Kuchyně

Zapomeňte na ovesnou kaši – koloniální minulost a přistěhovatelská přítomnost se odrazili na rozmanitosti moderní britské kuchyně. Etnické restaurace se vyznačují kvalitním a autentickým jídlem a často nižší cenou. Nejoblíbenější jsou indické (říká se, že britské národní jídlo je curry), italské, čínské a thajské, ale ve větších městech najdete kuchyň z celého světa.

Tradiční britská snídaně se skládá z osmažených vajec na pánvi (smažené nebo míchané vejce), slaniny, krvavého jelita (black pudding), smaženého bramboráku (hash brown), velkého rajčete, hub a fazolí. Jestli je na Vás tradiční britská snídaně příliš, zkuste v místní pekárně tzv. „bacon roll“, housku se smaženými plátky anglické slaniny. Místo/kromě slaniny si můžete vybrat další přílohy obdobné tradiční britské snídani.

Sunday Roast – tradiční nedělní oběd se skládá s pečeného masa (nejčastěji hovězí), pečených brambor nebo bramborové kaše, pečené zeleniny,  Yorkshire pudingů (těstových košíčků) a masové šťávy.

Fish and chips – Mořská ryba obalená v těstíčku s domácími hranolky je skutečná britská specialita. Tradičně se podává se solí a octem.

Plody moře – blízkost moře se V Británii podepsala na skvělém výběru čerstvých mořských ryb a darů moře.

Pork Pie – tradiční britská specialita. Jedná se o vepřové maso zapečené v těstíčku. Podává se za studena.

Haggis, neeps and tatties – skotská specialita, jitrnice s ovčích vnitřností s bramborovou a řepnou kaší

Cullen Skink – vynikající skotská krémová polívka z uzených ryb.

Scones – jednoduché koláčky k čaji/kávě, podávané s máslem, šlehačkou a marmeládou. Existuje i slaná verze se sýrem.

Cider – čepované jablečné pivo. Tak jako klasického piva je cideru nespočetně druhů.

Pivo – Kvalitní jsou hlavně malé místní pivovary. Např. Innis and Gun.

Whisky – skotská whisky je známá po celém světě. Dělí se na míchané („blended whisky“) jako např. Johnnie Walker, Bell’s a Famous Grouse, které se připravují smícháním určitých poměrů whisky původem z různých destilerií a „single malts“, které pocházejí z jedné destilerie. Ze single malts jsou populární třeba Talisker, Laphroaig, Caol Ila, Dalwhinnie, Glenmorangie, Glenfiddich. Jura, a mnohé jiné. Whisky se servíruje buď naostro nebo s troškou vody.

Puby – britský pub není jen hospoda, ale čím dál víc i místo, kde se dá kvalitně najíst na domácí britský způsob levněji než v tradiční restauraci. Výběr jídel běžně zahrnuje burgery, steak a hranolky, macaroni cheese (makaróny v sýrové omáčce), těstoviny, fish and chips a někdy i jednoduché curry nebo pizzu.

S aktualizací online průvodce pomohla Dagmar Belesová.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: