Po stopách divokých zvířat na safari v Keni aneb velká migrace zblízka

Po stopách divokých zvířat na safari v Keni aneb velká migrace zblízka

Keňská republika leží ve východní Africe u břehů Indického oceánu. Keňa je zhmotněním představ o pravé Africe – rozprostírají se zde nekonečné savany, deštné pralesy a hory obydlené stády zvířat včetně té nejkrásnější africké megafauny. Je to místo, odkud pochází safari.

Jak na safari?

Většina návštěvníků Keni přijíždí s předem připraveným programem cestovních kanceláří či safari parků. Zařizovat si safari osobně až na místě může občas znamenat pár ušetřených korun, jelikož místní agentury bývají občas levnější, ale také více komplikací. Smlouvání s místní agenturou může být velmi zdlouhavé, předem nezjistíte kvalitu jejích služeb a do země musíte přijet s mnohem větší hotovostí, abyste mohli zaplatit. Pokud si safari domlouváte na poslední chvíli, riskujete taky vyprodání nejlepšího a cenově nejvýhodnějšího ubytování.

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Základním stavebním kamenem většiny safari jsou projížďky s účelem strávit v přírodě co nejvíce času. Mohou se odehrávat kdykoliv, nejčastěji se ale vyráží brzy ráno, dopoledne či pozdě odpoledne. Při pozorování nastražte smysly a hledejte vodítka – siluety a pohyb rostlin. Poslouchejte vytí, chrochtání, funění a šplouchání vody. Uvolněte se, buďte potichu a řiďte se svým instinktem. Nezapomeňte si přibalit dalekohled.

Pestrost keňských parků

Celá země je protkaná safari parky a pestrost krajiny a zvířat v nich bere dech. Největším z parků jsou Tsavo West a Tsavo East National Parks s rudou zemí a nádhernou krajinou. Jedná se o jedno z mála míst na světě kde můžete v jednom dni spatřit lvy, leopardy, slony, buvoly i nosorožce.

Jezero se slanou vodou je hlavní atrakcí Lake Nakuru National Park v srdci Velké příkopové propadliny. V jeho okolí potkáte hejna růžových plameňáků a perleťově zbarvených pelikánů, černé a bílé nosorožce, lvy, žirafy a tlupy paviánů. Se svými vodopády, příkrými útesy a hustou zelení je Lake Nakuru jedním z nejrůznorodějších a nejpřístupnějších safari v Keni.

V západní hornaté části Keni se nachází park Kakamega, poslední rozsáhlý deštný prales ve střední Africe. V unikátním ekosystému zde žije více než 330 druhů ptáků, 400 druhů motýlů a sedm různých druhů primátů, včetně vzácného Brazzova kočkodana.

Nepochybně nejsurreálnější zážitek ze safari pak nabízí jeden z nejmenších parků v zemi, Nairobi National Park. Nikde jinde na kontinentu se divoká zvířata nedostávají tak blízko civilizace jako právě zde. Nosorožce, buvoly, žirafy a tři druhy velkých koček můžete pozorovat na bizarním pozadí mrakodrapů. V parku žije přes 400 druhů ptáků.

Nejširší nabídku průvodců a map Keni (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Velká migrace

V africké přírodě se každoročně odehrává jeden z novodobých Sedmi divů světa – velká migrace.Více než dva miliony pakoňů, zeber a gazel od počátku dubna do června, když jsou nová mláďata již dost silná, vyrážejí na svou cestu ze Serengeti National Park v Tanzánii na zelené pastviny přírodní rezervace Maasai Mara v Keni. Sem obvykle dorazí v srpnu či říjnu,zvířat je ale velké množství a neřídí se kalendářem, pro přesné informace o jejich pohybu se tedy vyplatí sledovat některé ze zpravodajství, například HerdTracker.

Po cestě do parku Maasai Mara jsou zvířata pronásledována a lovena velkými predátory a před návštěvníky se tak odehrává pravé drama – Maasai Mara je mimo jiné parkem nejhustěji obydleným lvy. Dechberoucí a syrová podívaná začíná také ve chvíli, kdy stáda zvířat překračují řeku Mara plnou krokodýlů. Cestou každoročně padne kolem 250 000 pakoňů a 30 000 zeber, především mláďat.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí