Nizozemská kuchyně je poměrně jednoduchá a snad kromě sýrů není ničím výjimečná. Za základní potraviny se dají označit brambory, kořenová zelenina, mléčné výrobky a maso, oblíbené jsou rovněž ryby, jako tresky, makrely či mořské plody.
Za typickou nizozemskou snídani můžeme považovat celozrnný chléb s máslem, plátky sýra a salámu či se sladkým topingem – oblíbené čokoládové pomazánky, melasy a sirupy i arašídové máslo.
Za typický nizozemský pokrm lze označit Hutspot, který se dá popsat jako šťouchané brambory s dušenou mrkví a s cibulí, někdy se přidává rovněž kapusta či zelí. Hutspot se často servíruje také s klobásami, dušeným hovězím či holandským řízkem. Ke vzniku receptu na Hutspot se váže příběh španělských vojáků, kteří prchali ze země po neúspěšném obléhání Leidenu v roce 1574. Prý po sobě nechali množství kousků pečených brambor, které pak přišly jedině vhod vyhladovělým obyvatelům města. Brambory si dochutili cibulí a dušenou mrkví a zrodil se národní pokrm Nizozemců.
Nizozemci si rovněž pochutnávají na čekankové bramborové kaši s kousky opečené slaniny, bramborách s kapustou, hořčicí a klobásami nebo husté hrachové polévce nazývané snert.
Nizozemci v opravdu velké míře konzumují mléčné výrobky. Což je prý důvodem, proč jsou Nizozemci nejvyšším národem na světě. Proslulé jsou zejména jejich sýry, které dostávají název dle místa jejich výroby – Gouda, Leerdammer či Edammer, nebo-li eidam. Sýry se prodávají různě odleželé a můžete je koupit v obyčejných supermarketech, na trzích či specializovaných obchodech. Některé sýry mohou být dochuceny různým kořením či bylinkami.
Další oblíbenou nizozemskou pochoutkou jsou slanečci ve sladkokyselém nálevu s cibulí, smažené ryby a mořské plody.
Jako dezert se často podává pudink s ovocem. Nizozemci mají rovněž v oblibě lékořici.
Světový věhlas má pivo Heineken, které patří mezi nejrozšířenější piva ve světě – prodává se již ve 120 zemích.