TIP PRO CESTOVATELE: Čajové bedýnky – nechte si naservírovat čaj podle ročního období

TIP PRO CESTOVATELE: Čajové bedýnky – nechte si naservírovat čaj podle ročního období

Asi před šesti lety Bohunka Kosová opustila korporátní prostředí a vydala se do Asie, aby tady surfovala a natáčela místňáky při vaření. V prvotní fázi tak vznikl blog a Youtube kanál o autentickém vaření ve světě – Authentic World Food, na který pak plynule navázal projekt Čajové Bedýnky.

Při hledání informací pro svůj blog narazila Bohunka na různé formy předplatného v Americe, kdy jste například každý měsíc dostali výběr různých piv od malých pivovarů či vína od drobných vinařů. V tu samou chvíli psala Bohunka pro HedvabnouStezku.cz článek o tom, jak se připravuje autentický čaj Touareg v Maroku, a v ten moment ji to trklo: „Taky si udělám předplatný a bude čajový!

Nápad zasílat zájemcům pestrý a pečlivý výběr nejrůznějších čajů podle ročních období spolehlivě funguje již tři roky, a přestože Bohunka od dubna 2019 žije v Indii a e-shop řídí na dálku, stačil už oslovit spoustu cestovatelů i milovníku čajů.

Odběratelům Čajových Bedýnek na začátku každého ročního období domů přijde dřevěná dárkově balená bedýnka s výběrem pěti sypaných čajů z nejrůznějších koutů světa. Obsah bedýnky je vždy milým překvapením, protože Bohunka ve spolupráci s čajovými odborníky čaje pečlivě vybírá tak, aby byla každá Čajová Bedýnka vyvážená a pestrá, co se týče chuti i „barvy“ čajů. Čaje jsou vybírány s ohledem na roční období, a tak v letní Bedýnce najdete čaje lehčí a osvěžující, v zimní pak zejména čaje na zahřátí.

Pokud se neradi necháváte překvapit nebo vám nějaký čaj obzvláště chutnal, můžete si místo bedýnky koupit jen své oblíbené čaje. Čajovými Bedýnkami můžete také udělat radost svým blízkým a nadělit je jako dárek.

A nejenže koupí Čajové Bedýnky uděláte radost sobě či někomu blízkému, ale také podpoříte handicapované sportovce, kdy z každého prodaného sáčku čaje jde 1 Kč na Sportovní klub Jedličkova ústavu, a zaměstnance chráněné dílny Fokus Mělník, kteří nově Bohunce pomáhají s balením a rozesílám čajů.

Pár otázek pro Bohunku:

Jak se dá řídit e-shop na dálku? A navíc z Indie, kde se momentálně nacházíš?

Asi nikoho nepřekvapí, že je k tomu důležité dobré internetové připojení, což v Indii většinou není žádný problém. Neomezená data na mobil pořídíte za pár kaček, takže na 99 % místech si vytvoříte hot-spot a celkem to sviští. Občas jsem při cestování po Indii narazila na místa, kde byla síť nula, ale těch naštěstí není tak moc. Trochu to komplikuje fakt, že v Indii mi přestávají fungovat různé aplikace, které jsou pro mě důležité – různé funkce na Instagramu, účet na Heurece,… nebo třeba založení Youtube kanálu byl fakt porod (a to už jsem jeden měla, takže jsem věděla, jak na to, ale všechno přestalo fungovat)… (smích)

No a hlavně člověk musí mít štěstí, jako třeba já, že narazí na lidi, kteří se mu o e-shop v domovině s láskou postarají. (úsměv)

Kdo ti s e-shopem pomáhá v ČR?

Objednávky a zakázky mi balí a expeduje chráněná dílna. Také přijímají zboží, balící materiál a tak. Já si hlídám zásoby, aktualizuji web, spravuji sociální sítě, dělám on-line reklamu, PR, píšu články na blog, fotím… a také sbírám čajové tipy, kontakty a know-how přímo od zdroje. Chráněné dílně přeposílám objednávky k vyřízení, vytvářím štítky na zásilky, zpracovávám nabídky pro firmy, třeba na reklamní čaje na Vánoce.

Vyžaduje podobná práce každodenní přítomnost v on-line světe?

Vzhledem k tomu, že mám na webu na rovinu uvedeno, že objednávky jsou vyřizovány pouze jednou týdně a mám v objednávkovém systému nastavenou automatickou emailovou komunikaci, tak denně na netu být nemusím. Stane se, že mi přijde nějaký dotaz, tak je fajn reagovat co nejdříve, ale někdy, třeba když jsem měla horečku dengue nebo když jsem byla v horách v Darjeelingu, to prostě nešlo. Den, kdy odesílám (nechávám odesílat) objednávky, se snažím plánovat tak, abych byla na místě, kde ten internet / dostatečný signál je.

Máš nějaký ideální denní režim na cestách, aby podnikání fungovalo?

Nemám. Navíc je výhoda, že v Indii je o 3,5 hodiny víc, takže i když se mi třeba v den odesílání objednávek nepodaří vykopat z postele úplně brzo, tak furt mám spoustu času na poklidnou snídani a zpracování objednávek a instrukcí pro chráněnou dílnu tak, aby veškeré informace obdrželi dostatečně brzy ráno a stihli objednávky vyexpedovat ještě ten den.

Jsi schopná se čajovými bedýnkami plně uživit nebo to chce ještě další doplňkové aktivity?

Minulý rok už můžu říct, že se to povedlo. Nemůžu si teda moc vyskakovat, ale již jsem nepotřebovala žádný přivýdělek. Nejvíc se finančně zabezpečím v předvánočním období. Zákazníci objednávají Čajové Bedýnky hodně jako dárek a to nejen jednotlivci, ale i firmy pro své zákazníky či zaměstnance, pro něž jsme schopni narazítkovat na každý sáček jejich logo. Letní, okurkovou sezónu, jsem v době, kdy jsem byla v ČR, vykrývala Čajobarem. Objížděla jsem s ním farmářské trhy a festivaly a dělala ledové čaje ze sypaných čajů. Ale to samozřejmě jen když jsem byla v Čechách. (úsměv)

Kolik cest do ČR ročně čajové bedýnky vyžadují?

To zatím nedokážu říct, jelikož v Indii žiju teprve pět měsíců. Teď na podzim jsem tady v ČR – právě kvůli „byznysově“ nejdůležitějšímu období v roce a zmíněným firemním vánočním zakázkám. A co si budeme povídat, taky se mi stýskalo. (úsměv)

Pomáhá ti cestování ve výběru čajů? A jak vlastně celý proces tvoření konkrétní bedýnky probíhá?

Rozhodně to teď mám k čajovým farmářům blíž než z Čech. (úsměv) Ale za bukem to taky není. Do Darjeelingu to mám zhruba 2300 km a do Assamu ještě dál. Darjeeling jsem si letos ovšem nemohla nechat ujít a pak jsem si ještě odskočila do Indonésie na Jávu a Lombok, kde jsem krásně spojila surfování, čaje, jídlo a cestování.

Obsah bedýnky je tvořen tak, že v průběhu roku ochutnávám mraky vzorků, ať už v Asii nebo v Čechách. Ty, které mě osloví, si předběžně zařazuju do jednotlivých bedýnek. Jestli jde spíš o čaj vhodný na jaro/léto nebo třeba na podzim/zimu. A pak ten výběr pro každou bedýnku zúžím na pět čajů. Je důležité, aby v rámci jedné bedýnky byly čaje chuťově různorodé a aby se lišily i od těch předchozích či následujících bedýnek. Taky to musí vyjít finančně.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: