Dobrý den, prosím neberte můj dotaz nikterak politicky, čistě jen ze zvědavosti. Za bývalého režimu byly cesty do Ruska možné pouze s cestovkami a s průvodcem. Jak je to ale dnes ( vlastně spíše před válkou) v případě individuální turistiky? Je/bylo možné cestovat i do menších měst a vesnic, svobodně se v Rusku pohybovat, natáčet, fotit, máte někdo zkušenosti? Pochopitelně že nikdo při smyslech nepojede do Ruska v dnešní době, já sama se tam VŮBEC nachystám, jen mně zajímají zkušenosti…. A taky nemyslím cestování po městech jako Moskva nebo Petrohrad. Díky za postřehy
Do bývalého SSSR se mohlo cestovat i bez průvodce. Stačilo mít zakoupený zájezd, na který jela rodina vlastním autem např. k Černému moři u Soči nebo i k jezeru Sevan. Jen bylo třeba držet se schválené trasy, i když i odbočka někdy prošla. Zaplacené bylo jen ubytování cestou a na místě. Bylo třeba vystát si frontu.
I po roce 1989 se mohlo po Rusku cestovat svobodně (asi kromě nějakých specifických oblastí), jen do pohraničních oblastí např. na Kavkaze bylo třeba získat povolení. Na webu je spousta cestopisů, stačí googlovat cestopisy Rusko a např. cestujlevne.
Ano normalne se tam i ted cestuje, jezdi tam pravidelne i Cech, leteli tam Slovaci a ted i dalsi kluk z Nizozemi.
Naopak ted jsou uvolnene viza, takze o proti drivejsku, je idealni cas vyrazit na vylet a trekovani po Rusku.
Muze se tam na delsi dobu nez driv.
A o smyslech, to si muze udelat kazdy svuj nazor, to je jen nactene nekde z medii, je dobre si zjistit opravdu informace, nez psat o tom zda je nekdo pri smyslech a nebo neni.
Letos tam jedu.