Jak se sbalit pod 7 kilo: cestovní seznam

Jak se sbalit pod 7 kilo: cestovní seznam

Chcete cestovat nalehko? Inspirujte se tímto vzorovým seznamem vybavení. Je vhodný pro jakkoli dlouhé cesty letadlem v teplotách nad nulou a s ubytováním převážně uvnitř.

Níže uvedenou výbavu jsme testovali na naší poslední měsíční cestě po Tchaj-wanu, kde jsme prošli různorodým prostředím včetně měst, džunglí a hor ve výškách od 0 do 3500 m.n.m. a teplotách od 2°C do 35°C.

Před odletem naše zavazadla vážila jen něco málo přes 5 kg a nic nám nechybělo. Naopak jsme si užívali pocit svobody dané takto lehkými batohy. Přejeme vám všem zažít totéž.

Seznam lze použít pro dobrodružné cesty, při kterých se počítá se spaním převážně uvnitř na hostelech, hotelech či u místních obyvatel a také alespoň s jedním letem. Oblečení je uzpůsobené především pro letní teploty, ale je připravené na různorodé klimatické podmínky včetně tropů i kratších pobytů v teplotách blízko bodu mrazu. Seznam pokrývá široké spektrum aktivit od objevování velkoměst, přes pobyt u moře až po vysokohorskou turistiku. S tímto vybavením můžete cestovat do většiny světových destinací a prakticky neomezeně dlouho.

Základní vybavení v ultralehkém provedení podle tohoto seznamu váží cca 5 až 6 kg a to včetně oblečení a bot, které budete mít na sobě! Navíc pokud budete cestovat ve více lidech, některé věci vám stačí mít jen 1x. I s přihozením téměř všech volitelných položek, které doporučujeme zařadit pro zvýšení komfortu cestování, proto není problém se dostat se zavazadlem „pod 7 kilo“. Důležitá poznámka pro dámy: Naše váhové výpočty vychází z výbavy pro pány, kteří mívají větší a těžší oblečení, takže vy si bez obav můžete přibalit pár kousků navíc.

1. zavazadla

Hlavní zavazadlo: Ideální je zvolit takovou velikost, abyste se vešli do limitu pro kabinová zavazadla – nejpřísnější je běžně 55x35x20 cm, tedy cca 40 litrů. Ušetříte tak na poplatcích za odbavení i čas na letišti.

Menší zavazadlo je také skvělým způsobem, jak vyřadit nepotřebné vybavení a snížit výslednou váhu. Zbytečnosti se vám do něj jednoduše nevejdou. Nám se osvědčily lehké cestovatelské batohy kabinových rozměrů s uschovatelnými popruhy pro případ odbavení a s možností odklopení „víka“ a balení jako do kufru.

Druhé menší zavazadlo: Něco, s čím budete běžně chodit na místě, když hlavní zavazadlo necháte na ubytovně. Buď to může být skládací batůžek, nebo lehká taška přes rameno či kabelka. Důležité je, aby se druhé zavazadlo snadno vešlo do hlavního, alespoň při letu do destinace. Druhé zavazadlo vám také umožní dočasně přepravovat více věcí a na cestě zpět ho můžete použít jako příruční.

Co se ještě může hodit: Pláštěnka na batoh

2. oblečení

Ultralehká nepromokavá bunda: Ochrání před větrem a deštěm a na rozdíl od pláštěnky je prodyšná. Zahřeje, ale ne moc, aby se dala nosit i ve vyšších teplotách. Ve srovnání s Gore-Texem a podobnými materiály je lehčí a sbalená zabere minimum místa.

Fleecová mikina: Kvalitní mikina (osvědčený je materiál Polartec Classic micro) má ve své skupině oblečení nejlepší poměr izolace a hmotnosti (zhruba dvojnásobný než merino vlna a čtyřnásobný než bavlna), je proto ideální zateplovací vrstvou. Zároveň je nenáročná na údržbu a rychle schne.

2x-3x triko z merino vlny: Trika z merino vlny (doporučujeme gramáž 150) odolávají zápachu zhruba 3x déle než bavlněná a zároveň rychleji schnou. S ručním praním proto můžete trika neustále střídat.

Odepínací kalhoty: Kalhoty a kraťasy v jednom vám ušetří spoustu místa, rychloschnoucí materiál je výhodou.

3x-5x trenky/kalhotky: Vhodná jsou kvůli častému praní rychleschnoucí umělá vlákna jako Coolmax nebo přírodní merino vlna, která také relativně rychle schne a navíc déle odolává zápachu.

4x-5x ponožky: Stejně jako u ternek se nám nejlépe osvědčil Coolmax nebo merino vlna.

Co se ještě může hodit: Šátek či šála (kolem krku, přikrývka, na zakrytí kolen,..); pokrývka hlavy ; plavky (pánové je můžou použít jako druhé kraťasy); lehká pláštěnka (pokud nebudete potřebovat dlouhodobou ochranu před počasím, můžete pláštěnkou nahradit nepromokavou bundu); ženy si mohou vzít i více městského oblečení, přece jen ho mají lehčí.

3. Boty

Sportovní kotníkové boty: Volte co nejlehčí a nepromokavé. Zvládnete v nich horské tůry i chladné počasí.

Žabky: Volte lehké, pohodlné a snadno omyvatelné. Nezaberou skoro žádné místo a využijete je ve vedru, na pláži i na ubytovně vč. společných sprch.

Někomu stačí v teplých krajinách místo kotníkových bot a žabek pouze sandály.

4. Hygiena

Rychleschnoucí ručník: Jsou skladnější než ty běžné, je u nich šance, že na cestě někdy vůbec pořádně uschnou.

Univerzální mýdlo: Lze je použít místo sprchového gelu, šamponu i pracího prostředku. Čím koncentrovanější, tím lepší.

Skládací zubní kartáček

Zubní pasta v malém balení: Na delší cesty jsou vhodné koncentrované zubní pasty, kterých stačí použít až 5x méně, než je běžné.

Deodorant

Lahvičky o objemu 100 ml: Všechny přípravky nadávkujte do lahviček či nádobek o objemu max. 100 ml, abyste si je mohli vzít do kabiny letadla.

Uzavíratelný průhledný sáček o objemu 1 litr: Všechny tekutiny, krémy a gely v příručním zavazadle se vám kvůli letištní kontrole musí vejít do průhledného uzavíratelného sáčku o objemu max. 1l. Pokud bude dostatečně pevný, můžete ho používat jako toaletní tašku.

Co se ještě může hodit: toaletní taška, kleštičky na nehty (nůžky do letadla vzít nesmíte); skládací hřeben; holení; antibakteriální gel na ruce, parfém (ať žijí reklamní minivzorky); krém (univerzální na vše); univerzální špunt a bezkolíčková šnůra na prádlo (pravděpodobně bude potřeba prát)

5. Zdraví

Lékárnička: Za dobrý základ považujeme náplasti, obvaz, léky na bolest a horečku (Paralen), léky na průjem, minilahvičku tea tree oil jako dezinfekce, příp. léky na nachlazení a antimalarika.

Repelent: Pokud si nejste jisti, že se s hmyzem budete setkávat denně (džungle, Skandinávie), stačí malá lahvička spreje nebo trocha repelentního krému nadávkovaného do malé nádobky.

Krém s UV faktorem

Co se ještě může hodit: trvdý alkohol (pomůže vám předejít žaludečním obtížím i se lépe seznámit s místními); balzám na rty s UV faktorem

6. Dokumenty a platidla

Doklady

Platidla a peněženka

Ostatní dokumenty: Itinerář, letenky a rezervace je vhodné mít s sebou pro jistotu vytištěné.

Co se ještě může hodti: Vodotěsný sáček (minimálně na doklady nebo také na mobil a ostatní dokumenty); bezpečností doplněk na doklady a platidla (nám se nejlépe osvědčily pásky se skrytou kapsou a skryté ledvinky, ale forma je věc preference)

7. Ostatní (volitelně dle potřeby a destinace)

Mobil a příslušenství: Nabíječku lze trochu vylepšit použitím navíjecího USB kabelu, který je většinou lehčí a skladnější než dodávaný. Pokud budete na mobil spoléhat, hodí se i záložní zdroj energie nabíjený ze sítě, solární nabíječky lze doporučit jen na delší cesty mimo zásuvky.

Spací pytel: Pokud plánujete spát pouze v ubytovacích zařízeních slušné kvality, nebudete na spaní nic potřebovat. Chcete-li mít možnost občas přespat venku nebo někde na podlaze, přihoďte do výbavy mini spacák. Bojíte-li se špatných hygienických podmínek nebo dokonce štěnic v pochybných hotelech/hostelech, ale venku spát nechcete, je lepší sáhnout jen po spacím vaku. Ty vyrobené z hedvábí zaberou skutečně minimum místa a mohou být napuštěny i repelentem.

Nože a nástroje: Chcete-li si vzít své zavazadlo do kabiny letadla, na nože zapomeňte… I když ne tak úplně. Malý multifunkční nástroj Utili-key se maskuje jako klíč a lze s ním na palubu téměř vždy projít.

Fotovýbava: Pohleďme pravdě do očí, zrcadlovka a cestování nalehko nejdou moc dohromady. Za hobby se prostě platí váhou. Rozumným kompromisem může být kompakt s ultrazoomem nebo s výměnnými objektivy.

Dary pro místní: Nezapomeňte vzít pár darů pro místní! Občas vám někdo určitě pomůže tak, že se mu budete chtít odvděčit. Např. ručně vyráběné tradiční látkové figurky a podobné předměty z trhů moc neváží ani nezaberou a ze zkušenosti vždy potěší.

Co se ještě může hodit: Svítilna (mini čelovka); zásuvkový adaptér; průvodce; kompas; mini deštník; sluneční brýle; špunty do uší; maska na oči; zámeček; notýsek a pero (mini teleskopické); kniha; sluchátka.

Pár slov na závěr

Tento seznam vychází z našich zkušeností i ze zkušeností našich známých. V žádném případě nechceme tvrdit, že tento mix vybavení je tím jediným správným. Někomu může připadat příliš omezený, pro ostřílené cestovatele zase může obsahovat zbytečnosti. Sestavovali jsme ho s cílem dát vodítko začínajícím cestovatelům, jak cestovat nalehko a nevzdálit se přitom příliš svým civilizačním zvyklostem.

Buďte připraveni, že na cestách s uvedeným vybavením bude pravděpodobně potřeba občas něco dokoupit nebo zapůjčit na místě, seznam ale nestojí na dokupování oblečení ani na vyhazování zbytečností. Seznam je samozřejmě třeba upravit podle individuálních potřeb, ať už se jedná o specializované aktivity, zdravotní problémy nebo pohyb v prostředí, které vyžaduje společenské oblečení. Samozřejmě velmi dlouhé cesty, dlouhodobé spaní venku a extrémní prostředí taktéž vyžadují úpravy.

Doufáme, že jste ze seznamu načerpali užitečné informace a přejeme vám šťastnou cestu!

Co byste v seznamu změnili? Zapomněli jsme na něco? Napište svůj názor do diskuze!

Rady vám přináší Pod 7 kilo, obchod s vychytávkami a výbavou pro cestování nalehko. Najdete nás v Rybné 26 v Praze nebo na www.pod7kilo.cz.

Zkušenosti čtenářů

fatima

Co se láhve na vodu týče, tak ještě úspornější, i když vůči prostředí o měco méně šetrné, je koupit v cílové destilaci jedenkrát balenou vodu, čímž získáte láhev, kterou pak budete doplňovat a nemusíte ji vláčet zpátky.

Pas a kreditka váží mnohem méně než 5 kg.

Na cesty beru, případně na místě koupím dlouhou širokou bavlněnou sukni – příjemnější i praktičtější než kraťasy. Nemám v ní problém se vstupem do kostelů, případně lepších restaurací. K tomu slušně vypadající pohodlné kalhoty – chinos jsou nejlepší, a nevypadáte v nich jako oválený baťohnus.
Jako zavazadlo je ideální kufřík Samsonite na 4 kolečkách standardní carry-on velikosti. Pro dlouhé přesuny na letištích nebo po městech je mnohem pohodlnější než vláčet všechno na zádech. Též se podivíte, s jak větším respektem s vámi lidé jednají, než kdybyste táhli baťoh. Dále přibalím nebo na cestě koupím pevnou skládací tašku na zip (nejlepší je baggalini) na věci, které po cestě nakoupím, případně na cesty do prádelny atd. Při zpátečním letu, kdy už o nic nejde, jedno ze zavazadel podám.
Kosmetika, nůžky na nehty i nožík se dají koupit ve všech destinacích, na cestu beru jenom deodorant, na který jsem zvyklá, a neparfémovanou tyčinku na rty, kterou lze ošetřit i suchou kůži obličeje a rukou. V hotelech je pleťové mléko, šampón i sprchový gel.
Na přeprání prádla je nejlepší hotelový šampón. Vozím s sebou dvě plastová ramínka na sušení prádla, protože v hotelech nebývají, a kroucenou elastickou prádelní šňůru, která nepotřebuje kolíčky.

Michal

Ke kufru a hotelovym mydlum – pokud clovek cestuje na lehko pouze po zapadni Evrope nebo obecne v „zapadnim svete“, je kufr aasi prima a hotelova mydla se daji ocekavat, ovsem pokud clovek jede trochu do divociny (tedy vicemene cela Asie,Afrika,J.Amerika mimo velkych mest), tahnout za sebou v prachu a bordelu napriklad indickych ulic kufr muze byt pro vsechny velice zabavne a pro majitele velmi obtizne, neesteticke a take nehygienicke…a to nemluvim o presunech mimo mesto.:-) Na svych cestach po asii jsem take zatim nepotkal hostel, kde by davali mydlo jako je to bezne u nas nebo na zapad.

Michal:

V Africe jsem měla vždycky zajištěný odvoz do hotelu, takže s kufrem problém nebyl a v hotelu bylo mýdlo i šampón. Při dlouhých přesunech na letištích, třeba v Torontě nebo na Heathrow, je kufřík na kolečkách mnohem praktičtější. Jednak nedorazíte na gate zpocení a uštvaní, a taky máte mnohem lepší šanci na upgrade, když vypadáte jako někdo, kdo do business class patří.

Vratislav

Doporučil bych jednu věc do končin kde není elektřina, třebas džungle.
DC invertor co ze vstupu 8-22V DC dělá stabilních 5V DC 3A a končí USB samicí. Stojí to asi 4$ a nabijete tím vše co je na 5V (telefony, MP3, camery…). Spojíte to třeba s baterkou z auta, nebo solar panelem, nebo dynamem na kolo…
Druhá prima věc do džungle je moskytiéra s podlážkou

Vratislav:

Telefony, kamery ani jiné elektronické nesmysly s sebou netahám. Nemusím se starat o jejich nabíjení a nikdo mi je neukradne.

Vratislav

Co myslíš upgradem do bussines clase ? Jinak s tím kufrem máš pravdu, vláčet batoh není nic pěknýho

Vratislav:

Upgrade znamená, že pasažéra, který má zaplacenou turistickou třídu, letuška posadí do business, pokud je tam místo. Samozřejmě vyberou lidi slušně oblečené.

Dan

Tak tato odpověď mě opravdu pobavila. Takže baťůžkáři, prodat batohy a šup do džungle s kufříkem Samsonite na kolečkách. A nezapomenout prádelní šňůru!! :D:D:D

Almen
Dan:

Cestování nalehko není jenom pro batůžkáře a třeba do Dubaje je batůžek asi tak stejně vhodný jako Samsonite do džungle.

Dan:

Jo, taky jsem se pobavila….hlavně ty plastová ramínka, cože??Jako snažit se úsporně zabalit a vzít si dvě plastová ramínka?? To nechápu:-) Sušit se dají věci přece na čemkoliv….pomóooc. Já jsem teď jela taky s holčinou z hedvábky, všechno bylo super, ale vytahlá zas dvě plastová prkénka na krájení, když jsme byly trekovat v horách?? Do teď jsem to nepochopila a furt mi to vrhá úsměv na rtech:-)

Almen

Nedávno jsem slyšel historku o člověku, který na několikadenním treku na Korsice vytáhl palici na zatloukání kolíků u stanu :)))

Věci se dají sušit na čemkoliv, ale usušené na ramínku drží tvar a nemusí se žehlit.

Helena

Hele já chápu že se sem někdo proklikne omylem, třeba mu ten článek nabídne Facebook, ale přece už po pár větách (v horším případě odstavcích) musím pochopit že jsem na webu pro batůžkáře a ne o nějakých hotelech v Dubaji 😀

KArel Fiedler

kreditku a doklady 🙂

Ne vážně k fotovýbavě … doporučuji kvalitní, je škoda cestovat a nemít možnost dostatečně dobře to zachytit: bezdrcadlovka nebo zrcadlovka bez gripu a s kompaktními objektivy (APS-C formát snímače a někdo vystačí i s 1″ … v této velikosti už je alternativa samostatný objektiv se snímačem připevněný a ovládaný z mobilu) nebo někdy může být i výhodný dnes levný filmový fotoaparát (nenáročný na energii) … např. Pentax dělal velmi kompaktní, kompaktní světelné objektivy (dnes je nabídka pro všechny značky – postačí i jeden pancake … zoomujte nohama nebo výřezem – při APS-C snímači máte na výřez slušnou rezervu), filtry (CPL, šedý na dlouhé časy a přechodový na světlou oblohu a tmavší krajinu), ministativ Novoflex či malý pytlík rýže, lepící pásku (vždy se hodí) …

Martin
KArel Fiedler:

Uz tri rok jazdim s GoPro prvy krat som zobral do Azie Canon 7D. Nikdy viac.

KArel Fiedler:

Já se po světě jezdím dívat, ne fotit. Fotek je na interenetu ke stažení hafo.

eva

5 kilo váží tak stan, karimatka a spacák. Minimálně 2 kila pak batoh. A nůž potřebuju pořádnej a ne nějakej na nářadí. Oblečení to tepla i zimy (samozřejmě funkční) + další nutné propriety – a batoh má 15kg jako fík. A na místě nakoupit jídlo, pití a má klidně přes 20..

Štěpán
eva:

Ultralehký stan, karimatka a spacák mohou mít klidně dohromady 2 kg. Batoh 1 kg.

eva
Štěpán:

A nevyspim se. Do teplých končin určitě stačí, ale když je v noci třeba kolem nuly… Jasně, že existují i superlehké teplé spacáky, ale také jsou superdrahé :-).
A další otázka je, kolik toho takový kilový batoh vydrží.

Bart

Hooooodně reklamní článek na nějakej obchod pod7kilo či co… A nějakej trouba co jezdí po hotelích a pár věcí obkoukal asi z telky… Není tu třeba košile/triko s dlouhym rukávem, merino super ale drahý jak kráva, to nestaci dvě Tesko trička? A daj se cestou i zahodit když přestanou bavit 🙂 Vždycky záleží na destinaci a počasí, ani ne tak na délce pobytu. Určitě sem ale bágl ještě nedal pod 13 kilo. A většinou kolem 16…

Vratislav

Do pralesa bych rozhodně přidal moskytiéru s podlážkou a síť na ryby, vlasec, háčky

Vlada

Moc dekuji za pekny clanek. Je pro me velmi inspirativni a hodne veci a napadu urcite vyuziju.
Co se tyce batohu ci kufru, tam to dle me zalezi na ucelu cesty a komu co vyhovuje. 😉 diky a bezpecnou cestu, Vlada

Majda

Nedávno jsem četla zajímavý článek na tipy na home-made trvanlivé jídlo na cestu:
https://www.picodi.com/cz/nakup-hlavou/zdrave-jidlo-na-cesty-aneb-jak-usetrit-na-dovolene

Irena

tak já, jen tak mimochodem, podotknu základní věc a tou je cestovní váha, ono jsem pak zústala nemile překvapena, když jsem zjistila že moje klasická domácí váha váží o 2,5 kg míň, takže nejen, že jsem žila v bludu o své vlastní váze, ale taky pracně v Budapešti na letišti vyhazovala věci z batohu před cestou na Bali, ještě že tam se dalo opravdu koupit vše lacině. Přitom taková váha není drahý špás, sehnala jsem na srovnávači, kde mají opravdu všechno pro cestovala pod „jednou střechou“ takže kdo hledá zavazadla a příslušenství, doporučuji

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: