Kuchyně

Ceny potravin jsou podobné jako v České republice. V zapadlejších místech nižší, v turisty frekventovaných oblastech zase vyšší. Rozumné je stravovat se tam, kde místní. Když je v nějaké restauraci neustále prázdno, je k tomu asi nějaký důvod, podobně jako v České republice. Jezte tedy tam, kde jedí místní. Je to obvyklé levné a chutné.

Belizským národním jídlem je kuře s fazolemi a rýží. Jde o chutné jídlo, které je levné a zasytí. V pobřežních oblastech si nebojte dát čerstvě ulovenou rybku a v době humří sezóny jistě neváhejte a tuto dražší specialitu si dopřejte, je velmi chutná. Belizská kuchyně kombinuje mnoho vlivů – středoamerická kuchyně se mísí s hispánskou, kreolskou a několika málo britskými vlivy. Obecně je jednoduchá a velmi chutná. Rozhodně se nebojte specialit jako je chutney ze zeleného manga či křupky z plantainů, které jsou obdobou našich chipsů.

Velmi oblíbené jsou pálivé chilli omáčky, které jsou k dispozici v úplně každé restauraci, protože Belizané milují ostré jídlo. Rozumně však dávají turistům možnost dochutit si své pokrmy až na stole. Právě pálivé omáčky Marie Sharp’s jsou jedno z nejchutnějších pálivých omáček světa a jsou hlavním potravinářským exportním artiklem této maličké středoamerické země.

Obchody s potravinami vlastní v naprosté většině Číňané, se kterými bývá kapku komplikovanější domluva. Když máte příležitost, určitě navštivte raději místní tržiště (obvykle v sobotu) a nakupte si vše potřebné tam. Vyjma toho, že si zde budete moci nakoupit ovoce a zeleninu, dáte si nějaký ten čerstvý ovocný džus a ochutnáte nějaké BBQ speciality od místních, kteří nikdy neopomenou mít na tržišti několik grilů a připravit si nějaké ty chutné speciality. Nebojte se, za malý peníz se najíte velmi chutně.

S aktualizací online průvodce nám pomohl Jakub Kynčl, fotograf a autor webu SuperBelize.com.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: