Kuchyně

Marocké jídlo v sobě nese dokonalou mozaiku historického vývoje. Mnoho tradičních marockých jídel, jako je například kuskus, tajine nebo harira, jsou berberského původu. Jídlo se jí často ze společného talíře a místo příboru se nabírá chlebovou plackou nebo přímo rukou. K jídlu používejte pouze pravou ruku, levá se považuje za nečistou. Před i po jídle se děkuje bohu „alhamdullilah“. Dobrou chuť se řekne „bsaha o raha“.

Nejlépe marockou kuchyni poznáte u místních doma, popřípadě v pouličních stáncích a malých jídelnách.

Kuskus – je typické severoafrické jídlo, jehož základní složkou je semolina – krupice. Marocký kuskus obsahuje mnoho ingrediencí, například maso, zeleninu, ořechy, ovoce, ryby či mořské plody. Jde o typické páteční jídlo. V Maroku se kuskus jí hlavně v pátek. Dejte si k němu omáčku tfaja z cibule a cukru.

Tažín – národní marocký pokrm, který se připravuje a je servírován v keramické nádobě s poklicí kónického tvaru. Je to zelenino – masová směs, do které se přidávají další ingredience – například ořechy či sušené ovoce – a velmi pomalu se dusí na dřevěném uhlí.

Haríra –  klasická marocká polévka, oblíbená obzvláště během Ramadánu. Jí se před hlavním jídlem, jako lehká svačinka, ale klidně i k snídani. Základem je  maso vařené spolu se zeleninou (cibule, rajčata, mrkev) a luštěninami jemně ochucené kořením a bylinkami. K  polévce se přikusuje arabský chléb, ale také datle nebo sladké sezamové sušenky šbákíja.

Bssára – luštěninová polévka, která se tradičně jí s  chlebem k  snídani, podávaná s olivovým olejem, římským kmínem a chilli.

Babbuš (šnečí polévka) – silně kořeněná polévka, plná malých šneků, které pomocí párátka vytahujete z ulity a jíte. Podává se do hrníčku v pojízdných pouličních stáncích. Krásně voní po badyánu.

Pastilla – oblíbený předkrm tvoří směs masa či zeleniny zapečená v  mnoha tenoučkých vrstvách jemného těsta a navrch posypaná cukrem a skořicí. Náplň je převážně drůbeží nebo holubí maso.

Zaalouk – Salát nebo chcete-li dip z pečených lilků, rajčat, česneku a koření se servíruje jako předkrm nebo příloha k  hlavnímu jídlu. Právě pečený lilek dává pokrmu charakteristické kouřové aroma. Dá se jíst teplý i za studena.

Amlú – Tato sladká pasta se připravuje z pomletých pražených mandlí rozmíchaných v arganovém oleji a oslazené medem. Je skvělá k  snídani na chleba nebo na placky připomínající lívance. Také se používá jako přísada do různých koláčů, pečiva i omáček.

Ryby – hlavně přímořská města nabízejí výborné smažené ryby, můžete si je nakoupit přímo v přístavu na trhu a na místě nechat usmažit. Vyhlášené jsou marocké sardinky, ale v pouličních vývařovnách vám na talíř hodí za požadovaný obnos směs jakýchkoliv ryb.

Palačinky msamin – seženete na ulicích bez příchutě, nebo vám je prodavači rádi namažou. Jsou výborné i plněné olivami a rajčaty.

Nápoje

Berberská whisky – silný mátový čaj s velkým množstvím cukru. Tradičně se podává z marockých kovových konvic do malých, zdobených skleniček. Dodá vám energii a zažene žízeň.

Čerstvé džusy –  Pomeranče jsou v  Maroku nejrozšířenějším ovocem. Za pár drobných dostanete na ulici sklenku čerstvě vymačkané šťávy. Výborné jsou také „džusy“ míchané s mlékem, například avokádový.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: