Ačkoliv na jaře letošního roku proběhlo na Srí Lance několik vážných střetů mezi demonstranty a vládou, jihoasijská země zůstává nadále bezpečnou. Navíc podle mezinárodního průzkumu patří mezi deset nejpřátelštějších států světa. Vyrazili jsme na ostrov letos v létě a přinášíme vám své zkušenosti.
Historie čaje na Srí Lance se začala psát v roce 1867, kdy se do pěstování cejlonského čaje pustil Brot James Taylor a nedaleko Kandy založil první plantáž Loolecondera.
Uděljte si doma netradiční přílohu. Roti má podobu placky a je konzumován podobně jako náš běžný chléb. Můžete si jej dát ke snídani s medem a čajem, s medovým chutney nebo i jako přílohu k polévce či masu. Dostali jste chuť?
Už je tomu (naštěstí) dávno, co jsem si myslela, že kari je jen ten žlutý prášek, který je nejspíš umletý z něčeho ze stromu, který se jmenuje kari.
Při výstupu na posvátnou horu Šrí Pada, známější u nás jako Adamova hora, zažijete skoro vše, kvůli čemu jste na Srí Lanku přijeli. Prastaré stúpy a chrámy, nádherné scenerie kopců s čajovými terasami, vysokých hor a kaňonů, ruch exotické země.
Rádi byste v zimě vyrazili za teplem a mořem, ale zároveň přemýšlíte, kterou destinaci vybrat tak, aby cesta nebyla příliš náročná pro děti a dovolenou si užila celá rodina?
Zajímá vás, co je to kottu? Kde ochutnat mořské plody? Jaké pivo se tu točí? Co všechno na ostrově potěší vaše chuťové pohárky? Pojďte s námi prozkoumat srílanskou kuchyni zblízka.
Věrka má na ostrově dům i rodinu a na ostrov se vrací už pátým rokem. Rovnou přiznává, že nesnáší místa plná turistů a naopak ráda objevuje místa, která jsou ještě neobjevená.