Do kterých muslimských zemí je ještě bezpečné cestovat?

Do kterých muslimských zemí je ještě bezpečné cestovat?

Teroristické útoky, únosy, ozbrojené konflikty. Ze všech stran se řinou zprávy o dramatizaci situace v muslimských zemích. Kam je tedy ještě bezpečné se vydat i na vlastní pěst? Kterému území je naopak momentálně lepší se raději vyhnout?

V posledních přibližně čtrnácti letech, po roce 2001, teroristických útocích v USA a následných válkách, které vyvolaly Spojené státy na Blízkém východě, se situace v regionu dramaticky zhoršila.

„Je však nutné rozlišovat jednotlivé země. Samozřejmě jako celek je dnes Blízký východ mnohem nebezpečnější než dříve, ale vidíme, že jiná je situace v Íránu a jiná zase v Iráku, v Sýrii a Jordánsku. Takže na jedné straně jsou země, které jsou stále bezpečné, např. Turecko, Írán nebo Jordánsko. Na straně druhé jsou země, kam cestovatelé batůžkáři dříve velmi často jezdili a dnes by na to, podle mého názoru, měli zapomenout. To je právě příklad třeba Sýrie nebo Afganistánu,“ míní bývalý blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Břetislav Tureček.

Důležitá je příprava

Každou cestu, a to nejen do muslimských zemí, je třeba si dobře rozmyslet a dopředu si zmapovat aktuální situaci. Při plánování by lidé měli uvažovat nad rovnováhou mezi riziky a přínosem, který pro ně ta cesta má mít. „Pokud někdo chce jen poznat nějakou zemi, její autentickou část, může jet do zemí, které jsem již zmínil. Ale určitě nemá smysl jezdit do extrémně nebezpečných oblastí. Prostě pohodové cestování a poznávání lidí nestojí za riziko jezdit po místech, kde se občas střílí nebo se unášejí lidé. Na druhou stranu pokud někdo je tak motivován a má psecifický cíl cesty, napříklas jet tam jako humanitární pracovník, tak se ani těm rizikovým místům nevyhne. A pak je to často na jeho zaměstnavateli nebo tom, kdo jej do oblasti vysílá, aby jej dostatečně zabezpečili a pojistili,“ vysvětluje Břetislav Tureček.

To je případ třeba i humanitární organizace Lékaři bez hranic. Její pracovníci jsou vysílání právě do míst, kde většinou zuří válka. „Naši kolegové, kteří v těchto zemích působí, se řídí velmi specifickými bezpečnostními pravidly, která vyplývají z vyjednávání se všemi místními autoritami a z neustálého detailního vyhodnocování aktuální situace. V mnoha muslimských zemích, kde máme svoje projekty, naši kolegové ani neopouštějí základny a nemocnice a s běžným životem příliš do styku nepřijdou,“ řekla tisková mluvčí organizace Lékaři bez hranic Míla Janišová.

Přečtěte si i komentář Ivana Breziny k návratu unesených češek z Pákistánu. KOMENTÁŘ: Hana a Antonie cestou přes Pákistán zbytečeně neriskovaly.

Útoky na turisty

V poslední době se nakumulovaly zprávy o konfliktech v muslimských zemích. Ať už se jedná o bombový útok na muzeum Bardo v Tunisu, nebo třeba i návrat unesený Češek z Pákistánu. Rozvedla se tak společenská diskuse, které země jsou bezpečné a které nikoliv. Do hledáčku se dostaly i státy, které byly doposud považovány za velmi bezpečné a byly oblíbeným cílem pro turisty trávící dovolenou u moře.

Podle Břetislava Turečka, který má s pobytem v muslimských zemích bohaté zkušenosti, obecně takové věci často paradoxně pomáhají bezpečnostní situaci v zemi spíše vylepšit. „Protože tuniská vláda evidentně ví, co je v sázce, pokud by se lidé začali bát do Tuniska jezdit, už teď vidíme výrazné posílení bezpečnostních opatření, aby se turisté, a to nejenom „dovolenkáři“, cítili bezpečněji. V tomto ohledu bych se neobával jezdit k moři do letovisek. Na druhou stranu je to určité znamení, že ani Tunis není ideální zemí pro individuální poznávání v regionech, kde se s vyšší koncentrací turistů tolik nepočítá, a tudíž nejsou tolik chráněni,“ dodal Tureček.

To potvrzují i slova velvyslanec Tuniské republiky v ČR, Moncef Hajeri. „Teroristé zaútočili v samém srdci města a našeho kulturního bohatství s jasným záměrem zemi zlomit. Existují skupiny Arabů, kterým se nelíbí naše demokratické směřování, které dokážeme spojit s islámem tak, aby to fungovalo. Nesmíme však dovolit teroristům vyhrát, nemají na to žádné právo,“ vysvětlil.

Z takzvaného Arabského jara před čtyřmi lety, kdy proběhly politické převraty v několika zemích, vyšlo Tunisko možná vůbec nejlépe. Uchytila se tam demokratická vláda a země funguje jak ekonomicky, tak společensky. „Tunisko je homogenní země, nejsou tam vnitřní konflikty a rozbroje mezi různými skupinami obyvatel, jako je tomu například v Turecku nebo Iráku, nemáme zde znesvářené Sunnity a Šíity, Kurdy a podobně,“ podotýká velvyslanec.

Kde to momentálně nejvíce „vře“

Situace v zemích Blízkého východu i severu Afriky je poměrně nestálá. Aktulní informace o bezpečnostní situaci poskytuje turistům a cestovatelům Ministerstvo zahraničních věcí. (MZV). Momentálně doporučuje zvýšenou opratrnost především při cestách do Egypta, Tuniska, Pákistánu a Alžírska. Vyhrocená situace je v Afgánistánu, Iráku, Jemenu a Libyi, tam by, vzhledem k působení vojenských jednotek, lidé neměli cestovat vůbec.

Dle názoru šéfredaktorky časopisu Lidé a Země, Lenky Klicperové k radikalizaci situace přispěl zejména vznik tzv. Islámského státu, který přitahuje fundamentalisty z celého světa. „Sama jsem viděla přímo na frontě v Iráku fotografie zabitých islamistů, kteří na první pohled vykazují původ v Čečensku nebo Africe. Pešmergové si fotí na telefony jejich mrtvoly – zdá se, že jde o, s trochou nadsázky a černého humoru, pěkný zvyk platný v celém regionu, nejen na územích ovládaných IS. Spící buňky má ale IS bezpochyby i v Evropě.“

Riziko je spojeno s každou cestou mimo náš prověřený prostor, kde žijeme. Útoky na redakci Charlie Hebdo nebo na tuniské muzeum ukazují, jak je volba bezpečné destinace nevypočitatelná. O život můžete přijít stejně tak v Paříži, jako v Bagdádu. „Je nutné přizpůsobit se aktuální bezpečnostní situaci, umět ji správně vyhodnotit a neriskovat bezhlavě. Zkušenosti z bezpečnostně složitějších regionů ale nezískáte jinak, než že tam pojedete. Pokud někam jedu poprvé, je třeba věnovat mnoho úsilí důkladné  přípravě – to jsou hodiny, týdny a měsíce prosezené u počítače, kdy sháníte veškeré dostupné informace a kontakty na spolehlivé místní lidi. Jen tak se dá přežít. Já navíc potřebuji pracovat jako novinářka, což je o to náročnější,“ dodala Lenka Klicperová.

Hrozbou není náboženství

Vyvstává otázka, zda je skutečnou hrozbou vyznání. Nebezpečno může být i v zemích, kde není dominantním náboženstvím islám. Novinář a cestovatel Ivan Brezina má na situaci v muslimských zemích také jasný názor.

„S muslimy mám obecně jen ty nejlepší zkušenosti, a to jsem v řadě islámských zemí prožil přes dva roky života. Jde o to chovat se s respektem k islámu, zajímat se o místní kulturu a oblékat se v souladu s lokálními zvyky. Většina potenciálně rizikových situací plyne z nedodržování těchto pravidel. Evropanka v kraťasech je v muslimských zemích stejně cizorodým prvkem, jako muslimská žena v hidžábu v Praze. Bude se proto setkávat se stejným přehlížením a obtěžováním, a dobře jí tak. Projevte ale respekt a zájem a muslimové vás před případnými riziky budou sami chránit,“ míní Brezina.

Obecně však by se podle něj měli mít aktuálně cestovatelé na pozoru zejména v Sýrii, Iráku, Lybii, Afghánistánu a některých oblastech Pákistánu. „Cestování samo o sobě generuje zvýšené riziko, ať už jde o přechod Nízkých Tater, výlet do Budapešti nebo výpravu do Bangladéše. Namátkou zmíním třeba Írán. V Česku o něm panuje spousta bezpečnostních předsudků, ale pro nezávislého cestovatele jde o jednu z nejbezpečnějších, nejpohostinnějších a nepříjemnějších zemí světa. Řekl bych, že riziko násilí je tam menší než v Česku. Když ale doma řeknete, že jedete do Íránu, většina lidí ho nevědomky zamění s Irákem a bude si myslet, že jste se zbláznili,“ uzavřel Ivan Brezina.

Zkušenosti čtenářů

Tomas Wolf

Bože, opravdu musí být trolling muslimského apologeta Breziny a jeho nesmyslných „rad“ pomalu pod každým článkem zde na HS. Vždyť toho blázna a demagoga nelze brát vážně.

Ivan Brezina
Tomas Wolf:

Tomas Wolf: Nějaký věcný argument k obsahu článku („ad rem“) máte? Nebo se nezmůžete na nic jiného než na osobní útok („ad hominem“)? A ještě dotaz: nadávat Vás učili rodiče?

honza

s tim Iranem jse to mel presne jak se pise v clanku, vsichni mi tvrdili, ze jsem se zblaznil kdyz tam jedu sam. Nakonec jsem se tam citil bezpecnejs nez kdyz jdu vecer u nas po meste. Ale tohle tezko vysvetlite lidem, kteri tomu nechteji verit. I ted zpetne mi spousta z nich oznacuje za blazna

Lakshmi
honza:

Jeden profesor na výšce dával k lepšímu historku o tom, jak za těžkého komunismu jeli spolupracovat s místními vědci do Severní Korei. Bylo ta prý tak bezpečně, že když jeden z členů výpravy zapomněl na lavičce fotoaparát, tak tam ležel ještě druhý den, kdy se pro něj vrátili. Místní se báli na to jen sáhnout.

Takov8 bezpečná, přívětivá země. Váš argument je zcela nesmyslný.

Martin

Tomas wolf: pozdravuj v Bibione, nebo na Korčule ty omezenej oslíku

Khamlia

Kdyz je clovek opatrny a neplete se do ceho nema, anebo nema vyslovene takovou smulu jako Hana a Antonie, tak pak se da jezdit skoro vsude. Snad ne do Syrie ted. A Mali, bohuzel, ne urcite do Timbiktu napr. Ale kolem Bamako a tam se jet da.
Jinak ale napr. Maroko je naprosto bezpecna zeme a krasna zajimava zeme.
Senegal tam se mi libilo uz i take proto, ze tam zili muslimove a krestane dohromady bez problemu. A dokonce napr. deda byl muslim, syn katolik a vubec nemeli problemy rodinne ani jine.

Raakoska
Khamlia:

No to jsem rád že Maroko taky někdo zmínil, jsem už tady skoro půl roku, potřetí, a vždycky naprosto fascinován, lidi vyražte, je to nejbližší orient a od místních, zvlášť na venkově se máme co učit.

vasek

Na jednu stranu Brezina pise: ,, hrozbou neni nabozenstvi, nebezpecno muze byt i v nemuslimskych zemich, na druhou stranu pise: ,,,Obecně však by se podle něj měli mít aktuálně cestovatelé na pozoru zejména v Sýrii, Iráku, Lybii, Afghánistánu a některých oblastech Pákistánu“
Pokud vím toto jsou pouze muslimske zeme, takze nevim jak to Brezina mysli. Bud je opravdu islamsky apologeta a nebo je to blbec, rekl bych vsak ze oboje.
Ale Cesta na vychod byla dobra. Aspon pro mne. Pro dve blbky ktery se tim treba inspirovaly a naznaji realitu asi ne.

Ivan Brezina
vasek:

Nevidím v tom rozpor. Naprostá většina muslimských zemí je bezpečných, ale některé jsou nebezpečné. To ovšem nesouvisí s náboženstvím, ale s momentální politickou situací. Klasickým příkladem je Afghánistán. Vždy to byla islámská země, ale až do dovětské invaze v roce 1979 byla bezpečná (vedla přes ni dokonce hlavní trasa overlandu do Indie). Válka bezpečnost zhoršila tak, že bych dnes do Afghánistánu cestu nedoporučoval. Čemu na tim nerozumíte?

vasek
Ivan Brezina:

Vy nevidíte rozpor v tom co píšete? Islám s tím nemá nic společného, ale NÁHODOU země kterým je třeba se vyhnout jsou pouze muslimské? Většina Islámských zemí je naprosto bezpečná? Souhlasím. Ale co když je ta vaše většina pouze nadpoloviční? Jmenovitě: Afghanistán, Pakistán, Jemen, Sýrie, Líbie,Irak, Keňa a další. Já se ptám : ne každý muslim je terorista, ale proč je každý terorista muslim? Dále se vás ptám: víte něco o životě Mohameda? Myslíte že je v pořádku když nechával popravovat lidi jenž ho nechtěli přijmout za proroka? Že přepadával a loupil karavany? Že si vzal Aishu když ji bylo 6 let a souložil s ní když ji bylo 9? Víte vůbec jak probíhala expanze Islámu? Kolik milionů životů to stálo? Víte co se píše v koránu a něco o právu Šaría??? Takže si opravdu myslíte že bezpečnost v muslimských zemích souvisí jen s politickou situací a nikoliv s Islámem? Pokud ano, asi máte velice selektivní vidění 🙂

Ivan Brezina
vasek:

1. „Země, kterým je třeba se vyhnout jsou pouze muslimské“. To není pravda, namátkou třeba Kambodža za Rudých Khmérů, sever Srí Lanky za Tamilských tygrů, Jugoslávie za občanské války, dnešní Severní Korea…
2. „Ne každý muslim je terorista, ale každý terorista je muslim.“
To není pravda, namátkou třeba IRA, Baskové, Unabomber…
3. To, co píšete o islámu, dělal historicky každé náboženství, křesťanství nevyjímaje.
4. Korán jsem přečetl, v islámských zemích toho hodně prožil. Nemám nejmenší špatné zkušenosti, protože vše je nakonec vždy hlavně o lidech. Ano, bezpečnost souvisí pouze s politickou situací, ne s islámem samotným.

vasek
Ivan Brezina:

HA HA HA, myslel jsem že máte větší přehled nebo vyšší inteligenci.
1/Dnes z nemuslimských zemí už asi jen ta Severní Korea. Muslimské země v nebezpecich vedou s přehledem. Pokud to neuznávate no coment… Jeste jste tam mohl zaradit Filipiny 🙂
2/ ETA, IRA a Tamilsti tygri uz prakticky nejsou. Ve Spanelsku a v Británii už dělaji atentaty pouze muslimove – a bude jich vic. To ze zahrnujete do vyctu teroristickych organizaci jednoho cloveka ( blazna)- unabombera, neco vypovida o vas. Taliban, alkaida a ISIS chcete srovnavat s tímto? Tomu se rika selektivni videni.
3/ ,,To, co píšete o islámu, dělal historicky každé náboženství, křesťanství nevyjímaje. “ Laskavě mi napište kolik milionu obeti ma na svedomi Hinduismus, Budhismus, Jinismus, Taoismus a pohanska nabozenstvi, kolik lidi zabila pri sireni sveho nabozenstvi? To si opravdu rad prectu 🙂 Krestanstvi bylo jiste podobne krvelacne jako Islam, uz se zlepsilo 🙂 Islam jeste ne, mrknete se do Syrie 🙂
4/ No v Syrii, Iraku a na ostrove Mindanao jste jeste nebyl a vase studium koranu…no coment
Ja jsem byl v par muslimskych zemich – Turecko, Iran, Pakistan, Indonesie a Malajsie a ma zkusenost byla vetsinou dobra, ale naslo se par vyjimek, coz je take zpusobeno tim ze nerad lzu, takze se nedrzim vasi rady z vasi slavne knizky abychom na otazku jake mame nabozenstvi rikali ze jsme krestane. Ja je jim reknu pravdu – ze jsem hinduista ( takovej ceskej :)a je videt ze se jim to obcas nelibi, davaj mi najevo ze moje nabozenstvi je spatne, buh je jen jeden, je blbost ctit kravy, je blbost nejist maso, je spatne aby se treba zena nezahalovala, je spatne uctivat bohy jez jsou podle Islamu demoni, je spravne nicit chramy a modly, atd. No a diskutujte s nima, kdyz jste sam ve vlaku plnym muslimu a dalsi zastavka je az v Lahore :)(a oni jsou obcas ozbrojeni). Ale v Quete me nekolikrat odmitly obslouzit nebo neco prodat, proste ze sem byl bilej, ani se na nic neptali. Kratasy jsem nemel, nebojte.Trochu se o islam zajimam, je treba cist nejen koran, ale i hadisy a zajimat se o zivot Mohameda. Nelze cist jen knihy od muslimu, protoze oni tam ty kontroverzni veci pochopitelne nenapisou, ale i od jejich kritiku. Zkuste treba jihadwatch.com stranka R. Spencera, vemte si z toho ty udaje, citaty a zdroje a pak se na to zeptejte nejakeho vaseho muslimskeho pritele. Uvidite. No a pokud nejste krestan, ale treba ateista tak jim to reknete a nelzete 🙂 Pratelum se prece nelze.

Marek Zbozilek

Hrozbou naopak JE nabozenske vyznani, kterym je islam. Islam jde bohuzel proti demokratickym severoatlantickym hodnotam a ve sve prave ciste podobe je s nimi neslucitelny. Mam s muslimy bohate zkusenosti, zil jsem s nimi. Bohuzel zkusenosti prevladaji vice ty spatne. Preju vam vsem, kdo islam obhajujete, abyste si zazili to, co ja. Abyste o islamu neco vedeli, musite s nim prijit do kontaktu. Preju vam, aby se tak stalo. Potom jsem zvedav, jake budete mit na islam a na muslimy nazory. Pak sem napiste do diskuze, rad si to prectu, paklize nekonvertujete… Pana Brezinu uznavam a souhlasim s nim naprosto v nazoru na unesene Cesky. Naopak si maximalne vazim demokratickych hodnot a svobody. Kazdy clovek je jiny. Nekdo je demokrat, jiny veri v totalitu a demokraticke smysleni je mu vzdalene. Ma v hlave napr. nacismus, komunismus, islam nebo jinou ideologii zalozenou na perzekuci druhych. Nebo zkratna nema a neuznava hodnoty, jako mam ja. To ale neznamena, ze importem islamu do CR o demokraticke hodnoty a svobody muze pripravit druhe! Ja chci stale mit sve pravo ve sve zemi kritizovat islam, tak jak je praktikovany ISIS bez toho, aby mi muslim urezal hlavu. Prosim, neberte mi tato prava. V jinych zapadnich zemich o ne lide pomalu prichazeji.

Marek Zbozilek
Marek Zbozilek:

Omlouvam se za formulaci v narazce na demokraticke hodnoty. Tak jak si to po sobe zpetne ctu, zmastil jsem to. Nemyslim si, ze by pan Brezina nauznaval demokraticke hodnoty. Uznavam ho s jeho velkymi cestovatelskymi zkusenostmi a znalostmi veci, ktera je vetsi, nez ta moje.

bob

Tunis není ideální zemí pro individuální poznávání – ja jsem myslel že Tunis je město – a tady nejaký odborník píše něco jiného – hmm odborný članek

NeonMaster
bob:

Tunis nebo Tunisko je země a její hlavní město se také jmenuje Tunis.

Chams mchicha

Už jenom ten nadpis! Na zemi existují další nebezpečné oblasti v Africe a v jižní Americe, rozhodně se nejedná pouze o rizikové oblasti blízkého východu. A ten výčet muslimských zemí je kde? Prosím tento článek je velmi pod úrovní článků na hedvábné stezce

Kelt

Ty blaho, fakt se nestacim divit nad urovni nekterych prispevku. Nekdo se snazi napsat clanek a chytraci resi uroven nadpisu, jestli Tunisko nebo Tunis, kazdy druhy se tvari jako odbornik na islam..tak se alespon neberte tak vazne.
Jinak za me. Procestoval jsem hodne muslimskych zemi (jeste pred vsemi zmenami), nejsem prehnane nekriticky. Mam radeji budhisticke zeme. Ale i tak jsem si hodne muslimskych zemi zamiloval. Jedna z mych nejoblibenejsich byla Syrie. Nedam dopustit na Iran, ktery povazuji za nejbezpecnejsi zemi kde jsem kdy byl. Neprijemne jsem se citil v Egypte a castecne i v Turecku (mluvim o mistech mimo turisticka centra). Kazdemu dopoducuji Jordansko, hlavne pro svoji velikost – na tak malem kousku zeme uvidite uzasne veci. Na vetsine mist jsem mel pocit, ze si cizincu vazi, jsou radi, ze se s nimi mohou potkavat. Nabozenstvi bych do toho vubec nepletl. Vsude jsou lide dobri a spatni a urcite je treba zvyknout si na jakousi mistni atmosferu a zpusoby chovani. Samozrejme nepojedu do zeme kde je konflikt.
Tihle chytraci schopni vyjadrovat se k necemu o cem videli petiminutovy prispevek v TV, a jeste pourazet ty okolo, me fascinuji. Chtelo by to trocha tolerance a sirsiho nadhledu..

Alice
Kelt:

Konečně dobrý příspěvek. Úplně s Vámi souhlasém

sta
Kelt:

konecne normální příspěvek. Zajímavé je, že tak jako vy hovoří většina lidí, kteří mají nějaké ty muslimske země „nacestované“. Naopak lidi kteří mají info jen z ivcrn a našich „nestranných“ medií a nejdál byli v Chorvatsku jsou na islam a muslimské země největši odborníci. K výčtu doporučených zemí bych ještě dodal Indonesii a Malajsii. Mimochodem do zlé muslmské Indonesie mám v umyslu se přestěhovat natrvalo 😉

Vasek
sta:

🙂 proc nezkusis Syrii nebo Jemen, SA?
Ja jsem byl v Pakistanu, Iranu, Turecku, Indonesii a Malajsii, ale nejsem tak nafoukanej abych se ridil jen vlastni zkusenosti, protoze ta je omezena, ale taky zkusenostmi ostatnich. Takze rikam POZOR. Sto muslimu co potkate bude v pohode, ale 101 bude terorista. Porad plati ze vsichni muslimove nejsou teroristi, ale vsichni teroriste jsou muslimove 🙂

Tomas

Vazeny pane, zbytocne sa rozculujete, pravda je taka ze USA vyvolali vecsinu vojen novodobej historie. Z blizkeho vychodu spomeniem Irak, Afganistan, Lybiu. Vsade odinstalovali ‚diktatorsky rezim‘ a nainstalovali ‚demokraciu zapadneho typu‘. Tieto zeme po nich zostali rozvratene, zmietane obcianskymi vojnami. Kdo sa im prosil aby tam chodili ked ten predosly rezim tam fungoval a zjavne aj obyvatelom vyhovoval. Mam take tusenie ze bude nasledovat Iran. Takze ano, USA je najvecsi svetovy vojensky agresor.

Jirka
Tomas:

Ti, kteří obviňují USA pomalu i ze špatného počasí by měli vzít na vědomí, že před rokem 1979 byl Afganistan naprosto bezpečnou zemí, kudy mimochodem naši šťastní cestovatelé, pokud dostali devizový příslib, jezdili do Indie (protože přes tehdejší SSSR to vyšlo levně). Ale na konci toho roku Rusové podnikli brutální a ničím nezdůvodnitelnou agresi.Výsledkem bylo, že do Afganistanu začali přicházet agresivní muslimové z jiných zemí, kteří věc chápali jako útok ateistů proti islámu. A tím se věci daly do pohybu…

tib

tak tak, opatrnost je na místě. I v mírumilovné Indii,se může turista cítit nepříjemně. V Indii jsem byl třikrát, nikdy se mi nic nestalo,ale skupinky postávajících mladíků mě vždycky trochu znejistí. Jejich arogance a vlezlé chování může leckoho trochu zaskočit,protože u nás toto chování není běžné. Rád fotím běžný život v ulicích a portéty lidí s velkou drahou zrcadlovkou a už jsem ji párkrát hodně rychle schoval.Takže ač nedám na indii dopustit a nikdy se mi nic zlého nestalo, určitě neřeknu takové to namachrované “ je to tam úplně na pohodu “ protože pro jiného už to taková pohoda být nemusí….

Zírám

Pane Vašku. Určoitě nejste xenofob a ani ten diskutující co v životě nenavštívil muslimskou zemi! Právě proto mě mrzí tento příspěvek. Je mi líto že opakujete ten hloupý vtip o teroristech. A co teroristé Farc,Armada božího odporu-křestané,hinduističtí extremisté i budhustičtí ano je jich méně ale jsou. Nepočítám různe paramilitární jednotky v Jižní a Střední Americe Dále ultrapravicové nebo ultralevicové extremisticke organizace u kterých se najdou také teroristické skupinky. A že ETA i IRA jsou ted neaktivní neznamená že neexistují nebo jen mění název. A že je 100 muslimů v pohodě a 1 může být je terorista to je snad dobře Né? Kéž by to samé bylo i v diskuzích u nás.  Jeden xenofob na 100 bez předsudků-To není myšleno na Vás pane Vašku ale je to povzdechnutí na současným stavem naněkterých jiných diskuzních forech.

Vasek

Pane Ziram, jedte na par dni do Quety jako ja pak dejte vedet 🙂

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: