Kuchyně

Nákupy jsou v Tádžikistánu nejjednodušší na tržištích, kde je možné vcelku levně pořídit vše potřebné. Restaurací a barů však v této zemi mnoho nenajdete. Štěstí na dobrý jídelní lístek a příjemnou obsluhu budete mít zřejmě jen v hlavním městě Dušanbe. Nejčastějším jídlem je plov. Vyrábí se ze skopového, případně hovězího masa s mrkví (v některých regionech s rozinkami či dalšími ingrediencemi) a rýží, vše se peče ve velkém kotli nebo (v menších zařízeních) se smaží na pánvi a je typickým jídlem pro všechny země centrální Asie. Další pochoutkou, kterou můžete v Tádžikistánu dostat, je šašlik – grilované skopové (nebo kuřecí či hovězí) maso na jehle. Šašlik si můžete objednat v restauracích i na ulici v četných stáncích. V řadě restaurací je například okroška(mléková polévka se zeleninou, velmi osvěžující v létě) či klasická ruská soljanka. Proslulé jsou také další speciality: manty (taštičky s masem), čebureki (smažené placky), lagman (polévka s masem, zeleninou a dlouhými nudlemi) či šurpo (mastný vývar s masem a zeleninou). V létě je Tádžikistán plný ovoce, především melouny jsou skutečně skvělé. Na tržištích levně nakoupíte granátová jablka, meruňky, švestky a fíky. Nejčastějším nápojem je čaj, které si můžete koupit prakticky kdykoliv. Pivo, víno, vodka či šumivé víno jsou k mání ve většině restaurací.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: