Kuchyně

Co ochutnat na Sardinii?

Místní zde nejčastěji jedí tradiční chléb – v pasteveckých vesnicích ve vnitrozemí se stále peče tradičně doma. Je křupavý a tenký – proto ho Sardiňané nazývají pane carasau a nebo pane pistoccu (v překladu notový papír). Ochutnat ho také můžete jako pane frattau – poskládaný na sebe a proložený mletým jehněčím mase, vejci, sýrem a rajčaty.

Při významných událostech Sardiňané s oblibou grilují jehně a nebo sele. Celé hodiny se potom hoduje pod širým nebem a vychutnává se pečínka dochucená jalovcem, myrtou nebo rozmarýnem, které se přidávají na žhavé uhlíky. A carraxiau je největší z místních specialit – maso pečené v zemi. Ve velké jámě se nejdříve založí obrovský oheň a potom sena žhavých uhlících peče maso – jehněčí, kuřecí a nebo vepřové.

Vůně skrovných pastvin bohatých na různé bylinky se skrývá také v sardinských sýrech, jejichž konzistence sahá od krémovité až po tvrdou jako kámen. Většinou se jedná o sýry ovčí. Klasický fiore sardo je pevný ovčí sýr, jenž zraje minimálně šest měsíců. Když je ještě starší, připomíná tak trochu kámen a v této podobě slouží téměř výhradně na strouhání.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: