HedvabnaStezka.cz SvetOutdooru.cz SvetBehu.cz TuleniPasy.cz Padler.cz FestivalObzory.cz SnowFilmFest.cz ExpedicniKamera.cz

Kuchyně

Ochutnat místní kuchyni můžeme zcela jistě doporučit. Filipínská kuchyně má v sobě prvky čínské, malajské a španělské kuchyně.

Oblíbené dopolední a odpolední přesnídávky se nazývají merenda a pulutan (něco jako jednohubky) a jsou servírovány s alkoholickými nápoji. K malému večernímu občerstvení je oblíbené maso opékané na rožni nebo mořské plody. Standardní oběd nebo večeře většinou obsahují maso se zeleninou vařenou s vinným octem a česnekem, grilované ryby, dušené maso, různé polévky, kuřata, játra, nakyselo upravenou zeleninu, k tomu je vždy servírována rýže nebo nudle.

Dalšími přílohami mohou být plátky čerstvé papaje, fermentované ryby nebo garnátová pasta a křupavé kousky slaniny. Halo-halo je moučník vyráběný z drceného ledu smíchaného s kompotovaným ovocem, sladkou kukuřicí, čerstvým kokosem a dalšími tropickými pochutinami, nahoru se dává karamelový krém a pořádná porce zmrzliny. Dary moře na pobřeží jsou vynikající a levné.[cut]

Po celých Filipínách je možné najít rychlé občerstvení, místní restaurace a hospody, obvyklé ceny za jedno teplé jídlo se pohybují okolo 150 PHP. Pro stravování na Filipínách platí podobné zásady jako jinde ve světě, je třeba vybírat si ke stravování na pohled čistá místa. Nejobecnější pravidlo je, že kde jí mnoho lidí, tam bude strava chutná a relativně bezpečná. Stravovat se můžete i na ulici a ochutnat tak levně některé místní speciality. Téměř po celý rok je běžně k dostání tropické ovoce jako je ananas, mango, banány apod. Ovoce nebo syrová zelenina by měly být před konzumací upraveny, abyste se vyhnuli střevním potížím. Místní pivo San Miguel je také velmi dobré. Lihovin se vyrábí několik druhů, k oblíbeným patří místní kvalitní rum Tanduay. Je nutné dbát na pitný režim, tj. pít často a hodně. Doporučuje se pít pouze balené nápoje, které jsou běžně k dostání.

Obecně je však jídlo horší než v Thajsku. Restaurace ve velkých městech bez problémů, místní jídelna („hrncárna“) jídlo je vystaveno v hrncích. Většinou je poživatelné. Mimo turistické oblasti domorodci často používají odporně páchnoucí omáčku zesušených ryb. Vůně jídla u domorodců občas vyvolává dávivý reflex, a samotné jídlo vyžaduje delší dobu hladovění aby bylo pozřeno. Obvyklou stravou je vepřové, kuřecí a ryby, vše se jí s rýží. U chudých Filipínců se jedí sušené ryby a to co se najde(šneci, se dávají do jídla nasekaní i s ulitami). Sušené ryby hrozně smrdí dokud se neuvaří, ale pak se to dá jíst když je hlad.Je to výborná potrava na hory, jelikož dloho vydrží.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: