TOP 5 aplikací pro chytré telefony, které ocení každý cestovatel

TOP 5 aplikací pro chytré telefony, které ocení každý cestovatel

V dnešní době už jsme daleko lépe vybaveni než bývali kdysi Zikmund s Hanzelkou. Chytrý telefon už má dnes téměř každý, tak si nechte představit několik zajímavých aplikací, které vám usnadní a zpříjemní cestování či pomohou ušetřit.

Hlavní výhodou chytrého telefonu je jednoduché připojení k internetu. V ČR je zprostředkováno pomocí vašeho operátora za pár korun (většinou jste ale omezeni množstvím přenesených dat). Pokud jste v zahraničí, můžete využít datový roaming, což ale není moc doporučeníhodné z důvodu poměrně krutých cen. Zaleží na lokalitě, ale někdy je to i částka 300Kč za MB dat (Toto je obvykle suma za měsíc neomezeného připojení k internetu).

Proto doporučuji koupit si po příletu lokální sim kartu s připojením k internetu (Obvykle stojí 10-15 Euro). Nebo se spolehnout na připojení k wifi v místních kavárnách, barech a hotelech.

Například při poslední cestě po Indii jsem se dostal často do velice odlehlých oblastí, a přesto jsem tam našel hospůdku s wifi signálem a snadno jsem se připojil k internetu.  Ať cestujete kdekoliv, tak CocaColu a alespoň pomalý internet najdete snad všude.

Díky připojení k internetu budete stále spojeni se světem a můžete jednoduše komunikovat se svými přáteli nebo rodinou pomocí aplikací skype, whatsup nebo facebooku.

V dnešním článku bych vám ale rád doporučil pět aplikací, které se rozhodně vyplatí mít v telefonu, když jste na cestách.

1. Google Maps

Tuto aplikaci používá snad každý uživatel chytrého telefonu i po cestách po ČR. Kdo nemá, stáhněte. Využití map a navigace vám velice snadno napoví, kde jste, jak je to kam daleko a pomůže vám vydat se tím správným směrem. Naplánujete si procházku po městě a můžete využít i spoustu dalších pomůcek, které vám představí zajímavá místa ve městě. V této aplikaci také najdete snad všechny silnice na světě, a to velice přesně.

TIP, jak na „zlé“ taxikáře:

Při návštěvě Indie jsem se opět pohádal s taxikářem (Ted mě tak napadá, kdy jsem se s nimi nepohádal). Chtěl jsem odvézt do hotelu, on mi tvrdil, že už je rok zavřený, ale že mi ukáže hotel jeho kamaráda, který je lepší a levnější. V hotelu, který je rok zavřený, jsem dva dny předtím spal. To jsem mu samozřejmě vysvětlil a přesvědčil jsem ho, ať mě tam odveze. Samozřejmě mi začal navrhovat přemrštěnou cenu a tvrdil mi, že je to hrozně daleko, nejmíň 20 km. Já jsem vytáhl telefon s google maps, a řekl jsem mu, že je to 2,1 km a že ho budu rád navigovat. Tím se mi ho krásně povedlo umlčet a dostal jsem na tu vzdálenost i místní cenu!

2. TripAdvisor

Z krásného projektu, který se stal trošku komerční záležitosti, vznikla i velice pěkná aplikace. Na druhou stranu ale tato značka dobře prodává a restaurace a hotely, které mají TripAdvisor samolepku, jsou často navštěvovány turisty ve velkém. Toho si všimli i nepoctivci a začali si je také dávat na dveře restaurací, aby si tím přivedli další zákazníky.

Pokud si stáhnete tuto aplikaci, tak si v menu vyberte, zda potřebujete hotel, restauraci či se chcete podívat, co je zajímavého za atrakce v okolí.

V případě restaurace si můžete vybrat, co byste si rádi dali. Zda pizzu, sushi nebo kde ve městě mají nejlepší lokální jídlo. Dále si nastavíte rozpětí cen a aplikace vám ukáže nejlepší podniky ve vašem okolí včetně jejich hodnocení a komentářů návštěvníků, kteří tam byli před vámi.

Pokud vám chutnalo, nebo se vám v hotelu líbilo, můžete se také podílet na rozšiřování aplikace a pomůžete tak dalším cestovatelům.

TIP:

Sestřička TripAdvisoru – TripAdvisor City Guides obsahuje už několik desítek pěkných průvodců nejen po hlavních městech Evropy. A jsou zdarma!

3. Lonely Planet Traveller

Pravděpodobně největší vydavatel nejkvalitnějších cestovatelských průvodců na světe. Určitě jste potkali cestovatele s velkou tlustou modrou knížkou. Je to obvykle pěti set stránková bichle, která váží nejmíň kilo.

Pokud cestujete pouze s příručním zavazadlem a počítáte každé deka, takováto knížka je pro vás zbytečný náklad. V knižní podobě navíc průvodci stojí kolem 20 Eur a jsou někdy příliš obecní pro velkou oblast. Např. Jížní Amerika nebo Západní Evropa. Kupovat ale průvodce pro každou zemi zvlášť se dost prodraží.

V nabídce v této aplikace si vyberete přesně takového průvodce, jakého potřebujete pro váš výlet (máte k dispozici pro danou oblast v několika jazykových mutacích) a jednoduše si ji stáhnete do mobilu nebo tabletu.

Někteří průvodci jsou zdarma, u některých se bohužel musí platit (Obvykle kolem 4,49 Eura). Kvalita bohužel dnes něco stojí a vše nemůže být zdarma.

4. Booking.com

Kdo už někdy cestoval, neušel jeho pozornosti web booking.com. Tento portál vydal i svoji vlastní aplikaci. Hlavní výhodou tohoto rezervačního systému jsou tzv. nabídky na “poslední chvíli“. Pokud cestujete bez nějakých větších plánu či stopem a nevíte, kde ten večer skončíte, tak tahle aplikace se vám bude určitě hodit. Pokud začnete v 8 večer hledat ubytování, dostanete tam ty nejlepší nabídky ve městě. Některé hotely až za třetinu jejich původní ceny. (Pokud pojede po USA, tak i více).

Stačí spustit aplikaci, která si sama najde vaši polohu a nabídne vám nejlepší nabídky ve vašem okolí. Můžete si je jednoduše roztřídit podle ceny, aktuální polohy a vybrat si ubytování, které je vám nejblíže. Pokud jedete autem, tak vás navigace navede až před hotel.

TIP na lepší cenu pokoje, než nabídne recepce:

Aplikace vám nabídne lepší cenu, než dokážete usmlouvat na recepci. Jednou jsem si i rezervoval hotel, když jsem byl před ním na parkovišti. Pak když jsem došel na recepci, tak tam moji rezervaci ještě neměli. Ale během pěti minut došla a já tak dostal 62% slevu oproti ceně, kterou mi paní recepční nabízela a pod kterou „opravdu jít nemohla“.

5. Galileo

Nelítejme jen po světě a podívejme se také do Čech. Před nedávnem vyšla jedna moc pěkná aplikace pojmenovaná po známem astronomovi s názvem Galileo. Tato aplikace vám nabídne zdarma ke stažení mapy různých měst a regionů z celé ČR. Můžete se pak vydat na krásné procházky po naší vlasti a objevit spoustu nových zajímavých míst. Všechny mapy je možné stáhnout do offline režimu, a když tedy se vydáte do přírody, nemusíte se bát, že ztratíte signál a mapa bude nedostupná.

Aplikace vám dovolí si zobrazit zajímavé turistické cíle, různé památky, hrady, zámky a další zajímavosti.

TIP:

Jako malý bonus bych ještě zmínil aplikaci Průvodce Aloise Nebela, která vás zavede do vlkodlačích hor.

Další tipy:

Chytrý telefon může být na cestách velkým pomocníkem a také vám může pomoci vaši cestu zdokumentovat. Focení a sdílení fotek je fenoménem dnešní doby. K tomu vám výborně postačí aplikace Instagram, kde můžete fotkám dát netradiční efekt a podělit se o ně s přáteli. Popřípadě můžete využít aplikaci Pixlr nebo PhotoGrid, které vám pomohou udělat z fotek pěkné koláže, doplnit je textem a dále sdílet s přáteli na facebooku.

Na internetu najdete desítky zajímavých aplikací, které vám usnadní a zjednoduší cestování. Zde jsem vám vybral 5 nejzajímavějších, které jsem sám otestoval v praxi a které mne pomohly.

Pokud máte zkušenosti s dalšími a stojí za vyzkoušení, určitě se o ně podělte v diskusi.

O AUTOROVI:

Luboš Lněnička je geek a propagátor všech technologických novinek,  který momentálně pracuje v softwarové společnosti mautilus.com. Dřív byl i vašnívým cestovatelem, který strávil část života v Austrálii, Rusku, Mexiku a v Rakousku nebo učil jako dobrovolník ve školách v Guatemale a Indii.  Více o jeho cestách do více než 75 zemí najdete na  www.worldinphotos.net nebo se dozvíte na jeho přednáškách.

Zkušenosti čtenářů

Petr

Tak když „top“, určitě by neměly chybet aplikace > Hostelworld, TripIt, Kayak a ITA Matrix…

Zdeněk

Když „top“ taky by neměla chybět free aplikace TRIPOSO
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.triposo.droidguide.world

Šárka

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: