Příroda

Mbabane Hlavním městem je Mbabane, které má asi 50 tis. obyvatel. V samotném městě, které je navíc dosti nebezpečné, toho k vidění příliš není.

Ezulwini Valley a Lobamba

Poblíž začíná 18 km dlouhé královské údolí Ezulwini Valley. Nejzajímavější místa jsou u vesnice Lobamba. Je to především královský palác, který ale není přístupný veřejnosti. Pouze někdy je možné vidět krále v blízkém Royal Kraal při některých tradičních obřadech.
Národní muzeum má zajímavé sbírky. Poblíž muzea je parlament, občas přístupný veřejnosti a památník krále Sobhuzy II.

Big Bend a Piggs Peak

Z ostatních městeček jsou významějšíBig Bend na východě (plantáže cukrové třtiny) a Piggs Peak na severu (řemeslnické centrum) s blízkými vodopády Phophonyane.[/cut]

Parky a rezervace

Poblíž Lobamba v Ezulwini Valley je přírodní rezervace Mlilwane Wildlife Sanctuary, ve které žije mnoho druhů divokých zvířat. Můžete vidět zebry, žirafy, nosorožce, hrochy, krokodýly a různé druhy zvířat. Safari túry lze podniknout pěšky, na horských kolech, na koních i v autech. Ubytování je možné v kempu i v lodži.
Další zajímavá rezervace Mkhaya Game Reserve leží v centru země poblíž městečka Manzini (velké trhy). Žijí zde ohrožení nosorožci černí. Můžete se ubytovat v kempu nebo chatách. Vstup musí objednán dopředu.
Na blízké horské řece Usutu si můžete vyzkoušet rafting. Jakmile vyjedete z divoké soutěsky a voda se uklidní, můžete na březích pozorovat krokodýly.
Na severovýchodě Svazijska jsou národní parky Hlane Royal National Park a Mlawula Nature Reserve.
V parku Hlane jsou bílí nosorožci a hlavně mnoho druhů antilop. Za ploty pak snad uvidíte i slony a lvy, kteří se mají postupně znovu zabydlit ve volné přírodě. Ubytování je tady možné v kempu nebo chatách.
V rezervaci Mlawula kromě antilop, krokodýlů a hyen jsou i nebezpeční hadi (černé mamby, zmije útočné a plivající kobry). Pro návštěvníky je i tady kemp.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: