Kuchyně

Jako kuchyně všech kočovných nebo dříve kočovných národů, i ta turecká je založena na mase, jídla jsou poměrně jednoduchá a nekořeněná. Ale výborná!

V Turecku je restaurace (lokanta) na každém rohu. A když ne, je k mání aspoň nějaký ten döner kebab. Obchody s potravinami jsou také dobře zásobené a čerstvé ovoce a zelenina všude k dostání.[cut]

  • Döner kebab (v Řecku zvaný Gyros) znáte i z domova. Jehněčí, hovězí nebo kuřecí se vertikálně opéká naskládané na rožeň do velkého válce.
  • Şiş kebab – kousky jehněčího na špízu.
  • Iskender kebab – mleté maso na špízu podávané s jogurtem a rajčatovou omáčkou.
  • Adana kebab – ostrý kořeněný mletý kebab.
  • Tokat / Sivas kebab – jehněčí opékané tak, že šťáva stéká do lilku. Famózní jídlo
  • Köfte – masové kuličky; stejně jako kebaby mají i köfte mnoho variací
  • Patlican dolmasi – plněný lilek (lilek je vůbec nejdůležitější zeleninou turecké kuchyně).
  • Pide – tzv. turecká pizza; je to jednoduše oválný chleba, na kterém se zapékají různá masa a zeleniny.
  • çorbasi – polévky; jsou častým jídlem a nejoblíbenější jsou mercimek çorbasi (čočková), domates çorbasi (rajčatová), yayla çorbasi (jogurtová s mátou) a další. Polévky mohou být hlavním jídlem a Turci je jedí i ke snídani.
  • Firin sütlaç – rýžový pudink, pečený.
  • Baklava – moučník z listového těsta naskrz prosáklého sirupem nebo medem a plněný ořechy (velmi sladké, velmi syté).

Snídaně (kahvalti) – k dobrému čerstvému chlebu obvykle dostanete hromadu černých nebo zelených oliv, rajčata, okurku a sýr, nejlépe ovčí. Možná také máslo, džem a med. Pokud v hotelu snídaně nedělají, není nic lepšího než si toto vše koupit v nejbližším obchodě a posnídat na lavičce v parku před mešitou.

S jídlem i bez jídla, Turci nejčastěji pijí čaj (çay), čaj anebo čaj. Výjimečně také čaj. Ten je servírován v tradičních malých skleněných skleničkách a silně slazený (je tak silný, že to ani jinak nejde). Občas je v nabídce jablečný čaj (elme çay), případně další ovocné čaje, které svou chuť získaly hlavně díky chemikáliím.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: