Covid, zdraví a bezpečnost

23. 4. Země je otevřená turistům. Musí si stáhnout a vyplnit Belize Health App 72 hodin před příletem. Následně je potřeba prokázat se negativním PCR testem ne starším než 96 hodin,nebo antigenním testem ne starším než 48 hodin. Pokud cestující nepředloží negativní test PCR nebo antigenní test, bude test proveden na letišti na náklady cestujícího ve výši 50 USD. Cestující s dokladem o dokončeném očkování proti Covid-19 test nepotřebují.

10. 3. Belize umožňuje očkovaným cestujícím vstup bez nutnosti předložit negativní test na COVID-19. Neočkovaní cestující se musí prokázat negativním PCR testem ne starším než 96 hodin, nebo negativním antigenním testem ne starším než 48 hodin. Pokud cestující nepředloží negativní test PCR nebo antigenní test, bude test proveden na letišti na náklady cestujícího ve výši 50 USD. V zemi jsou turisté vítáni, ale ubytovat se smí pouze ve schválených hotelech a využívat musí schválené tour služby.

18. 2. 2021 Země se opět zcela uzavřela turistům, do země a z ní je umožněn pohyb pouze na základě speciálního povolení Ministerstva zahraničí, Ministerstva zdravotnictví a Imigračního úřadu Belize. Pokud je vstup povolen je vyžadován test ne starší 72 hodin. Vláda Belize také požaduje, aby si cestující stáhli aplikaci Belize Health do svého mobilního zařízení a vyplnili požadované informace do 72 hodin od letu cestujícího do Belize. Po vyplnění formuláře v aplikaci by si cestující měli pořídit snímek svého jedinečného ID a QR kódu, aby jej mohli ukázat zdravotnickému úředníkovi při příjezdu do Belize. I přesto však může být cestující náhodně vybrán pro sekundární testování. Pro získání příslušného povolení opustit zemi je třeba zaslat žádost na mailové adresy (v angličtině) [email protected] nebo [email protected] s upřesněním následujících údajů: datová stránka pasu, cíl cesty, datum cesty, případně negativní test, pokud je požadován. 

19.10.2020 Je nutné stáhnout trasovací aplikaci a při vstupu do země podstoupit vyšetření.

Belize láká turisty ze západních zemí zejména jazykem. V Belize se totiž domluvíte anglicky, protože je zde angličtina úředním jazykem. Ne nadarmo neslo Belize až do roku 1981 název Britský Honduras. Na rozdíl od okolních zemí, kde vládne španělština, se téměř v celé zemi bez potíží domluvíte anglicky, ač i zde místní mluví převážně španělsky.

Bezpečnost

Trestné činy jsou v Belize spojeny obvykle se dvěma faktory – konzumací alkoholu a pašováním drog. Pohybovat se po setmění kolem místních náleven je opravdu často cesta do problémů, a tak nelze než doporučit zdržovat se večer v místech, kde je více turistů. Místní jsou příjemní, ale alkoholismus je v Belize značný problém a naprostá většina násilných trestných činů se odvíjí právě od konzumace alkoholu a drog.

Drogový byznys pak kvete zejména v největším městě Belize City, kterému se vyhněte, jak jen to bude možné. Zejména pak po soumraku je tu ryze nebezpečno, což vám potvrdí i místní. Naštěstí je toto městoturisticky zcela nezajímavé a proto se mu můžete s klidem vyhnout a nebo jej pouze ve dne použít jako spojnici s ostrovy.

Ve všech ostatních městech je relativně bezpečno, pouze je rozumné dodržovat základní bezpečnostní opatření. Nemávejte kolem sebe naditou peněženkou, drahým mobilním telefonem a drahý fotoaparát za několik desítek tisíc korun nemějte pokud možno jen přes rameno. Je to příležitost, která dělá zloděje. Drahé hodinky, zlaté řetízky a brilianty ve špercích také nejsou ten nejlepší nápad. Jste v Karibiku. Kupte si korálky a s sebou vezte jen hodinky za tisícovku. Vyhnete se tak velkému množství potenciálních problémů.

Pokud budete používat hlavu a budete si vědomi dění kolem vás, nebudete mít s největší pravděpodobností žádné problémy. Jeden dolar vám pak může pomoci vyváznout od opilých bezdomovců, kteří vám nechtějí dát pokoj a ušetří vás větších potíží. Podobná setkání jsou výjimečná, ale počítat byste s nimi měli.

Při výběru zavazadla myslete na to, že jen těžko budete po kamenných ulicích vozit kufr na kolečkách a batoh na záda je tak každopádně nejlepší alternativa. Jedině pokud plánujete trávit celou cestu na jednom místě, připadá kufr v úvahu. I tak ale budete za exoty. Nebo za Američany…

Zdraví

Doporučené cčkování – do Belize nejsou žádná povinná očkování, avšak určitě neuděláte chybu, když budete mít platné očkování proti tetanu. Na vašem uvážení jsou očkování proti žloutence, vzteklině či břišnímu tyfu. Antimalarika bere před cestou do Belize jen zlomek turistů, protože případů malárie je zde velmi málo. Rozhodnutí je ale čistě na vás.

Měli byste vědět, že jedna věc vám v zavazadle chybět nesmí – repelent proti hmyzu s obsahem látky DEET, nejlépe hned 50%. Naprostá většina ubytovacích zařízení, i těch nejlevnějších, má v oknech síť proti hmyzu. Pokud ale chcete vyjít po setmění ven, je krajně nerozumné učinit tak bez toho, aniž byste se tímto repelentem nastříkali. Komáři začínají létat se západem slunce a jsou otravní. Ušetříte si tak bezesné noci i případné komplikace.

S aktualizací online průvodce nám pomohl Jakub Kynčl, fotograf a autor webu SuperBelize.com.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: