Covid, zdraví a bezpečnost

Podmínkou vstupu na panamské území je negativní PCR test ne starší 48 hodin a vyplnění prohlášení na webové stránce Visit Panama. Pokud test není v tomto časovém rámci možný, musí cestující podstoupit rapid test na letišti a uhradit náklady (50 USD). Sektor hotelnictví a turismu byl rovněž obnoven.

  • Roušky jsou stále povinné všude na veřejnosti.
  • V šesti panamských provinciích (Panamá Oeste, Herrera, Coclé, Veraguas, Los Santos) nadále platí lock-down o víkendech.
  • V celé zemi je omezen volný pohyb mimo domov v nočních hodinách (10 pm – 4 am), kdy současně platí zákaz prodeje alkoholu.

21.12.2020 Cestovatelé bez negativního PCR testu (ne staršího 48 hodin) přeloženého do angličtiny nebo španělštiny musí podstoupit test na místě. Musí být předložený vyplněný formulář „Declaracion Jurada de Salud“.

19.10.2020 Cestovatelé bez negativního testu (ne staršího 48 hodin) přeloženého do angličtiny nebo španělštiny musí podstoupit test na místě.

Na ulicích, plážích a jinde se běžně za bílého dne okolo vás neděje nic znepokojujícího. Panama je vcelku bezpečná a civilizovaná země. Nicméně určitá bdělost je na místě, protože budete turistou. Například nevybírat větší množství peněz v bližší přítomnosti nějaké cizí osoby, to samé platí i ve směnárnách. Pokud se necítíte jistě, nedělejte to, jděte jinam nebo přijďte později.

Na mnoha místech, hlavně v Panama City se pohybuje „turistická policie“, pokud budete mít jakýkoliv problém, jsou zde právě pro vás.

Trochu jiná situace může být po setmění a to hlavně opět v odlehlejších místech, prázdná ulice prázdná pláž apod. O něco vyšší kriminalita je v některých zónách Karibiku. Bezpečnější je oblast Pacifiku a hor, Panama City je také pohodové město.

Pokud tedy půjdete někam po setmění, berte si s sebou pouze kopii pasu (pokud máte na hotelu k dispozici trezor) a nutné peníze na noční vycházku v hotovosti. Lépe nemít debetní kartu s sebou. Ani žádné cennosti jako dražší hodinky atd.

Na uložení vašich peněz (i pasů) je doporučeno použít opasek s kapsou na peníze, tzv.ledvinka, ale placatý typ, co se nosí pod oblečením. Nevhodný je batoh či kabelka.

Pokud byste se náhodou stali obětí nějakého přepadení, odevzdejte vše, co chtějí. S největší pravděpodobností to budou pouze zloději, kteří vám nechtějí ublížit.

S aktualizací online průvodce nám pomohla Irena AndrlováCK Reina Travel.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: