Digitální nomádství, nový způsob cestování a práce v jednom

Digitální nomádství, nový způsob cestování a práce v jednom

Baví vás cestovat, ale nemáte na to kvůli pracovnímu vytížení dostatek času? Dvacet nebo pětadvacet dní pracovní dovolené není mnoho a na pořádný výlet za oceán to prostě nestačí. Pokud pracujete na počítači a máte připojení k internetu, můžete se stát digitálním nomádem.

Dnešní moderní doba, internet a stále levnější a menší výpočetní technika přináší zcela jiný způsob práce, než tomu bylo před dvaceti lety. Čím dál více lidí pracuje pouze s počítačem připojeným k internetu a mobilním telefonem. Ať jste živnostník pracující jako překladatel, copywriter nebo grafický designer, nebo projektový manažer ve velké mezinárodní společnosti na HomeOffice, tak je vašemu klientovi či zákazníkovi úplně jedno kde se jste, hlavně že dostane svoji práci včas a kvalitně zpracovanou.

„Žít, pracovat, cestovat, poznávat.“ To je motto moderních nomádů – profesionálů, kteří jen s notebookem a mobilem mohou pracovat z jakéhokoliv místa na světě.

Digitální nomád je člověk, který si sbalí svůj počítač a vyrazí pracovat ze své šedé, nudné kanceláře kamkoli do světa. Obvykle je to člověk, který nemá inspiraci doma, proto ji vyráží hledat do jiných končin světa, nebo to je člověk, který potřebuje k práci trošku zpestření a dobrodružství. Pokud vás baví objevovat úžasné přírodní scenérie, užívat si tropické pláže, ochutnávat exotické delikatesy, poznávat jiné kultury, učit se cizí jazyky, je tento životní styl právě pro vás.

Na jak dlouho?

Digitálních nomádů je celá řada. Někteří vyrážejí na cesty jednou, dvakrát za rok na jeden až dva měsíce. Někteří žijí půl roku v zahraničí a půl roku doma, další stále kočují a na jednou místě se zdrží jen několik málo dní, někteří cestují ve skupinách jiní zas jako jednotlivci. Pro jiné se cestování stalo životním stylem a žijí neustále na cestách.

Internet už je dostupný téměř kdekoliv na světe. Velice podobná je i situace se signálem pro mobilní telefony s připojením k internetu. Při použití české SIM karty je ale internet velice drahý (v některých zemích platíte i 300Kč za MB). Pokud si ale koupíte místní SIM kartu s internetem (cena se pohybuje většinou kolem 10 Euro/měsíc), tak se můžete připojit prakticky kdekoliv bez velkých omezení. Když jsem byl minulý rok na Borneu, tak se mi bez větších problémů podařilo připojit k internetu uprostřed pralesa, odkud to bylo nejméně 20 km k nejbližší vesnici.

Pracovní týden se 4 hodinami

Jedním ze zajímavých příběhů je život Tima Ferrise. Timophy Ferris je člověk, který digitální nomádství chytil asi za ten nejlepší konec. Rozjel své podnikaní a veškeré své povinnosti delegoval na své zaměstnance. Teď cestuje po celém světě, a jen jednou za čas své zaměstnance kontroluje. Veškeré své triky a postupy sepsal do své knihy Čtyřhodinový pracovní týden. Pokud se mu to vše podařilo, jak sepsal ve své knize (Organizaci práce, delegovaní činností a cestování), tak klobouk dolu.

Dalším zajímavým příkladem jsou dvě digitální nomádky z Belgie. Ine DehandschutterCatherine Van Holder se vydaly v roce 2010 na cesty a navšívily opravdu velký kus světa. Projely deset  exotických zemí jako je třeba Argentina, J.A.R. nebo Thajsko. O své cestě a životním stylu vytvořili užasnou prezentaci – Není třeba být bohatý, ale žít bohatý život.

Práce na dálku je i plná nástrah a rizik

Práce na dálku má i několik nevýhod a úskalí, na které je lepší se připravit předem. Největším úskalím je, že se se svými klienty nemůžete potkat osobně a o práci si pohovořit. Proto je vhodnější odjet, až když máte jasně definovanou práci a víte co dělat. Potom už můžete jednoduše komunikovat se svými klienty pomocí emailu nebo dnes velice populárního programu skype. Pokud potřebujete být pro své klienty stále na přijmu, můžete využít VoIP telefonii, ve vašem chytrém telefonu připojeném k internetu.

Životní náklady jsou také v každé zemi jiné. Pokud pobíráte svůj plat v korunách a utrácíte v eurech či jiné měně, tak se váš život může značně prodražit. Pokud ale vaše cesta zamíří do východní Evropy, Asie nebo Afriky, kde je levnější bydlení, jídlo, zábava, mohou se vaše výdaje výrazně snížit a dovolit si podstatně vyšší standard. Vždy je toto důležité před cestou zvážit a přizpůsobit se podmínkám dané země. Finance ale můžete mít snadno pod kontrolou. V dnešní době prakticky každá banka nabízí elektronické bankovnictví, do kterého se můžete připojit odkudkoliv.

Zálohuj, zálohuj!

Pokud se rozhodnete pro jakoukoliv dobrodružnější zemi,  zvýší se tím i bezpečností rizika a můžete o váš počítač nebo mobilní telefon přijít. Proto je důležité si svoji práci dostatečně zálohovat. Toto vám snadno pomůže vyřešit několik chytrých aplikací jako je DropBox nebo Evernote, kdy vaše data zůstanou „bezpečně“ uložena na internetu.

Na cestách vás potká i mnoho lákadel, které vás budou odrazovat od práce, obzvláště po příjezdu do vybrané země, kdy se budete se vším seznamovat, řešit ubytování a zjišťovat co a jak. Poznávání místní kultury, ochutnávání nových netradičních jídel a seznámení s novými lidmi vás neskutečně nabije energii, ale nesmíte opomenout tuto energii využít vhodně ke své práci. Je vhodné si před svou cestou dostatečně naplánovat, které dny budete aktivně pracovat a tento čas dodržet. Velice snadno může vaše cesta sklouznout úžasné dovolené, ale ta za vás vaši práci neudělá.

Než vyrazíte na cesty

Nejdříve si je důležité naplánovat práci, kterou v zahraničí budete dělat a přizpůsobit tak své další okolnosti, které by mohly zapříčinit váš návrat zpět domů. Potom už vás čekají jen samé příjemné starosti, vybrat si zemi, kde chcete nějaký čas pobýt, naplánovat výlety, koupit letenku, zařídit pojištění a vyrazit. Na místě si už jen stačí najít zajímavé ubytování, vyřídit připojení k internetu a můžete začít pracovat.

Digitální nomádi na své cesty nevyrážejí zvládnout obrovské množství práce nebo zbohatnout. Vyráží hlavně za zážitky, poznáváním a inspirací, která pomůže obohatit, zlepšit a zkvalitnit jejich práci.

Digitální nomád je jakýsi bohém, který si dokáže užívat dnešní moderní doby, spojit práci s cestováním a žít život naplno. Tento život ale má velké množství „ale“ a rizik, a tento život bohužel také není pro každého. Jestli vy jste ten správný člověk pro tento život zjistíte jen tehdy, pokud si život digitálního nomáda vyzkoušíte na vlastní kůži.

Zkušenosti čtenářů

odjinud

Tak nějak to prožívám. Proč půl roku prochládat nebo mrznout v drahé Evropě, když to co dělám, lze dělat třeba v levné Indii?

Marek

asi jsem taky nomád, už 3 roky, ale ne digitální, ale obyčejný s karimatkou a stanem v báglu…:-) Už tři roky vandruju americkým kontinentem od Aljašky až po Patagonii, chvíli někde máknu, přivydělám a jedu dál, a PC ani nepotřebuju:-)

tom
Marek:

supertramp 🙂

Milan
Marek:

Paráda! 🙂

Marek:

Ahoj Marku.
tvůj způsob cestování po Americe bych chtěl taky vyzkoušet. Prosím tě, jak je to s povinostmi k ČR, když takhle cestuješ? V ČR musíš platit zdravotní pojištění a pak ještě něco? A co v těch státech? Děkuji za jakékoli informace.

DigitálnímNomádem.cz

Ahoj,tohle náhodou vím :-). Zdravotní pojištění můžeš přestat platit, pokud si uděláš cestovní pojištění na danou dobu a před odjezdem vyplníš formulář a hlavně: min 6 měsíců mimo území ČR.http://bit.ly/1Lx3YaD

Terka

Asi se stanu nomádkou 🙂

Jorge Necesario

Wow, tak to je to, co presne potrebuju 🙂 Po pul roce v Indii bych se tam rad vratil a privydelaval si takle pres internet.. Uz si fakt nedokazu predstavit vratit se zpet do kanclu :))

PaV

Je naivní si myslet, že jde mít stejnou produktivitu v místech, kde jsou „smysly na pochodu“. Postupem doby jsem zjistil, že stejně si potřebuju zalézt do přítmí, co nejbližší pokojové teploty podobné mírnému pásmu a KLIDU. Jinak se nejsem schopen náležitě soustředit resp. funguju na zlomek obvyklého výkonu. A je jedno, zda jsem v tropech nebo na českém venkově:-))) Na zahradě jsem schopen něco pasivně shlížet, ale ne obezřetně produkovat nebo bedlivě kontrolovat:-(((
Další překážkou je fakt, že na dálku člověk zůstane bez dotyku s nejlepšími businessy resp. možností je ovlivnit. Kdyby šlo lidi nahradit na 100% stroji nebo roboty, už by to v dnešní době nastalo:-)
Přesto cestuji. Co nejvíce se snažím delegovat na kolegy, partnery a advokáty. A stejně klasický mezilidský kontakt nahradit nelze. Co je ale možné, je nemít jen jednu kancelář na jediném místě.
Na druhou stranu dnes a denně slýchávám stesky lidí, co mají home officy, že si stejně musí stanovovat různé „rituály“ a „rituálky“ jinak nic nevyprodukují:-(
Takže ono to s tím „nomádstvím“ zase tak růžové není! A hodně dlouho nebude. A nejde o „techniku“, ale o lidskou přirozenost.

radim

Me by spis zajimalo jak je to se zdravotnim a socialnim. Cestovani je super, ale kdyz se chcete jednou vratit do cech a pojistovna si nadiktuje nehoraznou castku, to neni sranda

Libor
radim:

Zdravotní pojištění si při cestě delší než 6 měsíců můžeš odhlásit a po příjezdu doložíš, že jsi měl cestovní pojištění. Pokud si ho neodhlásíš, musíš platit 1148 Kč měsíčně (aktuálně, časem se může zvýšit). Jakýpak diktát pojišťoven? Myslet na to musíš předem.
Sociální není třeba platit, ale pokud nesplníš podmínky (dostatečný počet let s platbami), nedostaneš důchod.

DigitálnímNomádem.cz
radim:

Ahoj Radime,tohle náhodou vím :-). Zdravotní pojištění můžeš přestat platit, pokud si uděláš cestovní pojištění na danou dobu a před odjezdem vyplníš formulář a hlavně: min 6 měsíců mimo území ČR.http://bit.ly/1Lx3YaD

Martin

Jsem na cestě k digitálnímu nomádství, po procestované Austrálii, Thajsku, Vietnamu, Kamobodži a Laosu jsem se vydal na rok do Kanady a nyní začínám cestovat po Mexiku a směřuji napříč Centrální Amerikou. Vedu prá internetových projektů a celou svoji cestu a zkušenosti s digitálním nomádství sdílím na http://digitalninomadstvi.cz/
Pokud se chystáte do některých z těchto zemí, určtě dejte vědět, budu rád sdílet tipy a rady 🙂

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: