Kuchyně

Ceny potravin v obchodech jsou zhruba o 10-20% nižší než v ČR, to samé platí o cenách jídla v restauracích.

Co se týče supermarketů, tak ve větších městech, nebo v turisticky atraktivních oblastech bývají otevřeny denně i vestátní svátky až do 22h, a mnohé z nich prodávají i přes noc, to ale mají otevřené jen prodejní okénko. Malé obchody s potravinami bývají i v malých „zapadlých“ horských vesničkách.Celkově je v Polsku možnost koupit si něco k jídlu větší než v ČR. I v horách jsou restaurace poměrně hojné.

Mezi polské speciality patří  pierogy – těstové taštičky s různou, slanou i sladkou náplní.

Bigos – vepřové maso se zelím, jako příloha k němu se jí většinou chléb.

Typickým polským rychlým občerstvením jsou zapiekanky -obložená bageta zapečená v troubě.

Naleszniky – palačinky s náplní na přání zákazníka, dělají se na slano i na sladko.

Gofry – vafle se šlehačkou, ovocem a polevou a chléb se škvarkami a zeleninovou oblohou.

V Polsku je velmi populární pití čaje, Poláci nechodí ani tak „na kafe“, jako spíše na „herbátku“.  Dorty a koláče se v Polsku povětšinou pečou na plech a prodávají se na váhu a to jak v pekárnách, tak v cukrárnách.  Za ochutnání stojí také polské víno, jak to z horznů, tak víno ovocné. Polské víno se sežene v obchodech s názvem „alkohole swiata.“ V samoobsluhách bývá oddělení s alkoholem ohraničeno a mívá vlastní pokladnu. Pivaři by měli vyzkoušet polsku specialitu – pivo se sladkou šťávou a milovníci čokolády polské čokolády značek Wawel, Goplana a E. Wedel, která v Polsku provozuje také síť čokoládových kaváren-tzn. pijalni czekolady.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: