní ženy při trhání čajových lístků, udělat si exkurzi do čajové továrny, výlet k vodopádům a nebo vyjít na tzv. Malou Adamovu horu, odkud budete mít krásný výhled do kraje. Pozor, díky vyšší nadmořské výšce se zde připravte na nižští teploty, zejména ve večerních hodinách.

Z Elly pokračujte po„vyhlídkové“ železnicisměrem na sever a užívejte si nekonečné výhledy na čajová políčka. Doporučuji koupit si lístky do nižší třídy a cestovat s místními (ne do první třídy, kde potkáte jenom samé turisty). Kdy jindy se vám podaří jet v otevřených dveřích vlaku s nohama vystrčenýma ven? 🙂 Vlakem budou v každé stanici procházet prodavači drobných dobrot a ovoce a i když celá souprava pojede OPRAVDU pomalu, rozhodně vám to nebude vadit.

Pokud se chystáte na Srí Lanku a zatím nevíte, jak si cestu naplánovat, inspirujte se například tipy na dvoutýdenní okruh po zajímavostech jižní poloviny ostrova.


Výstup na Šrí Padu, posvátnou Adamovu horu

Výstup na tuto posvátnou horu byste rozhodně neměli na Srí Lance vynechat. Podle pověstí je to místo, kde Adam poprvé sestoupil na zempo vyhnání z ráje, naopak Buddha zde zanechal svůj otisk nohy při cestě do ráje (nahoře můžete vidět dokonce jeho stopu), nebo je to místo, kam létají zemřít motýli… Místní sem v sezoně míří ve velkém, nahoře i po cestě se někdy tvoří i fronty.

Jako výchozí bod, který je po cestě, doporučuji osadu Dalhousie(jinak lze na horu vystoupat i z jiných směrů). Nejlépe se sem dostanete autobusem z Hattonu, kam vede již zmiňovaná železnice. Na horu vede přes 5000 schodů a v některých pasážích je cesta velice strmá (a kvůli tlačícím se poutníkům někdy i nebezpečná). Nejlepší je vystoupat nahoru tak, abyste stihli východ slunce.

Haputale, nejkrásnější výhledy na Srí Lance

Do Haputale se dostanete vlakem. Je to opravdu unikátní místo. Z vrcholu hor uvidíte na všechny světové strany. Na jihu dohlédnete směrem k moři a sever směřuje ke vzdálenějším horským městečkům Nuwara Eliya a Ella. Na východ se táhnou čajové plantáže a zelená údolí pokrytá lesy a rýžovými poli Buduruwagala.

Nejširší nabídku průvodců a map Srí Lanky (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: