Ahojky vespolek, děti nám už příští rok pojedou obě na tábor, takže po několika letech je šance na cestu ve dvou delší než víkend bez dětí. Ale zase ne delší než týden cca 2. týden v červenci … a já toužím po Lofotech. Ale na netu mají většinou cestovky termíny delší, za dost peněz, spojené s dalšími místy v Norsku…a zatím neznám nabídky na příští rok. Tak přemýšlím o samostatné cestě. Myslím, že dokážu sehnat letenky, udělat itinerář, zamluvit nějaké jlevnější ubytko, housky namazat :), ale jak to procestovat po ostrovech? Máte prosím někdo zkušenosti s místní autobusovou dopravou? Nebo jinak? Chceme jet spíš na pohodu a kochání se krajinou,s mírnější turistikou, s těžkýma batohama na zádech už jsme si pošlapali dost a s blížícím stářím se kondice lehce snižuje. A myslíte, že rozpočtem do 30. tis. na osobu se dokážeme vejít? Díky moc předem za jakoukoli radu.
Díky moc za radu Libore, to půjčení auta přímo na Lofotech pro nás asi bude nejlepší.
Ahoj, leťte do Bodo (letos v některé dny v týdnu byla zpáteční letenka z Prahy od 6500 Kč) a pak trajektem (z letiště to je na trajekt pěšky asi půl hodiny). Jízdní řády a ceny busů jsou tady:
http://www.177nordland.no/
Já bych ale doporučil půjčit si auto v Bodo (nebo možná v Moskenes, abyste neplatili za auto na trajektu, ale nevím, co vyjde celkem levněji), protože pak si Lofoty a případně i Vesterály užijete mnohem lépe. Jinak to bude asi znamenat hodně chození s těžkým báglem. Na ubytko v 1 místě na celý pobyt zapomeň, pokud chcete vidět víc. Vzdálenosti jsou velké a jezdí se pomaleji dokonce i oproti jiným částem Norska. S rozpočtem neporadím, protože jsem cestoval jinak, ale vše lze najít na webu (auto, hostely, kempy). Jídlo v supermarketech (a těch na Lofotech moc není) je v Norsku asi 3x dražší, ale jsou i vyjímky, že některé jídlo je trvale za podobné ceny jako v ČR, zvlášť v REMA 1000. Ve 2. týdnu července (cca do 18.7.) je na severním pobřeží ještě vidět půlnoční slunce. Dobré místo na pozorování je levné tábořiště u pevnosti Eggum, kam byste se ale busem nedostali, stejně jako na většinu míst severního pobřeží.