Covid, zdraví a bezpečnost

14. 6. NIZOZEMSKO od cestujících z ČR i SR nepožaduje negativní test ani karanténu. Při cestě letadlem je třeba vyplnit zdravotní formulář, který můžete stáhnout zde.

Tranzit letiště v Amsterdamu: Cestující, kteří budou tranzitovat na nizozemských letištích na cestě z České republiky a neopustí mezinárodní tranzitní zónu letiště, nemají povinnost předkládat negativní výsledek testu na přítomnost COVID-19. (To ale neznamená, že třeba cílová země nebude požadovat negativní test).

15. 3. Tranzit: je možný pouze s negativním PCR-testem provedeným 72 hodin před odletem + s negativním antigenním testem provedeným 4 hodiny před odletem, a to i za předpokladu, že neopustíte tranzitní zónu letiště.

27. 1. 2021 Všichni cestující, kteří přicestují do Amsterdamu nebo přes něj tranzitují z vysoce rizikových oblastí, musí kromě negativního PCR testu nově předložit negativní antigenní test na přítomnost onemocnění COVID-19. Společnost KLM také zavedla ke dni 23. ledna zákaz letů do Nizozemska z těchto zemí: Spojené království, Jižní Afrika a Jižní Amerika (Argentina, Brazílie, Chile, Peru, Ekvádor, Kolumbie, Venezuela, Bolívie, Uruguay, Paraguay, Surinam, Panama, Guyana, Francouzská Guyana).

29.12.2020 Letiště v Amsterdamu (AMS) oznámilo nutnost negativních PCR testů při tranzitu (ne starších 72 hodin). Povinnost testu platí i pro všechny, kteří do země přijíždějí hromadnou dopravou.

16.12.2020 Holandsko oznámilo opětovný tvrdý lockdown -obchody, služby, školy (…) budou zavřeny nejméně do 18. ledna. Shromažďování osob je omezeno. Pro vstup je nutné vyplnění zdravotního dotazníku a následná 10-ti denní izolace.

16.10.2020 Pro vstup je nutné vyplnění zdravotního dotazníku a následná 10-ti denní izolace.

Nizozemsko je považováno za velmi bezpečnou zemi. Zejména na turistických místech je však dobré dávat si pozor na osobní věci. Ze strany českého ministerstva zahraničí platí nedoporučení nocovat ve volné přírodě a ponechávat automobily například na odpočívadlech bez dozoru, v takovém případě totiž hrozí odtah vozu policií. Policisté rovněž mohou udělit pokutu každému, kdo dle jejich uvážení uchovává ve své bezprostřední blízkosti nebezpečné předměty, jako jsou pepřové spreje či nože.

Nizozemsko je pověstné svým liberálním přístupem k drogám. Jejich užívání je zde ale pečlivě regulováno a čím dál tím více omezováno. Je tedy nutné dbát na dodržování nizozemských zákonů.  Populární jsou zejména tzv. coffee shopy v Amsterdamu, kde se smí legálně kouřit marihuana. Tyto speciální bary jsou už vlastně jediným místem v Nizozemsku, kde je po zákazu z roku 2013 stále povoleno prodávat marihuanu cizincům.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: