Kuchyně

V lokální restauraci se lze najíst v ceně cca sto somů. Ceny jídla jsou obecně nižší než u nás. K ochutnání doporučuji místní sladkosti (sušenky), které se prodávájí na váhu a jsou extrémě levné, pak prakticky cokoliv z mistní kuchyně.

Restaurace jsou v každém městečku, avšak nejlepší jsou samozřejmě ve velkých centrech, kde vám připraví i typické skvělé pokrmy. Mezi ně patří samozřejmě šašlik, skopové maso pečené na žhavém uhlí a podávané na nezbytných jehlách. A pak také knedlíčky manti plněné zeleninou či masem.

Bešparmak jsou nudle s drobně krájeným masem v bujónu. Výborná je dunganská kuchyně přistěhovalců z Číny. Pije se nejčastěji zelený a černý čaj, který se podává téměř ke každému jídlu. Zvláště se na ně zaměřují tzv. čajchóny (čajchány), i když dnes jsou provozovány také spíše jako restaurace.

Mezi dobré mírně zkvašené alkoholické nápoje patří kumys na bázi zkvašeného kobylího mléka či boso (fermentované proso s chutí podobnou pivu). Vodu je možné kupovat, ale ve městech nebývají s její kvalitou výraznější problémy. V horách je stále možno pít z horských potoků, kvůli vysokému výskytu dobytka, ale raději vodu ještě čistěte (filtry, chlór, apod.).

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: