Kuchyně

Gambijská kuchyně vychází z potravin pěstovaných v úrodné půdě kolem povodí řeky Gambie. Gambie obchoduje s podzemnicí olejnou, která tvoří její hlavní vývozní artikl. V gambijských specialitách si proto pochutnáte na arašídech.

Dále se zpracovávají rajčata, rýže, zelí, cibule, maniok jedlý a ryby. Ženy loví v řece Gambia ústřice. Jídla se koření pepřem, solí, chilli a dalšími bylinkami. Hlavně stojí za zmínku čerstvé mořské plody a velký výběr ryb.

Tradiční jídla jsou benachin omáčka podobná našemu guláši. Vaří se v kotlíku nad ohněm. Hlavními přísadami jsou rybí nebo jiné maso, citronová šťáva, rajče, dýně, mrkev, chilli, zelí, olej a bylinky.

Mbahal říkají v Gambii slané rybě podávané s arašídovou omáčkou, fazolemi, jarní cibulkou a rýží.

Thiakry je sladký pokrm z kuskusu, mléka a koření.

V Gambii funguje síť kvalitních barů a restaurací pro turisty. Vyberete si od stánků s rychlým občerstvením po nadstandardní hotelové restaurace.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: