Kuchyně

V celé Kolumbii je velké množství levných restaurací. Téměř všechny restaurace servírují obědové menu (almuerzo).

To se skládá z polévky (většinou nějaký vývar, často různých zeleninových variací), druhého jídla (často kuře nebo hovězí maso, příloha téměř vždy rýže) a džusu z čerstvého ovoce, který je často neskutečně doslazovaný. Menu stojí v přepočtu 90 Kč. Občas podobné menu seženete i večer (cena). Většinou se z něj dosyta najíte na několik hodin.

Pokud nevíte jakou z mnoha restaurací vybrat, zkuste tu, kde je nejvíce místních zákazníků.

V žádném městě nechybí mnoho provozoven s nápisem “pollo”, kde si můžete dát kuře (⅛, ¼, ½ nebo celé) s přílohou (obvykle hranolky vyrobené z čerstvých brambor). Populární jsou také arepas – kukuřičné placky často plněné sýrem, masem, … Nezapomeňte ochutnat výborné ryby a mořské plody. V jednotlivých regionech rozmanité Kolumbie můžete ochutnat obrovské množství místních specialit.

Nejtypičtějším pokrmem je Bandecha Paisa – talíř složeny s fazolí, rýže, smaženého vejce, smaženého párku, avokáda, fazolí, rýže, banánu a chicharonu (smažené vepřové kůže). Věřte, že tohle jídlo vás vyčerpá na hodně dlouhou dobu.

Ke kuriózním pokrmům pro nás patří třeba mravenci (Bucaramanga) nebo morčata (hory na jihu Kolumbie).

Na aktualizaci online průvodce se podílel Honza Brotánek. Více na www.dojizniameriky.cz.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: