Kuchyně

Brazílie je pro gurmány jedním slovem ráj. Jejich kuchyně je královsky pestrá, plná nádherných barev, vůní a exotických chutí. Ať děláte co děláte, tam se prostě nedá zhubnout. Především i proto, že jídlo vychází levněji než v naší zemi a neustále nás to svádí ochutnávat. Přestože na většině brazilského území panují po většinu roku poměrně vysoké teploty, brazilská kuchyně je hodně těžká a to i pro našince zvyklého na věpřo-knedlo-zelo.  Pozve-li vás místní rodina k sobě domů na jídlo, očekávejte opravdu velkou a rozmanitou hostinu. Na stole se pravděpodobně objeví hned několik chodů, od smažených obalovaných hovězích či vepřových řízků, kuřecího masa na několik způsobů, uzenin až po bramborové kaše, hranolky, rýži, zeleninové saláty, farofu a samozřejmě luštěniny.

Mezi základní kameny stravy bychom mohli zařadit :

  • portugalský olivový olej
  • maniok
  • japonské suši
  • africkou okru
  • italské těstoviny
  • německý párek nebo libanonský tabbouleh.

Základními znaky stravy jsou : bohatost, čerstvost a jednoduchost.

První věc na co se připravte, je velikost porce. Porce pro jednu osobuje často dostačující i pro dvě osoby. I při nízkém rozpočtu na stravování, vám nehrozí hladovění 🙂 Díky úrodnosti země je potravin dostatek a setkáte s nekonečnou rozmanitostí plodů, jejichž názvy se ani nepřekládájí, protože nikde jinde je nenajdete. Jednoduchost při přípravě potravin je typická a používání komplikovaných postupů přípravy není běžné. Nasolené maso se griluje, zelenina se připravuje v páře a rovnou servíruje.

Až budete v supermarketu, určitě zajděte do oddělení ovoce a zeleniny. Mnoho z tropických plodů, které tam spatříte, se ani do Evropy nedováží. Mají prazvláštní tvary a ani není poznat, co je jedlá část a co se odkrojuje. Nemají anglické ani české překlady, takže se setkáte např. s těmito druhy ovoce: acerola, caja, cajú (obsahuje oříšek kešú), goiaba (výborná chuť), jaca, mangaba (chuťově podobná hrušce) a další. Ale i ty známější druhy ovoce (mango, papaja, maracuja, karambola) stojí za to otestovat, překvapí vás, že mají jinou chuť než ji známe od nás. Toto ovoce se totiž do Evropy dováží nezralé a dozrává až ve speciálních halách, kdežto tam je jeho sladká chuť vytvořena originál brazilským sluncem.

koktejlových barech na ulici pak z těchto fantastických plodů vyrábějí ovocné džusy s mlékem. Běžně nabízejí kolem 15 druhů, ale setkal jsem se i se 30 druhy, přičemž u poloviny z nich jsem vůbec neměl tušení, o co jde.  Pokud chcete bez cukru a vody, je nutné na to upozornit prodavače.

Nápoje

  • Ovocné šťávy brazilské sucos jsou proslavené. Všeobecně známé ovoce – pomeranč, limetka, papaja, ananas, banán, mrkev, meloun, vodní meloun nebo avokádo jsou doplňovány dalšími druhy ovoce, pocházející především z Amazonie a které těžko naleznete mimo Brazílii.
  • Acaí – je ceněno pro nutriční hodnoty a svoji chuť,
  • guaraná obsahuje povzbuzující látky podobné cofeinu.
  • Caldo de cana – štáva z cukrové třtiny je lisována přímo z kmene třtiny.
  • Agua de coco – kokosová štáva je dostupná téměř všude, kde jsou lidi. Pomocí mačety zručný prodavač odstraní špičku zeleného kokosu a vytvoří dostatečný otvor pro slámku. Není nic osvěžujícího, než si dát čerstvou kokosovou štávu na nádherné brazilské pláži. Navíc se jedná o velice ceněný způsob doplnění tekutin v tropickém podnebí.
  • Pivo – Brazilci milují servírování ledově studeného piva. Mezi nejznámnější značky patří Brahma, Antarctica, Bohemia, Cerpa.
  • Cachaça [kašása] – také pinga, aguardente, je silný alkoholický nápoj vyráběný z třtiny,  rozšířený a konzumovaný po celé zemi. Kvalita a obsah alkoholu je rozdílný a odráží se i v ceně. Mezi nejznámnější značky patří – Velho Barreiro, Ypioca, Pitú, Carangueijo.
  • Caipirinaje neoficiální národní drink. Jeho složení je velice jednoduché – cachaça, drcená limetka, led a cukr. Výsledek je božský, hlavně  na konci horkého dne, kdy v klidu popíjíte tento nápoj. Právě cachaça je ta nejdůležitěší ingredience, jedná se o destilát z třinového cukru. Cachaçu je možno nahradit vodkou a pak se nápoj nazývá caipirosca.

Mnoho restaurací funguje počas oběda samoobslužným systémem. Na talíř si naberete sami podle chuti a platíte podle celkové váhy (por-quilo), přičemž se nerozlišuje maso, příloha a zelenina. V těchto levných restauracích se výborně najíte za 100Kč. Večer už žádné restaurace por-quilo nenajdete ani v turistických letoviscích, všechny se promění v klasické restaurace s obsluhou. Ty už jsou samozřejmě dražší. Brazilci mají velmi rádi maso a s oblibou navštěvují typ restaurací, který se nazývá churrascaria [šuhaskaría]. V nich se servírují snad všechny druhy masa. Vstupné do churrascarie je jednotné (200-500Kč) a za to můžete sníst kolik dokážete. Několik číšníků bez přestávky obchází stoly a na podnosech přináší vybrané druhy masa, zákazník ukáže, kterou část chce, a číšník mu ji uřízne a naservíruje. Tento styl obsluhy má speciální název, říká se mu rodízio [hodžízio]. Jako přílohu si můžete nejčastěji dát rýži či maniok. Národní brazilské jídlo se jmenuje feijoada [fejžojáda], což je výborná směs z černých fazolí. Správný Brazilec ovšem přílohu jí jen minimálně, jde hlavně po mase.  Říká se, že tento recept vymysleli brazilští otroci. Feijoada se vaří z černých fazolí (ostatní druhy fazolí jsou v zemi poměrně vzácné), hovězího či vepřového masa, uzenin, přidává se i trocha zeleniny – rajčata, mrkev, dýně či zelí. Setkala jsem se také s variantou feijoady připravenou z mořských plodů.  Feijoada se tradičně podává s rýží, většina Brazilců si ji pak neumí představit bez tzv. farofy – namletého a opraženého manioku.  Na závěr feijoady by se měl podávat ještě pomeranč, někdy se přidává také smažený banán.

[cut]V brazilských pizeriích se setkáte i s nevídanými variantami pizy: piza s čokoládou, piza se zmrzlinou, piza s jahodami a dalšími druhy ovoce. Hledejte pizzeria rodízio, kdy číšník obchází stoly s nakrájenými trojúhelníky pizy. Každý zákazník má na stole dřevěnou barevnou kostičku, jejímž natočením signalizuje obsluze, zda si přeje slanou nebo sladkou pizu. Vstupné je opět jednotné.

churrascarias, kdy číšník obchází stoly s nakrájenými trojúhelníky pizy

Tip:churrascarias se často nacházejí u zastávek dálkových autobusů, kde jsou zpravidla levnější než ve městech. Během pauzy se tady dá skvěle poobědvat.

churrascarias se často nacházejí u zastávek dálkových autobusů, kde jsou zpravidla levnější než ve městech. Během pauzy se tady dá skvěle poobědvat.[/cut]

Místní speciality

Pro jednotlivé regiony země jsou typické místní speciality, které vřele doporučujeme vyzkoušet. Přesto jsou typické pokrmy, které naleznete v každém koutu země. Jako první to je arroz a feijao ( rýže a fazole ), základní potraviny brazilské stravy. Vařeny s česnekem a cibulí, někdy se do rýže přidávají rajčata a do fazolí slanina. Grilované maso, nazývané churrasco nebo grelhadas jsounezbytnou součástí porce. Kuře, hovězí nebo vepřové je nasolené a pomalu připravováno na otevřeném grilu. Zeleninový salát nebo dušená zelenina je nezbytná příloha.  Po hlavních chodu následuje dezert sobremesa. Může to být čerstvé nebo konzervované ovoce, pudink, zmrzlina nebo další sladkosti. Na závěr se obvykle pije silné a slazené brazilká káva.

[cut]Bahia a severovýchod – strava z této oblasti je obvykle mnohem exotičtější, než v jiných regionech. Vyvinula se na plantážích cukrové třtiny a její africké kořeny dokazují tři hlavní suroviny: kokosové mléko, pepř malagueta a palmový olej. Nejznámnější specialitou je moqueca – pokrm z připravený ze všech tří ingrediencí a mořkých plodů.

Amazonie – místní kuchyně je ovlivněna původními obyvateli Tupi, kteří používají především maniok, sladkovodní ryby, fazole a exotické ovoce. Caldeirada – místní rybí specialita.

Rio, Sao Paulo a jihovýchod – hornatý stát Minas Gerais nabízí nejvýraznější regionální kuchyni celého jihovýchodu. Velmi populární je vepřové . Frango do molho pardo – kuře nakládané ve vlastní krvi a  se zeleninou je údajně výborné. Sao Paulo je považováno za kulinářské centrum celé země. Díky bohatství a silným přistěhovaleckým komunitám zde máme příležitost navštívít jak sofistikované restaurace, tak širokou škálu místní kuchyně. Velká japonská komunita přispěla k popularizaci suši v celé zemi. Velice populární jídlo je italská pizza.

Jih – italská a německá kuchyně je zde zastoupena nejsilněji.  Často viděnými jsou párky se zelím. Braziské víno pochází ze slunné Itálie, ale v žádném případě nedosahuje kvalit argentinského nebo chilského. Tak jako v Argentině i zde místní kovbojové naučili místní obyvatelstvo milovat hovězí maso. Nikde nenajdete tak chutné churrasco. V tomto kraji je zachována i další tradice – erva maté. Původní obyvatelé Guaraní naučili španělské osidlovatele pít tento nápoj podobný čaji. Tento nápoj je ještě více rozšířen v Uruguayi  a Argentině.[/cut]

Acaí – jedním z nejvíce osvěžujících brazilských lahůdek je jednoznačně acaí. Tmavě purpurové bobulky této palmy, která roste v Amazonii, se podávají v nejrůznějších formách. Nejčastěji se setkáte s tzv. acaí na tigela – chlazeným rozmixovaným acaí  podávaným s musli a kousky ovoce. Na severu země se pak acaí servíruje rovněž v dýni s tapiokem (škrobem z manioku), často se přidává ještě třtinový cukr či med. Chuť acaí bývá popisována jako chuť čokolády s lesními plody. Takto podávané acaí je pořádnou kalorickou bombou, tyto bobulky samy o sobě patří k vůbec nejzdravějším plodům na světě, ostatně obsahují obrovské množství vitamínů i minerálních látek, a rovněž se výtažky z acaí mohou používat jako doplňky stravy při hubnutí.

Brigadeiro – skutečnou kalorickou bombou je pak zaručeně tzv. brigadeiro. Velmi sladká hmota podobná pudinku, se připravuje ze slazeného kondenzovaného mléka, kakaa a mléka či mléčné rýže. Brigadeiro se pak často ještě posypává strouhanou čokoládou.

Pověstná je posedlost Brazilců tzv. churrasco, nebo-li grilováním. Snad každá rodina se k takové oslavě sejde několikrát do měsíce a grilují hovězí steaky, kuřecí či vepřové maso, nejrůznější klobásky a párky, ale také bagetky s česnekovou pastou a majonézou. Napříč Brazílií, především pak na jihu, se proto můžete rovněž setkat s restauracemi, které se na grilované pokrmy specializují – říká se jim churrascaria. Většinou fungují na principu, že se zaplatí jednotné vstupné a zákazníci pak mohou sníst, kolik se toho do nich vejde – tzv. rodízio. Číšníci pobíhají po restauraci s čerstvě grilovaným masem, ale i třeba ananasem či karamelizovanými osmaženými banánky.

Další variantou jsou restaurace por quilo, kde se, jak už název napovídá, platí podle váhy. K svačině si můžete v malých občerstveních na ulici koupit například pao de queijo. Malé bochánky upečené z maniokové mouky a sýru vás jistě nadchnou hned po prvním ochutnání. Balíček těchto kuliček koupíte za pár reais a ještě si u toho skvělé pochutnáte!  Pao de queijo pochází z oblasti Minas Gerais, dostanete jej však po celé Brazílii.

Dalším oblíbeným snackem je tzv. misto quente – zapečený toast se šunkou a sýrem. Brazilská káva má světový věhlas, nicméně sami Brazilci spíše dávají přednost povzbudivým účinkům Guarany, která rovněž obsahuje kofein. Indiáni ji používají především k tlumení bolesti, pomáhá při střevních potížích a snižuje únavu. Není tedy divu, že guaranové nápoje se v Brazílii těší takřka stejné oblibě jako Coca-Cola.

Na aktualizaci online průvodce se podílela Kateřina Červenková (novinářka a turistický průvodce na volné noze).

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: