KOMENTÁŘ: Hana a Antonie cestou přes Pákistán zbytečně neriskovaly

KOMENTÁŘ: Hana a Antonie cestou přes Pákistán zbytečně neriskovaly

V pátek šťastně skončil únos dvou českých cestovatelek. Poučení? Žádné není. Ten případ totiž o ničem obecném nevypovídá.

Hana Humpálová a Antonie Chrástecká se po dvou letech od únosu v pákistánském Balúčistánu vrátily domů. Skvělá zpráva je to nejen pro jejich rodiny, ale i pro mne. S malou nadsázkou jsem je totiž do Balúčistánu poslal.

Ivan Brezina komentoval situaci na HedvabnaStezka.cz hned po únosu, a to v článku ÚNOS V PAKISTÁNU: Hanča a Tonča na silnici smrti.

Začátkem 90. let jsme s manželkou „objevili” levnou a zajímavou pozemní trasu z Prahy přes Írán a Pákistán do Indie. Projeli jsme ji celkem šestkrát (pokud nepočítám řadu dalších dílčích cest do všech zemí na trase) a zpopularizovali ji v průvodci Cesta na Východ. Podle naší knihy se přes Balúčistán rozjely tisíce Čechů, a další tisíce se tamtudy ještě rozjedou.

Seřezat jim zadek?

Když si čtete diskuse pod články o návratu obou unesených dívek, všimnete si, že značná část našich spoluobčanů se z jejich návratu zřejmě příliš neraduje.

Z tisíců nenávistných hlasů vybírám:

  • Měly raději sedět doma a nikam nejezdit.
  • Kdyby moje dcera přišla s hloupým nápadem na cestu přes Pákistán, snad jí raději zpřerážím nohy.
  • Snad si příště rozmyslí podobné cestování, je zbytečné takhle riskovat život.
  • Teď by měly veřejně vystoupit, v zájmu dalších nerozvážných lidí.
  • Až zas bude nějaký hippie cestovatel někde na přednášce vykládat, jak krásná oblast ten Blízký východ je, prosím, nafackujte mu za mě. I za ty holky.
  • Rodiče měli těm blbkám seřezat zadek a zavřít doma, a ne je pouštět do tak nebezpečných končin!
  • Kéž je tento příběh ponaučením pro všechny mladé lidi, kteří chtějí cestovat za dobrodružstvím.

Velký muftí z Vysočiny

Hanu Humpálovou a Antonii Chrásteckou tedy doma snad čeká ještě větší nenávist, než prožily v dvouletém zajetí únosců. A všimněte si, že všichni ti domácí mudrlanti vyjadřují velmi podobně, jako muslimové, které jinak Češi tolik kritizují. Spojovacím prvkem českých hlupáků a východních islamistů je názor: „Žena není svéprávná bytost. Bez dovolení otce nebo manžela nesmí opustit dům, a už vůbec nesmí sama nikam cestovat.“

Zaráží i vyjádření prezidenta Zemana. Kombinací geografických neznalosti, kulturní ignorance, patriarchálního povýšenosti a čecháčkovského šovinismu připomíná “středověké” názory nějakého saúdskoarabského muftího. „To není Zikmund a Hanzelka, tedy slavní cestovatelé, to je dvojice dívek, které jednaly velmi neprozřetelně,“ řekl Zeman v rozhovoru na Frekvenci 1. „Těm dívkám jenom na dálku popřeji, aby už nikdy neopakovaly tu hloupost, které se dopustily. A všem, kteří se rozhodnou, že budou cestovat do nebezpečných zemí či provincií, doporučím, aby si to právě na příkladu těchto dívek rozmysleli.“

Jak velké riziko podstoupily?

Zeman v Pákistánu nikdy nebyl. Netuší proto, že na rozdíl od Zikmunda a Hanzelky, dívky nevyrážely do neprobádaných končin a nijak zvlášť neriskovaly. Cestovaly běžným linkovým autobusem po trase, kterou podle oficiálních pákistánských statistik každý rok bez problémů projede asi 26 000 cizinců. Jejich únos byl druhý za posledních deset let (Francouz, unesený v květnu 2008, byl propuštěn po třech měsících). To je statistické riziko 1 : 130 000. Riziko, že budete v Česku zavražděni, je asi dvojnásobné (ročně je u nás spácháno asi 160 – 190 vražd na deset milionů obyvatel).

Riziko, které Hana a Antonie podstoupily, bylo tedy zcela zanedbatelné. Asi jako že vás teoreticky může zabít květináč, který spadne z balkonu. Vyloučit to nelze, ale přestanete snad kvůli tomu chodit po ulici nebo si pořídíte helmu? O jaké „hlouposti“ to tedy Zeman mluví? O své vlastní?

Především ale vychází z představy omezence z vesnice někde na Vysočině o cestování. V hospodě čtvrté cenové skupiny mu kdosi řekl, že má jezdit na dovolenou jen do Chorvatska nebo na Balaton, a to jedině pod dohledem „pana vedoucího“ z cestovky. Hlavně žádné „nebezpečné“ země, o kterých Zeman ví jen z dobrodružných knih Karla Maye! Ve své omezenosti ale nechápe, že svět je prostě jiný než v románu Divokým Kurdistanem. Zřejmě netuší, že obě dívky jsou plnoleté a svéprávné lidské bytosti. A navíc velmi zodpovědné.

Nebetyčná smůla

Hana a Antonie se před více než dvěma lety na svou pozemní cestu přes Pákistán podrobně připravily. Nic nepodcenily. Kontaktovaly akademické znalce oblasti a zjišťovaly si aktuální bezpečnostní situaci. Oblékly se v souladu s islámskými zvyklostmi a v pohraničním městečku Taftan si pro průjezd Balúčistánem najaly ozbrojenou policejní eskortu. Osobně bych to líp neudělal. Snad jen kdybych byl dívka, do patriarchální země bych si vzal parťáka mužského pohlaví. Čistě kvůli jednodušší komunikaci.

Statistika ale mluví jednoznačně. Ten únos tedy nebyl žádnou zákonitostí, ale prostě jen nebetyčnou smůlou – asi stejnou, jako když se někdo zabije na D1. Je to smutné, ale přestanete snad kvůli tomu jezdit autem do Brna?

Zopakujme to znovu: dva únosy za deset let a oba dopadly dobře. Základní ponaučení, které nám kritikové údajné “nezodpovědnosti” obou dívek předkládají k věření („Neměly tam jezdit, blbky!“), tedy nefunguje. Pákistán sice samozřejmě není Evropa, ale ani nejde o přehnaně nebezpečnou destinací typu Afghánistánu, Iráku nebo dnešní Sýrie pod vládou Islámského státu.

Cestování jako “sluníčkářství”?

Na HedvabneStezce.cz založil anonym s nickem „Karel“ diskusní vlákno s výsměšným názvem „Hanča a Tonča se nám vrátily! :-D“ (pozn. redakce: diskuse již byla smazána.). Kromě údajného „sluníčkaření a pánbíčkáření“ obou propuštěných dívek hodnotil i jejich vzhled a sexuální přitažlivost. Je to nejen urážlivé a primitivní, ale hlavně je to nesmyslná paušalizace. Vždyť co je na nezávislém cestování automaticky „sluníčkářského“? A co to slovo vůbec znamená? Je snad “sluníčkář” každý, kdo někam vyrazí bez cestovky za sluncem?

Nick „Karel“ ale hlavně potvrzuje slova primáře psychologického oddělení Vojenské nemocnice v Brně Jiřího Brančíka. „Dá se předpokládat, že se dívky setkají i s vulgárními reakcemi a hulvátskými projevy,“ řekl Lidovým novinám.

Muslimové jako mimozemšťani

Příčinou vulgarit na adresu Hany a Antonie je hloupost, omezenost a závist lidí, kteří by k podobné cestě sami nikdy nenašli odvahu. Zlomyslně se proto radují, že to někomu nevyšlo a že se mu něco zlého stalo. Navíc o cizích zemích nic nevědí a promítají si do nich nejen své neznalosti, ale i náboženské a kulturní předsudky. Proč je v Česku tolik nenávisti k muslimům? No protože tu žádné muslimy nemáme a útočíme tedy jen na svou nesmyslnou představu o neznámém. Ze stejného důvodu se bojíme mimozemšťanů. Copak jste snad neviděli Válku světů?

Každý vidlácký primitiv má potřebu se vyjadřovat k něčemu, čemu absolutně nerozumí,“ shrnul to jeden z rozumných a slušných diskutujících na Hedvábné stezce. “Chápu ještě lůzu z Novinek a IDnesu, která buď nikdy nikde nebyla, anebo jede maximálně na Vánoční trhy do Vídně na Slevomatu. Na Hedvábnou stezku ale chodí lidé milující cestování, kteří si rádi rozšiřují obzory a to nad úroveň kvality autobusového zájezdu do Bibione…”

Mně to naopak nepřekvapuje – všechny webové diskuse jsou bez výjimky žumpa už z principu. Pokud nejsou moderované nebo podmíněné registrací (třeba přes Facebook), díky anonymitě v nich exhibují lidé s nejrůznějšími osobnostními poruchami, komplexy a frustracemi. Výsledek bývá tak tristní, že skoro nemá smysl ho číst a reagovat na něj. Umazali byste se jako ve skutečné žumpě.

Virtuální lůza

S virtuální lůzou mám bohaté zkušenosti právě z HedvabneStezky.cz. Před dvěma lety jsem tam jako znalec pákistánských reálií zveřejnil věcnou analýzu rizika, které obě unesené české cestovatelky podstoupily. Spousta anonymních diskutérů se do mě pustilo se smrští nadávek.

Autory nenávistných příspěvků spojovaly dvě věci: 1. šlo o anonymy, kteří se styděli za svá jména, 2. sami v Pákistánu nikdy nebyli. S tamní bezpečnostní situací tedy sice měli nulovou zkušenost, ale tím radikálnější byly jejich nepodložené „názory“ a „domněnky“. Redakce nakonec musela diskusi uzavřít „kvůli vulgárním výrokům, osobnímu napadání a nerelevantním příspěvkům“.

Proč mají ale anonymové i prezident nutkavou potřebu „řešit“ životy jiných a radit jim, co mají a nemají dělat, a kam mají a nemají cestovat? A Zemanův argument, že „nerozvážnost“ dívek způsobila České republice problémy a že stála spoustu peněz daňových poplatníků? Zeman sám se přece chová až neuvěřitelně nerozvážně. Přes doporučení lékařů pije, kouří, jí nezdravě a nehýbe se, což nás všechny také stojí spoustu peněz. Zeman navíc tvrdí, že jeho styl života je jeho svobodné rozhodnutí. To má naprostou pravdu, ale platí to i pro cestu po zemi do Indie.

Svoboda na cestách

Neztrácejme ale čas s prezidentem a s anonymy a na závěr si pro odlehčení trochu zafilozofujme. Život je už z principu nebezpečný – od narození jsme odsouzeni k smrti. Každý den navíc zcela dobrovolně podnikáme celou řadu aktivit, které mohou naši smrt přiblížit. Přecházíme na červenou, koupeme se bez nafukovacího kruhu, jezdíme na kole, pijeme alkohol, kouříme, jíme tučné maso a sladké zákusky, souložíme bez prezervativu…

Žádné z těchto (a tisíce dalších) každodenních rizik nám nepřijde přehnané. Ale běda, jakmile někdo udělá něco, co se vymyká z našeho chápání. Třeba vyleze na Everest, skočí s padákem nebo se rozjede po zemi přes Balúčistán do Indie. Hned je to „nezodpovědný blázen, kterému by se to blbnutí mělo zakázat“.

Miloš Zeman by tedy musel retrospektivně odsoudit i Emila Holuba, Hanzelku a Zikmunda, svatého Vojtěcha a Marca Pola. Tito lidé byli panečku teprve nezodpovědní hazardéři! Jezdili do míst, o nichž neměli žádné zprávy. citysex Tehdy sice ještě nebyl internet, ale Pola i Vojtěcha všichni varovali. Přesto jeli.

Jenže pocit rizika je vždy subjektivní. “Den života strávený někde na kopcích v mrazu a vánici je pro někoho hodnotnější, než pro jiného deset víkendů strávených u televize nebo pět strávených na chatě u rybníka,” píše ekonom Ladislav Tajovský, který se věnuje hodnocení “nebezpečných” aktivit. “Odlišné vnímání rizika znamená, že na Špicberky jedu i tehdy, když vím, že mě tam může sežrat medvěd a v Praze ne. Že se do Balúčistánu vydám i poté, co tam unesou dvě české dívky, protože sám za sebe přikládám životu zpestřenému o tenhle způsob trávení času větší váhu, než životu bez něj.

Každý, kdo cestuje aspoň trochu proti proudu, čelí klepání na čelo těch, kteří žijí ‘spořádaně a normálně’. Tihle lidé nestojí o zbytečné riziko. Když už někam vyrazí, tak pěkně s průvodcem nebo aspoň podle průvodce. Samozřejmě na to mají právo. Problém ale je, že si z omezování rizik udělali bůžka. Mají tendenci chránit nás ostatní před nezodpovědností… nás samotných. Začíná to povinností dětí nosit na kole helmu. Proti tomu přece nikdo soudný nemůže protestovat. Jenže kde to skončí? Prostě – buďme sice opatrní, ale svou svobodu si hlídejme aspoň na cestách.”

Autor Ivan Brezina (www.g.cznavštívil Pákistán šestkrát (z toho čtyřikrát pozemními cestami z Íránu a západní Číny) a celkem v něm prožil skoro rok života. Jeho průvodce Cesta na Východ, popisující pozemní trasu z Prahy do Indie, vyšel v letech 1995 a 2001. Třetí vydání právě dopisuje.

Redakce HedvabneStezky.cz pevně věří, že tentokrát povedou diskutující diskusi v duchu „i nesouhlas se dá vyjádřit slušně“ a nebude potřeba diskusi u tohoto článku vypnout.

Zkušenosti čtenářů

Vašek Kozuk

Dát povinně přečíst všem těm diskutérům, kteří se nikdy neodhodlali k ničemu jinému, než aby své zahraniční dovolené strávili výhledem z okna autobusu cestovní kanceláře.

Petr
Vašek Kozuk:

Přesně tak, bohužel mám pocit, že polovina našeho národa by klidně vyměnila svobodu cestovat i svobodně volit za materiální jistotu levného bydlení a plného žaludku. Diskuze jsou pak plného závistivých a nepřejících komentů k lidem, kteří se nebojí plnit svoje sny.

yellow
Petr:

To je fakt svoboda cestovat s ozbrojeným doprovodem. Každý si to asi představujeme malinko jinak.

Ivan Brezina
yellow:

Nekdo vas nuti tam jezdit?

yellow
Ivan Brezina:

„buďme sice opatrní, ale svou svobodu si hlídejme aspoň na cestách“

Na mojí reakci, že svoboda asi není cestování s ozbrojeným doprovodem odpovíte, jestli mě někdo nutí tam jezdit…

Co takhle radši věcnou reakci než podrážděnou odpověď pane ješito?

Marek Kříž
yellow:

Ano, souhlasím, pan Jesita Brexina píše třetí vydání a jeho zuřivě komentáře i s tímto článkem článkemsvědčí hlavne o tom, že se boji o prodejnost své oslavné knihy. Kdo má na to cit a svůj rozum tomu není třeba nic složité vysvětlovat. Vše má svou příčinu či motivaci která někdy není příliš vidět.

Roj
yellow:

V tom případě nemůžete letět ani z Prahy do Londýna, pač i tam je ozbrojený doprovod. A navíc nevíte, kdo to je.

dee
yellow:

Zajímalo by mě, kolikrát jste byl v Egyptě, kde se s ozbrojenou ochrankou jezdí běžně např. na pyramidy…

Jan Mühldorf
dee:

K pyramidám jsem dojel z centra Káhiry metrem do Gizy a pak busem MHD.
Jízdné mne vyšlo na cca 5,-Kč. Žádná ochranka tam nebyla. Od zastávky busu mi děti ukázali cestu ke vstupu do areálu pyramid. Tam teprve byla ozbrojená turistická policie. V Praze jsou také měšťáci.

Petr II.
Petr:

Se svobodou příchází také odpovědnost. Odpovědnost za své činy. Svobodný člověk má také svobodu nést následky svého jednaní. Svoboda a k ní příslušná odpovědnost je nerozlučitelná dvojice. To se zase zdá mně, že mnoho diskutéru v česku nechápe.

diplodokus
Petr:

jo tak ZAVISTIVYCH. Vazne si myslite, ze to, ze stravily 2 roky sveho zivota zavrene v zavsivene pakistanske dire jim nekdo muze zavidet? 😉

diplodokus
Petr:

jinak ovsem ohledne te pravdepodobnosti lzete. Za poslednich 10 let to nebyl druhy unos, napriklad pomijite tento pripad:
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/svet/168304-svycari-uneseni-talibanem-jsou-na-svobode/
a to je jen priklad, co probehlo nasimi medii a utkvelo mi v pameti, jinak ovsem tech unosu bude nepochybne mnohem vic…

diplodokus
diplodokus:

tohle bylo na autora clanku

petr zeman
Vašek Kozuk:

Plně souhlasím s článkem.Ti co se vyjadřují vulgárně a kriticky jen o sobě dokazují,jací jsou omezenci,nevzdělanci a křupani,kteří jen mudrují v hospodě u piva.Náš pan prezident je toho důkazem,jaký jsme národ.Jediné,co mám s ním společného je příjmení.Bohužel.Přeji holkám mnoho zdaru a dalších cest,aby se nenechaly odradit špatnou zkušeností,která se může stát komukoliv a kdekoliv a závistí hlupáků.

Ivan Brezina

Jen pro pořádek: rád se zapojím do slušné a věcné diskuse. Na případné neslušné a nevěcné názory nebudu reagovat.

Honza Prokop
Ivan Brezina:

Tak proč reagujete na Zemanův výrok ???? Zrovna Vy mě připadáte jako svazácký vedoucí, který jediný má patent na rozum a má právo ostatní novináře pomlouvat, protože spal na střeše policejní pevnosti. Váš článek bych nedal ani do Blesku.

Ivan Brezina
Honza Prokop:

V článku žádné novináře nepomlouvám. Kritizuji jen názory diskutujících čtenářů pod jejich články. A můj článek samozřejmě máte svobodu nečíst. Prezentuju svůj názor, ale že jsem nejchytřejší si opravdu nemyslím. Hezký den!

Jarda Horak

„Prostě – buďme sice opatrní, ale svou svobodu si hlídejme aspoň na cestách.” – se svobodou ale jde ruku v ruce i odpovednost. Bohuzel to si rada lidi neuvedomuje. Takze pak to dopada tak, ze rodiny, kamaradi, znami takovychto turistu pak litaji od certa k dablu, halasne vykrikuji proc se stat nestara, proc nepomuze, proc nezajisti. Nebyt tohoto, pak bych s vasim clankem i souhlasil. Po tom divadlu mi to ale prijde malinko pokrytecke. Jak to vidite vy?

Ivan Brezina
Jarda Horak:

Myslím, že stát přesně od toho je. Právě proto si ho platíme na daních, aby nám pomohl, když to potřebujeme. Když si koupíte motorku a nabouráte se, přijedou záchranáři, při požáru hasiči a při přepadení policie. To je smysl státu a jeho povinnost. Tady se vede diskuse jen o tom, jestli ty dvě cestovatelky neriskovaly příliš. Z čísel, která jsme dohledal, plyne, že ne. Kdyby ale jely na území ISIS (nebo se třeba koupaly v řece plné krokodýlů), mluvil bych jinak.

Michal C.
Ivan Brezina:

Nevíte, jaké vyjádření k dané oblasti & její bezpečnosti mělo v té době MZV ?

Martas
Michal C.:

mám dojem, že tam bylo upozornění na cestování do východní části a vyjmenované nějaké provincie, kde je bezpečnostní situace horší. Ale vždy ses měl spojit se zastupitelským úřadem, který by tě informoval o aktuální bezpečnostní situaci 🙂

marika
Ivan Brezina:

Som za tento článok vďačná, ale zároveň mi je smutno, že ho bolo vôbec potrebné napísať. Celkom ale nerozumiem tej diskusii o tom, aké veľké bolo riziko, ktoré podstúpili. Ono je to podľa mňa vlastne jedno. Tie dievčatá uniesli a väznili kvôli výkupnému, lebo terorizmus je drahý. Za ich únos a väžnenie sú zodpovední len tí ľudia, čo ich uniesli a väznili, nikto iný. Nebola to voľba tých dievčat.

Přemysl
Ivan Brezina:

Musím reagovat, protože motáš hrušky s jabkama. To s tím státem je pravda pouze na našem území , ale né dnes mimo Evropskou unii. Stát především není cestovka, která ručí za kdejakého pomatence. Nechal bych dát do zákona , že každý cestovatel musí podepsat revers  – cestování na vlastní riziko. A ono by spousta těch dobrodruhů sedlo rádo na zadek a zůstalo v krásné české kotlině.
buď v míru

Přemysl
Ivan Brezina:

Musím reagovat, protože motáš hrušky s jabkama. To s tím státem je pravda pouze na našem území , ale né dnes mimo Evropskou unii. Stát především není cestovka, která ručí za kdejakého pomatence. Nechal bych dát do zákona , že každý cestovatel musí podepsat revers  – cestování na vlastní riziko. A ono by spousta těch dobrodruhů sedlo rádo na zadek a zůstalo v krásné české kotlině.
buď v míru

Zuzana Apetauerová
Jarda Horak:

Souhlasím. Je pravda, že stát se může vždy cokoliv, kdekoliv a člověk to nijak neovlivní. Ale rozdíl je něčemu předcházet a raději si třeba počkat, až se situace více uklidní nebo se zkrátka nebezpečným zónám ať už v Pákistánu nebo kdekoliv jinde vyhnout. A s přihlednutím na statistiky, dva únosy za poslední dobu čeho? Linkových autobusů? Nevěřím totiž už podle ostatních zdrojů, že by únosů bylo tak málo. Bohužel se ale nedají unášet jen autobusy. A i když je člověk dospělý a má za sebe zodpovědnost, proto si může jezdit do nebezpečných států a vystavovat se nebezpečí, prožívat o to větší dobrodružství a adrenalin, tak pokud má kolem sebe blízké, kteří o něj tu starost mají, tak je to vůči nim skutečně pokrytecké. Je mi 24 let, sama toho mám něco nacestované a můžu říct, že bych tohle svým rodičům nikdy neudělala.

Kristýna
Zuzana Apetauerová:

To je zajímavé, já právě pořád přemýšlím, proč tolik Čechů naprosto v pohodě a bez obav, opakovaně a s malými dětmi míří každým rokem do Egypta? Tohle bych zase já svým rodičům neudělala……

Lenka
Zuzana Apetauerová:

Já musím s Vámi souhlasit, ono je totiž něco jiného, že tam denně tou linkou cestují stovky lidí, kteří v té zemi žijí, znají ji, mluví jejich jazykem a domluví se. No a pak je markantní rozdíl, když si za adrenalinem vyjedou dvě bílý holky, který zemi a poměry znají jen z mapy a internetu. Já jim nepřeju nic zlýho, ale litovat je taky nehodlám.

Špory
Lenka:

Autor tu pravděpodobnost vypočítal z počtu cizinců, kteří tudy projíždějí, nikoliv z počtu místních.

Dana Novotná
Zuzana Apetauerová:

Díky, díky. Konečně rozumný názor. Jsem v roli matky,. která se třepe, když jedou synové někam ven lézt. A pokud je situace v té zemi taková jak je, tak se jí mají vyhnout kvůli rodičům. Je tolik krásných míst, kde je riziko únosů minimální

Marcela Hladová

Myslím, že holky udělaly vše, co bylo v jejich silách pro svojí bezpečnost. Měly smůlu, co se jim stalo, ale naštěstí to dobře dopadlo. Člověk riskuje už jenom tím, že se narodí. Nikdy neví, co ho v budoucnosti potká, i kdyby se snažil sebevíc, nemůže některým věcem zabránit. Je zbytečné ty holky odsuzovat a chytračit.

Michal Bokr

Děkuji Ivane za tento článek. Souhlasím, tak jako jsem souhlasil s tím původním. Nelíbí se mi bagatelizace medií, které svým pohledem vytvářejí z cestovatelů hazardéry se životem. Samozřejmě riziko existuje všude, ale statisticky je určitě mnohem větší v autě cestou do práce než unesení v Pakistánu. Opatrnost je vždy na místě, ale přehnaný strach typu „vše nám neznámé je hrozné“ ne.

Jiří Cysař

Až jsem se dočetl –
Především ale vychází z představy omezence z vesnice někde na Vysočině o cestování. V hospodě čtvrté cenové skupiny mu kdosi řekl, že má jezdit na dovolenou jen do Chorvatska nebo na Balaton, a to jedině pod dohledem „pana vedoucího“ z cestovky. Hlavně žádné „nebezpečné“ země, o kterých Zeman ví jen z dobrodružných knih Karla Maye! Ve své omezenosti ale nechápe, že svět je prostě jiný než v románu Divokým Kurdistanem. Zřejmě netuší, že obě dívky jsou plnoleté a svéprávné lidské bytosti. A navíc velmi zodpovědné.

Pokud někdo píše o druhém jako o omezenci zřejmě je sám omezenec a nestojí mi dále číst tento elaborát obhajující zřejmě cestování mladých dívek do exotických krajin :/ A psát o pravěpodobnosti a statistice to už je naprostý nesmysl. Můj názor je jednoduchý pokud jsem žid a je pochod neonacistů nepůjdu do něj byť ze statistiky vyplývá,že žádný neofašista nezabil nikoho za posledních třicet let. Prostě nelezu tam kde je nebezpečí a pokud ano nepláču jaký jsem chudák . Děkuji a přeji pěkný den

Ivan Brezina
Jiří Cysař:

To se shodneme, já taky nejezdím tam kde je nebezpečno. Jenže na té trase není nebezpečno tak, aby se tam člověk musel bát, což mimochodem plyne právě z té statistiky, kterou nechcete číst.

Lukáš Rotrekl
Ivan Brezina:

Tak proč ten ozbrojený doprovod?

Ivan Brezina
Lukáš Rotrekl:

Balúčistán je kmenová oblast, kterou centrální vláda nemá pod kontrolou. Celá desetiletí tam dochází k ozbrojeným konflikům mezi armádou a kmeny. Z toho ovšem automatickxy neplyne zvýšené riziko cíleně pro cizince. je to jejich konflikt a nemají důvod do toho zatahovat bělochy. Ale chrání si prostě svoje autobusy. Ozbrojený doprovod je automaticky ke každému spoji pro místní, ať už jím jede i běloch nebo ne.

Lenka
Ivan Brezina:

Aha, takže podle této logiky by holkám bývalo stačilo, aby vyrazily na cestu bez doprovodu místních, zatažených do kmenových válek. Kdyby si jely jen hezky ve dvou, žádný ozbrojený doprovod by nepotřebovaly… Skoro mám pocit, že Vám docházejí argumenty.

Jozo
Ivan Brezina:

A preco, ked som tam cestoval v roku 2013, moj doprovod a ja sme vecer z autobusu na polceste vystupili a cestovali sme na druhy den spolu na korbach policajnych dzipov? To vtedy ochranovali koho? Tie dzipy?

Iveta
Ivan Brezina:

Ke starému poustevníkovi připutoval do jeho chatrče poutník.“Co tě sem přivádí?“ ptá se poustevník. „Hledám pravdu“ odvětil poutník. „O čem?“vyzvídá poustevník. „O životě““Jak si myslíš, že je správné žít?Pověz mi o tom“ ptá se poustevník.Poutník se rozhovořil. Když už mluvil více jak hodinu, poustevník ho přerušil. „Tak to by stačilo“, řekl. „Ty nehledáš pravdu o tom, jak je správné žít. Ty hledáš jen potvrzení SPRÁVNOSTI SVÝCH NÁZORŮ NA ŽIVOT“./volně podle Bruna Ferreriho, Příběhy pro potěchu duše/

Jana
Ivan Brezina:

„neni tam nebezpečno, aby se clovek musel bat??“
Tak ještěze se holky nebaly, evidentně se jim to vyplatilo… Vaše zmínka o prezidentovi, proc do toho mluví, asi proto, ze byl zkritizovan za to, ze ty děvčata nepřijal. Prosimvas proc by je měl jako zvát k sobe? Protože jsou hrdinky? Mam trochu jinou představu o hrdinství! Jo, je mi jich lito, asi si vytrpeli, ale jak říkáte, jsou svobodne a plnolete, cestu touto oblasti si zvolily samy. Zajímal by me jejich názor na bezpečnost teto oblasti ted, po těch dvou letech, proste to byla smůla, mužem jet znovu, treba budem mít vic štěstí..? Asi ne…

Jana Berková

Úžasně napsaný článek, naprosto s Vámi souhlasím 🙂 !

ade.e

Myslim, ze sama o sebe bola tato cesta zbytocny risk. Su bezpecnejsie moznosti. Takze nemozem suhlasit s tymto clankom. A ciastocne maju pravdu i vsetci ti, co kritizuju cestu. Narobili zbytocne problemy. No urazat ich je stupidizmus. Na druhej strane, cestovanie ako vsetka aktivita, ktora presahuje ramec cumenia na telku, ci hranie sachu, alebo rylovania v zahradke, je ciastocne riskantna. Lebo nestastie sa moze stat pri prechadzke ci turistike v lese, co je kilometer od domu. Alebo cloveka moze zrazit auto pred domom a ide len na nakup. Co sa tyka tej cesty. Ide len o to, ci sa nieco stane alebo nestane. Niektorym sa nestalo nic, niektorym zial ano. Niektori mali stastie a ako Hana a Tonca, su doma. Niektori prisli domov v rakve. (vid horolezci spred roka). Napriek tomu ich nezatracujem, lebo sam cestujem netradicnym sposobom-stopom, co mi moze prist raz draho. Ale vdaka tomu som zazzil velmi zaujimave chvile na ktore rad spominam. Zhrnul by som to takto: Samo o sebe to bolo rizikove a hlupe. Ale chapem, ze preco to riziko podstupili. Ponaucenie? Asi ziadne. Je to o stasti. Drzim im palce nech sa rychlo spamataju. A snad sa uz take nestastia nebudu opakovat..

Radek

Správně, všichni co nejrychleji do bezpečného Balúčistánu.

Anna

Nehrála v celé situaci nějak roli i skutečnost, že dívky neměly na hlavách šátky?

Honza B
Anna:

Dívky samozřejmě šátky na hlavě měly.

Pavel

Je tohle článek nadšeného cestovatele o obhajobě cesty těch dvou holek do nebezpečných oblastí, nebo jedna z nekonečných a nevyvážených kritik odpůrců Zemana, který ať udělá cokoliv, vždy se najdou kritici? Asi oboje. Nicméně ty statistiky jsou opravdu úsměvné.

Ivan Brezina
Pavel:

Zkuste ty statistiky vyvrátit, ale s uvedením zdrojů prosím. Moje zdroje jsou v článku před dvěma lety. z textu na něj vede odkaz.

turista
Ivan Brezina:

Ale to už zde přece bylo vyvráceno v diskusi u toho vašeho staršího článku. Ta pakistánská čísla jsou snad správně, takže 26 000 turistů, kolik z nich bylo z České republiky?, které projely Balučistánem, kde každý strávil jeden až dva dny. Vedle toho deset milionů Čechů, kteří zde tráví 365 dní v roce, a k tomu snad 15 milionů turistů, z nichž jaždý tady stráví X dní a na přepočítaný počet vražd. S touhle sattistikou si lze hrát, jak demagog potřebuje.

vladimir bejval
turista:

10 mil Čechů rozhodně netráví 365 dnů v Čechách, dívím se panu Březinovi, že na takové hovadiny odpovídá

turista
vladimir bejval:

Rozumíte alespoň přibližně psanému textu? Nejde přece o to, jestli deset milionů čechů tráví v čechách 365 dní nebo jenom 364, já třeba asi 27, ale o tu statistickou demagogii. Ivan odpovídá, protože si zvyšuje čtenost, takže se mu nedivím. S jinými částmi jeho články lze polemizovat či souhlasit, ale tahle udajná statistika je totální blábol.

turista
vladimir bejval:

Rozumíte alespoň přibližně psanému textu? Nejde přece o to, jestli deset milionů čechů tráví v čechách 365 dní nebo jenom 364, já třeba asi 27, ale o tu statistickou demagogii. Ivan odpovídá, protože si zvyšuje čtenost, takže se mu nedivím. S jinými částmi jeho články lze polemizovat či souhlasit, ale tahle udajná statistika je totální blábol.

Jozo

“ Cestovaly běžným linkovým autobusem po trase, kterou podle oficiálních pákistánských statistik každý rok bez problémů projede asi 26 000 cizinců.“

Totalna kravina. Cestoval som tou istou trasou 13 dni pred ich unosom. Kazdy cudzinec (okrem Iranu a mozno zopar dalsich krajin) sa zapisuje na checkpintoch do zaznamovej knihy. Podla zapisov prechadzali oblastou priblize 3-4 cestovatelia za tyzden. To je do 300 ludi za rok. Predpokladam, ze po unose sa to cislo este znizilo. Kde je tych 26 000? V ten den som nestretol ani jedneho cudzinca, pricom do Taftanu som z Iranu prisiel uz o 11-tej doobeda a odisiel som podvecernym autobusom. Nikde nikoho, tie desiatky batozkarov na den (ci ako to vychadza) sa asi niekde skryvalo…

Radek
Jozo:

Tyhle statistiky jsou samozřejmě smyšlené, ale autor za to pravděpodobně nemůže, pouze převzal číslo kdovíodkud.

Jozo
Radek:

Bud tadial cestoval naposledy niekedy v devatdesiatych rokoch, alebo sam vie, ze to nemoze byt pravda.

Ivan Brezina
Jozo:

Tady mate odkaz, je i v mem puvodnim clanku:
http://www.scribd.com/doc/102538001/Pakistan-Tourism-Statistics-1995-2010
Ano, za pet let se to mohlo zmenit. Ja jel pres Balucistan naposledy v roce 2010.

Jozo
Ivan Brezina:

A kde je v tej statistike napisane, ze tych 23.6 tis. turistov cestovalo po trase Taftan – Quetta? Mnohi mohli letiet priamo do Quetty alebo navstivit ju po zemi z ostatnych provincii Pakistanu bez toho, ze by pokracovali po zemi do Iranu. Taktiez velka cast z nich budu Iranci – siiti, obchodnici.

Jozo
Ivan Brezina:

Tak to by som celkom ocakaval, ze ak teraz dopisuujete nove vydanie knihy, pojdete sa na dotycne miesta pozriet osobne. 5 rokov je v Pakistane dlha doba a co platilo dnes, nemusi platit zajtra.

Ivan Brezina
Jozo:

Ale to neni v rozporu, pisu o 26 000 cizincich, ne zapadnich cizincich. Proc si myslite ze by iransky obchodnik mel byt mensim cilem pripadneho unosu nez belosi? Naopak – pri vymahani vykupneho by byli unosci ve vyhode, mohli by vyuzit lokalni vazby na jeho rodinu. A proc to vztahuju jen na tu trasu? No proste proto ze do jinych obasti Balucistanu nikdo nejezdi. Zaprve tam neni nic k videni (hory a poust) a zadruhe je to tam objektovne nebezpecne, na rozdil od hlidane silnice. Nikomu taky nedoporucuju aby silnici opoustel.

Jozo
Ivan Brezina:

1) V tej istej statistike sa pise o navstevnosti Quetty na urovni 17.2 tis. Kam sa teda podelo tych 6.4 tis cudzincov, ak do inych oblast nikto nejazdi?

2) Ak teda zahrnate aj Irancov, nemali by ste ich zahrnut do statistik o unosoch a samozrejme aj pripocitat utoky na autobusy (aj s iranskymi) siitskymi putnikami?

Ivan Brezina
Jozo:

1. Nejsem takovy znalec Balucistanu abych mel presna cisla kam tam jezdi kolik lidi. Vim jen, ze ze silnice nikdo moc nesjizdi. Ani k tomu nema duvod, to neni Svycarsko ale poust.
2. O zadnych unosech Irancu nebo utocich na autobusy s poutniky nevim, ale je fakt ze jsem to cilene nevyhledaval.

Jozo
Radek:

Ivan, aky je vas nazor na nasledovny incident? Miestni policajti nevedia, ze Balucistan je bezpecnejsi ako D1?

„I met an Aussie girl who tried it last year. She got all the way to Quetta and they refused to let her cross be a use of safety risk. They put her on the first bus back.“

https://www.lonelyplanet.com/thorntree/permalink/post/21619498

Ivan Brezina
Jozo:

O par postu v te diskusi je tohle: „Travelling from Pakistan to Iran via Quetta is not risky, so the government has taken many steps towards security, and travelling is safe via same route.“
Takze nevim, ja zase mluvil s Romanem Vehovskym ktery to projel stopem. Ale uprimne – na cele pozemni trase do Indie je tenhle kus nejmene bezpecny. Otazka je jen co si pod tim predstavit. Mne dva unosy za deset let neprijdou tak strasne abych to neprojel znovu. Ilustrativni je myslim to srovnani s beznymi riziky kazdodenniho zivota. Kourite? Jezdite na kole? To si musi kazdy v hlave srovnat sam.

Jozo
Ivan Brezina:

Roman Vehovsky siel tu trasu pred dvanastimi rokmi… Ak toto povazujete za relevantne informacie tak dakujem pekne. Pakistan sa odvtedy velmi vyrazne zmenil.
Stale ste sa nevyjadrili k postoji pakistanskych policajtov v Quette, ktori zabranili solo zene v pokracovani pozemnej cesty. Preco, ak je to podla vas bezpecne?

yellow

Tolik arogance klausovského střihu se jen tak nevidí. Fakt, že Mgr. et Mgr. Brezina v ČR „udělal“ danou cestu z něho nedělá žádného znalce, jak o sobě tento pisálek a odborář z „lifestylového“ magazínu MAXIM prohlašuje.

Dám dohromady tisíc statistik z pochybných zdrojů a udělám si interpretaci jakou chci.

Jinak ta „eskorta“ je otrhaný policista, který se možná umí podepsat a rozhodně nebude riskovat svůj život pro nějakého zápaďáka, jak se nám tu sluníčkově snažíte naznačit.

Radek
yellow:

Arogance k těmhle vševědům bohužel patří. Zlatá 4 cenová.

Ivan Brezina
Radek:

Radku, vsimnete si ze v tom postu neni jedina vecna informace, se kterou by se dalo rozumne polemizovat. On ani nevi ze v Maximu uz skoro dva roky nepracuju.

yellow
Ivan Brezina:

Maxim je bible pro chlapy. V Maximu najdeš vše, co potřebuješ, aby ses neztratil v džungli velkoměsta ani v opravdové džungli. Maxim ví, že všechno je jen hra

Minulost se nezapomíná 😉 Tak se nemusíte tvářit, že neexistuje…

Ivan Brezina
yellow:

Nemusim vubec nic, a hlavne nemusim diskutovat s anonymy.

yellow
Ivan Brezina:

Nemusíte nic a můžete jen co se vám aktuálně hodí. Ale opravdu nemusíte reagovat tak podrážděně na každý nesouhlas.

Nedívím se, že máte takový obdiv k propisce Klausovi, úplně stejná arogance a ješitnost a uraženost.

Alena
yellow:

Neberte si to prosím osobně, ale domnívám se, že se svým osobním problémem s profesní minulostí pana Breziny (bývalý redaktor časopisu Maxim) se budete muset vyrovnat sám, případně vyhledat odbornou pomoc. Chápu, že ten časopis třeba nemáte rád, každý máme jiný vkus, to je vcelku běžné, nicméně nevidím důvod, proč tuto skutečnost neustále opakovat ve veřejné diskusi k článku o unesených Češkách. Není to relevantní.

Radek
Ivan Brezina:

Maxim je sice žumpa, ale o to nejde. Ta arogance je z článku cítit v každé větě – já mám pravdu já jsem nejzkušenější já vím všechno nejlépe. Trvám na tom, že tato oblast je jedna z nejvíce nebezpečných a pokud tam někdo pojede, nemůže se spoléhat na stát. Statistiky v tomto ohledu nic neznamenají, jsou to neporovnatelné položky. Přeji dívkám hodně zdraví a uvážlivosti.

Kristýna
Radek:

Proč prosím je v téhle zemí každý, kdo o nečem něco ví, nedejbože ví víc než průměrný čech a dovolí si o tom něco říct, automaticky označen za arogantního? Já z článku žádnou aroganci necítím, cítím trochu vztek a velkou zoufalost a zklamání. Zřejmě se nám heslo „drž hubu a krok“ zadřelo pod kůži na několik dalších generací……Já za totáče vyrostla, ale pokud vy ne, důrazně vám radím – na rady téhle naší generace se vykašlete a to hodně rychle, nebo si ten život moc neužijete.

janahrusa

Ivane, dekuji za tento clanek.Tato udalost si zaslouzila rozumny komentar, jako je ten vas. Preji vsem lidem co nevidi je tunel pred sebou krasne dny plne zazitku.

yellow
janahrusa:

Jo termín „Virtuální lůza“ zní jako rozumný komentář.

Petra
yellow:

Pane „žlutý“, internetovou lůzu poznáte podle toho, že se neumí podesat vlastním jménem… Pane Březino, Vám bych ráda poděkovala za dobrý článek a vyjádřila souhlas s Vašim názorem. Já sama bych z této destinace sice měla obavy, ale jsem „strašpytel“ a stejně tak jsem se bála jet třeba do Maroka nebo Dubaje. Podobný únos se jednou může odehrát ve Španělsku nebo Tunisu, co se bude psát pak? Byla to prostě věc osudu, ne pravděpodobnosti. Neodsuzuji proto děvčata, ani nikoho jiného. Jsem ráda, že jsou doma a myslím, že takhle přemýšlí většina lidí, kteří nepotřebují moralizovat skrytí za klávesnicí a publikovat svůj zaručený návod na životy a myšlení jiných. Běžně se diskuzí z těchto důvodů neúčastním, ale tohle mi nedalo.

Anežka Buchtová

Díky za článek. Je podle vás i dnes zmíněná pozemní cesta do Indie před Irán a Pákistán bezpečná? Pokud ne, kudy byste tam jeli? Chystám se tam v příštím roce a ráda bych znala názor zkušených cestovatelů.

yellow
Anežka Buchtová:

To se nedá říct takhle od stolu. Situace se mění každým dnem. Místní samozřejmě mají aktuální informace a ví, kdy je to bezpečné a kdy ne. Ale cokoliv dál než pár hodin je věštění z křišťálové koule. K tomu zcela nevypočitatelná Pak ambasáda.

Jiná pozemní cesta neexistuje. Možná ještě střední asie – Čína – Pak… Ale to bude stát spoustu času a hlavně peněz, které se dají využít daleko účelněji.

Ivan Brezina
Anežka Buchtová:

Jinudy to moc nejde, musela byste pres Rusko a Kazachstan do zapadni Ciny a pak pres Tibet do Nepalu, coz je drahe, dlouhe a administrativne narocne. Bezpecnostne je tenhle kousek o neco malo horsi nez naprosty zbytek cesty (treba Iran a stedni Pakistan je naprosto OK). Ale je treba to videt v souvislostech, ktere v clanku uvadim. Dva unosy za deset let jsou pod urovni rizika autohavarie. To je prave to zajimave – nikdo se neboji ze se zabije v aute, coz je mnohem nebezpecnejsi nez unos.

Honza

„Snad jen kdybych byl dívka, do patriarchální země bych si vzal parťáka mužského pohlaví“…. A to taky komentuje přímo a nepřímo většina těch „vidláků“. O tomhle si myslím že je hlavní kámen úrazu celého jejich výletu. To že se zeptáte nějáké zkušenoho cestovatele je naprosto OK ale všichni víme z posledních měsiců jak rychle se situace dokáže změnit, obzvláště tam.

Ivan Brezina
Honza:

Vasemu postu moc nerozumim. Vam vadi ze by si tam samotna divka mela vzit muzsky doprovod? Tak to tam proste chodi, je to silne patriarchalni kmenova oblast. Nerikem jestli je to dobre nebo spatne, jen to proste konstatuju. A zmena situace v „poslednich mesicich“? Nepletete si Balucistan se Syrii?

Honza
Ivan Brezina:

Ne to jset špatně pochopil, že naopak v dnešní době je, at dámy které se cití samostatné prominou, přeci jen bezpečnější mít sebou chlapa, do těchto oblastí.

Dan

Ivane, pěkně jsi to napsal .. ! (není to ironie 🙂

Jirka

Pan Březina zcela evidentně dokáže velmi obratně manipulovat s čísly, což pak ve svém článku nazve „statistikou“ a používá jako argumenty:

například srovnávat míru rizika únosu v oné oblasti s mírou rizika úmrtí na D1 – i kdybychom připustili onen počet zahraničních turistů (23000 źa rok)tak:
1. musíme odlišit není „zahraniční“ jako „zahraniční“ – urřitě nikdo nebude unášet, zejména pro tučné výkupné chudého indického dělníka cestujícího za rodinou domů do Indie. A takových, kdo to stojí za to tam zas tolik není

Jirka:

Aktuální počet „západních bílých“ zahraničních turistů bude poslední roky v řádu desítek za měsíc. To je absolutně nevypovídající vzorek.

To je spíš nepochopení smyslu statistiky a zároveň i snaha si obhájit své knižní dílo.

Ivan Brezina
Jirka:

„Chudych indickych delniku“ tam moc nejezdi proste proto, ze Pakistanci nedavaji Indum viza a naopak (nebo jen naprosto vyjimecne). Tady je prave videt, ze o geopolitickych souvislostech toho regionu nic nevite. Pakistan a Indie jsou neustale takrka na hranici valky a cestovani mezi nimi je skoro nulove. Na jedinem hranicnim prechodu Attari/Wagah je mrtvo, skoor nikdo pres nej nejezdi ani nechodi, a to v obou smerech. Prominte, ale nez zacnete diskutovat, zjistete si aspon zakladni fakta.

Ivan Brezina:

Tak se třeba zmiňme o Íránu a oblastí obývané stejným etnikem po obou stranách hranice. Ještě je potřeba něco dodávat jako příklad?

Co takhle místo hledání chyb u nesouhlasné reakce napsat vlastní názor a třeba nějaké doplnění? Ani by to neznělo tak arogantně…

Ivan Brezina

Jak podle vás souvisí únos s faktem, že Balúčové žijí i v jihovýchodním Íránu? A jak to souvisí s celým tím etnikem? Nejste tak trochu rasista? Osobně dělím lidi na dobré a špatné a etnicita v tom nehraje roli.

Jaroslav

Moc pěkný článek. Děkuji za jiný pohled.

Livie

Lehce si oponujete… já jsem ráda, že holky jsou doma, užily si svoje a teď už je ve finále zcela fuk, jestli jen měly smůlu a nebo něco podcenily. To že si oponujete je myšleno to, že píšete, že nic nepodcenily a v druhé větě, že vlastně podcenily viz.:
„Vam vadi ze by si tam samotna divka mela vzit muzsky doprovod? Tak to tam proste chodi, je to silne patriarchalni kmenova oblast“.

„Osobně bych to líp neudělal. Snad jen kdybych byl dívka, do patriarchální země bych si vzal parťáka mužského pohlaví. Čistě kvůli jednodušší komunikaci“

Tak jak tedy, podcenily nebo nepodcenily? Mě z toho co jste napsal vy plyne jediné, že podle vás podcenily – nejely s chlapem – do této patriarchální země jely jen dvě holky a to je poměrně možná to zásadní…?

Jirka

a při podrobnějším pohledu na statistiku úmrtí při dopravních nehodách také zjistíte, že naprostá většina účastníků zahyne právě proto, že porušila zákon či jiná pravidla chování na silnici – tedy patří do tzv rizikové skupiny – stejně jako ona děvčata.
Mimochodem, na D1 projede denně více vozidel než je za rok cizinců v Balučistánu , ale mrtvých účastníků je cca 5 za celý rok.

yellow
Jirka:

Hlavně ta slavná analýza jaksi opomíná, že se týká všech národností, třeba přeshraniční návštěvy rodin atd atd…

Pak je navíc země v rozkladu, nějaká „místní vygooglená“ statistika nemá žádnou vypovídací hodnotu bez podrobné metodiky atd atd

Rémi Simeón

Ano, také musím říci, že Zeman produkuje nesmysly. A mýlí se i když říká, že nejsou žádný Hanzelka a Zikmund.
Připusťme, že tím chtěl říci, že jako si tito dva cestovatelé počínali ve srovnání s dívkami bezpečě. Bohužel lže.
Například M.Zikmund za protektorátu jel na falešný doklad do Itálie přes několik kontrolních stanovišť, která byla v režii nacistů. Takže kdyby mu na to přišli, mohl skončit na gestapu včetně rodiny.Dále když vyrazili v roce 1947, tak na úrovni Kyrenaiky se stali obětí rovněž úmyslného trestného činu, kdy někdo záměrně otočil značku do pouště a přes silnic dal rezavou závoru, jež splývala s barvou pouště, takže na poslední chvíli nějak strhli řízení, ale auto se rozbilo jako nepojízdné a až do Port Saidu cestovali na korbě náklaďáku.Kdyby zareagovali o zlomk vteřiny později mohlo jim to utrhnout hlavy, jelikož byla ta závora ve výši krku.
Dále pak, když dostali nové auto v Port Saidu, tak při cestě přes poušť, kdy musili podepsat veliteli koloniální armády, že jedou na vlastní pěst, tak vyjeli do pouště a mohli zahynout na nedostatek vody , pohonných hmot či poruchu čehokoliv. Ale měli prostě poněkud štěstí. A podobně skončili ve Střední Americe ve vězení a kdyby všznice neninformovala ambasádu, mohli tam skočit. A takových podobných eskapád bylo mnoho. Takže ovarový muftí z Vysočiny lže.
Jiný expert zase doporučoval, že měli letět letadlem a že tím, že chtěly ušetřit, tak se vystavily únosu. Tak na tohle mu lze odpovědět, že podobně se zařídilo 150 lidí přesně dle jeho rad, co chtělo v úterý 24.3. doletět do Dusseldorfu a v polovině cesty sknočili bezpečně díky bezpečně zabedněným dveřím na základě bezpečnostní směrnice úřadů, roztřištěni o skálu jménem Tři Diecéze. Asi by nenašel odvahu poučovat pozůstalé, že „jen“ využili bezpečný dopravní prostředek. Ostatní z Barcelony jeli raději vlakem. Ale ani to není zas až tak bezpečné, v červnu 2013 v Galicii zahynulo při průjezdu zatáčkou asi 80 lidí, kdy vlak nepřiměřenou rychlostí vykolejil. Takže můj názor je, že tito karatelé jsou jen obyčejní nesoudní tlučhubové, nevidící si na špičku nosu.

Jirka

Dobrý den pane Březino,
musíte prominout, ale zde se zjevně projevuje Váš demagogický přístup k této věci. Já jsem onoho indického dělníka uvedl jako příklad (asi ne zcela typický), ale hlavně jde o to, že z těch 23000 jich opravdu není mnoho s nadějí na tučné výkupné – nebo snad budete tvrdit opak?

Alena

Velmi povedený a výstižný komentář, děkuji Vám za něj, pane Brezino. S riziky různé povahy a míry se nevyhnutelně potýkáme každý den. Myslím, že holky nic nepodcenily a měly prostě jen hodně velikou smůlu. Důležité je, že se nakonec vrátily domů. Dovolím si negativně laděné kritiky nezávislých cestovatelů upozornit na to, že i taková zdánlivě bezpečná činnost jako jsou hrubé až agresivní projevy pronášené z gauče je spjata s určitými riziky, jež mohou vyústit ve vážné zdravotní problémy s možnými následky smrti. Doporučuji méně zloby a omezenosti a více pozitivního myšlení, otevřenosti, respektu a věcných argumentů.

Martin

Děkuji za tento pěkně napsaný článek.
Musím sem chodit častěji 😉

„Proč je v Česku tolik nenávisti k muslimům? No protože tu žádné muslimy nemáme a útočíme tedy jen na svou nesmyslnou představu o neznámém.“

Autor patrně nemá informace o některých (medializovaných a na internetu snadno dohledatelných) názorech části představitelů muslimské obce žijících v ČR.

Eva

Samozřejmě také přeji -uneseným dívkám,hodně štěstí v rodné zemi.Byla bych ráda,aby se nám představily i bez muslimských šátků……pochopitelně po určité aklimatizaci v rodině.Přeji stálé zdraví a štastný život v České republiceˇ:-) 🙂

Pavel

Ivane, diky za clanek. Mozna psano zbytecne ostre, ale pointa je jasna.

Andrea

Děkuji za tento zajímavý komentář a další informace. (Prezidentovi bych věnovala menší prostor, ale na druhou stranu si říkám, že je třeba na jeho hloupé jednání ukazovat.)

kelfka

Je to opravdu diskuze cestovatelského portálu??? Se článkem souhlasím i když jsem „vesničanka“.

Martin

Ad http://www.hedvabnastezka.cz/zeme/asie/pakistan/13304-unos-v-pakistanu-hana-a-tonca-na-silnici-smrti/

Cely clanek odsouhlasenihodny
(az na divokou praci se statistikami na urovni jinych pseudonovinaru),
a pak to autor zabije jednou vetou, kdy se totalne shodi a klesne na uroven tech, ktere prave kritizoval:

Voličům Miloše Zemana stačí ke štěstí ovar, levné pivo z Lidku a reflexově senzacechtivě podaná balúčistánská reality show.

Dana

Podle mého názoru je Váš komentář nadmíru zavádějící.

a) uvádíte statistiky únosů, nicméně pojem „nebezpečná země“ nezahrnuje pouze riziko únosu, ale i spoustu dalších (vražda, krádeže a já nevím, co všechno dalšího). Tedy to, že se stal zrovna únos, může být náhoda. Je bezpředmětné porovnávat riziko vraždy v ČR a riziko únosu v Balúčistánu. (Je třeba srovnat celková rizika tam a tady, a ta, si dovolím tvrdit, budou beze sporu v zemi, kde probíhá ozbrojený konflikt a nefunguje vláda, vyšší než de facto kdekoli v Evropě).

b) Neznám žádnou bezpečnou zemi, kde se cestuje v doprovodu ozbrojené složky;

c) se svobodou je bezpodmínečně spojena i zodpovědnost. A sem tam si to chce i trochu vážit toho, co máme, protože tím, že dobrovolně vydáváme v šanc to, za co ostatní bojují války a pokládají životy, se jen vysmíváme těm, co takové štěstí jako my nemají, a mrháme něčím, za co oni by dali vše na světě. Chápu ty, co tam jedou pomáhat, ale nemám pochopení pro ty, co si řeknou, už nevíme coby, tak pojedeme do co nejrizikovější země. Jakoby na světě nebylo dost míst, kam se dá dostat s přijatelným rizikem.

d) Nechápu, jak někdo může čekat respekt a podporu svého článku, když uráží kohokoli s jiným názorem. To, že s Vámi někdo nesouhlasí ještě neznamená, že je lůza čtvrté cenové, která nikdy nevystrčila paty z domu od televize. Názory jde prezentovat i bez urážky ostatních.

Hanka

autorovy vzpomínky na pozemní přesun přes Balúčistán mají, z hlediska bezpečnosti pro současné cestovatele nulovou hodnotu. Jeho všudypřítomné nostalgické vzlykání „Pákistán jsem navštívil 6x z toho … pozemní cestou z Iránu“, mi připomíná mého dědečka, který 40 let vzpomínal na to, jak po válce vyrazil pěšky do Maďarska. S tímto refresh článkem, doplněným jen o pár plivanců na Zemana, může tak akorát objíždět domovy důchodců. A i tam by se jistě našlo dost posluchačů, kteří by se s chutí zasmáli jeho „statistickému“ srovnání rizik únosu v Pákistánu a vraždy v ČR

Lucka

Dobry den pane Brezino, mne se Vas clanek moc libil. Ja rizikum v techto zemich nerozumim, proto se snazim cist clanky odborniku a docela se shodujete. I ja mam pocit, ze se Cesi chovaj krute a generalove po bitve, kdyz tolik nadavaji na ty holky. A i muj dojem je, ze se jedna o lidi bez informaci, ale maji potrebu se na nekom vyradit. Proc jste lidi tak nenavistni??? Bavi vas hojit si zahu na tech holkach? I za cenu, ze by holky zbytecne riskovaly, proc po tom, cim si prosly je jeste drtit ze strany verejnosti?? Preji pevne nervy i Vam pane Brezino a drzte se!

Petr

Nemohu, než souhlasit. Byla to jejich cesta a prostě měly smůlu. Ale holt češi jsou všeználci, závistivci a především kritici…

Petr Klauda

S článkem souhlasím, jen bych možná neudával data, která jsou již neaktuální. Upřímně jakékoliv cestování nese určitou míru rizika. Člověk paradoxně raději pojede na kole bez helmy, v autě se nepřipoutá a v práci nebude používat ochranné pomůcky, než aby jel do zemí, kde nerozumí jazyku, nezná místní prostředí a někde slyšel, jak je tam nebezpečno. Přeji všem cestovatelům,aby jejich cesty byly bezproblémové a na cestovatelských webech se mohli dělit jen o ty pozitivní zkušenosti.

Petr

když je to tak ukrutně bezpečné tak by mě zajímalo jestli by tam jel autor na dovolenou s dětmi?

Pepa

Vždyť se nic nestalo holky si to protáhli na dva roky. Jen pokud se dostanou do průšvihu tak by se z něho měli také dostat sami a za své a ne si stěžovat jak se na ně stát vykašlal. Dělat dva roky matrace kozošukům, nelituji je zvolily si to samy. Měli by jste je následovat o nic nejde. Šťastnou cestu.

Lucka
Pepa:

Dobry den Pepo, jediny rozhovor s devcaty jsem videla prostrednictvim turecke reportaze. Kde si devcata stezovala na to, ze se na ne stat vykslal? Prosim i info. Vim, ze je venku pocasi jak delane na negativa, ale nechcete uz trochu probrat obycejnou lidskost??? To se porad budeme po tech holkach vozit? Ja uplne ziram, co tady lidi predvadej…a nechci se hadat, ale nechcete radeji hazet spinu na vrahy, nez na holky, ktere uz byly potrestany dost?

Petra
Pepa:

Váš příspěvek, pane Pepo, je nehodný jakéhokoli komentáře. To už vlastně ani není moralizování, to už je odporný trolling.

PavelA

Ono jde taky o to, z ceho tu pravdepodobnost unosu vypocitavate. Pokud z poctu unosu za poslednich x let versus pocet cestovatelu, to neni pravdepodobnost, to je statistika. Ciste teoreticky pravdepodobnost vseho je 50 %. Nemel byste to treba pocitat z poctu lidi v oblasti a toho, kolik z nich jsou potencialni islamite, teroriste, unosci?

Eva Z.

Asi me tu ukamenujete, ale ja si porad myslim, ze bez ohledu na statistiky a pravdepodobnosti jejich cesta uplne bezpecna nebyla. Sama cestuju pomerne dost, ale jsem vetsi srab a do tohohle bych nesla. Mam kamaradku Pakistanku, zijici v Pakistanu. Kdyz se holky unesly, ptala jsem se ji, co si o tom mysli – je mistni, zna pomery. Rekla otevrene, ze riziko, ze se na dane trase neco stane turistum a mistnim je vice mene stejne a ze ona sama by na danou trasu nevydala, protoze ji nepovazuje za bezpecnou. Veci ale nejsou cernobile a hlavni je, ze jsou holky zase doma.

Eva Z.:

Zlatá slova!

Franta

Zivot se ma zit naplno a kazdej je zodpovednej sam za sebe. Pokud ale informace o zaplaceni vykupneho jsou pravdive tak tohle se mi fakt nelibi. Aby sme se vsichny skladali na nekoho dobrodruzstvi. Nebo co si myslite vy ? 🙂

tibor
Franta:

To je zase diskuze. Kdyz jsem si cetl komentáře pod článkem kdy žralok napadl surfare , byla mezi nimi spousta názorů ze si za to mohl sám protoze lezl do more , coz je jejich životní prostředí a dobře mu tak , mel byt radeji doma. Turiste postrileni v tunisu, nebo v kavarne v australii, mlady fotograf umlacen davem v kahire, o letadle nad ukrajinou ani nemluvit. Navrhuji abychom vsichni zustali doma a tech nekolik milionu usetrenych na vykupnem , ktere tu mnohym lezi v zaludku, muze nase vlada dobre proinvestovat.

Lucka

Musim rict, ze cely vecer lustruji diskuze k holkam a jsem zdesena tou krutosti, jakou se nas narod prezentuje. Az si rikam, ze to neni mozny…podle mne to vykupne je fama, ale kdyby ne, tech holek je mi po prezentaci naseho naroda tak lito, ze dane, ktere platim poctive kazdy mesic, dam radsi za ne, nez za umyslne nepracujici obcany ci jine predrazene a tunelarske statni projekty.

Soňa

Autor článku opomíná nejdůležitější aspekt celého případu. Totiž, že tyto ženy svým chováním podpořily obchod s unášením lidí. Vlády plánují různé strategie, jak omezit obchodování s únosy, nenechat se vydírat únosci vyhrožováním smrtí pokud se nezaplatí výkupné. MZV ČR ohledně této oblasti vydalo varování, a určitě ne jen tak z plezíru. Místo toho dvě české ženy podpořily další obchod s únosy lidí. Samozřejmě, že toto neplánovaly, ale stalo se. Jedním z nejúčinnějších řešení omezení obchodování s únosy lidí je, aby lidé do těchto oblastí kde je snížená bezpečnostní situace, nejezdili. Nebude koho unášet, nebude koho vydírat a nebudou oběti únosů. Ano, unést může kdokoliv kohokoliv i na západě v relativně bezpečných zemích. Ale p je vyloženě hloupé roč to podporovat v zemích, kde je toto riziko mnohem větší.

Laďa

Pane Brezina,
je od vás krajně nezodpovědné prohlašovat, že tato cesta není nebezpečná, když jste tuto cestu navštívil naposledy před pěti roky.Situace v těchto „rizikových“zemích se mění
„den ze dne“ tak když máte tak rád statistiky,tak si vypočítejte, kolik je to dnů od vaší poslední návštěvy.Jinak jsem rád, že jsou holky doma a že to přežily, podle mě to od nich bylo naprosto zbytečné riskování, které mohly zaplatit i cenou nejvyšší, o stresech a beztstarostných nocích jejich nejbližších nemluvě. Vše ostatní už bylo řečeno diskutujícími, kteří mají dostatek zdravého selského rozumu. Přeji všem hodně štěstí na cestách.

Marta Viktoria

….nerada reaguji a spíše nereaguji než reaguji na diskuze pod článkem…ale tohle mi nějak nedá. Víte, jak říkal T. G. M.: „Nebát se a nekrást“, tak těmi slovy český národ dobře vystihl… Přemýšlím, že tuto myšlenku ani nebudu dál rozvíjet! Ale přeci jen na srozuměnou – Odvaha je ctnost, Čechům možná ne úplně vlastní. Odvážné činy, způsobující odvážným spíše újmy, posunuly naši společnost (vědění, vědu, kulturu atd.) dále. Važme si proto odvážných a odhodlaných, nejvíce pak odhodlaných, kteří se vydali pomoci druhým, dělají svět lepší….lepší pro nás, kteří sedí u pc a píší tuny zbytečných žvástů do bezvýznamných diskuzí…

Lenka Trojanová

Naprosto souhlasím s argumenty v článku. A přidávám. Pokud nebudeme v mladých lidech podporovat smělost a překonávání přijatelných rizik (to že riziko bylo přijatelné, dokazují statistiky), stanou se (a my s nimi) sluhy a poddanými těch co smělí jsou.

Na co jmeno
Lenka Trojanová:

Jo tak a kvuli tomu by se melo jet do Balucistanu? Jakoze ony byly statecnejsi nez ten, kdo necestuje tam kde se prudce zhorsila bezpecnost? O tom tenkrat psal svetovy tisk normalne, ale lidi jako vy vi zase lip, co. Nejspis z bulvaru jako je Maxim. Jezis to jsou ale sentimentalni a hloupe kecy tady. Jedni slzi nad hrdinstvim holek ktery nechtely nic jinyho nez videt svet, tak proc z nich delat malem ikony, druzi nadavaji jaci jsou Cesi burani pripadne oboji. Je videt ze mate fakt malo sebevedomi kdyz furt musite resit jaci jsou Cesi hnusaci.

stano

dakujem Ivane,
vystihli ste to presne. Vystihli ste moje myslienky, presne o tom muzskom doprovode som to tvrdil pred precitanim clanku. To bola z ich strany hlupost, ci zenska ignorancia? suhlasim vo vsetkom, tiez som zazil Balucov, ale iba na iranskej strane, kde je to tiez nepokojne.. Nedajte sa odradit hlupakmi, tych je v nasich sirkach moc. Zemana ste vystihli dokonale – je to predovsetkym obmedzenec! Vasa kniha je dobra, vyborne sa cita. vela stastia

Leona Vičanová

Lepší článek jsem na celém internetu po návratu nepřečetla. U sem se bála, že v našem státě není nikdo normální po tom co jsem si přečetla několik komentářu. Jste super :))

martin hajman

v zaveru vaseho textu je zminka o riziku napadeni lednim medvedem na spicberkach – tady jste trefil velmi aktualne hrebik na hlavicku. Prave pred tydnem si vyprava ceskych turistu velmi nezodpovedne postavila stany nedaleko loviste lednich medvedu a nocni hlidka sla navic nad ranem spat ! Jak to dopadlo, zname z novin… presto ma tento pripad nadech dobrodruzneho hrdinstvi. Velmi dobre srovnani vcetne reakce verejnosti na konsekvence.

Ivan Brezina
martin hajman:

Na Špicberkách šlo shodou okolností o mého známého. Co o tom vím, nic nepodcenili. Kolem tábořiště měli „trap wire“, ale medvěd byl bohužel už naučený ho překročit.

Michal Pavlas

Pěkně napsané p. Březina. Celkem bych to považoval za světlo do tmy představ a předsudků.

míla doubrava

celkem přijatelně a věcně popsáno,s pasážemi ohledně svobody souihlasím, každý si může dělat co uzná za vhodný a stát by do toho lidem neměl až tolik kecat. Přemýšlím proč já sám mám kromě nechuti až skoro odpor do těchto zemí cestovat. Asi je to proto, že nějak podvědomě nesouhlasím (možná pod vlivem křes´tanské neobjektivní propagandy?) s touhle kulturou vousáčů, ochotných provozovat často popisovaná zvěrstva na lidech jiné víry, na lidech podobné víry a pravděpodobně i na souvěrcích. Každý kdo tam cestuje chce pravděpodobně poznat jejich kulturu, styl života, zažít adrenalin z toho že to není stejně bezpečné jako jet vlakem třeba do Marseille. Možná se mu dokonce na té kultuře asi něco líbí, proto ji chce poznat a proto tam cestuje. To je to, kde jsem na druhé straně názoru.Každou cestou je člověk vlastně nějak podporuje, výkupné, které se určitě nějakou formou zaplatilo skončí v rukách, z mého pohledu kriminálníků a k čemu bude sloužit nechci domyslet. Nu, pokud si na cestu do autobusu musím najmout samopalníka, těžko mne nějaká statistika přesvědčí že neriskuji a jedu do bezpečné země. Ale právě proto tam ty děvčata asi jeli, aby se o tu atmosféru otřeli.

jaro

v článku mi chybí alespoň zmínka o tom, jak je autor rád, že se holky vrátily. Jakoby ho napsal jen proto, aby se opět otřel o Zemana a pohonil si ego tím, že si sem občas pošle ódu na ten svůj „komentář“. Únosy na této trase nejsou hříčkou náhody, jak se nám snaží autor naklepat už dva roky do hlavy, tyhle bandy nebrázdí trasu jen tak sem tam v naději, že v busu narazí na turistu ze Západu. S největší pravděpodobností byly holky „očipované“ už na íránské straně hranice a čekání na „doprovod“ bylo tak akorát dlouhé na to, aby únosci vyrazili na to nejvhodnější místo. Takové riziko zmiňuje Zeman, takové riziko zmiňují bezpečností složky a všichni, kdo mají zdravý rozum. Ovšem, kromě autora, který žádná rizika nepřipouští, podle jeho „statistiky“ se jedná jen o náhodu. Holky jednoznačně přípravu na výlet podcenily a uvěřily poradcům, jako je Vladimíra Knotková, která mimo jiné dle logiky autora neměla holkám co radit, neboť do Indie busem přes Pákistán nikdy necestovala. V tomto případě však autor udělal vyjímku a holky za jejich výběr poradce veřejně chválil, proč asi? Jednoduše proto, že autor je ochoten napsat jakýkoli nesmysl a lež včetně bulvárních keců, jen aby se uživil

Petr
jaro:

+1
Brezina je stejná diagnóza jako Klaus se Zemanem: demagog a „attention whore“

Ivan Brezina
Petr:

Učebnicový ten typ „komentářů“, na které nemá smysl reagovat. Anonym, o tématu neví nic a ještě vulgární.

Ivan Brezina
jaro:

Ad „jaro“ – zmínka, kterou postrádáte, je hned v úvodu textu. Zbytek vašeho postu nestojí za reakci.

Na co jmeno
jaro:

100 bodu. Naprosto presne vyjadreno. Brezinovi vubec nejde o to, ze holky jsou v poradku zpatky. Ten si jen potrebuje zase pohonit ego. Po tech zvastech o uzasne muslimske pohostinnosti ktery psal pred dvema lety a pri pohledu na to jak ty dve dneska vypadaji tragicky by mel zalezt nekde pod sutr a delat ze neexistuje. Jenze to s nim nehrozi. To je totiz sobecky posuk ktery si znicil karieru svou nesmyslnou tvrdohlavosti a nesnasenlivosti vuci jinym nazorum a ted udela cokoliv jen aby ho nekde nekdo otisknul. Ubozak prvni tridy. A ten bude poucovat o nedostatku empatie s tema holkama? To je smesny. Jediny virtualni povl siroko daleko je Brezina. To kvuli nemu ty holky nebudou mit nikdy klid, protoze dav toto za chvili prestane bavit, ale tady ten ma.gor se v tom bude furt rypat jen aby prosadil svoje. Udivuje me kolik lidi to neni schopno videt a jeste mu tleska.

mara
Na co jmeno:

si tleská sám, většina těch tleskajících jsou redaktoři HS, dva jeho kámoši a zbytek obstará psycholog Kamil. Všichni mě připomínaj dobu, kdy byla v módě soudružská výpomoc

jaro
Na co jmeno:

ode mě LIKE Michalovi

Rémi Simeón
jaro:

Tak Zeman je bohužel srovnává s Hanzelkou a Zikmundem a tvrdí ,že to nejsou žádní H+Z. Ale žel bohu nemluví pravdu, rspektive nečetl knihy HZ rsp. mu již neslouží paměť. Tak prvnímu nebezpeční přesně stejnému, kterému čelily dívky, musili čelit v Kyrenaice, kde se stali předmwětem vraždy ve stadiu pokusu. Když šli z celnice, nasedli a jeli cca 50km/h a na 20 m spatřili rezavou závoru napříč silnicí.Dupli na brzdu, nic=pedál na podlaze, zatahli ruční brzdu=zůstala bezmocně volně v ruce, zbývalo asi 6 m dali plný rejd a napálili to do betonového soklu.Pak zjišťovali co se stalo. Takže zjistili, že brzdová hadice byla čistým řezem nože naříznutá po délce až „nadoraz“ aby netekla kapalina, ale aby se prorvala až na ni šlápnou, Dále lanko od ruřní brzdy až na poslední asi 4 drátky bylo čistým řezem přecvaknuté, dále značka upozorňující na závoru, umístěná v bezpečné vzdálenosti s hlediska brzdné dráhy je otočena do pouště. dále závora sam ve výši krku. Kdyby zareagovali o půlvteřiny později, utrhnulo by jim to hlavy.Což znamená, že si je někdo , když nejspíš byli mimo vozdilo v celnici, vyhlédl a chtěl je buď jen zavraždit, či spáchat loupežnou vraždu, aby se zmocnil jejich věcí podobě jako si dívky někdo vyhlédl na nádraží v Taftanu. To je zcela stejná náhoda. A tehdy dva roky po válce se tam potloukalo spousta ničemů.
Takže to co udšlali Hanča a Tonča je přesně to samé, co udělai H+Z v Kyrenaice.Neudělai nic špatného (naopak bychom mohli říci, že si H+Z nezkontrolovali vozidlo po návratu z celnice, dívky si naopak našly spoj MHD, ale staly se obětí tr. činu. A dále naopak, Hanzelka Zikmund se naopak mohli stát obětí vlastní velké neopatrnosti, když se chtěli projít do pouště a itlský řidič, co to viděl na ně zařal ať stojí a vrátí se přesně po stejných stopách. Pak jim vysvětlil, což ale H1Z mohli vědět, že v severní Africe byla válka (tak byl Ital a Iálie byla na straně Afrikakorpsu) s Afrikakorpsem a ležely tam dva roky po válce desetitisíce min. Což ale mohli H+Z vědět, když se tak údajně dobře připravili na cestu zvlášt když pocházeli ze země, kde byla rovněž válka a leží nevybuchlá mubnice dodnes a občas se nějaká najde ale nepřipouštěli si to.
Takže z jich vlastního vyprávění je vidět že se vypravili do nebezpečné země, kde po nedávné válce ležela nevybuchá munice a zcela to ignorivali, což se o silnici do Taftanu říci nedá, že by bylo její okolí zaminováno. A dívky navíc do žádné nbezpečné situace, jako H+Z v minovém poli, nevlezly, jen seděly v MHD. H\nzelka se Zikmundem se naopak dopustili neoptranosti, že když sedli do autam tak mohli, což není nijak pracné, sešlápnout brzdu silně a silně zatahnout za ruční a tím by odhalili, že auto nebrzdí a tudíž do njs nemají sedat, dokud závadu neodstraní. Mylsím ,že čistě reflexivně, než nasednu do auta jakéhokoliv, tak než vyjde, párkrát sešlálnu brzdu a párkrát zatám silně za ruční. Takže Zeman zde lže a nekriticky srovnává dívky s H+Z, ačkoliv si tito dva slavní cestovatelé počínali jak vidět z jak z jejich vlastního popoisu jako důvěřiý a zcela opomíjeli základní věci jako zkontrolvat stav vozidla před jízdou. Ale měli protě štěstí a přežili ten pokus o vraždu a vycházku do minového pole rovněž, protě šlápli jen velkou náíhodou do míst, kde mina přímo nebyl, ale třeba pár dm od některého jejich kroku. A jinak Hanzelkovi zlomila startovací klika palec, když neopatrně startoval teplý motor a zapoměl na nebezpečí, že může „hodit“ zpět, = nevysunula se bezpečně klika při naskočení motoru. Proto také musil letět letadlem domů, operace byla finačně náročná.

Veronika

priste doporuc at jedou treba pres Jemen,taky safe! ty linkove autobusy bych teda chtela videt, ziju na Middle East 3 roky. Nikdy bych tam jako zena s kamaradkou nejela, vim o cem mluvim.kdyz holky potrebovaly dobrodruzstvi tak to maji.

Ivan Brezina
Veronika:

„Nikdy bych tam jako zena s kamaradkou nejela, vim o cem mluvim,“ je vnitřní rozpor, nemyslíte? Pokud jste tam nejela, nevíte o čem mluvíte. Jinak jste ale svobodná bytost a máte právo volby. Já když nechci jet do Brna (nebo do Plzně, Bratislavy…), tak tam prostě nejedu a je to.

Barca

ak by som sa mala riadit vyjadreniami vasho prezidenta a pod ludi tak by som asi musela skoncit s mojou pracou letusky. Bezne kazdy mesiac lietam do pakistanu a podobnych zemi. No taketo sa moze stat hocikde. Ak nie unos tak strelba a to aj v obycajnej krcme. To by potom kazdy radsej mal sedit na zadku a nikde neist. Nesuhlasim s tym, no lahko sa komentuje a mudruje ludom ktory nikdy nikde nesli a nenabrali odvahu ist dalej od poznaneho a ich dennej rutiny.

Alena

Děkuji za Váš článek pane Březina. Děvčata měla prostě smůlu, jak to v životě bývá, někdy kousek toho štěstí chybí. Je mi líto, že jsou lidé na sebe tak zlí (jak jsem si pročítala komentáře), a nemusíme jezdit ani do Pakistánu, bohužel.

Kateřina

No, dovolila bych si polemizovat s opakující se větou – „dobře to dopadlo“. Pane Březino, pokud by při jedné z Vašich cest banda únosců zmlátila a znásilnila Vaši ženu – a pak by ji v pořádku vrátila – hodnotil byste tuto cestu tak, že to „dobře dopadlo“ a popisoval byste ji jako bezpečnou? A pokud by s ní takto zacházeli celý den, týden, měsíc,… pořád byste měl pocit, že to „dobře dopadlo“?
Když odhlédnu od zkreslujícího statistického srovnání (to komentují již jiní), je ještě další a podstatný rozdíl v riziku – pokud vás sestřelý opilý řidič na D1, je to opravdu smůla a nedá se tomu zabránit. Jenže – pokud přežijete – povedete dál relativně normální život, byť třeba na vozíku, s péčí a podporou Vašeho okolí. Kdežto Hanka s Toničkou na tom budou jinak… Kromě těžké posttraumatické poruchy budou mít pořád v hlavě to, že ony se tam vydaly na základě vlastního rozhodnutí, že se bývaly mohly rozhodnout jinak,… I kdyby jim to pořád dokola nepřipomínala armáda buranů v čele s prezidentem, ony to moc dobře vědí. Takže ne, nedopadlo to dobře, ony už nikdy nebudou žít normálně, v klidu, spokojeně.
A pochybuju, že pákistánčtí teroristé vydávají výroční zprávy se statistikami únosů, to by si trochu kazili kšefty, kdyby se všechny podobné případy dostaly do světových médií – jezdilo by jim tam míň turistů, na kterých mohou vydělat. Rozhodně to nebudou dva případy, o kterých Vy víte a žádné další.

Ivan Brezina
Kateřina:

Teroriste ty zpravy jiste nevydavaji, ale vydavaji je vlady a media. Proste jakmile nekde nekoho unesou, jsou toho plne noviny. Vsechny pripady unosu v Balucistanu jsou tedy dobre zdokumentovany. Na zbytek vaseho postu neumim odpovedet, protoue mi neni jasne, co tim chcete rict. Pokud se vam osobne Pakistan nezda bezpecny, tak tam proste nejezdete. Jste svobodny clovek a nikdo vas k tomu prece nenuti. Hezky den!

Kateřina
Ivan Brezina:

Chci tím říct to, že váš článek je manipulativní a zavádějící. Není pravda, že všechno dobře dopadlo, že se „nic nestalo“. Ptala jsem se, zda byste použil větu „dobře to dopadlo“ v případě, že by někdo unesl a dva roky týral třeba vaši ženu – jestli byste pak stejně lehce doporučoval tuto trasu a snažil se ukázat, že tam vlasně nehrozí žádné velké riziko. Jestli byste pak s ní jel stejnou cestou znova stejně bezstarostně jako po D1.
O tom, že je to i z hlediska statistiky nesmyslný článek, vám píší i jiní. Já jsem matematik, tak to jen potvrzuji a věřte, že srovnáváte hrušky – asi ani ne s jablky, spíš třeba hrušky s bagrem. Nehledě na fakt, že opravdu nemůžete vědět, kolik občanů řekněme Maďarska bylo kde a kdy uneseno. Do médií se všechny případy nedostanou a už vůbec není jisté, zda se ty informace dostaly k Vám.
S myšlenkou článku v podstatě souhlasím, jen kdybyste se vyhnul nepřesným a zavádějícím příkladům, byl byste mnohem přesvědčivější a přijatelnější pro ostatní.

Ivan Brezina
Kateřina:

To si vyjasněme. Riziko vraždy v ČR je X. Riziko únosu v Balúčistánu je Y. Inteligentnímu člověku je přece jasné, že otevřeně porovnávám dvě různá rizika a že to dělám jen jako přiznaný intelektuální konstrukt. Smyslem tu není matematika, ale sdělení: „Doma dobrovolně podstupujeme větší riziko jedné věci než v Balúčistánu menší riziko jiné věci“. Co je na tom nesrozumitelného?

Kristýna

Já jsem přesně ten druh cestovatele, pro kterého je vrcholem, že místo do hotelu jede do pronajaté vily s bazénem 🙂 Nicméně by mě ani ve snu nenapadlo odsuzovat tyto dvě holky za to, že mají větší odvahu než já. Protože já jsem posera neznamená, že musí být poserové i ostatní. Český národ je plný závistivých, nepřejících lidí, kteří mají radost z neštěstí druhého. Je to neuvěřitelně hnusné a musí se s tím blbě žít. Já nelituju tyto dvě cestovatelky, ale závistivce, kteří nesou těžké břemeno po celý život. A co se daní týče – já zase nechci platit daně, kterými se sytí zdravotnicví, jež MIloš Zeman pravidelně zaměstnává……a je mi to taky houby platný.

Dáša
Kristýna:

S ČLÁNKEM SOUHLASÍM, JEN JE ZBYTEČNĚ DLOUHÝ A OPĚT ZBYTEČNĚ NĚKOHO URÁŽÍ. Starejte se lidi o sebe a už ty holky nechte být.

Na co jmeno
Kristýna:

Teda vy musite mit strasne smutny zivot. Kde v tom Cesku zijete ze mate kolem sebe takovou hruzu? Ne ze by se tam obcas nekdo takovy nedal potkat, ale vy ubozacku musite narazet jen na same takove kdyz jste tak znechucena vlastnim narodem a pritom jste tak na vysi, ze. Ovsem jedna z dusevnich poucek rika, ze clovek potkava hlavne to, co odrazi jeho sameho. Mela byste se nad tim zamyslet.

Marta.L.

Původně jsem si myslela, že jde o nerozvážnost a touhu po dobrodružství. Než jsem se dověděla, že jde vlastně o obrovskou smůlu v dobře zorganizovaném cestování. Poznávat svět je přáním spousty lidí. Ne každý má odvahu a možnosti toto přání si splnit. Oběma dívkám to vyšlo pouze částečně. Nedostaly se až do místa určení. Dva roky nejistoty a trápení, je dost velká cena, kterou musely zaplatit za náhodu. Ale náhody se stávají. Zbývá jen popřát ať se z toho brzy vzpamatují a dál popřát hodně štěstí…

Simona

Konečně se našel někdo, kdo napsal (z mého pohledu) rozumný názor, pěkně ho popsal a vysvětlil, za použití faktů a aniž by použil urážky. Škoda jen, že průměrný buranský defektní obyvatel této republiky, to nedočte, protože se mu nebude chtít, nebude nad tím uvažovat a nepodívá se na to realisticky. Ale i tak naprosto souhlasím a děkuji.

Simona

Konečně se našel někdo, kdo napsal (z mého pohledu) rozumný názor, pěkně ho popsal a vysvětlil, za použití faktů a aniž by použil urážky. Škoda jen, že průměrný buranský defektní obyvatel této republiky, to nedočte, protože se mu nebude chtít, nebude nad tím uvažovat a nepodívá se na to realisticky. Ale i tak naprosto souhlasím a děkuji.

Simona

Konečně se našel někdo, kdo napsal (z mého pohledu) rozumný názor, pěkně ho popsal a vysvětlil, za použití faktů a aniž by použil urážky. Škoda jen, že průměrný buranský defektní obyvatel této republiky, to nedočte, protože se mu nebude chtít, nebude nad tím uvažovat a nepodívá se na to realisticky. Ale i tak naprosto souhlasím a děkuji.

František

Z obavami o svůj život jsem se setkal u svých známých, když jsem podnikal cestu po Náhorním Karabachu, navštívit staré křesťanské kláštery. Jednak, zjistil jsem si o té zemi vice (i na tomto serveru) ale i od místních Arméncu. Zvážil jsem veškerá mě známá rizika a dbal na rady místních a byla to úchvatná pouť zajímavou zemí. Nicméně, nejvíce mě varovali ti, kteří tam nikdy nebyli, neznali místní poměry a kteří situaci znali pouze nepřímo z mas medií. Tak že, česká klasika.

Eva

Pane Březino, pokud se pustíte do takové diskuze, je třeba počítat jak s negací, tak s pozitivním ohlasem. Mrzí mě, že se oháníte svobodou, a přitom nerespektujete svobodu druhých, kteří třeba sedí u televize nebo nejsou zrovna cestovatelé. Respekt, to je to co tady postrádám, ale zároveň velkou osobní odpovědnost za své konání. Statistiky vámi uvedené jsou nerelevantní, a to že se situace po roce 2002 radikálně změnila je zcele zjevné a hedvábná stezka zdaleka není tak hedvábná jako bývala. Přijde mi hloupé a nezodpovědné cestovat do míst, kde si pro cestování musím sjednávat ozbrojenou eskortu. Už to je přeci dost absurdní a naprosto jasné, že něco není v pořádku. Respekt, svoboda a velká osobní odpovědnost ruku v ruce. A ještě, jaké bylo vykoupení rádoby humanitární společností IHH?

František

Z obavami o svůj život jsem se setkal u svých známých, když jsem podnikal cestu po Náhorním Karabachu, navštívit staré křesťanské kláštery. Jednak, zjistil jsem si o té zemi vice (i na tomto serveru) ale i od místních Arméncu. Zvážil jsem veškerá mě známá rizika a dbal na rady místních a byla to úchvatná pouť zajímavou zemí. Nicméně, nejvíce mě varovali ti, kteří tam nikdy nebyli, neznali místní poměry a kteří situaci znali pouze nepřímo z mas medií. Tak že, česká klasika.

vnuk
František:

Můj děda měl kamaráda a ten manželku a ta ho jednou nepustila do práce na šachtu s tím, že se jí zdál v noci sen, že se to na něj sesype a tak pán seděl doma na gauči a nad ním visel obraz, pod kterým se uvolnila skobička a pán byl na místě mrtev, když mu spadl rovnou na hlavu.

Hugo Munin

Pane Březino, chci jen vyjádřit souhlas s Vaším článkem a poděkovat Vám za něj. A popřát pevné nervy.

Mirka

Pane Březino i já Vám děkuji za článek a děvčatům přeji chut do dalšího cestování a poznávání a života vůbec.Pan prezident by měl také vyrazit do světa a naučit se slušnému chování a nedělat naší zemi ostudu.

Tom

Co je na těch vypsaných komentářích nenávistného? Nejsou spíše starostlivé? Jako nenávistné by se daly vybrat jiné. Ale pokud se řídíte tím, co se píše v diskusích někde na Novinkách, tak… no, vlastně nevím, co na to říct. Vy se dále v tom článku vyjadřujete v tom smyslu, že jsou to omezené názory duševních mrzáků, ale přesto jim z nějakého záhadného důvodu přikládáte dost velký význam na to, abyste o nich psal. Pokud někdo projeví takový podle vás „nenávistný názor“, tak to ještě neznamená, že jim nepřeje návrat domů – byť jste to asi napsal v nadsázce, tak soudím, že nadsázka by měla mít inteligentní základ. Naopak názory, které podporují vaše vidění světa, obsahující slova „vidlácké“, považujete za slušné. Vy jste opravdu zvláštní člověk. Přinejmenším neumíte napsat názor slušně a bez emocí. Toto, co jste napsal, je pamflet, prosazování vlastního názoru „silou“, vykřičením. Ale to nefunguje, tím oslovujete jen lidi, jako jste vy. O to vám jde? Ale to je přece zbytečné. A ty ostatní takto rozhodně nepřesvědčíte. Nač vypichujete čin jednoho provokatéra „Karla“? Fandím cestovatelům do jakýchkoli končin, sám dělám relativně nebezpečné věci, ale pravda je, že pro nezaujatého člověka, jakým vy nejste, byla ta cesta v té době poměrně dost nebezpečná a především lehkovážná. Sám jste napsal: „Snad jen kdybych byl dívka…“ A o to možná právě jde. Toto vaše nenápadné přiznání chyby je základ vší kritiky – té slušnější, i té méně slušné. Statistiky za posledních deset let jsou v tomto ohledu zavádějící a vy to buď víte, a potom jste demagog, nebo nevíte, a potom jste poněkud zaslepený. Znám cestovatele, kteří do těchto končin pravidelně míří a rozhodně věc nezlehčují jako vy. A mám k nim názorově blízko, sám jsem aktivní lezec. Ubezpečuji vás, že nikdo, ani Zeman, nikomu nic nezakazuje, ani zakazovat nehodlá. Každý si může jet tam, kam chce. Měl by ovšem přijmout následky, pokud se něco zvrtne – a mezi ty následky patří i odsudky jiných lidí, že to byl nerozum. Pokud na to nemáte, pokud vás tolik trápí, co si o vás myslí jiní, tak raději zůstaňte doma, abyste se z toho nepoložil, když by na to došlo. No a srovnávat objevitele z dob dávno minulých a cestovatele v dnešní době, to jste asi myslel jen jako legraci. A stát se přece logicky stará o bezpečnost na svém území, která pochopitelně není nikdy stoprocentní, ne na území cizího státu. Věnujte se, prosím, cestování a psaní knih o něm, ale do filozofování se raději moc nepouštějte. Doufám, že kniha má lepší úroveň než to, co jsem si od vás přečetl dnes. S pozdravem Tomáš

Ivan Brezina
Tom:

S vaším napisem souhlasím, ale asi jste si nevšiml že já právě s těmi emocemi věcně polemizuju. Ale ok, zkusme vaše názory rozebrat. V čem byla ta cesta “neebzpečná” a “lehkovážná”? To je třeba definovat. Lehkovážnost? na cestu se přece dobře připravily, a to po všech stránkách. Nebezpečnost? V čem jsou moje čísla zavádějící? Máte jiná čísla včetně zdrojů, nebo je to jen váš ničím nepodložený dojem? Zlehčování? V čem je “zlehčování”, když ten případ prostě jen zařazuju do kontextu událostí v oblasti? Odsudky, že to byl nerozum, bych bral od znalců oblasti. Tedy od lidí, kteří ji jako já nejen několikrát projeli, ale navíc si i sehnali statistiky, seznámili se s historií Balúčistánu, s podstatou konfliktu tamních obyvatel s centrální vládou atd. Jenže takhle věcně tu se mnou nikdo nepolemizuje. Všimněte si, že nikdo věcně něuvádí, v čem nemám pravdu. Všichni odpůrci tu jen křičí: “Bylo to nebezpečné!”, ale žijí v zajetí předsudků a mediálních mýtů. Polemická fakta žádná. A debatovat s dojmology považuju za ztrátu času, protože to nejde. Vyvracet někomu jeho dojmy nehodlám.Já vidím jedinou chybu v tom, že si nevzaly mužský doprovod, do tak patriarchální země. Ale chyba to není příliš podstatná a výsledek to nejspíš neovlivnilo.

Zika
Ivan Brezina:

“ Odsudky, že to byl nerozum, bych bral od znalců oblasti.“ Pokud vím, tak celkem dost cestovatelů,kteří tuto trasu projeli nebo jsou znalí s Vámi až tak s tou bezpečností nesouhlasili…(Martin T, Tereza E a dal.)
“ .Já vidím jedinou chybu v tom, že si nevzaly mužský doprovod, do tak patriarchální země. Ale chyba to není příliš podstatná a výsledek to nejspíš neovlivnilo. “
Skutečně si myslíte, že to nebyla podstatná chyba ?
Z 21. 03. 2013, 07:14:28 vymazaná diskuze k únosu :
Svou manzelku uz bych do Balucistanu samotnou nepustil (kdyby si do toho nechala mluvit:-), a to je jedna z nejzkusenejsich ceskych cestovatelek.
Jako všichni jsme byli moc rádi, že “ holky “ jsou doma.
A další myšlenka byla, jak bude reagovat pan Ivan Březina.
No.. nezklamal… 🙂

Ivan Brezina
Zika:

Uz před dvema lety jsem rikal, ze nemely jet bez muzskeho doprovodu, a dnes to opakuju. Jsem tedy zcela konzistentni, v cem je problem? A ze ma nekdo ze „znalcu“ na bezpecnost v Pakistanu jiny nazor? No to uz tak v zivote byva ze znalci maji ruzne nazory. Mne spis vadi kdyz maji kategoricke „nazory“ vsichni ti „neznalci“, kteri v Pakisnanu nikdy nebyli a netravili tolik casu jako ja dohledavanim statistik. Protoze samotna cesta pres tu oblast nestaci, a nestaci dokonce ani mych sest cest. Dulezita je i komparace bezpecnostnich informaci ze vsech moznych zdroju.

L. Rozrazil

Cituji z článku: „„Každý vidlácký primitiv má potřebu se vyjadřovat k něčemu, čemu absolutně nerozumí,“ shrnul to jeden z rozumných a slušných diskutujících na Hedvábné stezce. “Chápu ještě lůzu z Novinek a IDnesu, která buď nikdy nikde nebyla, anebo jede maximálně na Vánoční trhy do Vídně na Slevomatu. Na Hedvábnou stezku ale chodí lidé milující cestování, kteří si rádi rozšiřují obzory a to nad úroveň kvality autobusového zájezdu do Bibione…“

Vážený pane Brezino, rozumný a slušný diskutující se podle Vás pozná tak, že nazývá ostatní vidláckými primitivy a lůzou?

Ivan Brezina
L. Rozrazil:

To neříkám já, to je citát. Jeho autor pracovně definuje dvě skupiny lidí: vulgární primitivy z většiny jiných webů (jejichž názory cituju v úvodu) a poučenější cestovatele z HS, kteří mají širší obzory. To bych podepsal. Článkem se obracím na rozumnější a slušnější čtenáře HS, ne na čtenáře Novinek a iDnes.

kelfka
Ivan Brezina:

Bohužel takových cestovatelů na HS moc není.

Milan

Proč je v Česku tolik nenávisti k muslimům? No protože tu žádné muslimy nemáme a útočíme tedy jen na svou nesmyslnou představu o neznámém…..Například ve Švédsku jich mají až až a jak to tam vypadá..Nemusíme se přece bát jen něčeho, co máme tady.

JA

Pane Březino, když se snažíte pracovat se statistickými čísly, prosím uvádějte porovnatelné hodnoty. Vy porovnáváte neporovnatelné. Zaprvé, ty dvě slečny nebyly zavražděny, ale uneseny. A když už to chcete vztáhnout na porovnání s vraždami na území ČR, pak musíte uvést vraždy TURISTŮ v ČR nikoliv všech obyvatel. Vaše srovnání je stejné, jako kdyby někdo tvrdil že pro tygra usurijského je Čína nebezpečnou zemí protože jich tam ročně 500 kusů vybije pytlák a vy pane Březino byste argumentoval, že ČR je pro tygra ještě nebezpečnější, protože u nás se ročně zabije 15 000 divokých prasat. Článek prezentujete jako fakta o Pákistánu, ale o skutečná fakta se nejedná. Navíc je třeba si uvědomit, že tyto dvě slečny dobrodružky svým výletem (výkupným) vyzbrojily komando teroristů na 1,5 roku automatickými zbraněmi a municí. Jen blázen si může myslet že nám teroristi slečny propustili jako dárek k výročí vstupu do evropské unie… :DDD

Ivan Brezina
JA:

To se dost mylite. Pokud žijete v CR, z poctu vrazd a poctu obyvatel plyne urcite statisticke riziko ze obeti budete prave vy. A pokud jedete Balucistanem, z poctu unesenych zapadaku plyne urcite statisticke riziko, ze unesou prave vas. Srovnavam tedy riziko bezneho zivota v CR a riziko „nebezpecne cesty“.

Homolac
Ivan Brezina:

jestli chcete statisticky vyjádřit roziko běžného života v ČR a Pákistánu, musíte tedy zohlednit všechna možná rizika. Tedy únos turistů Pákistán x únos turistů ČR, vražda Pákistán x vražda ČR, silniční nehoda Pákistán x silniční nehoda ČR, můžete si vytvořit jakoukoli množinu, ale musí být tvz. jednodruhová. Vy mícháte jabka, brambory a očas přidáte i trávu. Všechno sice roste, všechno roste v létě, ale z hlediska statistiky nemám relevantní výsledek. Už se smiřte s tím, že na toto jaksi nestačíte, protože ve stejném duchu se tu vedla diskuze před dvěma lety a na tom jste ztroskotal

Verca
Homolac:

Pane Homolaci…jake jsou Vase osobni zkusenosti? Dekuji za odpoved.

Verca
Homolac:

Pane Homolaci…jake jsou Vase osobni zkusenosti? Dekuji za odpoved.

Verca
Homolac:

Pane Homolaci…jake jsou Vase osobni zkusenosti? Dekuji za odpoved.

Verca
Homolac:

Pane Homolaci…jake jsou Vase osobni zkusenosti? Dekuji za odpoved.

JA
Ivan Brezina:

Prosím Vás, než začnete tvrdit, že se mýlím, zjistěte si jak fungují matematicko-statistické výpočty. Já vystudoval statistické řízení, takže myslím, že pokud bych se v těchto základech mýlil, asi bych své tituly mohl okamžitě vrátit. Pane Březino, nesrovnávejte prosím nesrovnatelné a uvádějte opravdu relevantní fakta a údaje. Děkuji.

Ivan Brezina
JA:

Tio je hezke ze jste neco studoval. Ja mam taky zkousku ze statistiky, ale o to nejde. Zakladni uvaha je jednoducha: v Cesku mate nejake riziko vrazdy, v Balucistanu nejake riziko unosu. Pokud je to prvni vyssi nez to druhe, o necem to proste vypovida. Jiste, jsou to jablka s hruskama, to mate pravdu. Ale ja to taky nepouzivam jako matematicky model, ale jen jako smysluplne zjednoduseni ilustrujci fakt, ze riziko unosu v Balucistanu je zanedbatelne.

JA
Ivan Brezina:

Vážně máte zkoušku ze statistiky???? nebyla to zkouška spíše ze STAtiky nebo STAtečnosti? Vy tvrdíte v překladu asi tohle: riziko ztráty klíčů od baráku na území ČR během jednoho roku je 21% ale v Pákistánu je riziko onemocnění rakovinou prsu u žen jen 1,22% takže Pákistán je prostě lepší :D… a víte o čem to vypovídá? o naprostým hovnu… takhle Vy v překladu pracujete se statistickými čísly, pane Březino…

Ivan Brezina
JA:

Ok, tak jako pro male dite: riziko, ze se spalis o kamna, je 10 %. Riziko, ze upadnes a natluces si je 50 %. Budes si davat vetsi pozor na kamna nebo na to jak chodis?

Joe

Já jim fandil už od začátku, vždycky mi vadilo, že Češi místo aby nenáviděli únosce (kterých je to hlavně zodpovědnost, blbost a chyba a také chyba toho státu, tedy Pákistánu – ta cesta není uzavřená a tím, že poskytnou ochranu, tak deklarují, že je dostatečná), tak nenávidí oběť. Mě spíš vadí, že z mých daní jdou třeba příspěvky na mladý rodiny s dětmi, matky samoživitelky atp…(ty ať si pomůžou samy, to je právě jejich blbost). Za takové kraviny lidé vydají mnohem více peněz a není to jednorázové. Na tohle přispěji rád, protože je to naprosto zanedbatelná částka a taky protože mám rád dobrodruhy a lidi, co se vrhají do šílených podniků. I kdyby únosci chtěli např. 1 mld, tak je to asi 100 Kč na jednoho člověka v Čr (a je to jednorázová částka) a to nechtěli ani náhodou, spíš to vypadá na pár blbých českých milionů, které lidi prochlastaj a prohulej za 1 hodinu. A že to podporuje teroristy? Blbost, pro ně je to jen třešnička na dortu. Když nebudou mít tohle, tak si zbraně stejně seženou od Amíků nebo Rusáků za prachy, který ukradnou místním a které dostávají od vlády 🙂 Že lidem nevadí, že dotují „mírové“ tažení Amíků či Nato, díky kterému to na blízkém východě vypadá rok od roku hůře. Vojenské akce stojí miliardy dolarů a výsledek nestojí za nic. Idi..ti co neustále operují strachem o své daně a o dotování teroristů, tím ve skutečnosti zakrývají svojí frustraci a čecháčkovství…A v tom je český kraj opravdu speciální. Češi jsou prostě z 90 % vidlácká ušmudlaná lůza, s tím bohužel musím souhlasit.

Mirek
Joe:

huš huš, člověče, vás omlouvá jen to, že vlastníte průkaz BB, kterým se prokazují jedinci s inteligencí bublajícího bláta

Ivan Brezina
Mirek:

Nechcete to radeji fakt zkusit vecne a bez urazek?

Joe
Mirek:

Myslím, že Vaše inteligence nestačí ani na pochopení psaného textu. Většina kritiků těch holek pouze emotivně prezentuje frustraci ze situace, kterou nejsou schopni pochopit a prakticky nikdo z nich neuvedl smysluplný argument, pouze emotivní výkřiky typu „mohou si za to samy, je to jen jejich vina!“ nebo „ať si to zaplatí samy, nebudu to platit z mých daní!“ (když se nad takovým výkřikem zamyslíte, tak je to pochopitelně nesmysl neodpovídající realitě, který může prezentovat jen pitomec). Jejich pouze průměrná inteligence jim nedovolí pochopit rozdíl mezi vinou, chybou, riskem atd….
Když člověk uvede pádný argument, nejsou schopni odpovědět, protože na to prostě nemají…Do obce těchto průměrných usedlých fořtů a blafalů se řadit nechci…

Libor
Joe:

Tento příspěvek nechci komentovat, ale je tam 1 zajímavá věc: „…také chyba toho státu, tedy Pákistánu – ta cesta není uzavřená a tím, že poskytnou ochranu, tak deklarují, že je dostatečná“
To je na dnešním doporučování přejezdu Pákistánu klíčové (většina ostatního je diskuze, která nic nepřinese a ani nepřesvědčí IB o jeho nepochopení statistiky). Podle tohoto aktuálního vlákna Pákistán vydává víza jen velmi omezeně a pro pozemní cestu je ani vydávat nechce:
http://www.hedvabnastezka.cz/diskuse/iran-pakistan-afghanistan/pakistan-viza/
Zřejmě vědí, proč to dělají a proto někdy i vracejí lidi z Kvéty zpět na východ, jak bylo zmíněno výše. Dělali by to kvůli jednomu únosu, kdyby si stejně jako IB mysleli, že to byla jen smůla?

JA
Joe:

Joe, vy jste blázen na svobodě. Zavolejte prosím na toto číslo: 388 41 28 22, zde Vám pomohou. Dělám to jen pro vaše dobro.

Ivan Brezina
JA:

Pro vas to plati taky: nechcete to radeji fakt zkusit vecne a bez urazek?

eva
Joe:

Joe, mám pocit, že je třeba volat Chocholouska.

Ivan Brezina
eva:

Evo, i pro vas to plati: nechcete to radeji fakt zkusit vecne a bez urazek?

eva
Ivan Brezina:

p.Brezino, můj příspěvek je bez urážek, pouhé konstatování a jinak to na tento příspěvek ani nešlo. Já jsem se k tomu již celkem věcně vyjádřila v předchozím příspěvku. Důležitá je svoboda a mám pocit, že pokud s vámi někdo nesouhlasí, tak je to špatně. Pokud se vyjadřujeme veřejně, musíme čekat zpětnou vazbu 🙂

Ivan Brezina
eva:

Ale jo, jasne, ja jen ze bychom meli vecne diskutovat o Balucistanu, a ne ad hominem kdo je vetsi nebo mensi blazen. Dekuju.

miloslav
Joe:

Hi Joe, už podle jména zníš tak AMERICKY, jak já ubohej čecháček, jak já ti závidím.

Joe
miloslav:

Je to jen „nick“ Pepíku, tys frustrován i takovou maličkostí? 🙂

Joe
Joe:

Potrefené husy zakejhaly :-)) A jsou tak hloupé, že se nezmohou ani na názor. Čecháčkové 🙂

Ondřej Filip

Něco k „argumentům“ některých diskutujících. Ozbrojený doprovod dostanete leckde, kamarádi ho vyfasovali v okolí filipínské Manily. Teroristé se zaměřují na turistická střediska, viz masakry v Luxoru (62 mrtvých), letošní Tunis (23 mrtvých), Djerba (19 mrtvých), Bali (202 mrtvých), atd. Riziko kriminálního činu, jako je únos či loupežná vražda je všude (asi kromě Vatikánu), v chudších zemích je situace horší. čeští turisté byli zavražděni v Paříži, v Albánii, … Autorovi děkuji za věcný článek.

Richard

lidi, jsme tady všichni cestovatelé, tak snad dokážeme pochopit, proč se holky na cestu vydaly a že třeba i trochu riskovaly (přece jen asi průjezd západním Pákistánem je o něco větším rizikem než cesta autem z Prahy do Brna). Někoho i minimální riziko odradí a někdo je větší ranař. Já jsem se např. na podzim roku 2008 v Lahore rozhodoval, zda to při cestě do Kašgaru vezmu přes Čitral, či pojedu přímo po Karakoram Highway, vyhodnotil jsem rizika a protože jsem opatrnější povahy, tak jsem za Kalachy nejel, na rozdíl od mnoha mých spolunocležníků z lahorského guesthousu. Holky se rozhodly pozemní cestu do Indie dát i s rizikovým přejezdem přes Balúčistán a měly prostě smůlu. Z čeho jsem ale zděšen je, že místo abychom se radovali a poskytli holkám maximální podporu, tak padají (dokonce z úst prezidenta) obvinění, že si holky za to mohou samy a že svým nezodpovědným jednáním poškodily republiku, či dohady, co jejich propuštění na svobodu stát stálo apod. Nechápu, jak se někdo takto může bez špetky soucitu a empatie vyjadřovat, dokonce i v cestovatelské komunitě. Doufám, že dívky budou od tohoto společenského stínu v maximální míře uchráněny.

Frank
Richard:

PRO RICHARDA
Na tvuj clanek mam jen jednu otazku :
Kdyz si za o ty holky nemuzou samy, tak kdo za to muze ?
Samy se rozhodly, samy ignorovaly rady a varovani. Jsem moc rad ze jsou zpatky ale chyba to byla jejich a nikoho jinyho bych si nedovolil z toho vinit.

Ivan Brezina
Frank:

Když vás zabuje blesk, kdo za to může? Jistě, neměl jste chodit za bouřky věn, takže si za to tak trochu můžete i sám…

Richard
Frank:

Franku, mohou za to ty únosci přece. Ty dívky neudělaly nic nezákonného, určitého rizika si byly určitě vědomy a vnitřně se s tím musí vypořádat. Ale ten, kdo dívky po svou letech zajetí „vítá“ takovým obviňováním, nemá srdce.

Alena

Pročetla jsem celou diskusi. Je mi smutno.
Jsem ráda, že se ta děvčata dostala domů. Vítám je a přeji jim krásný další život.
Ano, problémy budou mít, především s tím, že budou potkávat málo stejně chytrých a odvážných lidí jako jsou ony.
Chuť poznávat a odvaha vykročit do neznáma jsou významnými kvalitami osobnosti. V jejich cestě nevidím neuvážené, bezhlavé, lajdácké či naivní až vyděračské riziko. O tom se tady z různých úhlů pohledů hodně diskutuje.V jejich cestě vidím touhu poznat život lidí jiných kultur, být jim co nejblíže, mluvit s nimi, žít s nimi a především víru, že na světě žijí všude dobří lidé a proto se nemusím pořád bát.
Co my diskutující víme? Nic. Doufám, že i s dobrotou a lidskostí se při svém věznění setkali.
Samozřejmě v jiném kulturním kontextu, který nám nepřísluší bagatelizovat jednoduchým odsudkem.
Máme veliké štěstí, že žijeme v bezpečné a bohaté zemi, ale touha poznat i ostatní svět je přeci, vážení cestovatelé, významné osobní téma života. Může být o krásách přírody o historii, ale i o žití. Kdo má odvahu, jde do světa.
Pan prezident mentoruje, dělá to rád. Každý jsme nějaký. On i pan Březina jsou okrajovými tématy této diskuse.
Při zprávě o návratu Antonie a Hanky jsem si já osobně velmi oddychla. Dva roky jsem na ně nezapomněla a bála se o ně. Turecké organizaci velmi děkuji. Výkupné mne netrápí, bylo li vůbec nějaké. Nepřipadám si ochuzená, pokud bylo i z mých peněz, ráda zaplatím víc.
Jak s nimi únosci naloží, je už smutnější otázka. Viděli jste kolik je v nejchudších zemích mužů se zbraněmi? Muž má být silný, tedy mít zbraň. Jednoduchá logika v pojetí současnosti Kdo ty samopaly vyrobil? Kdo jim je prodal? Jsme jinde, že……
Ještě jednou Hanču a Tonču vítám doma.

Alena

Holky jsou zpátky doma, to je hlavní. Myslím si, že je celkem pochopitelné, proč holky zvolily právě tento způsob cestování. On je totiž celkem velký rozdíl mezi tím doletět někam do hotelu, válet se na pláži a občas se účastnit organiyovaného výletu a naopak vyrazit do zahraničí po své vlastní ose. Je to o tom, zda si zvolíte pohodlí, nebo skutečné poznání. Obojí najednou nepřipadá v úvahu, jaksi se to z povahy věci vylučuje. Volba druhých by se měla respektovat. Taky mám za to, že tu nikdo výslovně neřekl, že tento typ cestování je zcela bezpečný, spíše jde o to, že obecně není tak nebezpečný, jak se lidé často domnívají a neustále tu opakují. Holky měly zrovna velikou smůlu a není důvod na ně kvůli tomu plivat. Závěrem si dovolím jednu nepatrnou poznámku mimo téma – je zarážející, kolik diskutujících ignoruje skutečnost, že příjmení autora komentáře není Březina, ale Brezina.

Na co jmeno
Alena:

A vy jste jeho zena nebo milenka nebo co ze za nej furt tak bojujete? Prominte ale naplcala jste tu plno sentimentalnich kydu. Ja si na rozdil od vas myslim, ze naprosta vetsina lidi holkam nic zlyho neprala a pokud pindaji na debatach, tak je to spis ulevou ze jsou zpet. Az na par trapaku kteri skutecne maji v hlave houno. Takovi se najdou v kazdym narode, to vas ubezpecuju. No a rict lidem na zapade ze se dve nase holky vydaly do takove zeme, tak vam garantuju ze uslysite taky ruzny veci. Mam to totiz vyzkouseno. Tak to laskave neprehanejte. Co to je za manie, furt tak flusat na narod? To je videt, ze lidi jako vy jaktezivo v cizine nezili kdyz mate tak zkresleny predstavy. Taky to vecny vytahovani toho jaci pasaci jsou ti, co necestuji s cestovkama, malem je to hrdinsky cin jeste jim dat metal. Delam to taky a co jako? Uz jsem mezi nimi videl taky par peknych posuku a mezi temi co jezdi s cestovkou naopak solidni lidi na ktery je spoleh. Jak muzete soudit cloveka podle toho jakym zpusobem cestuje nebo necestuje? To je teda pekna kravina. Jak kdyby to, ze necestuju s cestovkou davalo nejaky patent na rozum a hrdinstvi. Na Brezinovi je prave krasne videt, ze mu v nicem neprospelo :-).

Cestovatel
Na co jmeno:

Ze Vas pusa neboli…

Alena
Cestovatel:

Člověka jeho formátu pusa bolet nemůže, neboť ve skutečnosti ji nedokáže otevřít. Bojí se, že by přes ni dostal. O to více a agresivněji se snaží prosadit na internetových diskusích. Zuřivě mlátí do klávesnice, napadá ostatní, plive jedy a sám se plácá po zádech, jak to všem nandal. Správně se v článku výše identifikoval, a tak musí jako potrefená husa náležitě zakejhat. Anonymně, samozřejmě.

Tom
Na co jmeno:

Dobře napsáno. Někdy je dobrý to říct na plnou hubu. Z pana Breziny mám dojem, že je takovej nějakej hogofogo. Asi mu to fakt neprospělo. 🙂 Mám stejný názor i na to plivání na vlasní národ, stydění se za Čechy… To mě točí. A k tomu cestování, oni si to někteří zkusili na oba způsoby a postupem času třeba přišli na to, že věčně unavení za tři neděle nic nepoznají. Takže dorazí klidně letadlem a nemyslím si, že kvůli tomu nepoznají lidi. To je kravina a jestli někdo tvrdí opak, tak se snaží dělat z alternativního způsobu cestování něco víc a sám se cítí být někým víc. A tak mu to teda přejme…

Alena
Tom:

Vy i Vámi chválený máte bohužel problémy s pochopením psaného textu, navíc Vámi chválený nic neříká „na plnou hubu“, ale pouze útočí, napadá a to vše pramení z jeho neschopnosti přečíst, pochopit a reagovat slušně. Nikde nenaznačuji, že některý z uvedených způsobů cestování je lepší, naopak. Myslím, že je třeba respektovat jakékoli způsoby cestování a nevidím důvod, proč nadávat a hanit někoho kvůli tomu, že měl smůlu a cestování se mu změnilo v peklo. A přiznejme si, že v této diskusi opravdu není prostor popisovat veškeré možné způsoby cestování. Pro účely mého komentáře bohatě stačilo zjednodušit to na hotel spojený s organizovaným zájezdem a zcela nezávislé cestování jakožto dva protiklady. A stojím si za tím, že v momentě, kdy se na nějaké místo nahrne každý den desítky a více turistů, ztrácí to určité kouzlo, a co hůř, většinou je pak patrná snaha místních přizpůsobit ono místo představám turistů, čímž se dostáváme k tomu, že opravdové poznání je vhodnější hledat jinde a jinak.

Alena
Tom:

A mimochodem, nikde neútočím na žádný národ, nevím, kde to berete. Uvědomte si prosím skutečnost, že nejsem jediná Alena na světě a nemám vliv na to, kolik osob stejného jména se v této diskusi vyjadřuje.

Libor
Alena:

Aleno, ty 2 popisované způsoby cestování jsou extrémy. Většina cestovatelů přeletí letadlem a pak se pohybuje nezávisle po zemi či kratšími přelety a případně i do sousedních zemí, klidně bez hotelů a válení se na plážích.

Katka

Prosim ucastniky diskuze, kteri kritizuji statistyky pana Breziny…muzete prosim dolozit vase zjisteni s statistiku? Ctu hodne o kritice p. Breziny, ale nak jsem nenasla overene udaje kritizujicich.Predpokladam, ze utoky na p. Brezinu jsou podlozeny fakty. Dekuji…tesim se na nove statistiky.

Slava
Katka:

ze vas pusa neboli

JDva

Zdravím a jsem rád, že vše dobře dopadlo. Osobně jsem si myslel, že se už Hana s Antonií nevrátí. Zmiňovanou trasu jsme kdysi (na začátku devadesátých let :-)) projeli také – byla nás však větší skupina. Politická situace v tomto regionu se však změnila, asi bych v současné době tuto cestu spíše nepoužil. Nicméně nikdy bych nevyčítal nikomu, že se pro takové cestování rozhodl i za cenu toho, že bych mu měl pak pomoci v nesnázích.

sisi
Ivan Brezina
sisi:

To jsou, ale ne pro trasu z Taftanu do porici Indu. Ty cisla jsou pro Karaci, cetla jste pozorne? A navic jde o unosy mistnich mezi sebou, ne cizincu. Coz je podstatny rozdil.

Tom
Ivan Brezina:

Jo a na Ukrajině mezi sebou bojují Ukrajinci a Rusové, takže tam klidně můžete jet a kulka vás netrefí. To jste mě teď pobavil… Pokud je někde vysoká kriminalita mezi občany státu, tak jen zvýšená bezpečností pozornost vůči osobám jiného státu odvracuje kriminalitu na nich spáchanou. Vy se na to nemůžete spoléhat, protože to snadno selže. Asi jako kdybyste věděl, že pokud pojedete tam a tam, někdo se vás bude chtít pokusit zabít. A vy si jen najmete ochranku a pojedete tam. Oukej… Jo a že je to jiná oblast? To je přece sakra jedno! Ta bezpečnostní situace se přelévá a mění. Je tu také faktor inspirace zločinců. Vaše pojetí statistiky a logiky je pozoruhodné. Copak jste studoval, smím-li se ptát?

Ivan Brezina
Tom:

Moje formální vzdělání si snadno vygůglíte, pokud to považujete za důležité. Lokální konflikty a jejich nebezpečnost pro nezúčastněné strany jsem „studoval“ jako válečný novinář třeba na Srí Lance (když tam byla válka mezi Tamilci a Singálci), v Sintiangu (Ujghurové a Chanové) nebo v Bangladéši. Do válečných zón nikoho neposílám, ale tady je rostě napětí mezi centrální vládou a Balúči, přičemž obě skupiny jsou k cizincům velmi pohostinní. A srovnávat Balúčistán s Karáčím je fakt hodně mimo mísu. Víte něco o podstatě konfliktu v Karáčí? Tušíte o co tam jde? Já to dvakrát zjišťoval přímo ve městě, podruhé při přípravě dokumentu pro ČT. Tam se hraje fakt o něco úplně jiného než v Balúčistánu, a bezpečnostní rizika se zásadně liší. Pákistán není homogenní země, oblast od oblasti je to jiné. Ale na to holt chce trochu studovat dějiny země a jednotlivých regionů. Zkuste to, je to hodně zajímavé.

Ivan Brezina

Výborný komentář k Balúčistánu od Bohumila Doležala (neplést s Jiřím Doležalem!):
http://neviditelnypes.lidovky.cz/udalosti-hi-girls-0zw-/p_spolecnost.aspx?c=A150331_175039_p_spolecnost_wag

martin

Nezlobte se na mě, ale váš článek na mě působí hodně rozporuplně. Podle mého názoru je Miloš dement, takže to vůbec řešit nehodlám. Ale podle většiny relevantních světových ambasád je Pákistán prostě nebezpečný místem. Z tohohle trochu vyplývá, že to je „vlastně ok“?

Ne, není to ok. Z čeho vychází vaše statistiky? Protože moje vychází komplet jinak. Asi jedeme z jiných zdrojů. Celé mi to přijde jako ovůdovnění toho, že jste něco kdysi napsal, a ono to prostě dopadlo blbě.

Ivan Brezina
martin:

Zdravím, odkazy na statistiky najdete tady:
http://www.hedvabnastezka.cz/zeme/asie/pakistan/13304-unos-v-pakistanu-hana-a-tonca-na-silnici-smrti/
A nedopadlo to blbě, dopadlo to dobře. Ale i kdyby to dopadlo blbě, jde o zcela izolovaný případ. Na té trase se prostě běžně neunáší. Btw. když si někdo kopupí auto a zabije se, budete se zlobit na automobilku, že mu to auto prodala?

Dana Benáková

Článek je opravdu moc hezky napsaný, jen z některých pasáží vyplývá, že všechny ty sprosťárny píšou lidé z vidlákova. Já osobně jsem z Vesnice a když jsem se doslechla o holkách, tak jsem se rozbrečela (osobně holky neznám). Občas jsem si na ně vzpomněla, že bych nechtěla být v jejich kůži a doufala, že jsou v pořádku i když musejí zažívat opravdu velmi krušné chvíle. Holkám to moc přeji a doufám, že se z toho brzo vzpamatují ale věřím, že to zvládnou, protože když zvládli tohle, tak zvládnou všechno. :-))

Ivan Brezina
Dana Benáková:

„Vesnice“ je jen taková zkratka. Lidi nedělím podle toho odkud jsou a sám jsem z Kruhu u Jilemnice. Takže koho to urazilo, tomu se omlouvám, nebylo to myšleno zle.

IF

Dobrý článek, s názory śouhlasím. Necítím z něj aroganci, ani napadání ostatních/jiných(potrefené husy se nejvíce ozývají).Holky měly smůlu, ale zvládly to a určitě zvládnou i reakce lidí.

Michal Radovnický

Nedá mi, abych se k tomuto naprosto demagogickému článku nevyjádřil. Nejdříve bych rád ale uvedl pár faktů, než mě autor obviní z buranství, balatonství, omezenství a dalších „ství“ jen proto, že mám jiný názor.

– Nejsem z vesnice
– Jediný kontinent (kromě Antarktidy, kde jsem ještě nebyl je Austrálie. Na většině kontinentů jsem procestoval 5 a více zemí.
– Zásadně necestuji s cestovkama, jen s krosnou a s přítelkyní.
– Nemám potřebu někoho urážet, nebo mu vnucovat svůj názor, ale mám právo ho vyjádřit.

Tak a nyní jádro pudla. Je krásné, že jsem vydal průvodce cestou do Indie v roce 1995 a 2001. Od té doby se situace ve světě trochu změnila. Nevím, kdy jste byl v Pákistánu naposledy, ale pokud v posledních dvou letech, musel jste si určitě všimnout, že je spoustu věcí jinak. A nějaká statistika, kterou se oháníte, je naprosto bezcenná. I v Pákistánu najdete pobočky IS, stejně jako v drtivé většině muslimských zemí. Ano, nadávat na muslimy je v dnešní moderní český trend. Většina lidí nezná ani jednoho. Já jich znám spoustu, ve všech možných koutech světa a mnohým z nich věřím více, než většině čechů. Jenže je několik procent muslimů, kteří přes svoji nenávist už nevidí a neslyší. A to je riziko. Je to riziko v Pákistánu stejně jako v Libyi nebo Sudánu. Můžu Vás ujistit o jedné věci. V roce 2015 je pozemní cesta přes Pákistán nebezpečná, at zvolíte jakoukoliv trasu. A možná si děvčata všechno hezky naplánovala, zapomněla však na jednu věc a to tu nejdůležitější. V těchto zemích nemá lidský život vůbec žádnou hodnotu. Prostě nemá. A život ženy má menší hodnotu, než dobytek na poli. Nebo pitná voda. A nevím jaké zkušenosti mají děvčata s cestováním po muslimských zemích před touto neštastnou událostí, ale pokud by měly, nikdy by podobnou zhovadilost jako je tato cesta ve dvou dívkách nepodnikly. A to, že si připlácnou na hlavu šátek nic moc neznamená. Pořád je to bílá poskytovatelka sexuálních služeb (lidové slovo nelze použít díky cenzuře), co doma obcuje s křestanskými prasaty. Jenom má na hlavě šátek. Ano, představa muslimů o životě nás zde v Evropě je taky dost scifi, ale oni tomu dost často opravdu věří a to, že se pletou jim opravdu nezabrání v tom, aby Vám vpálili kulku do hlavy, když za Vás někdo dobře nezaplatí. Navíc jsem viděl země, kde by jim bez doprovodu muže (myšleno manžela) neprodali ani lístek na autobus. Viděl jsem země, kde by je oficialně zavřeli do lochu za to, že cestují sami dvě poskytovatelky sexuálních služeb (bez urážky, jsou to Evropanky) a tím svádějí počestné muslimské muže. V některých zemích je takto můžou legálně znásilnit. A můžu pokračovat.

A ted jeste z jiného soudku. Pokud máte potřebu komentovat Zemanovy projevy, take to svedci o necem. Cloveka na urovni jeho slinty nezajimaji. A tim myslim žádné.

Ano, v článku máte pravdu v tom, že život je plný nebezpečí. A každý den riskujeme. Jenže je riskování a riskování. Já například miluji adrenalin a občas opravdu riskuji i život. Ale vždy s maximální obezřetností. Když skáči na laně z mostu, nejdřív si ověřím, na jakou váhu to lano je. Protože pokud to neudělám, můžu za to zaplatit. A to, že se na internetu dočtu, že to červené by mělo být v pohodě je trochu málo. Pokud dvě slečny jedou do muslimské země podle návodu z internetu (tím nechci nijak znevažovat HS), je to prostě projev tuposti a důkaz omezeného rozhledu. A asi to byla i velká dávka smůly, ale děvčata jí rozhodně vyrazila napřed a ještě mávala, aby je náhodou ta smůla neminula. Kdyby si sebou vzali někoho, kdo tu zemi opravdu zná a byl tam v posledních letech, jsem celkem přesvědčen, že by to dopadlo jinak.

Respektuji Váš názor pane Brezino, nikoliv však způsob jakým ho prezentujete. Váš článek je neurvalý, velmi agresivní a i když věřím ve Vaše zkušenosti, způsob Vašeho vyjadřování a argumentace řadí Váš článek mezi internetový odpad. A nemusíte mi psát jako jiným, že mě nikdo nenutí tam jet. Nenutí a Pákistán na nějakou dobu vynechám.

JS
Michal Radovnický:

Velmi zjednodušený, černobílý a většinový názor, který člověk mezi obyčejnými lidmi většinou slyší – „V těchto zemích nemá lidský život vůbec žádnou hodnotu. Prostě nemá. A život ženy má menší hodnotu, než dobytek na poli. Nebo pitná voda.“
To je nesmysl, neplatí to pro zemi nebo oblast jako takovou, ale pro určité oblasti…ale to je jedno. O tom řeč není (a myslím, že nikdy nebyla).
Ta země je nebezpečná, ale to neznamená, že když to někdo riskne a má tak obrovskou smůlu, že ho někdo zabije či unese, tak že mi ho nebude líto a budu ho nesmyslně obviňovat (což je právě folklór čecháčků). I sebevětší risk či chyba člověka nemění nic na faktu, že vina je plně a bezezbytku na straně agresora. Na oběti neleží vina žádná. Na oběti leží max. chyba. Podle mého názoru je člověk, kterému jich není líto, prostě dement, protože u takového citu k někomu nezáleží na tom, jak velkou chybu či risk ten člověk udělal, ale jakým byl člověkem a např. ony byly dobré lidské bytosti, inteligentní a zkušené na svůj věk, navíc slušné a vzdělané. Takže není žádný důvod necítit lítost. Pokud necítíte lítost, a to platí pro všechny, tak jste podle mého názoru dement. Pokud jste tohoto citu schopný a záleží Vám na tom o jakého se jednalo člověka, nikoliv jak moc riskoval a chyboval, tak jste dobrý člověk. Ale na to si musí odpovědět každý sám, protože každý nejlépe ví, co uvnitř cítí. Bohužel mám dojem, že dementů je v této společnosti více 🙁
Já jsem v první chvíli, když jsem se dozvěděl o tom únosu, pocítil neskutečnou zášť vůči těm prasatům, co je unesla a bylo mi těch holek hrozně líto, bez ohledu na jejich risk a chybu. Tak asi na tom nebudu zas tak špatně…
Myslím, že bohužel většina Čechů pocítila v první chvíli zášť vůči těm holkám a je smutné, že s takovými dementy musím dýchat stejný vzduch…
A bohužel mám pocit, že tento typ lidí (hadi v oblecích) začíná převažovat:
https://www.youtube.com/watch?v=ms2DDtXH9bs

JS
Michal Radovnický:

P.S. To, že člověk cestuje po 5 a více zemích téměř na všech kontinentech, ještě neznamená, že není frikulín či buran 🙂 Při cestování člověk potká opravdu hodně párů – takových podivných debí..lků s přítelkyněmi, studentkami holčičkami, jako přívěškem, které opravdu budí soucit svým stylem a frikulínstvím (např. v Thajsku působily tyto přívěšky vyloženě takovým podivně vynuceným dojmem ve srovnání s asijskými kráskami 🙂 Třeba studentíci z Anglie, které jsem potkal v Indonésii při výlezu na sopku. Takoví 25ti letí tak trochu „hrozně zcestovalí“ rádoby dobrodruzi, kteří cestují jen proto, že se narodili v zemi, kde za brigádu dostanou dost peněz a pak zaplevelí kdejaký kout. Také často cestují s krosnou a přítelkyní, ale uzavřeni ve svém světě a hlavně když je to stylový 🙂 To ale asi není to, co by člověk chtěl, ne?

Ivan Brezina
Michal Radovnický:

Pane Radovnický, vezmu to zcela věcně a v bodech:
1. Průvodce pro pozemní cestu přes Pákistán jsem nejen vydal v letech 1995 a 2001, ale vydám ho i letos. Obsahuje zcela aktuální informace, a to včetně bezpečnostní situace a statistik rizika.
2. V čem je můj článek “naprosto demagogický”? Navzdory záplavě slov neuvádíte prakticky žádné mé věcné chyby a nic, s čím by se dalo polemizovat. A přitom je to velmi jednoduché: stačí kvalifikovaně zpochybnit moje čísla. Proč to jednoduše neuděláte?
3. Vy nejste z vesnice, a já naopak z vesnice jsem. Buranství a omezenost chápu jako mentální stav, ne jako místo odkud někdo pochází.
4. Moje statistika že je “bezcenná”? Dokažte to prosím. Najděte jiná čísla včetně odkazů na zdroje. Jezdí po té trase méně cizinců než uvádím? Došlo tam k více únosům než píšu? Uveďte relevantnější data než jsou ty moje, samozřejmě s odkazem na hodnověrné zdroje. Tohle je zcela klíčová věc. “Bezcenná”, “nepravdivá” a “nesmyslná” čísla mi tu už vyčítal kde kdo, ale nikdo zatím nepředložil čísla lepší.
5. Že měly Hana a Antonie mít s sebou přes Pákistán mužský doprovod píšu od začátku a dočtete se to i v mých průvodcích – včetně toho právě dopisovaného. Ano, pro ženy je to základní bezpečností opatření. Takže když to po mně opakujete, vlamujete se do otevřených dveří.
6. Je hezké, že mne “ujišťujete” o nebezpečnosti Pákistánu. Já ale s dovolením věřím spíš svým rozsáhlým zkušenostem z této země, statistikám a řadě dalších zdrojů. Vy jste pro mne anonym, i když se podepisujete (což vás samozřejmě ctí). Neznám vás, nevím co jste procestoval (a ani to neuvádíte). Proto jsou vaše názory pro mně irelevantní. Názorů má každý mraky, ale jde o to, jak jsou podložené.
7. Není pravda, že Hana a Antonie “jely podle internetu. Vy jste se jich ptal na to, odkud čerpaly informace? Podle toho, co se ví, cestu konzultovali například s orientalistkou Vladimírou Knotkovou: http://eces.ff.cuni.cz/program/teacher.php?who=3106
8. I kdyby si s sebou vzaly znalce Pákistánu, dopadlo by to stejně. Několika kalašnikovům se znalostmi moc neubráníte.
9. Navzdory svém tvrzení, jak muslimy znáte, je berete jako jednolitou masu a paušalizujete. Je to jasně cítit mezi řádky. To je jen jiná odrůda rasismu, respektive xenofobie. A tenhle fanatický antiislamista jste vy, nebo jde jen o shodu neobvyklých jmen? https://www.facebook.com/tn.nova/posts/10151759774738863
10. Pokud vám můj článek připadá jako “odpad”, máte svobodu ho nečíst a nevyjadřovat se k němu. Proč ztrácíte čas s něčím, co se vám nelíbí?
11. Na závěr dovolte otázku. Kolikrát jste byl v Pákistánu a kolikrát jste projel pozemní cestou z Taftanu do Láhauru? Lidí, kteří tu píšou “názory” od stolu a bez znalosti věci, jsou mraky. Je to asi stejné, jako kdybych já mudroval o neurochirurgii nebo jaderné fyzice. Nic o tom nevím, takže mlčím. Kdybych na to měl radikální “názory”, připadal bych si sám před sebou jako trouba.

Bezda

Michal napsal věcný, nestranný a velmi rozumný komentář, je vidět, že opravdu cestuje a navíc používá mozek. Problematiku popsal z několika hledisek a nelze nesouhlasit

Vratislav Lysoněk

Dobrý den, rád bych připojil svůj názor k tématu. Napsal jsem svoje pravé a plné jméno, vzhledem ke zmíněným anonymům. Osobně mě mrzí co se oběma mladým ženám stalo a jsem rád, že to – v rámci možností – dobře dopadlo. Ovšem musím s autorem článku v několika ohledech silně nesouhlasit. Ne, nejsem specialista na bezpečnost, ani jsem nikdy nebyl v Pákistánu. Přijde mi ale dost nereálné označit celý Pákistán, jako bezpečný. Autor se tu ohání počtem únosů a počtem dopravních nehod na D1. Když už jedu po dálnici, počítám s rizikem, které podstupuju. Počítám s tím, že i když se sám chovám korektně, může mě každou vteřinu někdo sestřelit. Stejně musím se stejným rizikem počítat při cestování do takovéto země – to riziko je ale mnohem vyšší. Nemám nic proti dovolené „na slepo“ – bez průvodců, jen se spolehnutm na vlastní znalosti, orientaci, jazykové dovednosti… Musím pak ale taky počítat s tím, že když se dostanu do problému, nestojí za mnou partner (- CK), který ví, co a jak. Rád bych taky řekl, že to, že si dvě slečny bez mužského doprovodu vyberou zdlouhavou cestu přes (jak už zaznělo) patriarchální zem, kde vládne islám, který obecně ženám nepřiznává mnoho práv, mi přijde krajně riskantní. Na závěr bych chtěl říct, že nejen vulgární projevy mohou urážet – sám jsem z vesnice, nikdy jsem neopustil evropský kontinent a oproti panu autorovi a jiným cestovatelům jsem toho moc neprojel, ale osobně mě velice uráží, jak dává článek rovnítko mezi pojmy „nezcestovalý“ a „nevzdělaný vidlák“.

Ivan Brezina
Vratislav Lysoněk:

Zdravím, ale já jsem taky z vesnice. Vesničan přece v žádném případě nerovná se „vidlák“, o místo narození v tomhle vůbec nejde. Autor, kterého cituju, to použil jen jako příměr, a já taky. Mrzí mne, pokud se vás to dotklo.

Blanka

Seďte doma, nikam nejezděte nebo Vás přepadnou v Rakousku a zavřou na řadu let do sklepa, nechoďte do školy, co kdyby tam byla Orlová s nožem, ne aby Vás napadlo jít do restaurace, tu může jinej psychopat vystřílet, v metru můžete dostat bouchačkou přes hubu jako tento týden můj kolega co se zastal nějaké slovně napadené paní, do letadla nelezte, pilotují je kamikadze, nepracujté v časopise, nedávno vystříleli celou redakci, nechoďte do muzea…….

Vratislav Lysoněk
Blanka:

No tímhle stylem bysme nemohli vystrčit noc ze dveří… Rizika jsou všude, nemusíme jim chodit naproti. Komu to nestačí, zajeďte si na dovolenou. Ale ne nějakou trapně nudnou s průvodcem do Řecka, hezky adrenalin!! Lýbie, nebo Burkina Faso, to je teprve! A v KLDR je prý teď taky moc hezky…

GN
Vratislav Lysoněk:

Správně je tvar „bychom“. Bysme je paskvil, příště laskavě tu chybu opravte, když vám to kontrola pravopisu podtrhne červeně.

Milan

Já sám nevím, argument proti argumentu… Z mýho pohledu je jasný, že je unesli ze dvou důvodů – a) byly to dvě evropanky b) a bylo to na nich na první pohled vidět. No a že tam těch únosů moc není? a) asi tam moc samotných evropanek nejezdí b) ti co tam jezdí si nehrají na domordce c) pokud tam někoho unesou, je to cizinec. Takže nějakou náhodou a shodou nešťastných okolností bych se moc neoháněl. Můj osobní názor je, že cestování na vlastní pěst, pro samotnou dívku/dívky je rizikový kamkoliv po světě. Včetně Evropy nebo USA. A země, kde má digitální foťák vyšší cenu než lidksý život? Škoda slov…

Franta

Naprosto souhlasim s clankem. Projel jsem mimo jine nekolik muslimskych zemi. Byl jsem v Pakistanu, Iranu, Jordansku, Maroku, Alziru, Egypte, S.Arabii, Izraeli Indii… Nikdy jsem nemel zadny problem a vzdy jsem se setkaval jen s privetivymi lidmi. Jenomze nebezpeci neni jen tady, ale vsude jinde, treba i v Evrope ci Americe. A sedet doma jen proto, ze clovek bude mit strach je nesmysl. Bohuzel neni islam, jako islam…. Nemuzu tedy tvrdit, ze se nikdy nic nestane. Muzete mit perfektne zmapovanou trasu, pohybovat se jen po oficialnich trasach…a presto se muzete priplest nebo padnout do oka nekomu, komu proste bude vadit vase svetla plet, evropsky pas nebo jen prizvuk. A je jedno jestli budete sam, nebo ve skupine, ci budete mit ozbrojeny doprovod. Nikdy nemuzete vyloucit urcite procento rizika, ze se neco stane. Ale takove riziko vas ceka VSUDE.

Borek Straka

Já patřím mezi tu „lůzu“, která se v minulé diskuzi, stejně jako teď, podepsala včetně emailové adresy. Byl jsem jedním z lidí, kteří autorovi na relevatních datech dokazovali nesmyslnost jeho srovnání a „statistik“. Stejně jako se o to pokouší i další diskutující v této diskuzi. Autor ale nikdy žádný jiný než vlastní názor neuznal, vždy jen oponenty (s jasně podloženými čísly) označoval za hulváty, případně na ně nereagoval vůbec.

Aaaa, teprve teď jsem si všiml, že autora už vyhodili i z Maximu, po předchozím vyhazovu z Reflexu (vše viz Google). Chápu, že psaní pro http://www.g.cz/ asi moc nenese a tak je potřeba dalším jednostranným a arogantním článkem okořeněným nesmyslnými statistikami podpořit prodej vlastní knížky. Aneb jak se dá zneužít něčího neštěstí pro vlastní prospěch 🙁

Ivan Brezina
Borek Straka:

Opravím jen věcné nepřesnosti. Z Reflexu ani z Maximu mne nikdo nevyhodil, což se dá snadno dohledat. Píšu namátkou třeba pro Lidovky, Mladou frontu Dnes, Týden, Neviditelného psa, točím dokumenty pro ČT… Chápu, že se panu Strakovi tahle „seriiózní“ média nehodí do krámu, ale je mi to jedno. Pan Straka byl totiž v minulé diskusi jedním z těch, kdo mi nadávali tak vulgárně, že redakce diskusi raději smázla. Proto už na něj nebudu reagovat.

Borek
Ivan Brezina:

Tak ja to teda zkusim dohledat:

http://www.blisty.cz/art/27758.html
Tomáš Feřtek, ktereho si vazim, napsal: „Ivan Brezina by mohl být vzhledem ke své inteligenci, erudici avzdělání kvalifikovaným „hlídacím psem“, který upozorňuje ekologická hnutí na demagogické úlety a účelové překrucování faktů. Někdo takový by jistě byl na naší mediální scéně velmi užitečný. Brezina se o cosi podobného už léta pokouší, ale problém je v tom, že on sám se v textech o environmentalistech dopouští takové míry ideologizace, demagogie a účelového výkladu faktů, že jsou proti němu všichni jeho oponenti trapná nedochůdčata. Výsledkem je, že jeho názory bere málokdo vážně a jsou považovány spíše za osobní džihád než zapublicistiku. Docela přesně reprezentuje část veřejného mínění, ale defacto přestal být novinářem a stal se píšícím antiekologickým aktivistou“

Demagogie je ale autoruv styl i v jinych oborech.

http://www.mediar.cz/ivan-brezina-dostal-kvuli-odborum-v-burde-vypoved-vyhlasuje-stavkovou-pohotovost/

Ano, vulgarni nadavani je dalsi z oznaceni pro lidi, kteri tehdy predkladali fakta. Diskuze byla smazana predevsim proto, ze si autor udelal z ostudy kabat, tak aby to zametl.

Ivan Brezina
Borek:

Takže jen věcně: z prvního odkazu ani v nejmenším neplyne že by mne z Reflexu „vyhodili“ a v případě Maxima firma výpověď následně vzala zpátky, protože si uvědomila, že by ji kvůli odborům u soudu neobhájila. Ale to je jedno, reaguju na to jen abych na tom dokladoval zoufalou argumentační nouzi pana Straky a jeho nízkost a nečestnost. Věcnou diskusi o Balúčistánu projel, tak se holt snaží vyhrabat špínu v mém osobní životě. Hodně ubohé. V dětství jsem taky tahal kočku za ocas a v patnácti se opil rybízovým vínem, což je pro pákistánskou bezpečnostní situaci klíčové. Howgh, na tohle fakt nemám čas.

Borek
Ivan Brezina:

Jo, takze jste vyhlasil stavkovou pohotovost, aby zamestnavatel stahnul vypoved a nasledne jste ji podal sam. To dava smysl 🙂

Michal Šteindler
Borek:

?

Michal Šteindler
Borek:

Vaše osobní útoky na pana Brezinu ovšem v kontextu diskuse žádný smysl nedávají.

Borek

Jo a taky me pobavilo, ze autor pro vylepseni (uz tak nesmyslnych) srovnani pocita obe dve holciny jako jednu 🙂

Hanka
Borek:

🙂 to je fakt, Borku, únosy to byly vlastně dva

Ivan Brezina
Borek:

A tenhle člověk by nám tu chtěl něco vykládat o statistice?:.-))

Borek
Ivan Brezina:

No neni dobry srovnavat pocet lidi (hrusky) s poctem unosu (jabka).

Jirka
Borek:

Takže když unesou autobus s padesáti lidmi, počítá se to podle vás jako padeát únosů? Bože, do čehos to duši dal?!

Lenka

Pokud si dívky musely najmout ozbrojenou eskortu pro průjezd z bodu A do bodu B/ Pákistánem, vylučuje to tvrzení, že by tato destinace nebyla výrazně nebezpečná, ba naopak, svědčí to o předpokladu, že může dojít ke „komplikacím“ takového rázu, že bude zapotřebí použití zbraní, k čemuž také došlo. Za těchto okolností je potenciál rizika značně vysoký a myslím, že nestojí za to se mu, v rámci turistiky, vystavovat. Nikdo nikomu nepřeje nic zlého, chraň Pán Bůh. Celá záležitost je velmi citlivá a smutná, nicméně, není přece jen „rozumnější“ cestovat tam, kde není potřeba ozbrojené eskorty?

Ivan Brezina
Lenka:

Ozbrojenci při různáých příležitostech hlídají evropská města. Vypovídá to o něčem? Podle mne je podstatnější informace, kolikrát se tam někomu ze Západu něco stalo.

Vlaďka

Nechci se vyjadřovat přímo k článku, k němu i k autorovi tu toho bylo řečeno snad až příliš. Co kdybychom docela jednoduše připustili, že jsme dospělí a svobodní lidi (a to Hanka a Anička byly a jsou), kteří mají právo se samostatně rozhodovat (o svém životě a třeba i o svých cestách), jejichž rozhodnutí nemusí být vždy správná (a tím neříkám, že rozhodnutí dívek projet pozemní cestou, kterou zvolily, bylo špatné, nehodnotím jej, nemám na to právo ani dostatek informací, nevím, co přesně věděly ony v době odjezdu), kteří za svá rozhodnutí nesou zodpovědnost (a to si holky nesly a ponesou). Co připustit, že jsme dospělí lidi a jako takoví bychom se měli chovat. Žít svůj život tak, jak my chceme, nikomu tím ovšem vědomě neubližovat a neškodit. Nést za svá rozhodnutí a činy plnou zodpovědnost. Mít třeba kolem sebe i lidi, kteří nás mají rádi a kteří v okamžiku, kdy se dostaneme do nesnází, nám s odhodláním pomohou. Nevím (a dle oficiálních informací to neví nikdo z nás), kolik toho pro holky udělal stát, kolik jejich rodiče. Nicméně by měla být povinnost státu postarat se o vlastní lidi v problémech. Nikdo se nepozastavuje nad tím, že při tragické bouračce turistů v Chorvatsku konzul spolupracuje s rodinou, že do Chorvatska jezdí čeští policisté, kteří tam pomáhají českým turistům. Málo lidí se pozastavuje nad tím, že stát se angažuje i v případě, kdy za drogový delikt je náš občan uvězněn třeba v Thajsku (a to po vědomě spáchaném trestném činu). Tak proč by stát nemohl vyvinout úsilí i pro návrat dvou holek, které měly fakt jen ohromnou smůlu. (Jak velké to úsilí bylo, se asi nikdy přesně nedozvíme, a proto se vytváří velký prostor pro spekulace. Mě třeba nikdo nepřesvědčil, že to byl právě stát, kdo dostal holky domů a kdo za ně i z mých daní zaplatil výkupné. Naopak ministr tvrdí, že stát nic neplatil. I kdyby zaplatil, nevadilo by mi to, protože do maléru se může dostat kdokoli z nás a dnes v podstatě kdekoli. A to i po skvělých a zcela bezpečných rozhodnutích. Stačí například sednout do naprosto bezpečného evropského vlaku, do kterého nějaký blázen dá bombu. Stát vyhazuje peníze za mnohem větší nesmysly. Pomoc dvěma holkám, které nikomu nic zlého neprovedly, pracovaly doma pro ostatní lidi a dostaly se v zahraničí do problémů, které nemohou samy řešit, by mělo být samozřejmostí.) Ale vrátím se k původní a základní myšlence: jsme dospělí a mělo by nám být zachováno právo se samostatně rozhodovat o svém životě, dokonce i dělat chyby, které s tím jsou nutně spojeny (nikdo nejsme neomylný). A nikdo nemá právo naše rozhodnutí kritizovat, protože odpovědnost si za ně neseme my. Nikdo nemá právo urážet lidi, kteří se chovají samostatně. A to právě holky dělaly. Měly informace. Rozhodly se. Za své rozhodnutí nesou zodpovědnost a také jsou to ony, kdo nesou následky tohoto rozhodnutí. Nikdo z nás, jen a jen ony. Jsou to ony, kdo budou muset dál žít s touto zkušeností a nebudou to mít lehké. Tak jim to ještě neztěžujete obdobnými diskusemi (které, jsou-li jen trochu chytré, a to ony jsou, určitě nečtou). Zkusme si zachovat si svobodu rozhodování bez toho, aby naše rozhodnutí kritizovali lidi, kteří nemají nejmenší tušení, na základě čeho jsme ta rozhodnutí učinili, lidi, kteří nikde nikdy sami nebyli, kteří se sami rozhodovat neumí nebo nechtějí, stejně jako neumí či nechtějí nést zodpovědnost za to, co dělají a snaží se jí přehodit na ostatní (např. cestovní kanceláře).

Věra Beranová

Jsem matka a babička, středoškolačka rozená v Praze, nyní žijeme na vesnici. Prostě holky byly „zpvykané“, nevím jakovou vysokou školu vystudovali. Lituji jen jejich rodiče. Ano, riskovali na vlastní triko. Asi je inteligence a inteligenci, ta sociální jim chyběla. To, že někdo absovuje vysokou školu, neznamená, že je extra inteligentní – resp. inteligentní ve všem. Docela by mě zajímalo, kdo jim to platil – ani ten autobus a dorazit tam nebyl tak moc levnější než letadlo. V jejich věku (žádné puberťačky) už mohly mít dobrou práci, rodinu a když na to nebyly (rodina, manžel a pod.), tak přátele a v poho. Jejich rodiče , o kterých nic nevíme a ani se nedozvíme, si myslím byli rádi – na těch fotkách “ z dříve“ se těšili z hezkých dcer – nyní je to hrůza. Neřešte, kudy a kdy do těch oblastí, proč tam vůbec???? Nejsou na naší Zemi jiné krajiny, kde by takové „cestovatelky“ také potkaly zážitky. Je naše země a Evropa tak nudná??? Bohužel, pro tyto dvě najivní (byť svéprávné a „vzdělaná“ ) dívky fatální, už se z toho nedostanou, psychicky i sociálně. Je mi to líto. Zdravím Beranová Hajany

Vlaďka
Věra Beranová:

Právě pro to, že jsem matka, si myslím, že nechat právo samostatného rozhodování dospělým ženským, byť jsou našimi dětmi, je naše povinnost. Stejně jako nepovažovat jejich rozhodnutí za zpovykovanost. Jejich rodiče lituji taky, museli si prožit svoje. Ale to pořád nic nemění na tom, že mladí lidi mají právo se rozhodovat sami za sebe.
Ještě odpověď na otázku „proč tam vůbec???“ Třeba proto, že ty oblasti existují, že jsou součástí téhle planety, že jsou oblastmi se zajímavou historií, kulturou, byť odlišnou od té naší. Nebo proto, že nedílnou součástí života by mělo být poznávání, a to nejen našeho „dvorku“, naší jistě neskutečně zajímavé a naprosto nenudné Evropy, která ale je a bude vždy jen malou součástí mnohem většího světa, ve kterém žijeme, jehož jsme součástí. Nejde jen o zážitky, ale o vlastní nezprostředkované poznání a zkušenost, které jsou často tak odlišné od mnohých odstrašujících informací šířených v médiích. Nic na tom nemění, že holky se ocitly ve špatnou chvíli na špatném místě, měly prostě smůlu. Ale na kriminální živly můžete narazit třeba v Praze (ano, asi neunášejí holky pro výkupné). To kvůli tomu přestaneme jezdit do hlavního města, když se tam občas loupí, přepadá, krade, znásilňuje, abychom se vyhnuli riziku? Rizika jsou všude, bez nich se prostě žít nedá.
A jen na okraj – právě těmto holkám vzhledem k jejich oboru i práci rozhodně sociální inteligence nechyběla. Naopak.

Rémi Simeón
Věra Beranová:

A z čeho usuzujete že jsou naivní. Hanzelka a Zikmund, kterého Zeman vydává za vrchol cestovatelské rozvážnosti(říká Zeman: Hanča a Tonča = to nejsou žádný Hanzelka a Zikmund), oba VŠ obchodní,navíc zkušenosti s 2.sv. válkou a okupací, a šli se projít do pouště vedle silnice=minového pole, kde válčilo několik armád dva roky před jejich výletem = dle Vašeho mínění jim tedy inteligence chyběla.Tedy jestli se nemýlím, tak Miloslav Zikmund obdržel v 95 letech titul Doctor Honoris Causa, tak asi ne proto, že by mu to nemyslilo.Asi bylo jistě od nich naivní se vypravit na procházku do pouště mimo silnici a zapomenout, že dva roky předtím tam probíhala válka v severní Africe, která za sebou zanechala v poušti neodstraněné miny. Chápu, kdyby to udělaly ženské, tak to nemusí vědět, ale myslit si, že v poušti ,kde válčil dva roky před tím maršál Rommmel, bude bezpečná chůze, to je vrchol naivity. Ovšem přežili to a proto jsou slavní a o tomto faux pas se nemluví. Tak podobně i Hanka a Tonka, Kdyby se jim nic nestalo,byly by slavné cestovatelky, tak jistě jedny z mnoha, opravdu pozoruhodná úvaha na téma nebezpečnosti.

Michal J.
Věra Beranová:

Vážená paní, Váš příspěvek ukazuje přesně to „čecháčkovství“, o kterém píše autor ve svém článku. Jedna z Vašich nejdůležitějších starostí je ta, kde na to vlastně ty holky vzaly a proč vlastně ve svém věku cestují a nemají už nějakou pořádnou práci. Před 26 lety se naštěstí poměry v této zemi změnily a už nemusí všichni žít podle schématu: studium – práce – svatba – děti – vnoučata – penze. Čím víc mladých lidí bude cestovat a rozšiřovat si obzory, tím větší šanci budeme mít, že se to zmiňované „čecháčkovství“ z téhle země vyvětrá a nebude zamořovat ovzduší.

Hana Roháčová

Vážený pane Brezino, toto je v mém dlouhém životě první diskuse, do které se zapojuji, ale musím. Velmi Vám děkuji za Váš článek před dvěmi lety i za Vaše aktuální zapojení do celé té nechutné mediální štvanice. Popré v životě jsem si uvědomila, kolik škody mohou nadělat lidé, kteří opisují jeden od druhého a snaží se vyrobit titulek, který prodá.
Jako matka dcer, které také procestovaly kus světa / a ne zrovna bezpečného světa/ chci vyjádřit podporu nejen oběma děvčatům, ale i jejich matkám a vzkázat jim, aby všchny ty ohavnosti, které chrlí všichni ti přemoudřelí generálové po bitvách, překročily jako špinavou louži. Nic jiného to totiž není. Zdravím Vás a přeji mnoho dalšího pěkného cestování /včetně toho po“silnici smrti“/.

Hana Roháčová

Vážený pane Brezino, toto je v mém dlouhém životě první diskuse, do které se zapojuji, ale musím. Velmi Vám děkuji za Váš článek před dvěmi lety i za Vaše aktuální zapojení do celé té nechutné mediální štvanice. Popré v životě jsem si uvědomila, kolik škody mohou nadělat lidé, kteří opisují jeden od druhého a snaží se vyrobit titulek, který prodá.
Jako matka dcer, které také procestovaly kus světa / a ne zrovna bezpečného světa/ chci vyjádřit podporu nejen oběma děvčatům, ale i jejich matkám a vzkázat jim, aby všchny ty ohavnosti, které chrlí všichni ti přemoudřelí generálové po bitvách, překročily jako špinavou louži. Nic jiného to totiž není. Zdravím Vás a přeji mnoho dalšího pěkného cestování /včetně toho po“silnici smrti“/.

Pavel

Zajímalo by mne kolik z těch 26 tisíc zahraničních návštěvníků, kteří projedou po té silnici kde došlo k únosu jsou ze Západu, (US, Kanada, EU) a kolik dejme tomu z Iránu, Afghanistánu, apod….Aspoň přibližně, nevíte někdo? A za druhé, projel po té silnici vloni a nebo už letos někdo od nás? Z Česka? A nebo v posledních dvou letech? Bezpečnostní situace v devadesátých letech tam asi byla dost odlišná od té dnešní..V roce 2014 tam málem unesli nějakého španělského cyklistu, který na cestě kolem světa projížděl právě touto oblastí, údajně snad měl jako ozbrojený doprovod několik mužů a stejně byl on i jeho doprovod napaden ozbrojenými muži. Vyvázli s velkým štěstím….Možná, že projet to v roce ještě, dejme tomu, 2010 a letos je z hlediska bezpečnosti velký rozdíl a nebo se pletu? Pokud se tam pan Brezina nebo někdo jiný letos chystá tak mají můj obdiv a jsou to frajeři.Klobouk dolu!!!!

Viktor

Pane Brezino. Na co cekate. Proc neodjete okamzite do zaslibene oblasti???

Ivan Brezina
Viktor:

Čekám až vydělám nějaké peníze. Do Pákistánu se nejspíš vydám na podzim. Ale vy jste to myslel ironicky, já vím…:-))

Adam

Zdravím nepročítal jsem veškeré příspěvky do diskuze. Nicméně rád bych reagoval na část článku cituji: Proč je v Česku tolik nenávisti k muslimům? No protože tu žádné muslimy nemáme a útočíme tedy jen na svou nesmyslnou představu o neznámém. Ze stejného důvodu se bojíme mimozemšťanů. – toto svědčí o naprosté neznalosti poměrů jednak islámu a jednak situace v ČR. Sám znám osobně několik muslimů a také jsem četl x úryvků z koránu, fatvy atd. a kdo uděal něco podobného nikdy nemůže říct, že 99% muslim jsou ti „hodní“ a jen 1% jsou teroristi.

Katerina

Velmi pekne napsany clanek. Ano musim potvrdit, ze i tito lide co nikam nikdy necestovali a zivi se napriklad 4x denne uzeninami, zajidaji to zakuseckama a podobnym cukrovim hazarduji mnohem vic nez vyse zminene divky. A poplatniky dani a zdravotniho pojisteni jejich ignorace bude stat hodne penez az se projevi civilizacni choroby typu cukrovky, rakoviny a podobne. A to zne umyslne uvadim bezne denodenni aktivity a ne konzumaci alkoholu ci cigaret ktere zapadaji do podobne kategorie.

Michael

Kde jsou ty dve v posledni dobe ? Slyseli jste nekdo o nich ?

Tomáš

Mám pocit že samotný únos zinscenovala naše vláda !

pekárna

autor článku je demagog

projeďte si google a zprávy s pákistánu, podobných jako tenhle http://www.lidovky.cz/pakistan-resi-ukamenovani-tehotne-zeny-pred-soud-pujde-5-pribuznych-1gp-/zpravy-svet.aspx?c=A140706_132302_ln_zahranici_jci jich najedete každý rok stovky, když máte tak rád přirovnávání a připodobňujete možnost že se vám něco stane v pákistánu k tomu že na vás může spadnout květináč…co na to říct, nebylo by lepší použít nějaký rozumnější příklad? jako třeba jezdit autem bez bezpečnostího pásu v autě? nebo cestovat vlakem chycený se madel na zadku, z venčí vlaku? přeci jenom mluvíme o zemi kde jsou lidé schopní vás zabít jen proto že jste jinak oblečenej… a být znásilněná je často považováno za spáchání něčeho nestoudného..

Luděk Svoboda

Děkuji autorovi za příspěvek. Na Hanču a Toňu jsme naposled vzpomínali v únoru v Kambodži, zpráva, že jsou na svobodě a v pořádku mě naplnila obrovskou úlevou. Myslím,že kdo necestuje po světě, nemůže o této problematice nic vědět. Polemizoval bych ale s názory na islám, ve státech, které toto náboženství vyznávají, se chovám podle jejich pravidel. Není přece možné, že najednou u nás přestanou platit naše pravidla kvůli někomu, kdo se zde hodlá usadit. Najednou mi někdo bude diktovat, co mohu jíst a jaké svátky smím slavit, to snad ne!!

Ivan Brezina
Luděk Svoboda:

Polemizovat nemusíte, naprosto se shodneme. V islámských zemích se chovám v souladu s jejich kulturou, ale v Česku jsme doma my. Hezký den!

Petr Blahuš

Ivana Brezinu znám 30 let. Dost se za tu dobu změnil. Dnes je z něj , jak už tady zaznělo, ješita, který má teorii, že jedině jeho názor, je ten správný. A pokud ho někdo nesdílí, demogogicky ho chce setřít. Viz reakce na první příspěvky.
Navíc si ve svých argumentech značně překrucuje fakta. Za prvé- to že cestu jel několikrát (jak zmiňuje svou knihu), vůbec nic neznamená. Bezpečnostní situace se v regionu od roku 1990 nebo i 2010, kdy ji podle svých slov jel naposledy, rapidně změnila jak vzestupem muslimského extrémismu, tak po „výkonech“ americké, ale třeba i německé armády v sousedním Afghoši. Stačí si to vygooglovat, pokud sitaaci nesledujete.
Já ano, a sakra pozorně, protože mně to živí. Abych si taky jako Ivan přihrál polívčičku a taky abych včas (doufám) zarazil sérií upocených výpadů proti sobě, podotýkám:
a) napsal jsem z tohoto regionu docela tlustou knihu
b) mně nemusí o muslimech nikdo nic kázat, na rozdíl od vás všech tady dobře vím, co dokáží: pochybuji že je mezi vámi někdo, po kom tamní čmoudi stříleli rakety ráží 107mm a 127 mm. Tak jako po mně.
Přesto je můj vztah k muslimům jako celku dobře patrný právě z mé knihy: Čeští lvi pod Hindukúší.
Mohl bych dál Ivanům článek- kterým jak ho znám, chtěl schválně ve svůj prospěch vyvolat bouřlivou odezvu- podrobit dalšímu zkoumání, ale je to ztráta času. Stejně jako pro ty, kteří mi tady budou odpovídat, protože reakce pod články zásadně nečtu; souhlasím s názorem na začátku vlákna, že tzv. internetová diskuze je žumpa.
Podotýkám jen, že argumentovat bezpečností tamního regionu s odkazem na to, kolik je u nás jaždý rok spácháno vražd, je demagogie hodná Josefa Goebelse. A zase vím, o čem mluvím, jsem emeritní policejní rada. Bavíme se tady totiž na jedné straně o hruškách (únos) a jablkách (vraždy. Schválně, Ivane, ty víš, kolik lidí je v Pakistábnu každoročně zavražděno? Usnadním ti práci- u nás ro jsou řádově stovky, tam řádově desetitisíce.
Také mi vadí, a objektivitě článku rozhodně neprospěje, Ivanovi hysterické výjevy vůči Zemanovi. Jednak je odtamtud pretzident na rozdíl od Breziny pomáhal dostat (a nebyla to jeho povinnost vzhledem k funkci jeho úřadu podle Ústavy) a také vím, že za jeho lacinými urážkami hlavy státu je jen jejich vzájemný spor, dlouhý skoro 15 let. Přiznám se, že u muže bych čekal trochu více úrovně a ne se pořád chtít mstít (ať už je důvod nebo ne) Takové chování je typické pro ženské, ne chlapy.
A props- všiml si vůbec někdo, že český stát, který za obě dámy zaplatil nemalé výkupné či jinou protislužbu (tedy i z mných a vašich daní!) nestál oběma „cestovatelkám“ ani za krátké tiskové vyjádření shrnuté do stručmného DĚKUJEME? To se pak voleným zástupcům lidi nedivím, že nevidí důvod si je zvát na hrad, takové nevděčnice. A propos, ani na západě se se všemi oběťmi, za které státy zaplatí příšerné peníze, ze kterých je pak financocán další terorismus, nesetkávají hlavy států…
Takže, v nejlepším se má přestat a proto- baz chaláz! A všichni hurá na východ! (Jako by tady doma nebylo krásně a neplatila slova cestovatelského gurua Míly Nevrlého alias Náčelníka, že člověk má cestovat do ciziny, teprve potom, co pozná svou vlastní zem. To proto, aby mohl relevatně srovnávat…

Milena
Petr Blahuš:

Takže po vás „čmoudi“ v Afghánistánu stříleli a vy z toho vyvozujete charakteristiku muslimů z celého světa jako celku? To je úsměvné. Asi jako kdyby někdo řekl že všichni Češi jsou proněmečtí zrádci a kolaboranti, viz Emanuel Moravec. Stejná logika: jeden něco udělal, takže jsou všichni stejní.

Milan

Pane Blahuši, jste to ale zoufalec…Kdyby jste si ten paskvil co jste tu vypotil po sobě alespoň přečetl možná by jste v něm měl méně překlepů.

Milan:

Milane, když už káráte někoho za překlepy, přečtěte si to po sobě nebo se naučte pravopis. Chybí Vám v 1 větě 3 čárky.

Xyzang

Vaše argumetace Nevrlým je dost mimo. Ten pán určitě napsal hezké knížky o Rumunsku i o Česku, ale pokud vím, nikde jinde nebyl. O východních zemích tedy nic neví, ostatně stejně jako Vy o Pákistánu. Z toho, co píšete, plyne že znáte jen Afghánistán, a to ještě jen z vojenských misí. Vaše zkušenosti jsou tedy pro běžného cestovatele k ničemu, protože ten nebude žít na střežené vojenské základně. A ještě k Nevrlému. Tvrdíte, že podle něj nemá člověk jezdit mimo Česko. Nemluvíte ovšem pravdu, pane Radile a Znalče, protože sám Nevrlý radí přesný opak: „Neobávej se ničeho, vydej se třeba na konec světa, všude to nějaké je. Nezabíjí hlad, žízeň ani dálka, ale strach z nich. A dojdeš-li do Himálaje? Máš o něm možná zkreslené představy z hrůzostrašných horolezeckých knih. Je to pastýřský kraj. Spokojíš-li se s ječnými plackami a čajem jako domorodci, můžeš jít až pod nejvyšší hory světa nalehko jako do Karpat. Přidej se k bosým pastýřům, vyhánějí v létě svá stáda až k okrajům ledovců, tam, kde horolezci mají své základní tábory. Jdi lehounce, jako chodili dávní kralevicové. S čistou myslí a s tichým vědomím cíle za dalekou a jasnou hvězdou…“

xxx

http://www.thenews.com.pk/Todays-News-13-21913-Crime-report-of-five-years-issued

Ja tam vidim 1784 unosov za 5 rokov z toho 335 pre vykupne za roky 2008-2013. To sa mi nezda az tak malo.

Bíbr

Já jsem dost překvapený, že většina lidí se staví proti těmto dívkám bez špetky slitování. Abych řekl pravdu, tak takovou reakci vůbec nechápu. A zvlášť ne na cestovatelském webu.

Je přece jedno, jestli něco podcenily nebo nepodcenily nebo co. Prostě dvě cestovatelky zažily tragickou událost a to je prostě špatné. Proč se do nich navážet, tomu vůbec nerozumím a nevím proč ta diskuze vůbec existuje.

Můžeme se bavit teoreticky o té oblasti a rizicích, ale pomlouvat dvě dívky co si prožily únos, to mi hlava nebere.

Jinak Zeman je velmi inteligentní a ví moc dobře, co dělá. Jenom reaguje tak, aby s ním souhlasili jeho voliči. To, že je inteligentní neznamená, že to není svině. Prostě jenom říkám, že on neprezentuje svůj názor, jenom má naučené jak se zalíbit určité skupině lidí. Takže nemá smysl se nad jeho názorem rozčilovat, je to jenom taktika.

Zdraví Bíbr z Bali, http://www.zivotnabali.cz/

Bíbr:

Celkem souhlas, ale se Zemanem nemáš pravdu. Většina jeho voličů je z jeho eskapád spíše rozpačitá, i když velký úbytek popularity z konce roku už se částečně eliminoval. Poslechni si názor lékaře:
http://video.aktualne.cz/dvtv/stransky-zemanova-diagnoza-ohrozen-je-prezident-i-stat/r~ec3d31bcef3f11e4ad630025900fea04/

Kdepak se asi ty dve vrany ted schovavaji – pod satkama ?

Pavel

Hlavně, že vše dobře dopadlo.Ale překvapilo mne, že ani nepoděkovaly..Všem těm kdo se v únosu angažovali…

Vojta
Pavel:

Jako třeba únoscům?

Pavel

Pro jejich propuštění..I když jedna z dívek údajně konvertovala.Ale ani se nedivím, dva roky jsou příliš dlouhá doba…

Hana

Potrebujem pomoc. Mám dcéru, ktorá chce na pozvanie letecky vycestovať do Islamabádu, kde ju bude čakať priateľ, ktorého v marci 2014 deportovali z Cypru domov do Pakistanu, keďže už nemal zaplatené školné a pobyt na Cypre. Odvtedy je dcéra s priateľom skoro dennodenne na skype. Na Cypre spolu žili v jednom byte 3 mesiace a predtým s ním chodila vyše roka (3 sezóny pracovala v cyper. hoteli). To by bolo z histórie.
Slovenské úrady nepovolili jeho príchod na Slovensko. Tak dcéra pôjde do Viedne žiadať víza a chce hneď letieť do Pakistanu, kde sa chcú úradne zosobášiť! Neviem, čo mám robiť. Som zúfalá, aj manžel. Dcéra je zaľúbená po uši, napriek vyše ročnému odlúčeniu. Keby som mohla, okamžite by som zrušila Skype aj celý internet, pretože vďaka tomu nemôže na neho zabudnúť. Obhajuje ich kultúru, náboženstvo…..my to vraj nechápeme. Ok. Chlapec je sympatický, aj jeho rodina, ale ja okrem tej cesty samotnej sa bojím aj ich prípadnej budúcnosti v Európe. Hlavne toho, že keď budú mať deti, on ich chce vychovávať ako moslimov. Vraj sa vyjadril, že keď by jeho deti nemali byť moslimovia, radšej žiadne nechce. A dcéra? No a čo, tak budú moslimovia. Ale hlavne sa desím toho, že by priateľ Pakistanec vzal deti do Pakistanu a viac by sme ich nevideli….Dcéra to nepripúšťa ON nie je taký. Povedali sme jej svoj názor, ale nechcem jej to zakazovať pod nejakou hrozbou, pretože sa bojím, že skôr než by sa stala „ďaleká budúcnosť“, stratila by som dcéru. Som bezradná. Poradí mi niekto? Ďakujem. Hana

Chápu, taky bych z toho neměl radost. Hlavně proto, že pokud se manželé rozvedou, je to u cizinců, navíc s odlišnou kulturou, vždy mnohem větší problém. Na Slovensku stejně asi nebudou žít a v Británii, kam se nejspíš odstěhují, je Pákistánců s dětmi vychovávanými jako muslimové tolik, že si tam budou připadat jako doma.

Jarda

No, to je tedy síla, co jste tady vyzvracel! Bylo, je a bude mi vždy jedno, kdo, kde, kam jak, ale hlavně je potřeba si uvědomit, že když se rozhodnu (dle Vašich citací) vstoupit do nebezpečného prostředí (květináče, bouračky atd.), tak si nesu PLNOU odpovědnost za své rozhodnutí podstoupit to riziko (květináče, bouračky, vraždy, Pákistánu). Kdyby je zatkli a holky by nekvičeli a neposílali videa, kde prosí o pomoc, tak je vše v pořádku, ale jelikož brečí, jak je chudinky zajali (copak někdo brečí, že na něj spadl květináč, či snad někdo z pozůstalích po bouračce na D1 – smrt viníka nehody) brečí a žádá stát o pomoc? Musíte si uvedomit, že tyto dvě holčičky se rozhodli cestovat a to že je zajali, je jejich věc. Proč za ne má nést odpovědnost občan ČR? proč za ně má občan ČR platit? Proč jim má ČR pomáhat? On je tam snad někdo z občanů ČR nutil jet?
Je potřeba si uvědomit, že je potřeba myslet dříve než je pozdě a hájit někoho, kdo je nezodpovědný a způsobí si problém vlastní vinou je pouze a jen JEHO OSOBNÍ PROBLÉM se kterým je neslušné otravovat občany ČR!

Martin

Souhlasím s autorem… Navíc co je komu do toho co dělají ostatní? Hrabejte si na vlastním písečku, tak jak jste to dělali dotěď a nekritizujte každého, co to dělá jinak než vy 😉

Tomáš Pekárek

Pane Jardo… doufejte, že až vás poveze sanita do nemocnice s náhlou břišní příhodou, že vám na vrátnici neřeknou: „neměl jste žrát ty blbý věci, můžete si za to sám“ a nenechaj vás pokojně umřít na chodníku. Protože to je přesně stejně pitomej příklad, jako používáte Vy. Nebojte, nemyslím si, že byste se nechal přesvědčit. Nepíšu to ani tak Vám, jako spíše těm rozumným, co to tady čtou. To, jak se u nás poslední dobou oběvuje nenávist k vlastním lidem, je ostudné. A vy jste jeden z těch, co by se měl stydět.

Přemysl
Tomáš Pekárek:

Srovnáváš nesrovnatelné… tohle není příklad k porovnání. Když jedeš s cestovkou, tak jsi pojištěný. Ale soukromě do cizí země tě žádná pojišťovna přiměřeně nepojistí. Jinak , když mě povezou do nemocnice vinou mého přežrání, tak zde mám dávno předplacenou léčbu. A to jak ve formě daní , tak formou platby zdravotního pojištění. Tu si zde platím celý život. Takže chápeš ten rozdíl.  A když mě tady unesou , tak policie musí konat. Jseš vedle, jak ta jedle. A pokud bych měl být férový ke svým spoluobčanům, tak bych tady zanechal prohlášení , že v případě ohrožení mé osoby se zříkám pomoci od Českého státu. Aby to za to na mě nikdo neplatil. Když tě pouštějí z nemocnice na tvoji žádost, tak musíš podepsat revers. Toto bych zavedl do zákona o cestování, aby každý občan cestující do zahraničí podepsal , že jede na vlastní riziko. Oni ty baťúžkáři by si to asi více rozmýšleli.
buď pozdraven mudrolíne

Petr
Přemysl:

Ani vy, pane Premysle, nemáte zcela pravdu a srovnáváte nesrovnatelné. A o reversu v nemocnice nemáte pravdu. Můžete ho podepsat se smrtí na jazyku a odejít domů, ale když se vám něco stane, odpovědnost za vás nese lékař, který vás propustil. On je totiž odborník a vy laik a za důsledky vaší nerozvážnosti nese zodpovědnost. Když jehovista odmítne transfuzi, která mu může zachránit život, nesmíte mu ji podat, jen čekat, až upadne do bezvědomí, pak mu ji podat musíte. Znám případ, kdy pacient vdechl vosu a musel mu lékař protnout hrdlo, aby se neudusil. Po vyléčení lékaře zažalovali, protože pacient ochraptěl. Vyhráli to. A stát je v pozici lékaře – má chránit své občany. Když budu citovat ze starých dobrých filmů: „v každém stádě se najde černá ovce“ „padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina“

Přemysl
Petr:

Máte možná s tím reversem pravdu, ale v případě možného odškodnění je to úplně někde jinde. Ono 150 mega výkupné, nebo případně vysouzené odškodnění od nemocnice cca se může pohybovat kolem 300 tisíc, což je sranda pro běžnou nemocnici. Nehledě na to že ty prachy si už ode mne během života dávno skásly. Jsou lidé kteří jsou tak založení, že než, aby žádali pomoc po státní správě, tak radši spáchají sebevraždu, prostě odejdou z tohohle světa . V japonsku je to tradiční záležitost. V některých indiánských kmenech taktéž, než aby byl neschopný člen kmene na obtíž radši vystoupal do hor, kde počkal na svůj konec. Vikingové zase vyráželi na poslední válečné výpravy.  Ale to už zacházím daleko. Prostě je potřeba mít trochu toho rozumu a zodpovědnosti k tomu státu ,ke kterému se cítím být občanem. Já být v situaci těch holek , tak asi chodím kanálama. Pokud se na únosu třeba nepodílely. Je s podivem , že se tam ta jedna děva chtěla navrátit.
buď v míru a s pozdravem
 

Tomas

Se clankem souhlasim, az na toho Francouze. Tech unesenych bylo o trochu vic: https://en.wikipedia.org/wiki/Foreign_hostages_in_Pakistan

Petr

Pane Březino, s tou údajnou bezpečností jste nás vodil za nos:
1) http://a-unheard.blogspot.cz/2012/01/combating-terror-of-kindnapping-in.html
2) Placené periodikum KIDNAP & RANSOM MONTHLY REVIEW JULY 2012 daný region zařazuje do lokalit, kde je riziko únosu mimořádně vysoké.
http://www.inkerman.com/assets/files/Kidnap%20%20Ransom%20Monthly%20Review%20-%20July%202012.pdf
3) Někteří místní (tj. z Balučistánu) na dostaz australského baťůžkáře (muže) na pakistánském serveru (rok 2011) silně nedoporučovali jezdit mu do tohoto regionu.
Většinou s vašimi texty (Maxim, G, Neviditelný Pes) do puntíku souhlasím, ale v tomto jste podle mě analýzu rizik totálně zpackal.

Petr
Petr:

Jsem jiný Petr než ten Petr výše (příspěvek 10. 02. 2016, 15:28:09), omlouvám se, nevšiml jsem si.

Karel

Tak trochu to vypadá, že pan prezident už v době kdy se s těmito „hrdinkami“ nechtěl setkat dobře věděl že jejich návrat nebyl zadarmo. Autor si asi rád kopne, když může. Je to koneckonců moderní. Že je riziko únosu nízké, si vycucal z prstu. Mě je na rozdíl od autora článku smutno, že se u nás pořádají sbírky na léčbu českých občanů (i dětí), kterým pojišťovna i stát nechce hradit léčbu. Jen pro to, že se nevešli někomu do tabulek. To samé platí o pozůstalých po policistech a hasičích zahynuvších ve službě. Pak se klidně najde 140 milionů na výkupné …

Dimsha Vladimirovna

Moji milí. Můj manžel je pákistánec a vysvětlil mi to: nejvíce nebezpečná oblast Pákistánu je bezesporu ta část u íránských hranic, kde byly obě dívky uneseny. Žijí tam Balúčové, což jsou negramotná zvířata. Kolikrát byly tyto ,,goris“ znásilněné, ani nechci vědět. Jen tak pro info, můj stokilový manžel by se do těchto končin neodvážil. To, že si dvě dívenky vzaly šáteček a fízla (který je možná i sám prodal), a myslely si že se jim tedy nic nemůže stát, je opravdu neuvážené. Do těchto končin se neodvažuje ani armáda. Jsou to hlupačky a jsem ráda že to přežily.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: