Kuchyně

Dávejte pozor na ovoce a čerstvé saláty. Pokud se ovoce nedá oloupat, omyjte ho velice pečlivě nezávadnou vodou. Pokrmy v restauracích by měly být většinou bez problémů, ale raději zkontrolujte předem vzhled a čistotu restaurace a personálu, než se rozhodnete zde jíst. Potraviny připravované na tržištích a na ulicích jezte pouze pokud budou teplé a čerstvě připravené. I když většina jídla z ulic vypadá tak, že ani při větším snažení na něj nebudete mít chuť. Dávejte si také pozor na to, co pijete. Nepijte nikdy vodu z kohoutků a také nápoje, které obsahují led. Pamatujte na to, že trocha neopatrnosti spolu s vysokou nadmořskou výškou, dokáže napáchat velké potíže.

Peruánská kuchyně je opravdu rozmanitá a vynikající. Nejdůležitějším jídlem dne je oběd. Snídaně je minimální a večeře se podává pozdě večer. Ke zpracování se používá hovězí, maso lam, kuřecí a ryby, zejména na pobřeží. Jídla jsou hodně kořeněná a ochucená s velkým množstvím různě zpracované zeleniny. Vynikající jsou vydatné peruánské polévky.

Čaj se servíruje černý s citronem a cukrem. Populární jsou také bylinkové čaje a samozřejmě čaj z koky. Pomáhá zejména nově příchozím turistům v aklimatizaci a zahání únavu. Populární je místní nápoj Inca cola. Nejlepší víno pochází z oblastí Tacama a Ocucaje. Oblíbené a chutné je pisco – brandy z bílých hroznů. Většinou se podává jako pisco sour – koktejl z pisca, bílků, citrónové šťávy, cukru a sirupu.

Lomo Saltado – steak smažený s cibulí, rajčaty a bramborami, podávaný s rýží, standardní pokrm servírovaný skoro všude
Ceviche de Corvina – nevařený mořský okoun, který je marinovaný v citronu, chilli a cibuli a je podávaný studený s vařenými bramborami, typický peruánský pokrm
Sopa a le Criolla – lehce kořeněná nudlová polévka s hovězím, vejci, mlékem a zeleninou

Arroz con leche – Sladká rýžová kaše, kterou prodávají teplou ve stáncích ve vyšších nadmořských výškách, je vynikajícím dezertem a sladkou tečkou po vydatné večeři.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: