Kuchyně

Pokud se vydáte na ostrov Madeira, nezapomeŇte ochutnat místní speciality.

Madeira jako ostrovní stát nemá problém s přísunem mořských plodů. Největší specialitou je podávání mečouna – v  místním jazyce espada. Vybírat můžete z několik způsobů – na bílém víně, na citronu nebo medu a pepři. Další mořskou specialitou jsou kuželnatky, v místním jazyce lapas. Připravují se na másle s limetkovou šťávou a podávají se ve velké pánvi. Další tradiční jídla jsou například espetada – hovězí maso na špízu, rajčatovo-cibulová polévka s vajíčkem, pao com chorizo – chleba zapečený s pikantním salámem a nebo bolo de caco – tradiční chléb s bylinkovým máslem a česnekem.

Na pití si dejte koktejl poncha, na který má každý bar svůj vlastní originální recept. Skládá se hlavně z pálenky z cukrové třtiny aguardente de cana, medu a šťávy z citronu. Ochutnejte ho v některém z barů ve Funchal a nebo tradičně v Camara de Lobos. Jako další ochutnejte tradiční vinho de Madeira, místní víno, které se podobá portskému, a ginjinhu – podobnou naší griotce. Často se zde také pije Licor de maracujá (sladký likér z tohoto ovoce) a nebo místní pivo Coral.

Rozhodně zde nezapomeňte ochutnat exotické ovoce – malé sladké banány, spoustu druhů maracuji, čerstvá manga a nebo ovoce pitangas a anona.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: