Kuchyně

Proslulé maďarské kuchařské umění může děkovat za svoji pověst harmonii jednoduchých jídel a rafinovaných chodů, vycházejících ze starých stále důmyslně zdokonalovaných tradic, přičemž se také inspiruje i recepturami sousedních kultur a zároveň v bohaté míře využívá doma pěstovanou zeleninu, koření a ovoce.

Ke svéráznosti maďarské gastronomie patří i rozmanitá zvěřina a ryby z vlastních zdrojů. Není náhodou, že si mistři kuchaři často odnášejí z mezinárodních kuchařských olympiád Oskarová ocenění. Ze svérázných maďarských jídel a koření zná každý cizinec zcela jistě tři: paprika, guláš, perkelt. Přitom je nabídka mnohem bohatší.

Jestliže červená paprika panuje maďarské kuchyni, pak je kysaná smetana její královnou. Ochucují a zjemňují se jimi polévky, masové pokrmy a jsou základem proslulosti lehkých zeleninových pokrmů a salátů. Ochutnejte třeba po známém spisovateli Jókai pojmenovanou fazolovou polévku, balatonského candáta nebo zaječí hřbet nadivoko s houskovými knedlíky – určitě si pochutnáte.

Maďaři nejen rádi vaří, ale také i pečou. Domácí sladkosti nabízejí přečetné útulné cukrárny a kavárny. Naprosto neodolatelné jsou halušky somló, připravované z několikera těst či palačinky bývalého proslulého restauratéra Gundela. Dané podnebí i půda jsou příznivé pro pěstování hroznového vína a vinařství. Důstojného partnera k tabuli si v současnosti můžete vybrat mezi značkovými víny oceněnými na mezinárodních soutěžích a pocházejícími ze sklípků 22 maďarských historických vinařských oblastí.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: