Postřehy ze Singapuru

Postřehy ze Singapuru

Singapur bývá většinou pro naše cestovatele pouze přestupní stanicí k cestě po okolních státech Jihovýchodní Asie. V našich médiích můžete většinou číst pouze o zákazech a nepříjemnostech, které nás v Singapuru čekají. Není tomu ale tak.

Orwell nebo ráj?

Vstup na území Singapurské republiky byl skutečně trochu depresivní – měření teploty na letišti (pokud máte více než 38 stupňů, nejste vpuštěni z obavy před nákazou ptačí či prasečí chřipkou do země) a soupis zákazů a sankcí, které následují po jejich nesplnění. Namátkou – zákaz žvýkaček, zákaz močení na ulici, zákaz vlastnit pepřový sprej, zákaz psát nápisy na zdi, zákaz přecházet ulici mimo přechody, zákaz házet odpadky na ulici, zákaz odhazovat nedopalky cigaret a další a další. Hlavou se mi probleskla myšlenka, kam jsem to přijel, do nějaké policejní země, kde bude stát policie na každém kroku a sledovat, zda nedělám něco špatně? Přijel jsem do města budoucnosti, nebo tady bude Orwell v praxi? Většina města je totiž pod kamerovým systémem.

Razítko do pasu a pak už jen samé pozitivní dojmy. Policii vidíte jen náhodou a to se na vás usmívá, pokud se díváte do mapy, vždy přiběhne a chce pomoci. Mám pocit, že pomocí restrikcí a zejména důsledným vyžadováním jejich plnění (na rozdíl od nedůsledné České republiky) dokázali v Singapuru vybudovat moderní fungující zemí s neuvěřitelnou úrovní služeb, s nedosažitelným standardem čistoty a hygieny.

Za týden v této maličké zemi blízko rovníku si samozřejmě nedovoluji dělat neomylné závěry a připouštím, že moje dojmy mohou být zkreslené, přesto – Singapur jsme viděli takto:

Čisté ulice je slabé slovo

Ulice jsou vyleštěné, nablýskané, stroje nebo i ručně se drhnou i jednotlivé dlaždičky, nikde nevidíte na silnici záplatu na asfaltu, pokud  někde- většinou v blízkosti tržnice. Je na zemi odhozený papír, nebo dokonce nedopalek, jedná se o velkou výjimku. Nikde jsme za celý pobyt nespatřili dům s posprejovanou omítkou. Příjemný je i pobyt na WC, často tlumená hudba, květiny, nerezové záchody, jen pro Evropany menší problém s mušlemi. Vzhledem k výšce Asiatů jsou pro nás dost nízko.

Město nákupů, a ještě jednou- nákupů, nákupů a nákupů

Od tržnic a krámků v Little India či Chinatownu  (kde koupíte třeba troje hodinky za 10 singapurských dolarů) až po ohromné nákupní centra, včetně podzemních, kde máte problémy s orientací, na tříkilometrové hlavní třídě Orchard Road.

Nejširší nabídku průvodců a map Singapuru (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

Město jídla

Jí se naprosto všude, v jakoukoliv denní dobu, většina lidových jídelen má otevřeno 24 hodin. Od drobných prodejců na ulici k luxusním restauracím. Nabídka jídla je ohromující, v běžné jídelně máte k výběru několik stovek jídel, například čínské, vietnamské, malajské, indické, thajské, indonéské kuchyně. Jídla z čerstvých surovin dělají přímo před vámi, za 5 dolarů (tj. cca 65 korun) vám bude padat jídlo z talíře. O co smutnější byl návrat do Prahy, na Florenci párek v rohlíku, klobása a obalovaný sýr, včetně neochotné prodavačky, na rozdíl od stále se usmívajících Asiatů. Po každém jídle máte v Singapuru také možnost si umýt ruce.

Město fungující místní dopravy

Jak metro, tak i busy jezdí na vteřinu přesně. V busech místní dopravy lekce z cestování. Čisto, klimatizace, řidič obrazovku, na které sleduje provoz kolem sebe, pokud nemáte koupený lístek předem, hodíte mince do trychtýře s nápisem – plaťte korektně. Design busu- radost pro oči – šedá madla na držení, fialové tyče, žlutá sedadla, na každé zastávce velká informační tabule s informací, kdy přijíždí další a následující spoj.

Památky vedle mrakodrapů

Supermoderní architektura- výškové budovy, hotely, sídla firem, vchody do metra – v těsné souvislosti náboženských staveb. Na jedné ulici najdete vedle sebe buddhistickou pagodu, taoistický chrám, mešitu, synagogu, hinduistický chrám, katolický kostel, kostel presbyteriánů, metodistů či arménské křesťanské církve.

Většina Singapurců ( tj. Číňanů, Malajců, Tamilů a další) je vždy velmi čistě oblečena, ženy mají minimum vrásek (jak to dělají nevím, možná, že vliv má tropické vlhké podnebí?), jsou velmi štíhlé a pohledné, nepoznáte, jestli je dotyčné 25 nebo 40. Určitě budou velkou roli hrát stravovací návyky a také oblíbenost thajských či malajských masáží, které jsou nabízeny na každém rohu.

Hodinky, hodinky a ještě jednou hodinky

Asi nějaké zvláštní hobby, nikde jsem neviděl tolik prodejen hodinek jako tady, nejedná se o stovky prodejen, ale o desítky. Od napodobenin světových značek za pár dolarů až po luxusní hodinky v ceně automobilu. Jen pro zajímavost- auto starší deseti let nesmí v Singapuru na silnici, všude vidíte jen nová a drahá auta.

Většinou dělají jen jednu věc

U nás řidič autobusu řídí, prodává lístky, manipuluje s penězi, po skončení směny většinou musí autobus uklidit, podle toho to také často vypadá. Tady řidič pouze řídí. To samé bylo v Malajsii, jízdenku si koupíte předem, na terminálech je úklidová četa, která připraví autobus na cestu, zavazadlo do kufru vám dá zřízenec. Stejně to funguje v jídelnách. V jedné je třeba deset prodejců jídla, dohromady mají dvě, tři uklízečky, které po každém hostovi uklidí nádobí a setřou stůl, dále mají společnou servírku, která se stará pouze o nápoje. Veškeré služby se dějí v klidu, stejně klidné jsou i děti, nevidíte rodiče křičící na děti. Pokud se v Singapuru staví, tak je stavba vždy obehnána plentou, takže nedochází k žádnému narušení provozu, ani k znečišťování okolí staveb. Ve městě visí řada billboardů varující před zaměstnáváním ilegálních dělníků, pokud potkáte dělníky z Pákistánu, Indie, Thajska a dalších zemí, kteří jezdí do Singapuru na práci, tak mají vždy na krku zavěšenou identifikační cedulku. 

Lekcí z cestování je samozřejmě i letiště Changi. Vlak mezi terminály, koberce v příletových halách, vlastní bazén, orchideje na toaletách.  Jak jsem napsal v úvodu, Changi je často jen jedinou zastávkou cestovalů v Singapuru. Až se tam ocitnete na svých toulkách světem příště, tak si určitě na Singapurskou republiku pár dní rezervujte, stojí to za to.

Zkušenosti čtenářů

NN

moj dojem zo singapuru – nezaujimave europske/americke mesto ktore nema s aziou nic spolocne a najzaujimavejsie na meste je metro, inak gycove vyspele mesto, KL ci BKK su omnoho zaujimavejsie

u busov sa patrilo spomenut ze tam jazdia doubledeckery ako v londyne

s tymi zakazmi to nie je take horke, hned vedla tabule so zakazom lovu ryb veselo sedel singapurcan s udicou a obdalec vedla zakazu odpadkovania si dalsi odpluval na zem, takze to nie je treba vidiet zase tak idealne

Manollo
NN:

ano sedi ze ma americky styl, a prave to je na nom zaujimave, ze asi ako jedno z mala velkomiest v JV azii ma svoju organizaciu a system. Naopak mne sa Singapur velmi pacil nielen mesto ale cely ostrov.

MK
NN:

Neviděl jsem Singapur ideálně, ale byl jsem fascinován tím,že tam věci fungují tak, jak bych si přál u nás. Možná, že si tam někdo tu a tam odplivne na zem, a třeba přejde i na červenou, ale podívejme se na věci kolem nás-pravidla, která u nás máme, nedodržujeme ani my dole, natož politici nahoře.

Palo

V Singapure odporucam navstivit areal s japonskymi a cinskymi zahradami. Lezi iba par zastaviek SMRT-om od centra (stanica Chinese Garden). Rezervujte si na to dost casu – vybrali sme sa tam len na otocku, ale stravili sme tam skoro pol dna a to nie sme ziadni zahradni architekti. Najdete tam zahrady vsetkych rozmerov – od rozlahlych parkov s jazerami, az po minimalisticke dvory 1×2 m s jednym kamenom a trsom bambusu. Balzam na nervy!

Milan

Singapur je super zastavka pri cestach po Asii.Byl jsem tam dvakrat , pokazde asi 10 dnu.Na Sing vam stací tak max 5dnu.Levne ubytovaní ve ctvrti Mala Indie..Zajímavosti:Cinske zahrady,ostrov Sentosa,mozna ZOO,ptací park,okolní ostrovy,Cinska ctvrt,no a pak na autobus nebo na letadlo a hura jinam.

ratje

V unoru 2010 se v Singapuru budeme zastavovat na 2dny po ceste z Thajska na Sri Lanku, uz se nemuzu dockat… Zaujal me ten bazen na letisti Changi – jdu si to vyhledat.

Valis

Pro lidi, kteří do JV Asie jedou poprvé bych Singapur určitě doporučil jako vstupní bránu – hlavně z důvodu aklimatizace na místní klima v relativně evropských podmínkách. Navíc není absolutní problém s angličtinou, což se o spoustě míst v Asii říct nedá, I když přesně nalajnované a často i uměle vybudované město se mi Singapur líbil a rozhodně je tady co vidět… ale jen pár dní a pak dál.

Martin

Ahoj, budu přestupovat v Singapuru a mám na to 9 hodin. Poradil by někdo, co se dá stihnout a jestli mě vpustí do země? 🙂 Díky

Eliška

Když jsme letěli poprvé do JV Asie, Singapur jsme za dva dny prolétli a pak jsme pokračovali rychle do Malajsie. Tak nám ale učaroval, že jsme se tam vrátili už třikrát a pokaždé jsme z toho „odvaření“. Města mi nikdy nic neříkají, jsou to pro mě jen baráky…Ale Singapur je vyjímka, absolutní srdcovka. Líbí se mi směs asijské mentality s americkým způsobem života. Tamní jídlo zbožňuju, v hawker centrech bych mohla snad i bydlet:-) A právě se mi líbí i ta nezištnost a ochota pomoci, jak je psáno v článku. Všichni usměvaví a neuvěřitelně slušní a zdvořilí, město naprosto nablýskané, bezpečné… Je pravda, že co se „památek“ a zajímavostí týče, stačí na to tři dny. Ale já ráda procházím právě ty postranní uličky v China townu apod. a to je pro mě ta nevětší atrakce:)

Jarda

Dá se najít na internetu desítky článků i videí o Singapuru – kam jít, kde jíst apod., ale čistě praktické informace třeba kde nejlépe měnit peníze, kde jsou umístěny výdeje lístků nebo žetonů na metro, jak se dostat /zcela konkrétně, ne jen že metrem nebo busem / z letiště Changi do centra nebo dokonce do přístavu, kde je autobusové a vlakové nádraží pokud by člověk chtěl jet do Malajsie, jak se dostat na pláž a pod. tam nenajdete.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí