HedvabnaStezka.cz SvetOutdooru.cz SvetBehu.cz TuleniPasy.cz Padler.cz FestivalObzory.cz SnowFilmFest.cz ExpedicniKamera.cz

Kuchyně

Pákistánská kuchyně

Místní jídla se v Pákistánu liší region od regionu. V Balúčistánu budou podobná stravě v sousedním Íránu a Afghánistánu – tedy zejména kebaby s rýží nebo chlebem. V horách si pochutnáte na čočce, špenátu a bramborách, ale možná už na ničem jiném. Výjimkou je údolí Hunza (viz kapitola Karimabad). Dost odlišná je kuchyně úrodného Paňdžábu, která se velmi blíží severoindické: typická jsou ostrá jídla, husté curry omáčky a úprava masa v peci tandoor. V realitě se samozřejmě tyto rozdílné přístupy mísí a kombinují.
Karahi (karai) je způsob úpravy masa, kdy se v jednom kotlíku napůl vaří napůl smaží i se zeleninou a kořením. Tandoori je jídlo pečené v hlíněné troubě stejného jména. Džalfrazi (jalfrazi) je maso smažené spolu s rajčaty a chilli, masala bývá ještě ostřejší. Tikka jsou grilované kousky. Těmito základními způsoby můžete mít upraveny různé druhy masa (hlavně jehněčí a kuřecí), sýr (panír, paneer) nebo dokonce zeleninu. Běžné jsou také kofta – kuličky z mletého masa. [cut]

Z poražené ovce, kozy nebo krávy se jí všechno, takže ochutnávači si přijdou na své: celkem běžně si můžete vyzkoušet ledvinky (gurda), mozečky (magaz) nebo třeba pohlavní orgány (kapureh).

Chleba je různých druhů: naan je pečený v peci tandoor, paratha je měkčí a obvykle potřená máslem ghee, chapati jsou placky a nejběžnější jídlo v celé zemi.
Z rýže se vaří pilau (pulao, pilaf), tedy kořeněné zeleninové rizoto s kousky masa. Kabuli pilau je sladší afghánská verze s hrozinkami a ořechy. Jinak upravená rýže s kořením, zeleninou a masem se nazývá biryani.
Pohotově k dispozici i v nejobyčejnějších retauracích bývá samosa, trojuhelníčky z mastného listového těsta plněné masem a zeleninou. Pakora, další lehké jídlo, je smažená zelenina v těstíčku.
Mezi sladkostmi suverénně vévodí kír (keer, kheer), rýžový pudink, který se nikde nedělá tak dobrý jako v Pákistánu. Je silně ochucený kardamonem a pistáciemi a sevíruje se buď teplý nebo naopak vychlazený. Když trefíte na dobrého kuchaře, může to být až orgastický zážitek. Kulfi je zmrzlina, často pistáciová nebo mangová.[/cut]

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: