Pár postřehů ohledně cen, vstupů a kurzů…snad se to bude někomu hodit.
Kurzy:
Obecně kurz USD proti minulému roku trochu poklesl. V Yangonu na Bogyoke market nechtěli ve druhé polovině října 2011 dát víc než 795 kyatů za dolar. Měnili jsme u prodejce autobusových jízdenek u stadionu naproti vlakovému nádraží, který nabízel 830 při výměně 200 USD a 850 při výměně 600 USD. Málem se mu podařilo nás podfouknout, takže bacha!!!…bylo to jen tak tak. Při odjezdu jsme ještě měnili 100 USD v lobby hotelu Central při kurzu 770…tam to je určitě bezpečné. V ulicích na západ od Sule Paya nám nabízeli 850, ale tady bych si teda dával sakra bacha.
V Mandalay jsme měnili v cestovce Zone Express hned vedle hotelu Sedona (mám pocit, že to je 68. ulice, hned vedle státní turistické kanceláře). Velmi výkonná klimatizace a usměvavá děvčata. Kurz 770 a mají dokonce počítačku bankovek a UV lampu, takže nám vzali bankovky, které jinde odmítli (viz. níže).
Kvůli kurzu doporučuji vzít 100 USD bankovky…čím novější, tím lepší, protože ty vezmou všude. Pro platby v hotelech jsou praktičtější bankovky s nižším nominálem, i když vždycky vám na velkou bankovku v dolarech vrátí (vrácené bankovky ovšem mohou být v takové kvalitě, že vám je v jiném hotelu odmítnou). Rozhodně by bankovky neměly být popsané či jinak znečištěné. S běžným oběhovým opotřebením moc cavyky nedělali.
S čím ale měli dvakrát problémy, byly série našich 100 USD. Měli jsme totiž doma v šuplíku několik let série začínající A (AB, AC, AF)…dneska jsou už v běžném oběhu asi jiné. V Yangonu u stadionu to považuju za součást fíglu, jak nás ošulit. V Mandalayi v cestove 7 Diamonds nám je ale chlápek nechtěl vzít za žádnou cenu. Dokonce někam volal a informoval se, ale nakonec jsme tam neuspěli. Prý se tam před lety objevili čínské padělky těchto sérii.
Ubytování:
– Yangon – Beautyland Hotel II. – Byli jsme tam při příjezdu i odjezdu. Super poloha v centru mezi Sakura Tower a Sule Paya, blízko je Bogyoke market, prodejci bus jízdenek, popř. vlakové nádaraží. Při příjezdu dvoulůžkový pokoj Diamond úplně na střeše (fan, snídaně, koupelna na chodbě) za 14 USD. Při odjezdu jsme měli dvoulůžák bez oken ve třetím patře (fan, snídaně) za 16 USD.
– Mandalay – Hotel E.T. – Dvoulůžák s air-con, snídaní a koupelnou za 18 USD.
– Bagan – Hotel May Kha Lar – Dvoulůžák s air-con, snídaní a koupelnou za 18 USD. Velmi ochotný personál
– Nyaungshwe (Inle) – Little Inn – Dvoulážák s koupelnou a snídaní za 12 USD. Hezká zelená zahrada (atrium), hned vedle jedné z pagod. Doporučuji každopádně dál od kanálu – lodní motory dělají opravdu velkej kravál.
– Kalaw – Eastern Paradise – Nejlepší snídaně. Dvoulůžák s TV, ledničkou a snídaní za 16 USD. Po návratu z treku jsme měli pokoj za 13 USD bez TV a ledničky a se snídaní.
Vstupy:
– Shwedagon pagoda v Yangonu 5.000 kyatů
– Bagan 10 USD
– Inle 5 USD
V Mandalayi jsme společnou vstupenku za 10 USD neplatili. Do Mandalayského paláce jsme nešli a jinde ji nekontrolovali (možná i díky našemu rikšákovi). Jediné místo, kde ji chtěli, byl klášter Bagaya Kyaung v Inwe…ten jsme díky tomu museli oželet.
Náklady:
Během tří týdnů jsme udělali okruh Yangon – Mandalay – Bagan – Inle – Kalaw – Yangon. Při pobytu jsme na osobu utratili cca 470 USD, ale z toho 110 USD byly různé dárky a suvenýry. Za jídlo a pití jsme utratili 90 USD, za dopravu 125 USD, ubytování bylo za 100 USD. Dvoudenní trek v okolí Kalaw nás vyšel na 28 USD na osobu.
Pokud by někdo chtěl nějaké další informace, tak ať se ozve na e-mail
mh******@se****.kdy
ž budu vědět, tak rád poradím.
Milan H.
vdaka za info (aj ked ubytko je na mna drahe, klimu, kupelnu ci nebodaj TV a chladnicku urcite nepotrebujem, znamy co ma navnadil na Barmu neplatil za ubytko nikde viac ako 5USD), nez odpovedat individualne, bolo by to asi lepsie s fotkami hodit na nejaky blog
tu bol moj plan na Barmu aj s info kde spat a co vidiet, ku ktoremu som sa nakoniec nedostal (aj ked som uz minul peniaze na letenky a mal viza v pase)
http://markoff.biz/pivot/entry.php?id=1429
Markoff
K tomu ubytování…v době, kdy jsme tam byli (tj. před zahájením hlavní sezóny) by asi šlo ubytování určitě sehnat o nějaký ten dolar, dva levněji. Většinou se nám ale nechtělo ani hledat něco dalšího…zejména po 13 hodinách v buse nebo ve 4 rano. Na čisté, osvědčené hotely jsme měli doporučení už z Čech a snažili jsme se toho držet. Někde jsme cenu trochu stáhli, někde jinde zas dolů jít nechtěli. Ceny se samozřejmě taky liší i v jednotlivých oblastech a typu ubytování. Ve výsledku jsme my byli spokojeni, oni taky…a tak to má být.
Musím upozornit, že určitý zdražení tam ale patrný je. Měli jsme z různých internetových deníků a od kamarádů ceny z července 2010, prosince 2010 a dubna 2011 a šlo to nahoru. Troufám si říct, že nejjednodušší single se pod 6 USD už asi nesežene, v sezóne určitě ne. Taky taxikáři samozřejmě zareagovali…takoví ti, co jsou všude první 🙂 Stačí ale jít kousek dál nebo počkat a on se nějaký způsob vždycky najde.
A ještě jedna záležitost, o které jsem předem nevěděl. Po cestě z Kalaw do Yangonu se na nás zase vrhli taxikáři a chtěli 10.000 kyatů (!!!) za cestu do centra. To byl samozřejmě nesmysl, ale nejhorší je, že nechtěli jít dolů!! Pak nám místní poradili, že do centra pojede pick-up od té společnosti, se kterou jsme jeli, a že to bude zadarmo. A opravdu to tak bylo. Nevím, jestli to je normální a mají to všechny (nebo většina) společnosti…já jsem se to před cestou nikde nedočetl.
Díky, Milane, super nápad dát aktuální info, doufám, že se bude březnu hodit 🙂
Před týdnem jsem se vrátil z Barmy, takže čerstvé info:Nezkoušejte měnit na ulici peníze,podvodníci jsou všude a mají moc triků jak Vás oškubat. Na nás si naštěstí kapsu nestačili namastit, fígl jsme prokoukli. Nejbezpečněji se mění v bance, ano už to funguje. My měnili v Rangunu v bance Myanmar Citizens Bank LTD, No.383, Mahabandola Road – je to poblíž Sule pagody, kurz byl 795 kyatů za 1 USD. Poplatky žádné. Dolarové bankovky všude chtějí v super kvalitě, nesmí být ani přeložené. Lepší kurz nebyl nikde. Další možností směny jsou obchodníci v tržnici Bogyoke Aung San. Kurz 785,-K/1 USD. Nejhorší podvodníci jsou na ulicích, zejména v okolí Sule pagody. Tam se nás snažili obrat asi o 50000,-K při předpokládané směně 200,- USD. V G.H. Motherland Inn 2 byl kurz 740,-K za dolar.
Jen potvrzuji, že oproti loňskému roku opravdu podražili.Hlavně na ubytku o 2-4 USD určitě. Jsem zpět od 20.11., vloni jsem byla v Barmě naprosto shodný čas jako letos.
U moře na Ngapali hotel Memento jsme 3 lůžák ale usmlouvali z 90USD na 35 USD na noc. Tam jsou ceny ubytka zase jinde než v celé Barmě. Ale zase se najíte a to královsky za 3-5 USD i s pivkem – ryby, krevety+velký zeleninový salát….. a ten klid na pláži , kde nikdo neotravuje je k nezaplacení !!! Nakonec jsme zůstali 7 dnů i když to v plánu nebylo a nuda nebyla.
Ke kurzům se vyjádřil obšírně Vašek a potvrzuji 😉
no za 35USD sa da krasne byvat na prazdnych a urcite krajsich plazach v Indonezii a na Filipinach, odporucat teda Barmu coby plazovu destinaciu…
Markoff
http://www.markoff.biz
Markoff, Markoff, nevím, jestli jsi na plážích v Barmě pobýval, ale tuším, že nevíš o čem je řeč. My jsme byli v Ngapali a prázdnější pláž jsem neviděl nikde v Indonésii ani nikde jinde v Asii. Na Filipínách jsem nebyl. V Ngapali bylo sice trochu draho, ale takovou pohodu jsem v JV Asii nikde nezažil. Personál převažoval nad hosty. Početně. Jídlo levný a excelentní, pivko moc pitelný. Nejsem milec moře a válení na plážích, děsil jsem se toho, co tam budu týden dělat, ale byl jsem moc spokojen. Po měsíčním putování Barmou to byla třešnička na dortu. Byli jsme tři a třílůžák za 35,- USD – to byla cena přiměřená. Luxus je mi cizí, ale než abych spal v plesnivým pokoji bez oken, to si radši trochu připlatím. Pokud chceš barmské pláže hodnotit, není nic jednoduššího, než je navštívit. Jinak přeji v Číně pěkné zážitky a byla chyba, že Ti Barma na poslední chvíli unikla. Vašek
Vašku mluvíš mi z duše ….kdo nebyl, ať nehodnotí, nekritizuje a neodrazuje cestovatele,kteří se teprve chystají a rozmýšlejí, která místa v Barmě navštívit.
Vloni jsem v Barmě moře nestihla ,protože to byl maraton , který jsem letos už opakovat nechtěla a letos mi tam ten týden dodal takové energie , že z toho ještě pořád žiju 🙂
No a ceny Barmy jsou už myslím dost zveřejňovány a tak je to na každém cestovateli, jak se nakonec rozhodne.
Ale i já tvrdím,že završit putování po Barmě, které není vždy úpně pohodlné , pár dny u moře je dobrá volba 😉
Každý to holt máme nastaveno nějak 🙂
Peji hezký den
Má úplnou pravdu tahle paní :o)
Martine, tahle paní pravdu určitě má, páč má Barmu malinko zmáknutou, na rozdíl od „diskutérů“, kteří na fóru neustále pouštějí svoje „moudra“ a o Barmě nemají ani páru. Něco málo je je na stránkách jednoho „diskutéra“ který prezentoval svoje zkušenosti např. z BKK. Když už jedu do JV Asie, chci tam něco vidět, podle toho žít a ne tam přežívat jak socka z vých. Evropy. Jeden takový „pacient“ z Rakovníka o svých cestách napsal knihu a dnes tam vozí klienty. Stačí si přečíst ten cestopis a je jasno. Všechny příznivce JV Asie zdraví Vašek
ak si narazal na mna, tak naozaj nevidim dovod opakovane sa trepat do chramov a inych tur. pamiatok ktore som uz navstivil a naozaj neviem co take vzrusujuce mam navstevovat kazdy den ked travim v jednom meste niekolko tyzdnov, co mi osobne nijako nevadi a nestazujem sa, akurat to asi prekaza niekomu inemu
ako ma zmaknutu Barmu som videl v jej cestopise co som okomentoval u seba ked som odporucal cestopisy pre Barmu kam som sa chystal, ale aspon nieco napisala, nikde nevidim tvoje rady pre druhych, tvoj cestopis, ked sa uz navazas do druhych
http://www.markoff.biz/pivot/entry.php?id=1429
Markoff
Tip měsíce: Mauricius
Mauricius … tak trochu jiná pracovní cesta
Jak prožít na Mauriciu několik měsíců života?
Nejlepší tipy co vidět a zažít na sopečném ostrově Mauricius
Knižní tipy
SOUTĚŽ: Co je nového v JOTA, aneb cestování s knihou
Časopis Travel Life píší cestovatelé pro cestovatele, tak CESTUJ!
Nové články
Mezi vlky a vrcholy: výprava do jedinečné přírody Bale Mountains
RECENZE: Dalekohledy NIKON – Odolní a výkonní parťáci
Pouť do Kostnice aneb cesta je cíl
Vybavení na cesty
NEJLEPŠÍ TREKOVÉ BOTY A POHORY
Výběr testerů Světa outdooru
Darn Tough BEAR TOWN MICRO CREW
Turistická ponožka s neotřelým designem a doživotní zárukou, na každou štreku.